Zobacz pełną wersję : D 80 Jaki obiektyw.
Franek911
15-11-2006, 01:41
Mam kilka pytań co do nowego Nikona D80,przymierzam się do jego kupna a obecnie korzystam z kompaktu Canona S2 IS. i jeszcze nie znam do końca wszystkich opcji tkiej lustrzanki jak D80.:???:
A mianowicie czy jest tam możliwość nanoszenia daty na zdięcia w aparacie jeśli nie to czy wogóle zdięcia są datowane (czy jest wprowadzana data i aktualny czas do aparatu na początku)
czy da się nim kadrować zdięcia z wyświetlacza LCD a nie tylko wizjera i czy jego obudowa jest z sztucznego tworzywa czy metalu? Sorki za takie może śmieszne pytania ale jeszcze nie miałem doczynienia z lustrzanką.
Na koniec chciałbym się zapytać o wasze zdanie co do obiektywu jaki mam do niego zakupić obrałem se kilka szkieł i się zastanawiam nad nimi to jest:Tamron SP AF 17-50 mm f 2.8 XR Di II , Nikkor AF-S 18-70 mm f3.5-4.5 DX IF-ED ,Sigma 17-70 mm f2.8-4.5 DC Macro lub 18-200 VR nikona. Chyba że macie jakąś inną propozycję...
Z góry wielkie dzięki za waszą pomoc! Czekam i pozdrawiam.
czy jest tam możliwość nanoszenia daty na zdięcia w aparacie jeśli nie to czy wogóle zdięcia są datowane (czy jest wprowadzana data i aktualny czas do aparatu na początku)
tak, wprowadzasz date, jest potem w exif dokładna informcja o dacie i godzinie zrobienia djęcia.
nie jest to widoczne na zdjęciu - nie znam lustrzanki z ta opcją (po co to tobie?)
jest mozliwość automatycznie w darmowych programach wpisania już później daty z exif w obraz
czy da się nim kadrować zdięcia z wyświetlacza LCD a nie tylko wizjera
też nie znam lustrzanki z wymienną optyką z taka opcją. znowu pytanie - po co ci to?
raz był o tym wątek i prawie zagryziono pytającego :)
czy jego obudowa jest z sztucznego tworzywa czy metalu?
przeważa plastik, jak we wszystkich współczesnych aparatach, poza tymi zupełnie topowymi, najdroższymi.
co do obiektywów - nie chcę sie wypowiadać.
Red_Point
16-11-2006, 09:28
no daty to sei faktycznie nie naniesie, ale kadrowanie z LCD obecnie przy baardzo nielicznych lustrzankach jest jak najbardziej mozliwe!!
dodam jeszcze ze nawet lcd jest ruchome - dzieki czemu mozna kadrowac z ziemi i z nad glowy.....
Nie rozumiem tej tendencji... Non stop padaja pytania, o to jaki obiektyw do D50/D80 itd... Tak jakby byly jakies ustalone szkielka, ktore pasuja do tych aparatow. Obiektyw kupuje sie pod potrzeby, nie pod aparat. Architektura wnetrz? N 14/2.8. Macro? N 105/2.8 VR. Sport? 70-200/2.8 ; 300/2.8. Przyroda? 600/2.8. Wiem, ze przeginam w tej chwili, bo podales jakie szkla Cie interesuja, ale musialem obsmiac samo pytanie, bo to zmora normalnie sie robi... Z tych, ktore wymieniles, 17-50, bo jako jedyny ma stale swiatlo, a to sie przydaje.
Doslownie ten sam temat był wczoraj ... poczytaj sobie "Jaki obiektyw? D80? (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13478)"
i spojrz co ma jacek_Z w podpisie i jak masz kase to kupuj ehh 70-200 2.8 VR :) marzenie
ale Jacek_Z ma D200, tam potrzeba juz innych obiektywow niz do D80 ;)
też nie znam lustrzanki z wymienną optyką z taka opcją. znowu pytanie - po co ci to?
