Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw? D80?

luk009
15-11-2006, 11:26
Witam! Zadawałem juz pytanie jaki aparat. Ale teraz mam jeszcze inne najprawdopodobniej kupie D80, tylko mam problem jak pisalem wczesniej chce fotografowac śluby i takiego rodzaju imprezy jaki obiektyw do tego aparaciku polecilibyscie? bo jak bede kupował to kupiłby caly zestaw! Pozdrawiam!

stig
15-11-2006, 11:48
Witam! Zadawałem juz pytanie jaki aparat. Ale teraz mam jeszcze inne najprawdopodobniej kupie D80, tylko mam problem jak pisalem wczesniej chce fotografowac śluby i takiego rodzaju imprezy jaki obiektyw do tego aparaciku polecilibyscie? bo jak bede kupował to kupiłby caly zestaw! Pozdrawiam!

Gdybys juz wczesniej fotografowal sluby -- nie pytalbys o to jaki obiektyw kupic... Wiedzialbys co Ci jest potrzebne do tej pracy. Wiec bez doswiadczenia chcesz wykonywac taka prace? Jesli tak, to szczerze wspolczuje Twoim klientom. :(
A w kwestii obiektywow:
Nikkor 28mm f1.4 AF
Nikkor 50mm f1.4 AF
Nikkor 85mm f1.4 AF
Do tego odpowiednio wyrobione lapki, ktore pozwola dostatecznie szybko zmieniac te obiektywy, lub po prostu jeszcze dwa body.

pebees
15-11-2006, 11:52
(..)
szczerze wspolczuje Twoim klientom. :(
(..)
Oj, on nie chce zarabiać, będzie miał takie hobby - fotografowanie ślubów ;-)

paskud
15-11-2006, 12:23
Stig - ale on pytał o obiektyw a nie obiektywy :D

więc jeśli chodzi o obiektyw - to myślę, że sensownym rozwiązanie będzie kupienie obiektywu Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED dlatego, że:
ma dobry do tego typu imprez zakres ogniskowych
jest jasny
ostry
ma szybki i cichy autofokus
ma doskonałą rozdzielczość i znakomity kontrast

:)

ciekawe kiedy będzie post o lampie :P

pozdrawiam paskud

stig
15-11-2006, 12:38
Stig - ale on pytał o obiektyw a nie obiektywy :D No tez dlatego probuje mu swoja odpowiedzia uswiadomic, ze do tej pracy raczej jest wskazane wiecej niz jeden obiektyw.

Czornyj
15-11-2006, 12:40
No tez dlatego probuje mu swoja odpowiedzia uswiadomic, ze do tej pracy raczej jest wskazane wiecej niz jeden obiektyw.
Pytanie jakie kto ma podejście. Może kupić kita i rąbać lampą. Trochę to wtedy przypomina zdjęcia podwodne, ale amatorzy na tego typu zdjęcia są...

AMI
15-11-2006, 14:12
Witam All,

Sorry Czornyj z calym szacunkiem ale rabanie lampa nie jest niczym zlym szczegolnie jak w kosciele jest ciemno niczym w d... u murzyna ;) a jak ktos jeszcze mial kiedys D70 to wie co to sa SZUMY na ISO 800 ;)

Swoja droga stalki sa najlepsze .... plener tylko nimi ale do kosciola wzial bym jasnego zoom'a i walil bym lampa .. nikkor 17-50 jest drogi moze sigma 17-50 ( wyjdzie teraz nowa wersja macro ) ...

Pozdrawiam :

AMI

PS. ja robie i zoom'em i stalkami ;)

stig
15-11-2006, 14:19
Sorry Czornyj z calym szacunkiem ale rabanie lampa nie jest niczym zlym szczegolnie jak w kosciele jest ciemno niczym w d... u murzyna ;) a jak ktos jeszcze mial kiedys D70 to wie co to sa SZUMY na ISO 800 ;) Ehhh... Chcialbym miec takie szumy w D200 jak mialem w D70. :|

PS. ja robie i zoom'em i stalkami ;) AMI a co to za szkielko 17-80 w Twoim sigu?

