Zobacz pełną wersję : Predkosc odczytu karty przez usb
Witam
Wczoraj zakupilem w Euro RTV AGD katre pamieci CF Sandisk Ultra 4GB. W aparacie (D70s) czuc zdecydowana roznice w predkosci zapisu w porownaniu z karta Microdrive.
Wykonanie zdjec seryjnych w nefie na karcie Sandiska zajmuje od 1-4 zdjecia ~0,35s, a powyzej 4 zdjecia ~0,95s. W jpg 1-17 ~0,35s, dopiero powyzej 17 zdjecia ~0,5s.
Microdrive na tym tle wypada zdecydowanie slabiej. Nef 1-4 ~0,35s, a powyzej 4 az ~2,9s. W jpg 1-8 ~0,35s, ponad 8 ~1,6s, wiec spadek predkosci wykonywania zdjec seryjnych jest znaczacy.
Jesli chodzi o zapis to z Sandiskiem jest wszystko w porzadku lecz zdziwila mnie predkosc odczytu. Z karta w aparacie i przez oryginalny kabel USB, zdjecia z Microdrive sa sciagane z predkoscia okolo 790kb/s wiec wolno, ale Sandisk nie wypada wiele lepiej bo sciaga okolo 810kb/s.
I tu rodzi sie moje pytanie. Majac nadzieje ze karta jest oryginalna (Euro jest jednym z przedstawicieli Sandiska), czy normalne sa tak male predkosci odczytu z karty za pomoca kabla? Czy jesli zakupie czytnik kart uda sie wiecej wyciagnac z tej karty?
Antonioo
27-02-2010, 14:20
przez kabel zawsze muli , czytnik przyjacielem twym,...hej!:)
lukash996
27-02-2010, 14:44
Z czytnika leci dużo szybciej. Mam starą CF SanDisk Ultra II 1GB, transfery przy użyciu czytnika Kingston (http://www.kingston.com/flash/MediaReader.asp) to ok 8-9MB/s przy zapisie i ok 11MB/s przy odczycie
Jesli chodzi o zapis to z Sandiskiem jest wszystko w porzadku lecz zdziwila mnie predkosc odczytu. Z karta w aparacie i przez oryginalny kabel USB, zdjecia z Microdrive sa sciagane z predkoscia okolo 790kb/s wiec wolno, ale Sandisk nie wypada wiele lepiej bo sciaga okolo 810kb/s.
I tu rodzi sie moje pytanie. Majac nadzieje ze karta jest oryginalna (Euro jest jednym z przedstawicieli Sandiska), czy normalne sa tak male predkosci odczytu z karty za pomoca kabla? Czy jesli zakupie czytnik kart uda sie wiecej wyciagnac z tej karty?
D70 ma chyba USB 1.1 i tu jest ograniczenie. Kup czytnik, ale przetestuj go. Te najtańsze odczytują ok 5MB/s. Najlepsze przekraczają 30MB/s.
pioter m
27-02-2010, 23:27
D70 ma chyba USB 1.1 i tu jest ograniczenie. Kup czytnik, ale przetestuj go. Te najtańsze odczytują ok 5MB/s. Najlepsze przekraczają 30MB/s.
Napewno ma ma usb 1.1, co w instrukci musi byc napisane. Nie sprawdze, bo juz sprzedalem. Trzeba czytnik kupic.
Dante_85
27-02-2010, 23:38
Czytnik czytnikiem ale jak karta ma odczyt na poziomie powiedzmy 9mb to nawet czytnik tego nie poprawi
Czytnik czytnikiem ale jak karta ma odczyt na poziomie powiedzmy 9mb to nawet czytnik tego nie poprawi
ale autorowi wątku wychodzi przez kabelek
Z karta w aparacie i przez oryginalny kabel USB, zdjecia z Microdrive sa sciagane z predkoscia okolo 790kb/s wiec wolno, ale Sandisk nie wypada wiele lepiej bo sciaga okolo 810kb/s.
za dpreview: USB 1.0 (1.5Mbit/sec)
za optyczne: Komunikacja i złącza - USB 2.0
i komu tu wierzyć :)
Ps. Instrukcja Nikona D70s : Interfejs zewnętrzny - USB
Dante_85
28-02-2010, 01:13
dobra dobra nawet jeżeli D70 ma USB łącze 2,0 czyli przepustowość na poziomie ok 60Mb/s to w kompie może mieć interfejs USB o standardzie 1.1 gdzie transfer jest na poziomie od 12Mb/s przy trybie Full Speed do 1,5 Mb/s przy trybie Low Speed
Napisz jaką masz płytę główną (marka i model) wtedy powiem ci jaki masz standard USB na płycie 1.1 czy 2.0 bo to znaczna różnica.
Wtedy zobaczymy czy winą są ustawienia w Biosie czy nie.
Winą może być też wersja zainstalowanego biosu na płycie lub sterowników pod systemem operacyjnym.
nooo zgadza się. Jeśli komp ma USB 1, to kicha.
Dante_85
28-02-2010, 01:23
Właśnie choć na USB 1.1 powinien wyciągnąć transfer do 1.5MB/s
I nie mylić mi tu pojęć Mb od MB bo to różnica i to znaczna.
1MB/s to 8Mb/s.
Poza tym ciekawe którą wersje karty ma bo są 2.
15MB/s i 30MB/s.
W instrukcji aparatu nie pisze nic o tym czy jest wyposazony w USB 1.1 czy 2.0
Testowalem na kilku komputerach z cala pewnoscia wyposazonych w USB 2.0 i predkosc przesylu wacha sie miedzy 800 a 950kB/s. Port USB 1.1 moze maksimum uzyskac 1,5MB/s a USB 2.0 do 60MB/s.
Posiadam karte o zapisie/odczycie do 30MB/s.
Dante_85
28-02-2010, 13:38
Poszykałem bo http://google.pl nie boli i znalazłem D70 ma interfejs USB 1.1 a D70s ma USB 2.0 więc pozostaje tylko czytnik
Dante_85
28-02-2010, 14:31
Skoro wiec USB 1.1 ma transfer na poziome 12Mb/s co daje ok 1,43MB/s
Czyli jeżeli twój transfer jest na poziomie 900KB/s to jest na ten standard całkiem nieźle
bo ten standard ma średnio poniżej 800kB/s i to są średnie światowe a dane brane były ze statystyk z stron informatycznych odnośnie standardu USB .
Więc ratuje cię tylko i wyłącznie czytnik kart który będzie pracował w standardzie USB 2.0 o ile twoja płyta główna jest wyposażona w taki standard(stare płyty główne maja standard USB 1.1)