Zobacz pełną wersję : Softbox 40x80 i moc lampy
Witajcie!
Od dłuższego czasu fotografuję wykorzystując białe parasolki odbijające. Kontrola nad światłem jest dość niewielka, w związku z tym planuję zakup softbox'a 40x80. Fotografuję głównie portrety, często tylko twarze, czasem więcej (ale nie cała postać).
Mój problem to dobór mocy lampy. Efekt w moim odczuciu najpiękniejszy otrzymuję ustawiając światło jak najbliżej fotografowanej osoby (byle tylko parasolka nie wchodziła w kadr). Jednakże przy parasolce światło musi być bardzo słabe aby nie ratować się przesłonami 13 etc.
Pytanie brzmi. Jaka powinna być moc lampy, aby softbox 40x80 umieszczony pionowo przy twarzy fotografowanej osoby dał oświetlenie około f/8? Czy 100Ws będzie za mało/za dużo? Nie umiem tego stwierdzić - nie potrafię ocenić ile zabiera softbox, przykładowo taki: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=966&lang=pl&curr=PLN
Pozdrawiam,
Vermis
oldarcher
27-02-2010, 22:02
Ja bym powiedzial ze softbox jest efektywniejszy od parasolki i to sporo.
Wcześniej tez mialem co do tego wątpliwości ale narawde tak jest.
Nie wiem jakich teraz lamp używasz ale praktycznie każda do której da sie zapiąć softa ma regulacje mocy.
Mam teraz Quantuuma 200Ws i muszę przyznać ze z oktą 150cm (a okazalo sie ze to spora landara) nie muszę używać więcej mocy, co ciekawe nawet jedną dzialkę mniej (średnio z 4,5 na 3,5) przy tej samej odleglości od osoby.
Co więcej zaobserwowalem na swoich zdjęciach pojęcie "jakości światla".
W każdym razie bardzo polecam zakup softboxu.
joker333
28-02-2010, 19:23
Mój problem to dobór mocy lampy. Efekt w moim odczuciu najpiękniejszy otrzymuję ustawiając światło jak najbliżej fotografowanej osoby (byle tylko parasolka nie wchodziła w kadr). Jednakże przy parasolce światło musi być bardzo słabe aby nie ratować się przesłonami 13 etc.
softbox ma wieksza sprawność świetlną dlatego lampę ktoą masz będziesz musiał bardziej "skręcić" niż w przypadku parasolki wez to pod uwagę jeśli w dół masz zapas mocy to nie ma problemu
softbox ma wieksza sprawność świetlną dlatego lampę ktoą masz będziesz musiał bardziej "skręcić" niż w przypadku parasolki wez to pod uwagę jeśli w dół masz zapas mocy to nie ma problemu
Jest problem. Polega on na tym, że skręcać w dół z 1000 Ws nie pewnie ma sensu. A z 30 Ws pewnie może zabraknąć. Pytanie jaka moc będzie właściwa do tego typu zdjęcia?
Bardzo chciałbym poznać choćby rząd wielkości ustawienia mocy lampy do takiego zdjęcia. Robimy samą twarz, softbox blisko przy twarzy o wymiarach 40x80. Pytanie brzmi - czy potrzebujemy 10, 20, 50, 100, 200 Ws aby osiągnąć f8?
Czy nikt z Was nie robi zdjęć twarzy softboxem? Stwierdzenie, że lepiej więcej mocy niewiele wnosi do tematu.
Pozdrawiam,
Vermis
joker333
02-03-2010, 11:24
Jest problem. Polega on na tym, że skręcać w dół z 1000 Ws nie pewnie ma sensu. A z 30 Ws pewnie może zabraknąć. Pytanie jaka moc będzie właściwa do tego typu zdjęcia?
Bardzo chciałbym poznać choćby rząd wielkości ustawienia mocy lampy do takiego zdjęcia. Robimy samą twarz, softbox blisko przy twarzy o wymiarach 40x80. Pytanie brzmi - czy potrzebujemy 10, 20, 50, 100, 200 Ws aby osiągnąć f8?
no podejrzewam ze i 600 jak nie bedzie sie dało skrecić do 1/32 może być za dużo
orientacujnie powiem Ci tak na f9 iso 100 i 100WS 1/2 - 3/4 mocy
przy takim ustawieniu
.
Bardzo chciałbym poznać choćby rząd wielkości ustawienia mocy lampy do takiego zdjęcia. Robimy samą twarz, softbox blisko przy twarzy o wymiarach 40x80. co to znaczy blisko twarzy? Ile cm? 0,5 m ? 1 m ? Softbox ma byc w kadrze?
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że ustawianie softboxu tak blisko jest niekorzystne. Lepiej większy softbox ustawic dalej od modelki.
co to znaczy blisko twarzy? Ile cm? 0,5 m ? 1 m ? Softbox ma byc w kadrze?
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że ustawianie softboxu tak blisko jest niekorzystne. Lepiej większy softbox ustawic dalej od modelki.
Myślę, że około 20 cm.
Z wypowiedzi Jokera wnioskuję, że 50-75 Ws jest mocą, która byłaby potrzebna do takiego zdjęcia.
Pozdrawiam,
Vermis