AMI
15-11-2006, 14:43
To kitowe nikkor ale ciiiii ;) niedlugo kupie jasnego zooma :) zobaczymy jak ta nowa sigma bedzie chodzic z cyframi. Choc moze najpierw kupie stalke 20-tke sigmy 1.8 (tylko wolne skubanstwo ponoc :( JA CHCE JASNA SZEROKA STALKE ;)

PS.A co do szumow to w porownaniu do D70, D80 na ISO 800 ich prawie nie ma ;)

stig
15-11-2006, 14:45
To kitowe nikkor Hmmm... A od kiedy Nikon ma w swojej ofercie szklo 17-80 3.5-4.5?? Pierwsze slysze o takim czyms...

Czornyj
15-11-2006, 14:45
PS.A co do szumow to w porownaniu do D70, D80 na ISO 800 ich prawie nie ma ;)
Taaak? To wyłącz waść nojsredakszyn...

AMI
15-11-2006, 15:00
Jejku..na dpreview byly testy .. porowanania i RAW i JPG ... D80 ma mniej szumow niz D70 - to jest fakt

.. a co do obiektywow Panowie, to jaki teraz mozna by koledze dobry jasny zoom polecic ?

hondac
15-11-2006, 15:28
Dla mnie wciąż kultowym (za rozsądne pieniądze) pozostaje Nikkor 35-70/2,8D,a "na szeroko" to coś z zakresu 20-35/2,8 czyli Nikkor lub Tokina...

stig
15-11-2006, 15:39
a co do obiektywow Panowie, to jaki teraz mozna by koledze dobry jasny zoom polecic ? A bylo o tym dziesiatki watkow... Moze by tak poczytac? Napiszemy a Ty znowu sie pomylisz z nazwa (vide obiektyw z Twojego siga) i kupisz cos innego... ;)

paskud
15-11-2006, 16:47
Rotfl

AMI
15-11-2006, 17:45
A bylo o tym dziesiatki watkow... Moze by tak poczytac? Napiszemy a Ty znowu sie pomylisz z nazwa (vide obiektyw z Twojego siga) i kupisz cos innego... ;)

Dziwi mnie Twoje podejscie Stig .. przeciez kazdy wie jak dzaialaja metody wyszukiwania informacji (postow) na wszystkich serwisach swiata ... kiepsko i to bardzo ... sprobuj cos bardziej ogolnego wyszukac a wyskoczy Ci 100tki roznych watkow ..

To raz.. dwa, chyba te forum ma tez sluzyc poczatkujacym forumowiczom takim jak luk009 .. czyz nie ? Wiec po co takie uwagi.. nie chcesz udzielac informacji to nie pisz wogole ;)

po trzecie ... dziekuje za zauwazenie mojego czeskiego bledu ;) blakal bym sie z tym babolem nie wiadomo ile ;)

Pozdrawiam
Ami

stig
15-11-2006, 17:52
Dziwi mnie Twoje podejscie Stig .. przeciez kazdy wie jak dzaialaja metody wyszukiwania informacji (postow) na wszystkich serwisach swiata ... kiepsko i to bardzo ... sprobuj cos bardziej ogolnego wyszukac a wyskoczy Ci 100tki roznych watkow... Jesli system wyszukiwania Cie nie zadowala -- co za problem przejrzec kilka stron z watkami wstecz? Po co mamy sie kolejny raz produkowac i wszczynac dyskusje, w ktorych kazdy chwali swoje graty? Takie dyskusje tocza sie srednio co dwa tygodnie. Zasady tego typu forum sa takie same; zanim zapytasz -- przejrzyj wczesniejsze watki.

To raz.. dwa, chyba te forum ma tez sluzyc poczatkujacym forumowiczom takim jak luk009 .. czyz nie ? Wiec po co takie uwagi.. nie chcesz udzielac informacji to nie pisz wogole ;) Czytac potrafisz? To nie byla odpowiedz na pytanie luk009 (bo jemu -- jesli nie zauwazyles -- odpowiedzialem juz duzo wczesniej), tylko do Ciebie -- raczyles chociaz przeczytac do czyjego cytatu sie odnosilem?

