Zobacz pełną wersję : D3s-D700
Co zyskam zamieniajac D700 na D3s ?
Pytanie bardziej skierowane do forumowiczow co tak zrobili
badz maja taki zamiar:???:
ja miałem zamiar ale tylko przez chwile
wolałem kupić porządne szkła do D700
i tobie też to polecam :mrgreen:
jak chcesz noktowizor to polecam D3s
sorry za OT
Szkielka to mam od 14do 200 i dylemat jest dalej :(
Pawel Pawlak
26-02-2010, 19:12
będzisz miał cięższą torbę i lżejszą kieszeń ;)
Powiedz, co Cię ogranicza w D700 żeby robić DOBRE zdjęcia?
Jeśli masz kaprys i stać Cię na spełnienie go - co stoi na przeszkodzie, żeby w ten sposób poprawić sobie troche humor ;)
Humor to dobra sprawa , pytanie nadal aktualne!
Co jeszcze ? Noktowizjer to fajna sprawa :mrgreen:
Jeśli masz kaprys i stać Cię na spełnienie go - co stoi na przeszkodzie, żeby w ten sposób poprawić sobie troche humor ;)
Całkowicie popieram kolegę Mavierka, zwłaszcza że w ten sposób można walczyć ze stresem, który to jako jedna z poważniejszych chorób cywilizacyjnych prowadzi niejednokrotnie do zawału lub wylewu.
Ja np. myśląc nad zakupem nowej zabawki w ogóle nie zastanawiam się nad samą potrzebą, tylko nad tym czy dany zakup sprawi mi satysfakcjonującą radochę/przyjemność (oczywiście jeśli mnie na dany zakup stać).
Czemu odmawiać sobie przyjemności, zwłaszcza że nikogo (poza zazdrośnikami) się nie krzywdzi ? :-)
A co zyskasz już tak sprzętowo ? To raczej proste, szybszą serię (ciut), mniejsze szumy, filmy, wbudowanego gripa, 100% w wizjerze, 2 sloty na kartę pamięci.......... kilka przyjemnych bajerów.
D3s to rasowa pucha wymarzona dla fotoreporterów sportowych ,gdzie krótki czas, szybkostrzelność i wysokie ISO jest mile widziane (np. zdjęcia na hali itp...) - jeżeli focisz sport to D3s będzie idealne.
na pewno znasz specyfikację obydwu puszek...chyba już ktoś to napisał...czego ci brakuje lub co ci przeszkadza w d700...?
Mariusz888
26-02-2010, 21:10
Oczywiście jeszcze dobrze sobie odpowiedzieć jak często używamy np tych 9kl/s... oczywiście są momenty kiedy się przydaje jednak np mi najczęściej zamiast CH starcza spokojnie S ;) Jeśli jednak kasa nie gra roli to bierz śmiało ;) Jeśli jednak kasa ma znaczenie to jeśli masz już wszystkie szkiełka z zakresu 14-200mm to może fish albo coś jeszcze dłuższego? ale to już Ty musisz sobie odpowiedzieć czego Ci trzeba ;)
obejrzałem Twoje zdjęcia i odpowiedź brzmi
NIC
:mrgreen:
Wytrzymałość migawki, wizjer i lag - to może mieć znaczenie. No i fps. Więc nie przesadzajmy, że zamiana nie ma sensu. Ja się cieszę, że nikt znajomy w zasięgu ręki nie ma ,,detrójkek'' bo pewnie bym zaczął kombinować, a tak...d700 mam i chwalę:)
Pawel Pawlak
26-02-2010, 23:11
Wytrzymałość migawki, wizjer i lag - to może mieć znaczenie. No i fps. Więc nie przesadzajmy, że zamiana nie ma sensu. Ja się cieszę, że nikt znajomy w zasięgu ręki nie ma ,,detrójkek'' bo pewnie bym zaczął kombinować, a tak...d700 mam i chwalę:)
jasne ze są korzyści, ale pytanie trudno potrakotwać poważnie. Albo zamieniamy d700 na D3s bo odczuwamy jakieś niedomagania D700 których w d3s nie ma i w ten sposób podnosimy komfort pracy, albo kupujemy tak jak napisał Fatman -jako terapię antystresową, albo i jedno i drugie. Ale do zrobienia tego nie jest potrzebna asysta forumowych doraców i sami wiemy czy nam to potrzebne czy nie.
od ponad roku uzywam d700, a przez ostatni tydzien uzywalem d3s. Focilem tylko sport.
Pierwsze wrazenie - brak roznic!. Normalna hala - ISO 2500 do 3200, f2.8 i czasy do 1/800. Obie puszki tak samo ustawione - sledzenie 3d i inne *******y.
roznica fps - pomijalna.
wizjer - do d700 mam dk-17m, wiec w mojej 7-setce byl wiekszy, a ze nie kryje 100%? Mi tam nie przeszkadza
grip - kompletna porazka w d3s. Calkowite nieporozumienie... Ze szklem 70-200 (nie mowiac o czyms dluzszym z reki) nie da sie tego uzywac dluzej niz 1-2 godziny. Po 5 godzinach na hali myslalem, ze nie chwyce szklaniki wody...
2 karty - akurat sie przydalo :) Jak sie jedna skonczyla w dosc waznym momencie, nie myslisz o szukaniu, tylko focisz dalej
AWB - w obu podobnie, czasem gorzej, czasem lepiej. Nie narzekam
filmy - kurcze fajna zabawka :D bylem przeciwny, ale po malej probie jestem za :)
w zaszadzie to wszystko co zauwazylem. Ja osobiscie bym nie doplacil 10k pln do d3s. To swietna puszka i temu nie zaprzeczam
Ale jesli masz kase, to d3s swietnie zadziala jako antystres :D
Z D700 i D3 jest moim zdaniem tak. Ze jak sie ma D700 i sie krotko pouzywa D3 to wydaje sie, ze to to samo.
Natomiast jak sie pouzywa D3 przez miesiac lub dluzej, to wtedy wrazenie po wzieciu do reki D700 jest nieco inne,
kazda namniejsza roznica wychodzi jak na dloni. Mnie po takim eksperymencie przez pierwszy tydzien powrotu
do D700 nic w nim nie pasowalo :)
miechu1975
27-02-2010, 10:15
grip - kompletna porazka w d3s. Calkowite nieporozumienie... Ze szklem 70-200 (nie mowiac o czyms dluzszym z reki) nie da sie tego uzywac dluzej niz 1-2 godziny. Po 5 godzinach na hali myslalem, ze nie chwyce szklaniki wody...
Możesz rozwinąć te wrażenia na temat gripa w d3s z 70-200?
Jest płytki i jak ktoś ma dużą grabę to potem bolą paluchy :D
Co do gripa - jak zawsze kwestia przyzwyczajenia. Używanie D3 z 200-400 przez 9h jakoś nie stanowi problemu przez wzgląd na grip ( na wagę tak ).
Dla mnie najważniejsza różnica to możliwość szybkich serii na 14 bitach ( bufor w D3s zapycha się dopiero po 41 zdjęciach!!!! ). No ale jak ktoś wcześniej zaznaczył - do czego ta puszka ma być? wtedy dopiero można w 100% odpowiedzieć na pytanie.
dokladnie jak napisal kolega wywar. Jest bardzo plytki!
Nie mam wielkich dloni, ale jest duzo gorzej niz przy uzywaniu mb-d10. A i pisze oczywiscie o gripie do pionowych zdjec. Ten od poziomych jest mega wygodny, lepszy od wszyskich puszek ktore wczesniej uzywalem :)
miechu1975
27-02-2010, 15:26
Biorąc pod uwagę, że przy "większych" obiektywach stosuje się już monopody albo statywy, a jeżeli robimy "z ręki" trzymamy głównie za obiektyw a nie puchę - płytki grip pionowy nie powinien raczej stanowić problemu. No i w końcu nie robimy tylko pionowych kadrów - zawsze może ręka odpoczywać przy ujęciach poziomych. No chyba, że się mylę? :-)
Biorąc pod uwagę, że przy "większych" obiektywach stosuje się już monopody albo statywy, a jeżeli robimy "z ręki" trzymamy głównie za obiektyw a nie puchę - płytki grip pionowy nie powinien raczej stanowić problemu. No i w końcu nie robimy tylko pionowych kadrów - zawsze może ręka odpoczywać przy ujęciach poziomych. No chyba, że się mylę? :-)
70-200 nie jest znowu jakis olbrzymi, a po 2-3 godzinach pracy bylo ciezko...
z wiekszymi szklami ok - monopod, ale taki 70-200 to praktycznie podstawa do reporterki sportu
miechu1975
27-02-2010, 15:59
... ale taki 70-200 to praktycznie podstawa do reporterki sportu
Wiem, posiadam i używam (moje podstawowe szkiełko) - co prawda z d300+MB-B10, ale wydaje mi się, że główny ciężar trzymam na lewej łapce i jest to obiektyw, dlatego zastanawia mnie, jakby to było z płytkim gripem.