Dziwne obyczaje, może nie zostanę pogryziony... :twisted:
W kwesti formalnej i niosąc promyk informacji: w D80 niestety nie ma możliwości kadrowania przez LCD. Jedynymi jak do tej pory znanymi mi pełnokrwistymi lustrzankami posiadającymi taką możliwość są Panasonic L1 oraz Olympus E-330 gdzie obraz jest wyświetlany na 2" ekranie LCD. Użytkownicy chwalą sobie tą funkcjonalność, szczególnie w E-330 gdzie LCD jest odchylany. Dzięki odchylanemu LCD można podejść bardziej kreatywnie do kadrowania.
Franek911
17-11-2006, 00:50
Właśnie mi o to chodziło co napisał "Blady" o kadrowanie czasem z LCD bo nie zawsze dojrzysz wizjerem a już najleprzy był by obrotowy,pytam się tak dlatego że pracuje na kompakcie Canonie S2 IS i tam to mam dostępne choć to kąpakt.Myślałem że lustrzanki też to mają widać nie za bardzo ktoś to docenia.
Jeśli chodzi o date to dzięki za odpowiedz spoko se ją jak będe chciał naniose w kompie.
A o szkło to tak się pytałem które najleprze z tych 3 nie chodzi mi o super zoom ale też myśle że ten "Tamron" będzie najleprzy!nie mówie tu oczywiście o szkłach wartych 5000zł.
Dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam wszystkich Nikonowców!!!
Michal Puchacz
17-11-2006, 00:59
Polecam Nikkora Dx 18-200 VR. Do amatorskich zastosowań w zupełności wystarcza (pewnie nie będziesz robił odbitek większych niż A4). Jakość przyzwoita, wspaniała uniwersalność, redukcja drgań, nie będziesz musiał od razu myśleć o kolejnym zakupie w postaci jakiegoś tele. Jeśli wyspecjalizujesz się w jakiejś konkretnej dziedzinie fotrografii i zapragniesz najwyższej jakości, to wtedy pomyślisz o lepszych szkłach.
Franek911
18-11-2006, 00:36
Polecam Nikkora Dx 18-200 VR. Do amatorskich zastosowań w zupełności wystarcza (pewnie nie będziesz robił odbitek większych niż A4). Jakość przyzwoita, wspaniała uniwersalność, redukcja drgań, nie będziesz musiał od razu myśleć o kolejnym zakupie w postaci jakiegoś tele. Jeśli wyspecjalizujesz się w jakiejś konkretnej dziedzinie fotrografii i zapragniesz najwyższej jakości, to wtedy pomyślisz o lepszych szkłach.
Też się na d tym obiektywem na początku zastanawiałem,ale gdzie nie czytam bynajmniej tu na forum to nażekają na Nikona 18-200VR,a to że ultra zoom,że zbyt mało jasny i nie radzi se z ostrością. A swoją drogą czy takim obiektywem da się także zrobić ładne makro?
Być może się na niego zdecyduje:)
Michal Puchacz
18-11-2006, 00:48
Też się na d tym obiektywem na początku zastanawiałem,ale gdzie nie czytam bynajmniej tu na forum to nażekają na Nikona 18-200VR,a to że ultra zoom,że zbyt mało jasny i nie radzi se z ostrością. A swoją drogą czy takim obiektywem da się także zrobić ładne makro?
Być może się na niego zdecyduje:)
Do makro to on się nie nadaje, zrobisz zbliżenie długą ogniskową, ale prawidziwe makro to nie będzie. Ten obiektyw nie jest przeznaczony do tego rodzaju fotografii.
Super mega hiper ostrośćią może rzeczywiście nie razi, spadek ostrości jest widoczny przy dłuższych ogniskowych, w zakresie 18-70 jest naprawdę przyzwoicie.
W dziale o obiektywach jest teraz wątek podobny do Twojego, zajrzyj, tam trochę więcej napisałem o tym obiektywie. Tytuł tego wątku - "czy moglby kto konkretnie odpowiedziec"
Pozdrawiam.
Franek911
30-11-2006, 00:29
Mam pytanie do użytkowników D80 czy ten aparat ma funkcję wstępnego podnoszenia lustra i jakąś pamięć wewnętrzną,żeby zrobić kilka zdięć bez karty a potem je na nia nagrać?
Pytam bo przymieżam się do jego kupna i chce wiedzieć co jak najwięcej o D80.