AMI
15-11-2006, 18:01
potrafie :) no swietna rade dales koledze kup trzy stalki i dwa body i trzaskaj w ten sposob sluby ;) nie sadze zeby lukowi chdzilo o taka rade ;)

ok .. pas i over

freefly
15-11-2006, 18:09
potrafie :) no swietna rade dales koledze kup trzy stalki i dwa body i trzaskaj w ten sposob sluby ;) nie sadze zeby lukowi chdzilo o taka rade ;)

ok .. pas i over

W takim razie niech napisze jakich rad oczekuje. Każda osoba która odpowiada na posty pisze na o ogół pod wpływem własnych preferencji i własnego doświadczenia. Stig ma takie preferencje

stig
15-11-2006, 18:13
potrafie :) no swietna rade dales koledze kup trzy stalki i dwa body i trzaskaj w ten sposob sluby ;) nie sadze zeby lukowi chdzilo o taka rade ;) Kazdy daje takie rady, jakie uwaza za sluszne. Gdybym mial sie zajmowac slubami, wlasnie takie klamoty bym kupil. Mam dwa body -- jakos bym sobie poradzil z 3ma szklami. :)
Pewnie, ze lepiej (ekonomiczniej, lzej) bylo by kupic 18-200 VR, ale czy zdajesz sobie sprawe, z trudnosci fotografowania takim badziewiem w kosciele? Wiesz jaka kupa zamiast dobrych jakosciowo zdjec z tego wyjdzie?

AMI
15-11-2006, 18:34
wiem ;) nic nie zastapi stalek, pod wzgledem ostrosci i rozdzielczosci ( musze kiedys dorwac nikkora 105 mm ;) .. ok ale mialem juz nie pisac w Tym watku .. ja juz znikam ;) pstryk

adrian
15-11-2006, 19:33
Dziwi mnie Twoje podejscie Stig .. przeciez kazdy wie jak dzaialaja metody wyszukiwania informacji (postow) na wszystkich serwisach swiata ... kiepsko i to bardzo ... sprobuj cos bardziej ogolnego wyszukac a wyskoczy Ci 100tki roznych watkow ..

To by się zgadzało. Ciężko coś szybko znaleźć forumową wyszukiwarką, ale zawsze można poprosić o pomoc google, działa świetnie :)

adrian.

blueblood
16-11-2006, 03:27
Stig
bylo by kupic 18-200 trudnosci fotografowania takim badziewiem
wyciolem cytat z calego zdania ale nie oto chodzi
wlasnie mam takie szko jak wyzej wymienione ale obieram jutro N28-70 2.8
jak wedlug Ciebie czy to szklo moze mi sie jescze do czegos przydac mowa o 18-200 czy jak juz bede mial to lepsze to powiniennem zrezygnowac i sprzedac pytam bo decyzje musze podjac przy odbiorze nowego dlatego ze 18 -200 tez kupilem u nich i maja taka polise ze jezeli kupujesz sprzet lepszy( robisz tgz. upgrade) a stary ktory niema jeszcze roku to musza odkupic odmnie przynajmniej za50% ceny jaka zaplacilem czyli w mojm przypadku 500$
Dodam ze juz niedlugo zamowie N70-200 2.8 VR
Dziekuje

stig
16-11-2006, 07:09
wlasnie mam takie szko jak wyzej wymienione ale obieram jutro N28-70 2.8
jak wedlug Ciebie czy to szklo moze mi sie jescze do czegos przydac mowa o 18-200 czy jak juz bede mial to lepsze to powiniennem zrezygnowac i sprzedac. Dodam ze juz niedlugo zamowie N70-200 2.8 VR No to kompletnie nie widze sensu, zeby to trzymac. Chyba, ze naprawde nie zalezy Ci na tych 500$, a chcesz miec jakis "spacer-zoom". Pamietaj, ze szkla, ktore nabedziesz sa pierunsko ciezkie. Jesli czesto chadzasz sobie ot tak z aparatem, to na pewno lzej bedzie Ci z 18-200. Osobiscie -- gdybym mial takiego ultrazooma -- sprzedalbym go w diably, ale tutaj Ty musisz zdecydowac. Z drugiej strony -- nie wiem jak jest ze sprzedaza uzywanego sprzetu w Kanadzie -- ale myslisz, ze nie dalo by sie wyciagnac wiecej niz tylko te polowe ceny jaka proponuje Ci sprzedawca? Chodzi mi o sprzedaz poza sklepem.

shadoow
16-11-2006, 22:25
Czy do fotografowania w Kosciele uszedlby 18-70 ewentualnie? Wszakze nie ma tragicznego swiatla, a AF ma calkiem sprawny. Czyz nie?
Dodam - na okazyjne sluby.