Czy to faktycznie kwestia "techniki" i przyzwyczajenie jak pisze wilk325, bo nie sądzę, żeby "małe ludziki" popełniły błąd przy projektowaniu, zwłaszcza, że nowy 70-200, który zdaje się wyszedł razem z d3s jest jeszcze cięższy od starego.
Masz dużo racji twierdząc, że większy ciężar spoczywa w lewej ręce, ja jednak nie używam przez te 9h ani monopoda ani statywu ( zdjęcia samolotów na pokazach się nie da za pomocą tych udogodnień - nie ma miejsca, ani czasu na ich stosowanie ), N200-400 do małych i lekkich też nie należy. Dlatego napisałem kwestia przyzwyczajenia, po zamianie puszek na D300 z gripem wydaje mi się zdecydowanie ten MB 10 za gruby ( mały nie jestem, i małych "rączek" też nie mam - to zdecydowanie indywidualna sprawa i przyzwyczajenie.
fotoGRAFIK
27-02-2010, 19:18
Mi zdecydowanie bardziej leży grip z D3 niż grip z D700
Dodatkowo przynajmniej mój D3 jest szybszy - w sensie ostrzenia i ostrzy lepiej ( widocznie mniej nieostrych zdjęć w ruchy przy tych samych ustawieniach )
Lagunman
27-02-2010, 19:42
dla mnie np szybkostrzelność to podstawa ale moze koledzy reporteży mają inne zdanie. ISO można ciągnąć ... i ciągnąć. Bawiłem sie troche i jednym i drugim i zdaje mi się ze AF jednak troszke szybszy w D3 no kilka plusów jest ale gdybym miał drugi raz wybierac chyba wziąłbym D700
Witam,
Czy wizjer w D700 i w D3 jest taki sam ? czy obraz przy tym samym obiektywie jest tak samo duzy ?
w d700 jest odrobine mniejszy i nie kryje 100% kadru
Witam,
Czy wizjer w D700 i w D3 jest taki sam ? czy obraz przy tym samym obiektywie jest tak samo duzy ?
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=713&add1=1025
Tam można sprawdzić większość różnic w specyfikacjach.
Mam D700 i D3s i szczerze, to prawie 2x wydatek za D3s nie jest tego wart. Za zaoszczedzona kase mozna kupic swietne szklo...
maniek750
13-03-2010, 09:43
Mam D700 i D3s i szczerze, to prawie 2x wydatek za D3s nie jest tego wart. Za zaoszczedzona kase mozna kupic swietne szklo...
A dlaczego uwazasz ze nie jest tego wart? Mozesz podac jakis konkretny przyklad?
1. maniek, jezeli stac cie na D3s, to sie nie zastanawiasz nad kupnem D700, bo jezeli tak, to chyba z toba cos nie tak.
2. D700 co prawda nie kreci wideo, wizjer jest mniejszy i ISO nie jest 102000, no czy tak naprawde jest ci to potrzebne? Fotky z D700 sa rewelacyjne. Nie dawno porownywalismy w pracy D3s, D3 i D700 - roznice sa w warunkach normalnych znikome.
Ja generalnie robie reporterska robote i prawda jest taka, ze nie musze miec przy sobie kamere, moge nie brac lampe i zrobie material, ktory jest mi potrzebny, ale jakos sobie nie wyobrazam, ze ktos, kto robi zdjecia modelkom (siostrze) lub na slubie potrzebuje cos wiecej niz D700.
D3s jest super, tylko ze jest droga, duza i ciezka a jak na siebie nie zarabia, to jest bez sensu. Dokladnie dlatego zdecydowana wiekszosc ludzi tez kupuje 5DMkII. Cena sensowna i aparat nie jest wielkosci szafy. No chyba ze chcesz do D700 battery grip. Wtedy D3s odrazu jest mniejsza...
Sebastian
30-03-2010, 08:37
Ten kto chce kupić d3s znajdzie wiele powodow dla ktorych d3s jest lepszy, podobnie jak ten, komu szkoda $$$ znajdzie wiele powodow dla ktorych nie jest lepszy. Np. http://mansurovs.com/nikon-d700-d3-vs-d3s-high-iso-noise-comparison widac ze d3s jest lepszy :-)
Pawel Pawlak
30-03-2010, 10:22
Oczywiście że wysokie iso jest w d3s zauważalnie lepsze. Ale D700 jest najbardizej racjonalnmym wyborem dla większości fotografujących. D3s podobnie jak D3xto aparaty dla tych nie mieszczących się w naprawdę sporym woreczku "większości", albo dla osób które po prostu "chcą mieć i już" :)
rychu_lhotse
30-03-2010, 10:44
IMO D700 świetnie sobie radzi na wysokim ISO (pomijając efekty świetlne występujące przez całe zdjęcie jeśli w kadrze mamy ostre źródła światła)
Oto kilka na ISO od 8000-25600.Wołane w LR 3 beta 2.Wyostrzanie zmniejszone z default 25,1,25 na 10,1,25 i odszumianie lumin z 0 na 10 w skali 0-100
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img696.imageshack.us/i/dsc3035.jpg/)
źródło (http://img243.imageshack.us/i/dsc3034.jpg/)
źródło (http://img338.imageshack.us/i/dsc3032m.jpg/)
źródło (http://img135.imageshack.us/i/dsc3031.jpg/)
ta winieta jest wynikiem wady obiektywu czy twoim dziełem? jeśli to drugie to jesteś kolejną osobą, która wpadła w sidła tej maniery :(
rychu_lhotse
30-03-2010, 11:06
ta winieta jest wynikiem wady obiektywu czy twoim dziełem? jeśli to drugie to jesteś kolejną osobą, która wpadła w sidła tej maniery :(
Ta winieta jest naturalnym efektem używania D700 z 35/1,8DX :)....a że lubię winietę to jej nadto nie usuwałem.Ogólnie nie uważam winiety za manierę tylko jako pomoc w skupianiu uwagi na głównym temacie ujęcia.Zresztą,jedni lubią i inni nie,o gustach się nie dyskutuje.
Zdjęcia wystawiłem by pokazać wysokie ISO,to tak dla wyjaśnienia.
Zdjęcia wystawiłem by pokazać wysokie ISO,to tak dla wyjaśnienia.
rozumiem to doskonale, ale swoje zdanie na temat winiety mam... ;)
Ogólnie nie uważam winiety za manierę tylko jako pomoc w skupianiu uwagi na głównym temacie ujęcia.
Bardziej pomocna jest duża czerwona strzałka wskazująca punktum obrazu.
eles
Człowiek wam pokazuje możliwości matrycy d700, a wy czepiacie się winiety i słówek..... Się chce dyskutować po prostu.
andrzej_laskowski
30-03-2010, 18:17
Człowiek wam pokazuje możliwości matrycy d700, a wy czepiacie się winiety i słówek..... Się chce dyskutować po prostu.
Dokładnie. :/
Myślę, że jeśl dziateczki głodować nie będą to zdecydowanie zmieniać. Nowa zabawka, nowe siły, nowe chęci...
Większość z nas chyba zna to uczucie. To jak nowa hm... koleżanka:-) Od razu inne spojrzenie na świat!
...chmmm. A dlaczego nikt nie wspomniał o CLS? W d700 zdejmujemy zewnętrzną lampę i mamy niezłe oświetlenie dodatkowe :) W d3... musimy już mieć dwie lampki lub sterownik aby pobawić się błyskaniem...
Powiem szczerze że myślałem o d3 ale na korzyść d700 był cls z jedną lampką. Nie raz potrafiłem "błysnąć" w towarzystwie :mrgreen::mrgreen:
A to co mi się BARDZO podoba w d3... dwa sloty na kartę pamięci.
