Zobacz pełną wersję : Jaki ND?
Heliopan ND 3.0 czy B+W ND 1000 NC
Czy B+W ND 1000 są w wresji MRC?
odpowiadam na pytanie numer 1: ktory taniej (lub raczej mniej drogo, bo jedna i druga firma liczy jak za zboze)
pytanie numer 2: nie. choc to nie ma wiekszego znaczenia (poprawianie przepuszczalnosci to zdaje sie nie jest kryterium designu filtrow ND :D ).
ja bym sie raczej upewnil, czy na docelowej matrycy nie zarzna calej imprezki zafarby od przepuszczalnosci filtrow w poblizu pasma IR. ktora to puszka?
widziales z tego modelu jakiekolwiek fotki z gestymi filtrami ND?
Tańszy zdecydowanie jest B+W. Jeśli nie będzie różnicy w jakości fotek również wielkoformatowych to oczywiście jestem za tańszym. Chodzi o to że na jednej ze stron znalazłem info że seria MC jest przeznaczona dla tanich słabszej jakości optycznej obiektywów. Poza tym czy ten B+W nie będzie dawał zafarbów. Mam filtr UV B+W i niestety jest lekki zafarb ale już np z polara B+W jestem bardzo zadowolony. W sumie to te zafarby można zlikwidować programowo.
Puszka to D200, niestety nie widziałem takich fot.
Jeszcze jest Hoya nd400 ale jakoś średnio jestem do niej przekonany. Ten filtr zdaje się jest odrobinę jaśniejszy.
Oczywiście powinno być "seria NC" w ostatnim poście
ten B+W ma pojedynczą powłokę antyrefleksyjną a jak jest z Heliopan ND 3.0?
gdzie można kupić B+W ND 1000 ?
FOTO NET SKLEP
Czas oczekiwania ponoć do 3 tyg
to 1000 to ile przysłon jest?
to 1000 to ile przysłon jest?
sorki, ale nie wytrzymalem: 1000 przyslon to 1000 przyslon.
o co konkretnie chciales zapytac? bo powyzsze zdanie chyba nie bylo sformulowane po polsku?
inna kwestia, ze to, o co jak domyslam sie pytasz, akurat latwo wyliczyc: przymkniecie przyslony o 1 dzialke to 2-krotnie mniej swiatla. kolejna dzialka to 4-krotnie mniej swiatla, potem 8-krotnie, itd.
1 EV - 2x
2 EV - 4x
3 EV - 8x
N EV - 2^N - N-ta potega dwojki.
1000, albo do okraglego rachunku 1024, to 10-ta potega dwojki.
akustyk - mimo deklarowanego niezrozumienia mojego pytania odpowiedziałeś na nie idealnie, bardzo dziękuję:-) no może poza tymi belferskimi pouczeniami...
fiu, fiu, 10 razy mniejsza dziura to niezłe cuda musi wyczyniać. i tylko w jednym miejscu da się to w polsce kupić? bo wujek google jakoś niewiele wie na temat dostępności.
sorki, ale nie wytrzymalem: 1000 przyslon to 1000 przyslon.Ale pytanie nie brzmialo: "to 1000 przyslon to ile przysłon jest?", tylko to "to 1000 to ile przysłon jest?". :D Gio prawdopodobnie nie skojarzyl tej astronomicznej liczby z oznaczeniem ilosci przyslon. Prawde mowiac tez sie pierwszy raz spotykam z takim ND. Przy najczesciej spotykanych 2, 4, 8 czy 10, 1000 wyglada tak niesamowicie, ze mozna sie zastanawiac, czy to na pewno oznacza ilosc przyslon. Tym bardziej czytajac pytanie zalozyciela watku, ktory rozmysla miedzy ND 3 a tym tysiacem. :)
Przy tym 1000, to juz trzeba miec kalkulatorek, zeby poprawna ekspozycje wyliczyc. :)
Ale pytanie nie brzmialo: "to 1000 przyslon to ile przysłon jest?", tylko to "to 1000 to ile przysłon jest?". :D Gio prawdopodobnie nie skojarzyl tej astronomicznej liczby z oznaczeniem ilosci przyslon. Prawde mowiac tez sie pierwszy raz spotykam z takim ND. Przy najczesciej spotykanych 2, 4, 8 czy 10, 1000 wyglada tak niesamowicie, ze mozna sie zastanawiac, czy to na pewno oznacza ilosc przyslon. Tym bardziej czytajac pytanie zalozyciela watku, ktory rozmysla miedzy ND 3 a tym tysiacem. :)
Przy tym 1000, to juz trzeba miec kalkulatorek, zeby poprawna ekspozycje wyliczyc. :)
Ekspozycja to jeszcze do policzenia na boku (nie wiem czy mój kochany spotmeter ma wogóle taki zakres:-) ), ale jakim cudem ustawić ostrość czy kadr skoro B+W to trzeba nakręcić na obiektyw. Przecież tam musi być tylko ciemność widać:-)
Ekspozycja to jeszcze do policzenia na boku (nie wiem czy mój kochany spotmeter ma wogóle taki zakres:-) ), ale jakim cudem ustawić ostrość czy kadr skoro B+W to trzeba nakręcić na obiektyw. Przecież tam musi być tylko ciemność widać:-)Ustawic przed nakreceniem. :)
żeby nie walić w ciemno, he he:-)
"to 1000 to ile przysłon jest?"
