PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - BF i FF na wszystkich szkłach?

mariuszzz
26-02-2010, 22:38
Niedawno kupiłem upragnione D300. Wczoraj przyszedl czas testów....no i rozczarowanie. Za duzo by tu pisac o wynikach, dlatego zrobilem poniższą tabele:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img412.imageshack.us/img412/7744/aftest.jpg)

W poprzednim D70s co prawda nie robilem takich testów ale na zdjeciach ani razu nie zauwazylem by AF nie trafial w punkt. No i teraz pozostają mi do roztrzygnięcia 2 kwestie:

1 - czy to mozliwe ze to wina body? W koncu zadne szklo w kazdym zakresie nie ostrzy w punkt....a z drugiej strony jest i BF i FF. W przypadku źle skorygowanego AF-a raczej byloby albo to albo to.
2 - czy takie testy są miarodajne? o ile na zdjeciach 55-200 i 50 f1.8 tego nie widze to jednak na fotach z sigmy widac to czesto golym okiem :/

Z tabeli zorientujecie sie ze z poziomu body to mozliwe ze uda mi sie ustawic tylko 50tkę. Z sigmą i tele sobie nie poradze. Tele to mniejsze problem bo prawie go nie używam....ale 18-50 używam prawie caly czas. Wyslalby ją do serwisu na kalibracje....tylko czy to na pewno wina szkła?

Co o tym myslicie?

pozdrawiam

wigi
27-02-2010, 17:13
Nie wiem, czy dobrze zrobiłeś te testy. Poza tym testy z bardzo bliskiej odległości często nijak mają się do rzeczywistych warunków zdjęciowych.
Ważniejsze jest, jak w normalnych warunkach przy robieniu normalnych zdjęć to wygląda - czy są jakieś poważne, zauważalne, problemy?

mariuszzz
27-02-2010, 18:15
Nie wiem, czy dobrze zrobiłeś te testy. Poza tym testy z bardzo bliskiej odległości często nijak mają się do rzeczywistych warunków zdjęciowych.
Ważniejsze jest, jak w normalnych warunkach przy robieniu normalnych zdjęć to wygląda - czy są jakieś poważne, zauważalne, problemy?

Sam nie wiem, robilem takie testy po raz pierwszy, wczesniej nie musialem. Co do normalnych warunków to przy 55-200 i przy 50tce nie widac na fotach kompletnie nic. Przy Sigmie niestety widac golym okiem. Ostatnio znajomi mnie odwiedzili i robilem foty ich 6-miesięcznej córeczce. Zawsze ostrzylem na oczy....niestety w większosci przypadków oczy nie są ostre. Czesto ostrzejsze jest cos co jest przed nimi...czy to ręka matki, czy to fotel...itp. Przy d70s nie mialem takich problemów.

A co z body? czesto zdaza sie ze AF jest źle skalibrowany? Do sierpnia mam gwarancje i jesli to puszka to wolałbym tego nie przespać.

wigi
27-02-2010, 21:27
Jeśli Nikkory w normalnym użytkowaniu nie sprawiają problemów, to stawiałbym na źle skalibrowaną z body Sigmę i puszki bym nie ruszał.
Również mam D300 i różnie zachowuje się z różnymi szkłami. Z D80 też miałem mniej problemów. Na szczęście D300 ma precyzyjną korektę AF, co nieco poprawia sytuację.

mariuszzz
28-02-2010, 00:05
Jeśli Nikkory w normalnym użytkowaniu nie sprawiają problemów, to stawiałbym na źle skalibrowaną z body Sigmę i puszki bym nie ruszał.
Również mam D300 i różnie zachowuje się z różnymi szkłami. Z D80 też miałem mniej problemów. Na szczęście D300 ma precyzyjną korektę AF, co nieco poprawia sytuację.

dzisiaj udalo mi sie jednak troche poprawic sytuacje w sigmie z poziomu body ale i tak zastanawiam sie nad odeslaniem jej do serwisu.