Cześć, mam obie puszki, jeśli chodzi o w miarę statyczne zdjęcia to w obrazowaniu praktycznie nie ma różnicy. ISO jest trochę lepsze w D3s. D3s nokautuje wszystkich w dynamicznych ujęciach i w bezbłędnym i błyskawicznym łapaniu ostrości w skrajnych polach. D3s ma jeszcze jedną i niezaprzeczalną przewagę nad całym pozostałym sprzętem, prezentuje się wyśmienicie wzbudzając zazdrość i pożądanie wśród innych fotografów ;) Od razu zyskujesz + 1000 punktów do doświadczenia :). Jeśli ten zakup Cię nie zrujnuje i masz już wszystkie szkła, które potrzebujesz to bierz D3s - jeśli nie masz odpowiedniej szklarni - kupuj D700 + dobry obiektyw.
Pozdro,
T.
D3s ma jeszcze jedną i niezaprzeczalną przewagę nad całym pozostałym sprzętem, prezentuje się wyśmienicie wzbudzając zazdrość i pożądanie wśród innych fotografów T.
Myślisz, że to przewaga? Moim zdaniem może być sporą "niedowagą", jeśli ci inni (niekoniecznie fotografowie) nie będą w stanie zapanować nad pożądaniem.
marszull
31-03-2010, 22:04
Akurat tym ktorzy nie potrafia zapanowac na pozadaniem to wystarczy nikon 5000 :-)
a tak w temacie watku to jesli ktos potrzebuje rady co zyska zamieniajac jedna puszke na druga
to wydaje mi sie ze raczej nie potrzebuje zmiany
Oczywiście jeszcze dobrze sobie odpowiedzieć jak często używamy np tych 9kl/s... oczywiście są momenty kiedy się przydaje jednak np mi najczęściej zamiast CH starcza spokojnie S
9 kl/s to chyba do kręcenia filmów, natomiast 1kl w czasie 1/9 sekundy może przydać się bardzo.
0.43-0.44 dobrze słychać:)
http://www.youtube.com/watch?v=ak_29sPEMc0
na przykład
Zmieniłem D700 na D3s. Dlaczego? Walka z Nikonem trwała za długo, za dużo absurdalnych zagrań się pojawiło.. Mój wątek gdzieś tam wisi w kategorii Serwis. Co do zmian i różnic...są spore ISO 6400 "nagle" stało się używalne w 101% :)
Po pierwsze i najważniejsze moim zdaniem zyskasz przyjemność pracy ze wspaniałym wizjerem nie zmniejszonym kosztem "super hiper lampy błyskowej" której pewnie i tak nigdy nie otworzysz (chyba, że jako sterownik co jednak wcale tak genialnie nie działa). Reszta to kwestia wygody bo nic w ręce tak dobrze nie leży jak d3, choć dla wielu to bez znaczenia.
MariuszF
05-04-2010, 21:44
Zmienilem, a w zasadzie dokupilem. I tak:
Czulosci, przy ktorych obraz jest bardzo odbry wzrastaja z 3200 w D700 do 12800 w D3s - dla mnie to bylo bardzo wazne, a i atak okazalo sie zbyt malo. Fotografuje czesto male, kameralne koncerty rockowe, jazzowe i D3s pozwolil mi na robienie ostrych zdjec np perkusisty w akcji. Z D700 bylo to o wiele trudniejsze. Poza tym bardzo dobre trzymanie D3s, troche mniejsze opoznienie migawki. Poza tym cicha migawka przydaje sie czasami. Jesli pracujesz na czulosciach do 2000 ASA korpus jest prawie bez znaczenia. No i automatyczny balans bieli wreszcie dziala przewidywalnie :)
Mariusz pokażesz coś z 12800? Bardzo mnie zaintrygowałeś.
Pawel Pawlak
05-04-2010, 22:52
ta równorzędność 3200 (d700) z 12800 (d3s) to chyba jednak najbarzdziej widoczne jest w JPGu prosto z puzki. Przy bezpośrednim prównaniu RAWów chyba jednak łatwiej zestawić 3200 z 8000-10000 ;)
Witam,
Nie jestem MariuszF, ale "coś" na ISO 12800:
źródło (http://img25.imageshack.us/img25/4764/dsc0759sd.jpg)
Pozdrawiam, QuadMan
stachmuszel
09-04-2010, 13:43
Ale przecież to ta sama matryca. Skąd więc tak duże różnice w używalnym ISO?
Skad masz wiadomosc, ze jest taka sama?
To jest zmodyfikowana matryca.
MariuszF
09-04-2010, 18:20
Mariusz pokażesz coś z 12800? Bardzo mnie zaintrygowałeś.
moge na maila troche podeslac.
pzdr,m
Ech... Ileż tu fanów bubla Nikona (D700), czyli pseudo-zawodowej pełnej klatki...
Chyba tylko nowi właściciele D700 twierdzą, że niczym się nie różni od D3s ;)
To tak jak ktoś zapyta: Czym się różni Polonez od Porche? I ktoś odpowie: "Tym, że jest lepszy, bo tańszy, ma węższe koła, ładniejszy kolor, a poza tym to niczym się nie różni (bo przecież też ma 4 koła, kierownicę i światła stopu."
Proponuję wejśc na stronę Nikona i przeczytać specyfikację jednego i drugiego korpusu, wtedy nie będą powstawały kolejne wątki typu: "Czym się różni wróbel od zwłaszczy?"
Ech... Ileż tu fanów bubla Nikona (D700), czyli pseudo-zawodowej pełnej klatki...
Chyba tylko nowi właściciele D700 twierdzą, że niczym się nie różni od D3s ;)
To tak jak ktoś zapyta: Czym się różni Polonez od Porche? I ktoś odpowie: "Tym, że jest lepszy, bo tańszy, ma węższe koła, ładniejszy kolor, a poza tym to niczym się nie różni (bo przecież też ma 4 koła, kierownicę i światła stopu."
Proponuję wejśc na stronę Nikona i przeczytać specyfikację jednego i drugiego korpusu, wtedy nie będą powstawały kolejne wątki typu: "Czym się różni wróbel od zwłaszczy?"
mówiąc szczerze, to nie wiem czy mówisz serio, czy się zgrywasz:)
D700 ma minusy (ale względem D3s bo konkurencja i tak daleko w tyle), z tego co testy pokazują i kolega wyżej pokazał różnica w iso jest spora dla d3s. Pytanie tylko czy kupić trzy D700 czy jedno D3s?
mówiąc szczerze, to nie wiem czy mówisz serio, czy się zgrywasz:)
Hm... Może troszkę ;)
Okej, może małoobrazowo napisałem.
D700 dla 3Ds to mniej więcej tak jak D5000 dla D90.
Niby to samo, a jednak coś innego. Niby robi podobne zdjęcia w podobnych warunkach, a jednak często czegoś tam brakuje. Jak nie szybkości, to ISO, jak nie ergonomii, to autofokusa.
Jeżeli to byłoby to samo (jak niektórzy twierdzą) to po ch...olerę Nikon robiłby D3S za dużą kasę skoro ludzim wystarczałby D700 za kilka "patyków"?
D700 jest dla zamożnejszych zaawansowanych amatorów (którym D300 się przejadło) ;)
D3s jest dla zawodowych fotoreporterów (dla których D3 jest już niewystarczający) ;)
MariuszF
10-04-2010, 08:09
A czemu nie na Forum ?:)
Zeby zobaczyc roznice trzeba najlepiej miec plik w duzej rozdzielczosci, ew RAWa. Tutaj trudno to umiescic.
A i w sieci jest juz sporo niezle zrobionych porownan. Napisalem tylko swoja opinie, ktora latwo jest zweryfikowac w sieci :)
pozdrawiam, m
Henryk Janowski
10-04-2010, 09:22
to ze d3s jest lepszy od d700 jest oczywite a czy ta jego "lepszosc" jest warta 10 tys to juz sprawa indywidualna.
D700 jest dla zamożnejszych zaawansowanych amatorów (którym D300 się przejadło) ;)
D3s jest dla zawodowych fotoreporterów (dla których D3 jest już niewystarczający) ;)
Kocham takie szufladkowanie :mrgreen:
MariuszF
10-04-2010, 09:40
to ze d3s jest lepszy od d700 jest oczywite a czy ta jego "lepszosc" jest warta 10 tys to juz sprawa indywidualna.
Juz, na szczescie tylko niewiele ponad 8 :)
Ale fakt, to sporo. Taka cena nowosci...
Nie można porównywać D3s do D700, ale D3 do D700 już tak.
Dla mnie zaletą jest np. brak wbudowanego gripa w D700, a plusy D3 w mojej fotografii (spokojny reportaż, sprzyjający klimat, rzadko sport) są pomijalne, więc D700 jest dla mnie lepszym wyborem.