Jacek_Z
16-11-2006, 22:39
18 -200 tez kupilem u nich i maja taka polise ze jezeli kupujesz sprzet lepszy( robisz tgz. upgrade) a stary ktory niema jeszcze roku to musza odkupic odmnie przynajmniej za50% ceny jaka zaplacilem czyli w mojm przypadku 500$
po co chcesz go oddawać za pól ceny?
w Polsce jest droższy na rynku wtórnym niz nowy - bo jest nie do dostania. Na allegro chodzi po ponad 3 tys.
W Kanadzie leży na półkach? Na ebayu sprzedasz drożej.

blueblood
17-11-2006, 11:05
w Polsce jest droższy na rynku wtórnym niz nowy

Niezastanawialem sie nad tym myslsz ze powaznie moge sprzedac go za 3 tys obiektyw jest prawie nowy niema jeszcze roku w dodatku mam do niego kilka filtrow tez bym sprzedal chetnie na ile bys wycenil ten obiektym stan bardzo dobry +trzy filtry (hoya hmc super uv,sigma ex wide multi-coated circular pl, tiffen s12) wszystkie o srednicy 72 mm oczywiscie mam caly komplet ,czyli obydwa dekle oslona przciw sloneczna i orginalne opakowania

shadoow
17-11-2006, 12:14
Wystarczy 18-70 do slubow? Okazyjnie...

AMI
17-11-2006, 13:17
Tak..ogniskowo jest to idealny obiektyw ... jakosciowo kiepski ( szczegolnie w porownaniu do stalek ) .. bo robiac z fleszem bedziesz mial pewnie najwieksza dziure na przeslonie a niestety on jest dosyc ostry ale przymkniety do 8-iu ..

Ja robie nim sluby ale tylko moim znajomym, ktorzy chca zaoszczedzic tysiaka na fotografiku .. i oni wiedza na co sie pisza :) czyli na zdjecia niskiej rozdielczosci i ostrosci ... ale czesc zdjec robie 50 mm i to jest zyleta ... kosztuje 500 PLN i polecam Ci go szczegolni0 ( co juz Stig pisal wczesniej o stalkach ;) ).

Pozdrawiam :

AMI

blueblood
19-11-2006, 21:20
po co chcesz go oddawać za pól ceny?
w Polsce jest droższy na rynku wtórnym niz nowy - bo jest nie do dostania. Na allegro chodzi po ponad 3 tys.
W Kanadzie leży na półkach? Na ebayu sprzedasz drożej.

Witam
Kupilem juz moje wymazone szko czyli N 28-70 2.8 a co do 18-200 VR nawet niezdawalem sobie sprawy ze jest go tak ciezko kupic tagze w kanadzie jest tylko na zamowienie i trzeba czekac trzy miechy facet ze sklepu powiedzial mi ze latwo go sprzedam za 700$ a moze i drozej wiec postaram sie go opylic w kanadzie

Wiktoch
19-11-2006, 21:44
o! kolejny post w moim ulubionym stylu :mrgreen: od premiery d80 przybywa tego spamu w zastraszającym tempie...

może Szanowni Panowie Moderatorzy rozwarzą pomysł (wzorem z cb) i stworzą na samym początku forum nową kategorię "dla początkujących"? wtedy przynajmniej w jednym miejscu krążyłoby obok siebie kilkadziesiąt postów zatytułowanych: jaki obiektyw, jak lampa, jaka torba, jaki statyw, jak się nazywam itd...

pozdr
wik

AMI
20-11-2006, 10:32
Pomysl nie jest w sumie zly , tylko kto z "profesorow" zajrzy do poczatkujacych by im na te pytania odpowiadac :) ;) No coz ... chyba czas zakonczyc ten watek;)

shadoow
20-11-2006, 20:08
Obecny watek zostal uznany za zakonczony, dlatego ja sie do niego podepne, zeby nie tworzyc nowego..

Czy obiektyw 18-135 duzo ustepuje 18-70? Jak jest z szybkoscia AF?

Rozumiem ze obiektywy bez "DX" sa jednak wolniejsze np 24-135.. ? Bede podpinal do korpusu D80..

Piotr_
20-11-2006, 20:38
Czy obiektyw 18-135 duzo ustepuje 18-70? Jak jest z szybkoscia AF?

18-135 ma tańszą wersję AF-S (bez możliwości ręcznej zmiany ostrości w trakcie działania AF). Wątpię czy zauważysz znaczace różnice w czybkości działania AF.

Rozumiem ze obiektywy bez "DX" sa jednak wolniejsze np 24-135.. ? Bede podpinal do korpusu D80..