Z góry dzięki urzytkowniką D80 i nie tylko!
Franek911
30-11-2006, 01:01
Miałbym jeszcze jedno pytanko co do D80 czy żeczywiście osiąga on dedykowane 3 fotki na sekunde w trybie zdięć seryjnych przy warunkach jakie przedstawia producent,pytam ponieważ test fotopolisa przedstawia że niby tak nie jest-może to byc wada jednego egzemplaża czy też poprostu nie daje rady zrobic 3 fotek na sekunde nawet przy najniższych ustawieniach.Jeśli ktoś to już sprawdził to prosił bym o odpowiedz
Franek911
30-11-2006, 01:18
Myśle że ostatnie pytanko,chodzi o oiektyw zoom to już wstępnie mam i będzie to chba nikkor-70-300mm VR!
Ale mam dylemat co do krutkiego i tu myśle o:Tamron SP AF 17-50 mm f 2.8 XR Di II ale słysze głosy że się zdażają egzęplaże które mydlą no i że nie ma on cichego silnika USM jak nikon,ale z auto-focusem chyba spoko? a drugim o którym myśle to jest właśnie:Nikkor AF-S 18-70 mm f3.5-4.5 DX IF-ED niby wszystko wpożo ale brak stałego światła i węższy kąt?a może Sigma 17-70 mm f2.8-4.5 DC Macro .CHciałbym się jeszcze dowiedzieć którym z tych obiektywów da się zrobić w miare ładne makro bo nie mysle narazie o typowych micro obiektywach.
Jeśli ktoś ma D80 w połonczeniu z tymi obiektywami i chciałby się ze mna podzielić refleksjami na ich temat to był bym bardzo wdzięczny!!!(może jakieś fotki na adres:
[email protected])
Pozdrawiam pomocne dłonie:)
Nie mam D80, tylko 70, ale mam za to T17-50. I z obiektywow, ktore wymieniasz, to wzialbym wlasnie Tamrona, bo ma stale swiatlo, a to daje Ci duzo wieksza kontrole nad powstajacym obrazem. Nie jest to obiektyw idealny, bo na najszerszym kacie i pelnej dziurze zdarza sie potezna aberracja chroamtyczna (tylko pod slonce, czyli w de facto absurdalnych warunkach). No i dystorsje ma spore na 17mm, ale Kit chyba nie wypada lepiej. AF moze nie jest cichy, ale nie jest tez glosny, a za to jest pewny i stosunkowo szybki, ze wzgledu na maly kat obrotu pierscienia. Ale moj egzemplarz jest ostry od pelnej dziury, nie ma problemow z BF/FF, ladnie nasyca kolory i generuje calkiem przyjemny bokeh. Za takie pieniadze to bardzo fajny i godny polecenia obiektyw. Jak z macro to nie wiem... minimalna odleglosc ostrzenia to 27cm na calym zakresie.
A o tej Sigmie to bym raczej zapomnial. Nie mialem, nie widzialem, ale rewelacyjnych komentarzy toto nie zbiera. A jak chcesz makro, to juz lepiej kup jakiegos starego nikkora, np 55/3.5 Ai-S. Drogie to nie jest, pomiar swiatla nie dziala, ale optyczna rewelacja. Dobre do nauki no i efekty beda znacznie lepsze...
Ja znam dwa Olympus E330 i Panasonic L1 :)
Mati_007
30-11-2006, 12:33
Miałbym jeszcze jedno pytanko co do D80 czy żeczywiście osiąga on dedykowane 3 fotki na sekunde w trybie zdięć seryjnych przy warunkach jakie przedstawia producent,pytam ponieważ test fotopolisa przedstawia że niby tak nie jest-może to byc wada jednego egzemplaża czy też poprostu nie daje rady zrobic 3 fotek na sekunde nawet przy najniższych ustawieniach.Jeśli ktoś to już sprawdził to prosił bym o odpowiedz
Mój się wyrabia:) 3 klatki!
A co do obiektywu to też planuje T 17-50 2,8. Myślę, że to dobry wybór. ma bardzo pozytywne recenzje w sieci. No chyba, że macie jeszcze jakieś inne propozycje. Czekam na odzew:)