Ja bez dwóch zdań wolę d3s od d700, ale nie ma szans na zakup dwóch d3s, a ja pracuję dwoma body. Wygrywa ekonomia. Na razie:)
A gdyby było d700s z matrycą z d3s? :>
Ja wolę mniejszą wersję, szczególnie, że na wojnę się nie wybieram... Na razie. :)
nie ma co kopii kruszyć, tylko czekać bo za rogiem pewnie nowa pucha się szykuje. Pozatym ihmo zmiana puchy powinna nastąpić tylko wtedy jak nowa będzie szumiła o conajmniej 2ev mniej i będzie miała podobną cene do wymienianej.
Poza tym D700s którego możnaby porównywać do D3s powinien mieć .... kręcene w fullHD (wiem ze nie potrzebne ale jednak czasami może się przydać), szumy jak D3s albo jak obecnie ale tak z 18Mpx.
Też bym tak chciał. I jeszcze porządny odkurzacz.
High_Noise
11-04-2010, 13:41
nie ma co kopii kruszyć, tylko czekać bo za rogiem pewnie nowa pucha się szykuje.
Watpie. Dopiero co wyszlo D3s wiec na nowa puszke sobie poczekamy a szczerze mowiac to na ten moment nie mam pojecia czego wiecej mozna chciec niz d3s
EuroLiberty
11-04-2010, 15:38
A gdyby było d700s z matrycą z d3s? :>
Kto stwierdził, że nie będzie? ;-) Skoro wyszedł D3s, to zapewne wyjdzie D700s. Nawet jeśli miałby funkcjonować obok D700x z matrycą 24mpx. To, schemat Nikona.
Pozdrawiam
Nie mówię, że nie będzie, lecz gdyby był ,to świadomie wybrał bym mniejszą wersję. :)
Myślę, że nie będzie tak radykalnych posunięć, że do D700s włożą matrycę od D3s. To faktycznie mogłoby zabrać wielu potencjalnych Kupców na puszkę jednocyfrową... Myślę, że włożą do D700s filmy HD albo faktycznie fullHD i poprawią minimalnie jakieś szumy, jakieś AF itd. Sądzę, że radykalne posunięcie nikon szykuje na następcę D3x to by miało sens. Gdyby taki D3x pozostał z matrycą 24mln, zmniejszyli szumy, i dali AF do pełnej klatki który by pokrywał większą część kadru...marzenie...no na pewno poza ceną :/
mateo912
13-04-2010, 07:01
Ale przecież nikon robi tak cały czas: d200->d80 d300->d90 d3->d700 dlaczego miałby I teraz tego nie zrobić? całkowitym bezsensem byloby zrobić d700x czyli z matrycą z d3x bo kto by kupił w tedy większego brata? który fotograf studyjny potrzebuje wbudowanego gripa, tylu kl/s, lepszych uszczelek?
Tak sobie myślę, że następca D700 może mieć matrycę 18 MP (takie też były testowane przed premierą D3X), przy poziomie szumów D3. W ten sposób pozycja D3X będzie niezagrożona, a pewno krótko potem pojawi się następca D3/D3s z podobna matrycą, ale jeszcze niższymi szumami i szybkością pracy D3.
Sebastian
14-04-2010, 22:36
No dobrze, widze ze kilka osob z forum ma juz D3s. Czy uzywaliscie juz tego body do zdjec slubnych ? Chetnie objrzalbym kilka zdjec z D3s w Waszym wykonaniu.
No dobrze, widze ze kilka osob z forum ma juz D3s. Czy uzywaliscie juz tego body do zdjec slubnych ? Chetnie objrzalbym kilka zdjec z D3s w Waszym wykonaniu.
A to dopiero jak będzie wersja D3ś ;)
A to dopiero jak będzie wersja D3ś ;)
:mrgreen:
Sebastian
14-04-2010, 23:06
A kiedy wyjdzie wersja 3Dś, slyszeliście coś, bo nie wiem czy kupować D3s czy lepiej poczekać na D3ś ? Czy moze teraz kupić Sony Alfa , i poczekać na 3Dś ?
Sony Alfa to już przeżytek, teraz wszyscy szaleją za Sony Beta!
deputamadre
14-04-2010, 23:34
Bierz Sony Beta, najlepsze aktualnie do ślubów.
D3s świetnie radzi sobie w kościułkach na ślubikach ale D3ś pozamiata a ma wyjść w czerwcu :)
Sebastian
14-04-2010, 23:48
Bierz Sony Beta, najlepsze aktualnie do ślubów.
D3s świetnie radzi sobie w kościułkach na ślubikach ale D3ś pozamiata a ma wyjść w czerwcu :)
Musze zapytac mojego doradce fotograficznego w mediamerkcie o tego sony beta, nic mi nie mowil skubany, pewnie trzyma pod ladą. Łe tam, zawracacie głowe tylko tym d3ś, a ja w piatek mam do odbioru D3s, nie wiem czy brac czy nie, w canonie mowią ze nie ma magii ten Nikon, nie wiem czy bedą sie moje fotki podobac, ale trudno, juz zamowilem, z geby dup.. nie bede robic przeta, raczej odbiore. Mialem wziąć jeszcze 18-500/4,3-7.3 ale za duzo cyferek do spamietania i biore 85/1.4
deputamadre
15-04-2010, 11:17
Musze zapytac mojego doradce fotograficznego w mediamerkcie o tego sony beta, nic mi nie mowil skubany, pewnie trzyma pod ladą. Łe tam, zawracacie głowe tylko tym d3ś, a ja w piatek mam do odbioru D3s, nie wiem czy brac czy nie, w canonie mowią ze nie ma magii ten Nikon, nie wiem czy bedą sie moje fotki podobac, ale trudno, juz zamowilem, z geby dup.. nie bede robic przeta, raczej odbiore. Mialem wziąć jeszcze 18-500/4,3-7.3 ale za duzo cyferek do spamietania i biore 85/1.4
Pewnie nawet nie wie, że jest sony beta.
Będą Ci sie podobać zdjecia z D3s, a jesli nie to bedziesz wiedział że Ty skopałeś a nie D3s hehe
Ja bym wziął 18-500 ale ze światłem 2.8 i AF z 70-200 VR II :)
Miłego robienia zdjęć tą puszką bo przyjemność jest ogromna.
Sebastian
15-04-2010, 13:27
Tak serio, wiem ze D3s jest swietna puszka, Ryan Brenizer potrafi wykorzystac ja na maksa, ale Ryan to Ryan, chcialem obejrzec cos z naszego podworka. 1 maja bede mial pierwszy slub, juz nie moge sie doczekac jak D3s sprawdzi sie w moich rekach. Co do skopania zdjec, to zazwyczaj zawsze wina lezy po stronie fotografa. Obiektywy na razie to 85/1,4, bo w kolejce do sprzedazy czeka troche sprzetu canona, docelowo planuje 14-24 / 24-70 / 70-200 i oczywiscie 85/1,4. Kumpel ma N 35/1,8 niby pod cropa, ale chwali go sobie takze pod FF.
35 / 1,8 bardzo fajnie sprawdza się pod FF - delikatna urokliwa winieta, której potem nie trzeba sztucznie w PSie dodawać :)
"kościułek" też do wyedytowania*
. Kumpel ma N 35/1,8 niby pod cropa, ale chwali go sobie takze pod FF.
Bo jego się Seba nie da nie chwalić. Za 700 złotych taki lens da ci pod D3s kupę radochy, swoją drogę jak już będziesz go miał (detrzyes) to dawaj znać. Przyjeżdżam:)
Sebastian
15-04-2010, 18:44
Bo jego się Seba nie da nie chwalić. Za 700 złotych taki lens da ci pod D3s kupę radochy, swoją drogę jak już będziesz go miał (detrzyes) to dawaj znać. Przyjeżdżam:)
Najprawdopodobniej jutro ma byc.
Najprawdopodobniej jutro ma byc.
I co? Jest? ;)
Sebastian
17-04-2010, 13:33
I co? Jest? ;)
JEST. Na razie jestem w lekkim szoku. ISO 10000 - w pelni uzywalne. Cichy tryb - przyda sie w slubniakach. Poki co, przegladam instrukcje - jedyne 432 strony. 1 maja test na placu boju.