moj fizyk z podstawowki by sie tu przyp... do braku jednostek. i mialby racje, bo bez doprecyzowania to zdanie pozostaje niejasne. ja sie domyslilem, ze chodzilo o "to 1000 krotne tlumienie to ile dzialek przysłony jest?", ale szanujacy sie parser wywalilby to jeszcze zanim kompilator by w ogole tknal ;)
nic bardziej mylnego ;) ekspozycje liczysz w 99% przypadkow przez po prostu wydluzenie czasu.
a o ile trzeba wydluzyc czas ekspozycji po zalozeniu filtra 1000-krotnie tlumiacego swiatlo?
to sie wrecz duzo wygodniej liczy niz 16x czy 64x ;)
dobrze że mnie kurde nikt przez żadne parsery nie przepuszcza bo gdyby ten kompilator to jakaś fajna laska była to nigdy bym do niej nie dotarł:-P
moj fizyk z podstawowki by sie tu przyp... do braku jednostek.No ale wlasnie o to chodzi, ze w nazwie filtra stoi "1000", bez zadnych jednostek. I tu wlasnie jest cala istota pytania Gio
nic bardziej mylnego ;) ekspozycje liczysz w 99% przypadkow przez po prostu wydluzenie czasu. a o ile trzeba wydluzyc czas ekspozycji po zalozeniu filtra 1000-krotnie tlumiacego swiatlo?
to sie wrecz duzo wygodniej liczy niz 16x czy 64x ;)Dopoki miescisz sie w tej samej jednostce czasu i potegowanie czy pierwiastkowanie w pamieci nie sprawia Ci zadnego problemu. ;) Niestety malo kto sie z taka latwoscia posluguje matematyka po x latach od zakonczenia szkoly.
No ale wlasnie o to chodzi, ze w nazwie filtra stoi "1000", bez zadnych jednostek.
dobra, jury uznaje sprzeciw ;)
Dopoki miescisz sie w tej samej jednostce czasu
a to raczej sie rzadko zdarza dla tego filtra. on raczej w 99% przypadkow jest do uzycia w zakresie wlasnie ulamkow sekundy...
mozna sobie tabelke wydrukowac. albo mozna liczyc 30 klikow (wzglednie 20 jak ktos ma skok ekspozycji po 1/2 EV), choc to lekko nuzace jest - mnie osobiscie juz 18 przy ND 64x nudzi. no latwo nie jest. inna kwestia, ze ja nadal sie upieram, ze to 1000x to juz jest za duzo. Hoya 400x to jest granica uzywalnosci.
najlepszym rozwiazaniem z filtrow ND jest chyba cos takiego:
http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1476038/lcw_fader_nd_filter_77mm.html
szary o regulowanym recznie tlumieniu w zakresie od 2 do 8 dzialek (4x do 256x). takie jajko-niespodzianka - tyle radosci w jednym ;) jakbym juz nie mial tego B+W 106, to bym sobie sprawil
najlepszym rozwiazaniem z filtrow ND jest chyba cos takiego:
http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1476038/lcw_fader_nd_filter_77mm.html
szary o regulowanym recznie tlumieniu w zakresie od 2 do 8 dzialek (4x do 256x). takie jajko-niespodzianka - tyle radosci w jednymA masz jakies informacje jak wyglada pogorszenie jakosci obrazu w porownaniu do dobrych filtrow o stalym poziomie tlumienia?
podobno nie jest zle, ale sampli nie widzialem.
to sa de facto dwa polary, wiec jakosci optycznej dobrego ND to to nie bedzie (polar to jest folia wprasowana w dwie warstwy szkla - w tym wypadku 2x taka kombinacja) ale podobniez jest znosnie. glownie slychac opinie filmowcow, bo oni najbardziej na to poluja, ale i fotoludki juz sie zdarzaja i nawet widzialem opinie, ze jakosciowo nie odstaje od Vari-ND Singh-Raya.
Dla zainteresowanych podaję tabelę odnośnie filtrów ND Heliopan
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/5505/heloplan.jpg)
Obydwie marki można również znaleźć na ebay.
northrop
02-03-2010, 20:43
No ale wlasnie o to chodzi, ze w nazwie filtra stoi "1000", bez zadnych jednostek. I tu wlasnie jest cala istota pytania Gio
przynajmniej jest tam jakas liczba do ktorej mozesz sie odniesc ;) w innych miejscach wlepia samo NDX is trzeba zgadywac co to (10,000 jakby ktos pytal) :D
podobno nie jest zle, ale sampli nie widzialem.
to sa de facto dwa polary, wiec jakosci optycznej dobrego ND to to nie bedzie (polar to jest folia wprasowana w dwie warstwy szkla - w tym wypadku 2x taka kombinacja) ale podobniez jest znosnie. glownie slychac opinie filmowcow, bo oni najbardziej na to poluja, ale i fotoludki juz sie zdarzaja i nawet widzialem opinie, ze jakosciowo nie odstaje od Vari-ND Singh-Raya.
dokladnie tego nabylem w ostatnich tygodniach. niestety, nie mialem jeszcze okazji przetestowac w plenerze i predko chyba tez tego nie zrobie, ale licze ze warunki sie u mnie szybko polepsza ;/
dokladnie tego nabylem w ostatnich tygodniach. niestety, nie mialem jeszcze okazji przetestowac w plenerze i predko chyba tez tego nie zrobie, ale licze ze warunki sie u mnie szybko polepsza ;/
To trzymamy kciuki za warunki :) Jak sie polepszą to poprosimy o jakieś miarodajne sampelki odnośnie jakości tego ciekawego ustrojstwa.
A tak w ogóle skoro zaczęliśmy od B+W, to oficjalnie dystrybuuje ich teraz Aster Foto. Ale też tylko na zamówienie.