DX nie ma nic wspólnego z pracą AF. Chodzi ci pewnie o róznice między AF (napęd z korpusu) i AF-S (silnik w obiektywie). AF-S (u sigmy HSM) jest cichy i większości przypadków szybszy.

Darec_C
21-11-2006, 15:46
Też rozważałem zakup Nikona 17-55 f/2.8 ale tej samej klasy jest nowa konstrukcja Tamrona z mocoaniem Nikona czyli Tamron XP 17-55 ASP Di II , który ma świetne wyniki testów a ja jestem z niego wyjątkowo zadowolony. Taka światłość jak 2.8 w zupełności wystarczy w pomieszczeniach typu kościół a ogniskowa 17 mm pozwoli zrobić zdjęcie szerokim kątem całej menażerii gości ślubnych przed kościołem :)

Darek

Stig - ale on pytał o obiektyw a nie obiektywy :D

więc jeśli chodzi o obiektyw - to myślę, że sensownym rozwiązanie będzie kupienie obiektywu Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED dlatego, że:
ma dobry do tego typu imprez zakres ogniskowych
jest jasny
ostry
ma szybki i cichy autofokus
ma doskonałą rozdzielczość i znakomity kontrast

:)

ciekawe kiedy będzie post o lampie :P

pozdrawiam paskud

odie83
21-11-2006, 16:10
Darec_C

To D40 jest już w sklepach, że już zdążyłeś go mieć i sprzedać? :shock:

Seeker
21-11-2006, 16:42
Nie znasz dnia, ani godziny...

shadoow
21-11-2006, 16:48
18-135 ma tańszą wersję AF-S (bez możliwości ręcznej zmiany ostrości w trakcie działania AF). Wątpię czy zauważysz znaczace różnice w czybkości działania AF.

DX nie ma nic wspólnego z pracą AF. Chodzi ci pewnie o róznice między AF (napęd z korpusu) i AF-S (silnik w obiektywie). AF-S (u sigmy HSM) jest cichy i większości przypadków szybszy.

To czyli 18-70 a 18-135: nie ma specjalnych roznic miedzy nimi? No ale wszyscy pisza ze ten pierwszy ma duzo lepsza jakosc..

Sigma ma szybszy silnik od SVM Nikkora? Jest znaczna roznica? Ja jestem ze szybkosci KITa zadowolony wiec chyba ze Sigmy bylbym wniebowziety:) A jak z jakoscia zdjec?

Piotr_
21-11-2006, 17:42
To czyli 18-70 a 18-135: nie ma specjalnych roznic miedzy nimi? No ale wszyscy pisza ze ten pierwszy ma duzo lepsza jakosc..

Pisałem o szybkości działania AF. Jeśli chodzi o jakośc zdjęć to 18-70 będzie lepszy.

Sigma ma szybszy silnik od SVM Nikkora? Jest znaczna roznica? Ja jestem ze szybkosci KITa zadowolony wiec chyba ze Sigmy bylbym wniebowziety:) A jak z jakoscia zdjec?

A gdzie ja napisałem, że HSM sigmy jest szybszy od AF-S nikona ?

Jaworrr
29-01-2009, 16:28
Ami, "Tak..ogniskowo jest to idealny obiektyw" wziąłeś pod uwagę, że kolega ma d80? co oznacza że ma dx a nie fx, dalej ogniskowe zostają idealne?
chodzi o ciemnego nikon 18-70, a jeśli chłopak będzie robił z lampą to nie może przymykać dziury?

sote
29-01-2009, 16:55
Jaworrr ales truposza odkopal... to byl watek z 2006 roku :)

patrz na daty postow :)

gregory_21
24-02-2010, 00:20
A w kwestii obiektywow:
Nikkor 28mm f1.4 AF
Nikkor 50mm f1.4 AF
Nikkor 85mm f1.4 AF

To ja też zabawię się w kucharza i zaserwuję odgrzewanego kotleta.
Pytam poważnie i bez podpier...olki: co to za Nikkor 28mm f1.4 AF, bo nigdzie nie mogę go znaleźć?

Czyżby było takie szkiełko w 2006 roku (wtedy były pisane posty) a teraz już trza tego w archiwum szukać?

EDIT:

Dobra... już widzę: http://www.kenrockwell.com/nikon/2814af.htm
Dokonał żywota Roku Pańskiego 2006 po 12 latach walki na placu boju ;)

Sorki za zawracanie gitary :(

Łopal
24-02-2010, 14:33

ok .. pas i over

o przepraszam, Stig pisał o trzech body :)