Hjehje, przy ISO 10.000 szumi (a raczej nie szumi) tak jak D300 przy ISO 1600 ;)
No ten płytki grip pionowy trochę przeraża (przynajmniej mnie), ale może to kwestia przyzwyczajenia.
miechu1975
20-04-2010, 08:11
Hjehje, przy ISO 10.000 szumi (a raczej nie szumi) tak jak D300 przy ISO 1600 ;)
No ten płytki grip pionowy trochę przeraża (przynajmniej mnie), ale może to kwestia przyzwyczajenia.
Ja to mam małą łapkę, to grip może być płytki :) - to kiedy Skibek idziemy na zakupy? :-)
Ja już w D700 wiem, że mnie korpus nie ogranicza i jest to przerażająca świadomość. D3s... taaaak, tu jest jeszcze gorzej, kompletny brak wymówek. ;) Jeszcze sobie z nudów zobacz, ile świateł i cieni wyciągniesz z NEFa. Gratuluję zakupu.
Sebastian
23-04-2010, 00:06
Grip ok, tylko af-on do pionowych troche przeszkadza przy normalnym fotografowaniu, trzymajac aparat w poziomie - co jakis czas naciska sie na niego dłonią, ale to narazie jedyny minusik,
Podobnie jest w D700 - czasem się zrobi jakieś zdjęcie przypadkowo też (ale AF-ON z kolei chyba nie wciskam przypadkiem). Ale karta nie klisza, nie ma tragedii. :D
Podobnie jest w D700 - czasem się zrobi jakieś zdjęcie przypadkowo też (ale AF-ON z kolei chyba nie wciskam przypadkiem). Ale karta nie klisza, nie ma tragedii. :D
jak wzialem pierszwy raz wzialem do reki d3s (d3 jakos nigdy dluzej nie uzywalem), pierwsze co mnie wkurzylo, to przycisk AF-ON przy pionowym gripie. Bylo bardzo dziwnie i bardzo ciezko sie przyzwyczaic, zwlaszcza ze d700 jest w calkiem innym miejscu. Ale po 2 dniach juz bylo ok :)
wszystko to kwestia czasu, po kilku dniach kazdy sie przyzwyczai
Grip ok, tylko af-on do pionowych troche przeszkadza przy normalnym fotografowaniu, trzymajac aparat w poziomie - co jakis czas naciska sie na niego dłonią, ale to narazie jedyny minusik,
Też tak miałem i się zastanawiałem czemu od czasu do czasu AF mi się samoistnie włącza ;) Po to właśnie jest jego blokada i problem z głowy hehe.
Ja to mam małą łapkę, to grip może być płytki :) - to kiedy Skibek idziemy na zakupy? :-)
A... miałem kilkanaście minut wolnego czasu (jak kobita przymierzała klapki w Rosmanie)i wpadłem do ErłoAgedeRtv. Patrzę, D3s się na mnie gapi. Podszedłem do pani, poprosiłem o 1szt. i nawet reklamówkę gratis dostałem ;)
Miechu, jak chcesz potestować w boju, to w środę na play-off ręcznej będę ;)
Weź od Cezaregocezarego D700 to zrobimy kilka testów i opublikujemy w tym wątku ;) Wtedy słowa będą niepotrzebne ;P
Sebastian
26-04-2010, 19:44
A... miałem kilkanaście minut wolnego czasu (jak kobita przymierzała klapki w Rosmanie)i wpadłem do ErłoAgedeRtv. Patrzę, D3s się na mnie gapi. Podszedłem do pani, poprosiłem o 1szt. i nawet reklamówkę gratis dostałem ;)
Miechu, jak chcesz potestować w boju, to w środę na play-off ręcznej będę ;)
Weź od Cezaregocezarego D700 to zrobimy kilka testów i opublikujemy w tym wątku ;) Wtedy słowa będą niepotrzebne ;P
Kiedys pojechalem po wode gazowana, a kupilem .... samochod. Gratulacje. D3s to super pucha.
Na ostatniej robocie używałem na przemian z różnymi szkłami D3s i D700 w stosunku 70 do 30%. Przy przeglądaniu materiału usunąłem nie trafionych dwa razy więcej fotek z D700 niż z D3s.
Sebastian
26-04-2010, 21:35
Na ostatniej robocie używałem na przemian z różnymi szkłami D3s i D700 w stosunku 70 do 30%. Przy przeglądaniu materiału usunąłem nie trafionych dwa razy więcej fotek z D700 niż z D3s.
Co za robotka, jesli moge zapytac ? Moje drugie planowane body to tez D700.
Sebastian
26-04-2010, 21:41
ślub
:-) Wrzuciles juz jakies fotki na www z d3s ?
Ale ISO z 3s'a powala ;) Nie żałuję ani jednej złotówki wytrząchniętej na ten korpus.
:-) Wrzuciles juz jakies fotki na www z d3s ?
He jeszcze nie, nawet ich nie zrzuciłem na kompa był tylko przegląd nocny po powrocie i mam w zwyczaju od razu wszystkie nie trafione usuwać jeszcze na kartach. Jak przysiądę do obróbki to coś zapodam.
miechu1975
26-04-2010, 23:01
... no to sobie popstrykamy na ręcznej - choć nie wiem czy się wyrobię - ale będę próbował :-)
Ale ISO z 3s'a powala ;) Nie żałuję ani jednej złotówki wytrząchniętej na ten korpus.
No jak ktoś kupuje korpus D3s w przerwie między klapkami, a spodniami to się jakoś nie dziwię. ;)
Nikonamający_na_7
27-04-2010, 10:15
Wielkie uznanie dla Skibka za styl kupowania puchy, też bym tak chciał! W foto chyba lepszy instynkt i wiara, niż zimna analiza...
No jak ktoś kupuje korpus D3s w przerwie między klapkami, a spodniami to się jakoś nie dziwię. ;)
hahaha takie zdanie nurtowało mnie przez cały czas czytania tego wątku;- ) co do zmiany d700 na d3s to gdybym miał mozliwosc to zmieniałbym odrazu, reporterka reporterka
No ja zawsze uważałem, że D300 to coś co mi wystarcza, a pełna klatka (nie licząc klyszy) nigdy mnie nie dopadnie. Po pierwszym użyciu 3s'a doszedłem do wniosku, że chyba byłem (i tu nie będę używał wulgaryzmów)...
To zupełni inny kaliber. Nie można pórównywać DX do FX.
Co do D700 i D3s to powiem tak, że D700 można porównać do D3 i jakoś zbytnio nie odbiega jakością (jedynie ergonomią minimalnie pozostaje tuż za nim).
Jeżeli chodzi o D3s to tu na jakośc obrazka mocno wpływa małoszumiąca matryca. Pomijam ceregiele typu filmiki, poziomiczka w wizjerze, "kłajet szuter" lub "szaram mode" (czyli tryb cichej migawki) i inne fajne wynalazki. Powiem Wam, że używając D3s człowiek ma niesamowite poczucie komfortu psychicznego, że każde zdjęcie, które zrobi z ręki będzie nieporuszone i nie zaszumione (chyba, że taki ma zamiar). Chcę przez to powiedzieć, że w nocy na mieście robie zdjęcia z ręki, a przysłonę zamykam na f4 ;)
ISO 12800 szumi tak jak w D300 na 1600 (szumi, albo nie-szumi ;) ).
Te 11fps to też jakaś tam zaleta, ale nie stawiałbym tego (nawet w sporcie) jako główna zaleta i przewaga nad innymi korpusami.
Świadomość, że przede mną jeszcze prawie 300.000 klików też poprawia samopoczucie ;)
Dziś pada deszcze, a ja... idę pofocić street'a ;) Nie boję się,że "cukierek" się rozpłynie. Ta puszka została stworzona po to, żeby robić zdjęcia wszędzie tam, gdzie baby nie można posłać (o diable nie wspominając).
Nikon vs. Stwórca: 1:0 ;)
Skibek nie udzielałeś się przypadkiem w wątku "D300 kontra D700", albo "Dlaczego kocham D300 i nigdy nie zamienię"? Bo nie chce mi się szukać, a czasem fajnie zestawić jak to w czasie wygląda. ;) Prawda jest taka, że jest otchłań między D300 i pełnoklatkowcami (w typowych zastosowaniach). Ci co nie maja tej świadomości - ich szczęście. :D Ci, których stać na pełną klatkę, tylko kwitują to uśmieszkiem i wzruszeniem ramion. Ja czekam na następcę D700 z bebechami od D3s (bo mniejszy bez gripa i wygodniejszy z - i tańszy w sumie). Myślałem, że nie zmienię już D700 na nic, ale jeśli za jakieś dwa tysiaki (w stosunku do sprzedawanego starego) będę mógł mieć nową migawkę, matrycę, gumy, akumulator... To wychodzi mi na to, że to wcale nie jest taki zły biznes.
