PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na krańcu Świata.

Inkognito
27-02-2010, 20:49
W Architekturze ludziska nie chcą komentować, to może jak zmienię dziedzinę, to zaczną ;)
a tytuł to mocno swobodne skojarzenie ;)

Skupmy się zatem na zdjęciu - zapraszam do oceny!

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/2dqq43n-2.jpg
źródło (http://i48.tinypic.com/2dqq43n.jpg)

ciach26
27-02-2010, 20:58
nie za ciemno?

Inkognito
27-02-2010, 21:09
nie za ciemno?

hmm...
Moim zdaniem nie.
Ponieważ. Z lewej strony de facto jest już burza, z prawej mamy przejaśnienia i tam zdjęcie jest moim zdaniem naświetlone akuratnie.
A ciemne partie to takie zboczenie - lubię czerń na zdjęciach, dlatego lewa strona histogramu często u mnie występuje :)

Ale pozostawiam to do oceny forumowiczów :)
Zamysł był taki.
Oczywiście może się to nie podobać. Ale pragnę zapytać... czy prawa strona też jest zbyt ciemna?

mcl
27-02-2010, 22:20
Ale pragnę zapytać... czy prawa strona też jest zbyt ciemna?
mz tak,
trochę za ciemno/ponuro, jak na wakacyjny widoczek

elmo
27-02-2010, 23:10
dla mnie bomba - nie zawsze wakacyjne widoki muszą być cukierkowe :)

Inkognito
27-02-2010, 23:21
mz tak,
trochę za ciemno/ponuro, jak na wakacyjny widoczek

A kto Ci powiedział, że to wakacyjny widoczek?

darek_d
27-02-2010, 23:23
Naprawdę dobra praca, dla mnie nie jest za ciemno, bo kto powiedzial, że musi :) Super klimat podkreśliłeś dobrą obróbką mz. Jest inne niż większość pokazywanych na forum, przez co jeszcze bardziej się podoba.

mcl
27-02-2010, 23:37
Nieważne czy wakacyjny, czy nie. W lewym dolnym rogu jest miejsce, które wygląda na oświetlone promieniami słońca, ale jest ono ogólnie ciemne, przez co (wg mnie) w odbiorze wygląda nienaturalnie.

Zen
27-02-2010, 23:39
Na białym forum ...trochę ciemno. Po przełączeniu na czarne zdjęcie dużo zyskuje. Podoba mi się.

Inkognito
27-02-2010, 23:44
Nieważne czy wakacyjny, czy nie. W lewym dolnym rogu jest miejsce, które wygląda na oświetlone promieniami słońca, ale jest ono ogólnie ciemne, przez co (wg mnie) w odbiorze wygląda nienaturalnie.

Zajmujesz się fotografią ludzi - oświetlenie nie jest Ci obce.
Dlaczego więc, nie mierzysz zdjęć tym samym spojrzeniem? Popatrz na źródło światła, może tam znajdzie się odpowiedź odnośnie ciemności.

Gdybym chciał zrobić zdjęcie neutralnie naświetlone, wywołałbym je na ustawieniach typu 'auto'.
A sam przyznasz, że trochę mija się to z celem.
Zwłaszcza z celem ukazania dramatyzmu.

Nie jestem sepcem w fotografii krajobrazowej, właściwie można śmiało rzec, że nie robię takich zdjęć.
Jednak nie zgadzam się z poglądem, iż to jest zbyt ciemne.
Zbyt ciemne na co?

mcl
28-02-2010, 00:03
Znam Cię na tyle, że wiem, że jak coś robisz, to jest to świadome i zaplanowane.
Moja ocena wynika z tego, co widzę i jakie myśli mi się nasuwają patrząc na zdjęcie. Pierwsze wrażenie - jest ciemno, a nie dramatycznie. Oczywiście jest to moje spostrzeżenie i każdy może odbierać to inaczej.

Amadeusz
28-02-2010, 00:24
Mam wrażenie zbyt pourywanego krajobrazu, tj. nie ma na czym oka zawiesić, właściwie tylko woda.

Inkognito
28-02-2010, 00:33
Mam wrażenie zbyt pourywanego krajobrazu, tj. nie ma na czym oka zawiesić, właściwie tylko woda.

No wreszcie coś ciekawego :D

borregaard
28-02-2010, 07:56
Niebo jest fajne,na dole sporo bałaganu,lekki fioletowy zafarb,szczególnie widoczny w PG części zdjęcia.