Dobrze to ująłeś - sprzęt daje po prostu pewność, że zdjęcia będą dobre. Mnie to wkurza, bo nie mam wymówek i mogę obwiniać tylko moje nędzne umiejętności!
Sebastian
27-04-2010, 23:25
Skibek nie udzielałeś się przypadkiem w wątku "D300 kontra D700", albo "Dlaczego kocham D300 i nigdy nie zamienię"? Bo nie chce mi się szukać, a czasem fajnie zestawić jak to w czasie wygląda. ;) .....
Daj spokój, tylko krowa nie zmienia pogladow, ja tez do wczoraj bylem przekonany do 16-35/4 VR, a jutro moze sie okazac ze kupie 14-24 . Czlowiek zawsze znajdzie uzasadnienie do swoich poczynań :-)
16-35 jest imo obiektywem z pupy.
no to dochodzimy motywów poczynań kobiet. one sobie kupują ciuszki pod wpływem chwili, a my detrójkęes ;)
Robson_87
28-04-2010, 07:13
szkoda, ze d3s nie kosztuje tyle ile taki ciuszek :P
bardzo dobrze że nie kosztuje tyle! wtedy każda idiotka z chmielnej miała by taki aparacik i robiła jeszcze lepsze zdjecia, a rynek foto ślubnej rozleciał by się jeszcze szybciej.
w ogóle powinna być jakaś licencja na kupienie sprzętu foto profesjonalnego ;)
Pawel Pawlak
28-04-2010, 15:23
Z pewnością D3s (i d3, d3x) ma jeszcze trochę lepszy AF niż d700). Ale jeśli możesz to uściślij, bo to co napisałeś brzmi dość tendencyjnie. O jakich proporcjach zdjęć nietrafionych względem trafionych mówisz ?
Ja tam się nie znam, ale patrząc na porównanie z tej strony (http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20091117_329535.html) mi się wydaje ,że do 6400 idą łeb w łeb, a dopiero na ISO 12800 D3s zostawia w tyle d3. Tak czy siak D3s dla reporterów sportowych jest wymarzone.
w praktyce nieznaczna roznice widac juz na 1600, a od 3200 w gore jest co namniej dzialka do przodu
Z pewnością D3s (i d3, d3x) ma jeszcze trochę lepszy AF niż d700). Ale jeśli możesz to uściślij, bo to co napisałeś brzmi dość tendencyjnie. O jakich proporcjach zdjęć nietrafionych względem trafionych mówisz ?
W sumie dokładnie wszystkich fotek na sztuki nie liczyłem ale na D3s poszła jedna karta 16Gb i 8Gb prawie cała a na D700 zapełniłem jakieś 7Gb z kolejnej ósemki i z niej wywaliłem z marszu zdjęć nietrafionych poruszonych ok 80-90 a z obu kart zapisanych na D3s do ok 50szt, przy czym lampa gościła częściej na D700. Trochę mnie poniosło z ilością ale to był pierwszy bój z nowym sprzętem więc usprawiedliwione chyba?
Pawel Pawlak
29-04-2010, 11:20
W sumie dokładnie wszystkich fotek na sztuki nie liczyłem ale na D3s poszła jedna karta 16Gb i 8Gb prawie cała a na D700 zapełniłem jakieś 7Gb z kolejnej ósemki i z niej wywaliłem z marszu zdjęć nietrafionych poruszonych ok 80-90 a z obu kart zapisanych na D3s do ok 50szt, przy czym lampa gościła częściej na D700. Trochę mnie poniosło z ilością ale to był pierwszy bój z nowym sprzętem więc usprawiedliwione chyba?
Spoko :) zabrzmiało to tylko tak jakby AF w d700 to była totalna kiszka względem D3s. Tymczasem, nawet jeśli na 100 zdjęć z d3s będzie nietrafonych 5, a z d700 "aż" 10 to i tak oba mają świetną skuteczność, choć w D700 jest aż o 100% gorzej ;)
ps. Q...a !? 31gb zdjęć z 12mpix matrycy na jednym ślubie ?? ile 2500 czy 3000 zdjęć ??
hehe...no nieźle, ja mam 2gb w aparacie i 1gb jako zapas.
Nie ta matryca, nie te fpsy, nie tak jakość ...hihi
Hehe tia, trzaskałem bez umiaru a jeszcze pewnie dlatego że ślub o 15-tej i wcześniej przygotowania, a do północy nie miałem momentami co ze sobą zrobić to kłapałem co popadło dla zabicia czasu. Z reguły mieszczę się w przedziale 1500-2000 strzałów z tego oddaję 300szt w tym 100 na papierze.
Sebastian
29-04-2010, 14:08
Hehe tia, trzaskałem bez umiaru a jeszcze pewnie dlatego że ślub o 15-tej i wcześniej przygotowania, a do północy nie miałem momentami co ze sobą zrobić to kłapałem co popadło dla zabicia czasu. Z reguły mieszczę się w przedziale 1500-2000 strzałów z tego oddaję 300szt w tym 100 na papierze.
Człowiek nie umie wysiedziec w miejscu. Sam się na tym łapie, ze probuje dać odpoczać migawce, staram sie pilnować, ale nic z tego nie wychodzi, człowiek chodzi z tym aparatem i robi te zdjecia, i tak lecą kolejne tysiące... :-)
Człowiek nie umie wysiedziec w miejscu. Sam się na tym łapie, ze probuje dać odpoczać migawce, staram sie pilnować, ale nic z tego nie wychodzi, człowiek chodzi z tym aparatem i robi te zdjecia, i tak lecą kolejne tysiące... :-)
No dokładnie :D a nieraz jak się coś dzieje i światełko fajne to zapominam o misce i wychodzę głodny z wesela:mrgreen:
No dokładnie :D a nieraz jak się coś dzieje i światełko fajne to zapominam o misce i wychodzę głodny z wesela:mrgreen:
I jeszcze na drugi dzien nogi bola :D
I jeszcze na drugi dzien nogi bola :D
O zakwasach w ramionkach zapomniałeś?:mrgreen:
Sebastian
29-04-2010, 15:26
W sobote 1 maja rozpoczęcie sezonu i pierwszy ślub Nikonem. Ciekawe ile zdjec przyniose do domu.
I ja focę 1go, już nie będę taki rozrzutny.. chyba?
Aha miałem spytać- dlaczego zdjęcia z D3s zapisują się na karcie w jednym pliku i w dwóch oddzielnych podfolderach, w puszce mam ustawione kolejna numeracja zdjęć? W D700 zapisuje w jednym pliku i jednym podfolderze.
Witam,
I ja focę 1go, już nie będę taki rozrzutny.. chyba?
Aha miałem spytać- dlaczego zdjęcia z D3s zapisują się na karcie w jednym pliku i w dwóch oddzielnych podfolderach, w puszce mam ustawione kolejna numeracja zdjęć? W D700 zapisuje w jednym pliku i jednym podfolderze.
możesz jaśniej ??? U mnie pliki są w : NIKOND3S>DCIM>100NCD3S - i w tym folderze są pliki np. DSC_1977.NEF itd.
Pozdrawiam, QuadMan
Witam,
możesz jaśniej ??? U mnie pliki są w : NIKOND3S>DCIM>100NCD3S - i w tym folderze są pliki np. DSC_1977.NEF itd.
Pozdrawiam, QuadMan
No to już precyzuję: Karta-NIKON D3S=> DCIM => 101NCD3S i 102NCD3S i w każdym z tych podfolderów jest tyle samo zdjęć. Dla mnie jest to o tyle niewygodne bo przy kopiowaniu na dysk do jednego "wora" muszę oddzielnie otwierać każdy z tych plików a wolał bym z jednego zapodać kopiowanie i spokojnie pójść na papierosa:D
Witam,
jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, że pucha tworzy nowy folder ( właściwie kolejny podfolder), czyli np. 101NCD3S jeśli w poprzednim jest 999 fotek, co w wypadku karty 16GB jest możliwe.
Pozdrawiam, QuadMan
No właśnie nie mogę się doszukać takiego (jak sugerujesz) schematu wg. którego powstaje nowy podfolder
Zmiana podfolderu może być związana przełączaniem pomiędzy bankami ustawień.
PS. Nie wiem też, czy się z tym nie spotkałem, gdy na karcie były jakieś stare zdjęcia przenoszone, albo kopiowane. W każdym razie po zabawach z kartą na komputerze. Ale to tak tylko coś przez mgłę mi się w głowie kołacze. Sprawdziłbym przełączanie banków.
redrumdanyboy
30-04-2010, 00:50
W sobote 1 maja rozpoczęcie sezonu i pierwszy ślub Nikonem. Ciekawe ile zdjec przyniose do domu.
Sebastian jak znajdziesz czas pokaż jakieś zdjęcia tutaj na forum ok? Wcześniej wspomniałeś R.Branizera, fakt używa do ślubów i wyciąga świetne kolorsy z d3s'a. Podglądam gościa cały czas : D
Sebastian
30-04-2010, 09:11
Sebastian jak znajdziesz czas pokaż jakieś zdjęcia tutaj na forum ok? Wcześniej wspomniałeś R.Branizera, fakt używa do ślubów i wyciąga świetne kolorsy z d3s'a. Podglądam gościa cały czas : D
Mam nadzieje ze będzie co pokazac. Co do kolorow, to mysle ze troche czasu zajmie mi opracowanie workflow, ale licze na dobre efekty.
A to Sebastian nastąpiła przesiadka z C?
Sebastian
30-04-2010, 18:29
W sumie to powrot po 4 latach.
ThomasVoland
01-05-2010, 21:02
Tak z czystej ciekawości - do osób zajmujących się głównie zdjęciami ludzi. Jak to jest w pionowych kadrach ze zmianą punktu AF w D3? W puszkach Dxx z gripem nie da się tego wygodnie zmieniać bo wybierak jest za daleko i trzeba używać pokrętła. W d700 jest drugi wybierak co jest imo świetnym rozwiązaniem, ale D3 go nie ma. Czy nie wydaje wam się to dość sporą wadą w stosunku do D700?
nie mam ani dxxx ani dx ale u mnie w d90 ustawiłem sobie przełączanie punktów af w gripie za naciśnięciem guziczka. działa to tak ze przyciskasz ten afl-e cośtam i kręcisz pokrętełkiem. sprawa dość niewygodna, ale można przywyknąć, używam tego często.
jeśli w d3 nie ma ŻADNEGO przełącznika af w pionie to uważam to za porażkę...
nie mam ani dxxx ani dx ale u mnie w d90 ustawiłem sobie przełączanie punktów af w gripie za naciśnięciem guziczka. działa to tak ze przyciskasz ten afl-e cośtam i kręcisz pokrętełkiem. sprawa dość niewygodna, ale można przywyknąć, używam tego często.
jeśli w d3 nie ma ŻADNEGO przełącznika af w pionie to uważam to za porażkę...
Miałem F90x, s3pro, D200, D300, D3, D700. Z każdym pracowało się dobrze. Jeśli nie potrafisz dostosować puszki do siebie - uważam to za porażkę.
Ten grip w D3s mi na razie powiewa, zapominam się często jeszcze i obracam puszkę odwrotnie - spustem w dół ale już coraz częściej robię to właściwie i większa odległość wybieraka nie robi różnicy a nawet lepiej chyba działa niż w 700.
Wczoraj przez ok. 13 godzin miałem pakiet ślubno-plenerowo-weselny. Powiedzmy, że 3/4 tego czasu miałem w ręku 3s + 24-70 i czasem 70-200 (no i jakieś tam stalaczki).
Jakie odczucia?
1. Skóra na prawym kciuku (prawa strona stawu) - do wymiany (tzn. właśnie sama się wymienia). A po Polsku? Odcisk jak ta lala. Chyba za bardzo ściskałem tylną gumę kciukiem.
2. W ciemnicy AF działa tak sobie (brak diody wpomagania AF). Jak założyłem lampę i wyłączyłem palnik (ONLY-AF mode) to było GIT.
3. "Kłajet szuter" w cichym kościele - REWELACJA.
4. Prawie całość zrobiłem bez błysku (kilka razy błysnąłem lampą, ale efekt był chyba gorszy niż przy zastanym). Niskie szumy na wysokim ISO to dobrza rzecz ;) Większość zdjęc na ISO 8.000, ale były też na 12.800 i są lux.
5. Płytki grip jakoś mi nie przeszkadzał. W pierwszym momencie myślałem, że jest tragiczny, ale w "praniu" okazało się, że nie taki diabeł straszny. Idzie się przyzwyczaić. Poprosztu trzaba wyczuś "to" miejsce gdzie należy go złapać ;)
To tak na szybko (bo dopiero co się obudziłem ;) ). Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę ;)
ho ho ho... samek, ale jesteś srogi...
mówię tylko o jednym guziczku/dżojstiku a ty pleciesz o jakiś głupotach. twój post ma jakiś związek z tym co napisałem? czy to tylko takie pokazanie "jestem fajny - pracowałem na tym tym tym tym tym" ???
ThomasVoland
02-05-2010, 12:55
Wiem, tak właśnie mam ustawione ("(...) wybierak jest za daleko i trzeba używać pokrętła(...)") i też uważam, że jest to kompletnie niewygodne nawet j ak już się przyzwyczaiłem do tego i trafiam szybko w wybrany punkt. Wybierak jest 100 razy wygodniejszy, ale jest za daleko żeby go dosięgnąć z gripa.
Miałem F90x, s3pro, D200, D300, D3, D700. Z każdym pracowało się dobrze. Jeśli nie potrafisz dostosować puszki do siebie - uważam to za porażkę.
Myślę, że powinni z D3 wywalić wszystko i zostawić tylko przyciski jakie są w D40, a nawet jeszcze okroić o kilka. Jak ktoś nie będzie potrafił dostosować puszki do siebie - no cóż, uważam to za porażkę.
Ps. robiłem zdjęcia Nokią 7650, N95, SE K750i i Motorolą V3. Każdą fotografowało się dobrze.
Tak z czystej ciekawości - do osób zajmujących się głównie zdjęciami ludzi. Jak to jest w pionowych kadrach ze zmianą punktu AF w D3? W puszkach Dxx z gripem nie da się tego wygodnie zmieniać bo wybierak jest za daleko i trzeba używać pokrętła. W d700 jest drugi wybierak co jest imo świetnym rozwiązaniem, ale D3 go nie ma. Czy nie wydaje wam się to dość sporą wadą w stosunku do D700?Tak, to dla mnie największy minus D3 (jaki każdego innego jednocyfrowca). Dlatego za nimi nie przepadam.
nie mam ani dxxx ani dx ale u mnie w d90 ustawiłem sobie przełączanie punktów af w gripie za naciśnięciem guziczka. ..Wyobrażasz sobie, że ten spsób pracy przy 51 punktach AF jest wygodny?
ojojoj - no i mam wrażenie że nie wyraziłem się jasno.
ideałem było by mieć dżoja w chwycie pionowym. taka puszka jak d3 (czyli absolut pro) powinna mieć, w końcu to reporterskie body.
taki sposób jak podałem jest tylko półśrodkiem, owszem jest niewygodny - ale jest. z 11 punktami jest niewygodnie, ale do swoich zastosowań 51 punktów upchanych w środku nie potrzebuję.
jakby zrobić chwyt pionowy w d3 trochę głębszy to i ludzie by nie marudzili że mały a był by i też wybieraczek... :)
... ale do swoich zastosowań 51 punktów upchanych w środku nie potrzebuję..Jeśli ty nie potrzebujesz to nie świadczy o tym, że to rozwiązanie się sprawdza.
ho ho ho... samek, ale jesteś srogi...
mówię tylko o jednym guziczku/dżojstiku a ty pleciesz o jakiś głupotach. twój post ma jakiś związek z tym co napisałem? czy to tylko takie pokazanie "jestem fajny - pracowałem na tym tym tym tym tym" ???
Nie - nie jestem srogi. Ale są momenty, że z lekka osłabia mnie 'przydzielanie' porażek producentom sprzętów wszelakich. Resztę pozostawię bez komentarza. Nie warto.
Tak z czystej ciekawości - do osób zajmujących się głównie zdjęciami ludzi. Jak to jest w pionowych kadrach ze zmianą punktu AF w D3? W puszkach Dxx z gripem nie da się tego wygodnie zmieniać bo wybierak jest za daleko i trzeba używać pokrętła. W d700 jest drugi wybierak co jest imo świetnym rozwiązaniem, ale D3 go nie ma. Czy nie wydaje wam się to dość sporą wadą w stosunku do D700?
Ja nie mam z tym żadnych problemów, ale jeśli ktoś ma zbyt małe dłonie, to rzeczywiście może być jakiś kłopot.
Myślę, że powinni z D3 wywalić wszystko i zostawić tylko przyciski jakie są w D40, a nawet jeszcze okroić o kilka. Jak ktoś nie będzie potrafił dostosować puszki do siebie - no cóż, uważam to za porażkę.
Pójdź dalej. Napisz, że powinno się wywalić wszystko z puszki, wyjąć wszystkie przyciski, zakleić wszystkie otwory z wyjątkiem jednego. Powstanie nam Camera Obscura (taki aparat otworkowy, czyli "pinhole") i wtedy możesz wygłosić swoje zdanie: "Jak ktoś nie będzie potrafił dostosować puszki do siebie - no cóż, uważam to za porażkę".
Prawda jest taka, żekorpusy zawodowe mają to do siebie, że większość ustawień dostępna jest z zewnątrz obudowy za pomocą przycisków i pokręteł, żeby w sekundę można było przestawić konkretne funkcje.
W reportercie liczy się czas reakcji, a nie prostota obsługi. Dlatego jest tyle ustawień, żeby można było właśnie tą puszkę dostosować do swoich potrzeb, np. zaprogramować przyciski.
Ps. robiłem zdjęcia Nokią 7650, N95, SE K750i i Motorolą V3. Każdą fotografowało się dobrze.
To dlaczego zmieniłeś system jak było dobrze?
To dlaczego zmieniłeś system jak było dobrze?
Skibek, chyba nie zaczaiłeś ironii...
Skibek, chyba nie zaczaiłeś ironii...
Hjehje, a no może... Po weselu jestem (byłem) i jeszczesię nie obudziłem ;)
miechu1975
03-05-2010, 12:40
Hjehje, a no może... Po weselu jestem (byłem) i jeszczesię nie obudziłem ;)
Jak się sprawdził w praktyce? Pokaż coś z "placu boju" w trudnych warunkach :-)
Hje, po weekendzie dopiero podejdę do tematu obróbki ;)
Nawet jeszcze nie zrzuciłem z databanku ;)
[Co zyskam zamieniajac D700 na D3s ?]
Poczekaj na D4!
Jestem po zleceniu ślubnym w którym pierwszy raz miałem D3, a normalnie pracuję na D700
Moje zdecydowane minusy dla D3
- brak multiselektora (Joy'a) jak w D700 - to zdecydowanie super patent
- zmiana pomiaru światła na boku wizjera - WTF.... najleszy układ mimo wszystko ma D700 (Pomiar, AEL/AFL, Af-On)
Bardzo duże plusy
- 2 sloty kart
- szybkość puszki (AF i jak strzelanie)
Konkluzje
Nie jestem już tak przekonany że seria Dx jest aż tak zajebista aby dopłacać niemal 9tys między D700 a D3/D3s.
Ogólnie jestem ciut rozczarowany, właśnie przez minusy jakie opisałem powyżej, a niestety plusy ich nie rekompensują.
Nie biorę w tym porównaniu pod uwagę szumów!!
Więc zostaje mi poczekać na następce D700 zanim pomyślę o serii Jednocyfrowej.
poczekajcie na d5 pewnie będzie miał dotykowy ekran iso 500.000 takie jak 100 na d700 i 90mpix
gdyby każdy miał takie problemy..
ja bym kupił d700 i za różnice cen taką szklarnie ze głowa mała :)
Jestem po zleceniu ślubnym w którym pierwszy raz miałem D3, a normalnie pracuję na D700
Moje zdecydowane minusy dla D3
- brak multiselektora (Joy'a) jak w D700 - to zdecydowanie super patent
- zmiana pomiaru światła na boku wizjera - WTF.... najleszy układ mimo wszystko ma D700 (Pomiar, AEL/AFL, Af-On)
Bardzo duże plusy
- 2 sloty kart
- szybkość puszki (AF i jak strzelanie)
Konkluzje
Nie jestem już tak przekonany że seria Dx jest aż tak zajebista aby dopłacać niemal 9tys między D700 a D3/D3s.
Ogólnie jestem ciut rozczarowany, właśnie przez minusy jakie opisałem powyżej, a niestety plusy ich nie rekompensują.
Nie biorę w tym porównaniu pod uwagę szumów!!
Więc zostaje mi poczekać na następce D700 zanim pomyślę o serii Jednocyfrowej.
Bardzo rzetelne podsumowanie, oby więcej takich w miejsce bezsensownego bicia piany. Sam myślałem długo nad skokiem d700>d3 i nie dojrzałem. Teraz wiem, że jeśli już to d3s
Dzisiaj miałem sen ,że Nikon wypuścił D700s z matryca deczyesa i video za połowę ceny D3s :D Miałem już kupować drugą puchę d700 ale się jeszcze wstrzymam bo łupie mnie w kościach i mam przeczucie iż D700s już się zbliża :D
Obyś prorokiem był:)Ja chce matrycę d3s w tańszej puszce, natychmiast jest mój:)
Matey3000
04-05-2010, 09:58
i moj
Miałem podobny sen w marcu, ale pozostał tylko snem. Oby Twój się spełnił.
No tak se liczyłem to:
w 2006r - d80
w 2008r - d90
w 2007r - d3
w 2009r - d3s
w 2007r - d300
w 2009r - d300s
w 2008r - d700
w 2010r - więc już pora na telestwora d700s :D
A dlaczego mi się wydaję .że będzie miał matryce d3s? Bo tak:
wsadzanie matrycy od d3x było by nieporozumieniem - puszka by kosztowała z 15 patoli i była by dla studyjnych których jest mniej niż kotleciarzy/freelancerów i amatorów ,a ci woleli by za tą kasę kupić d3s. A studyjni jak będą chcieli to i tak kupią sobie d3x (albo już kupili).
Więcej pixeli? Wątpię by nikon w lift d700 wsadzał zupełnie coś nowego - mz pora na pixele przyjdzie z d4 w 2011 i w d800/d900 w 2012 :D
Tak się rozmarzyłem :D
W ramach koncertu życzeń... to ja czekam na Fuji FX w puszce D3 ;-)
No tak se liczyłem to:
w 2006r - d80
w 2008r - d90
Szczerze to myślę, że najszybciej wymiana nastąpi (powinna) właśnie tu. Tylko z jaką matrycą???
Nikon ma strasznie mało matryc w ofercie.
wsadzanie matrycy od d3x było by nieporozumieniem - puszka by kosztowała z 15 patoli i była by dla studyjnych których jest mniej niż kotleciarzy/freelancerów i amatorów ,a ci woleli by za tą kasę kupić d3s. A studyjni jak będą chcieli to i tak kupią sobie d3x (albo już kupili). Wybacz, ale taka argumentacja do mnie nie przemawia. Jesli studyjnym proponujesz tylko D3x to ja moge napisac, że reporterzy niech se kupują D3s. Dlaczego sądzisz, że studyjni będa sobie lekko wydawać 21 tysięcy na D3x, podczas gdy reporterzy mogą pracować na 6 tys tańszym D3s, albo na jeszcze wiele (14 tysięcy!) tańszych D700/D300.
W ramach koncertu życzeń... to ja czekam na Fuji FX w puszce D3 ;-)
To jest raczej mało prawdopodobne, jeżeli już coś wypuści Fuji to raczej na bazie D700...
ale i to byłoby dużą gratką :)
A tak na marginesie to dziwi mnie strasznie tytuł wątku "d3s-d700" - to jest porównanie bez sensu - d3s lepiej porównywać z d3 albo z konkurencją od C. Seria Dx i Dxxx jest skierowana do różnych odbiorców. Ja mógłbym sobie kupić d3 i d3s, ale wole d700 i d700s (jak wyjdzie) - dlaczego? A dlatego ,gdyż sporadycznie walę seriami - szybkość serii i rozmiar bufora mnie nie interesują bo tego nie potrzebuje - natomiast wolę mniejsze gabaryty, lampę wbudowaną (gdyż często i gęsto korzystam z CLS-a). Tak samo nie kupię sobie ciężarówki bo jest mi nie potrzebna i tyle - jak będzie potrzebna to sobie kupię, a tak to bym tylko bez sensu woził powietrze zamiast towaru. Dla mnie dwa body w torbie wielkości D700 + 24/1.4 + 50/1.4 + 85/1.4 są idealne żeby sfocić ślub - więcej mi nie trzeba - dwa body dają ten komfort że nie trzeba motać się z przepinaniem szkieł, a i w razie awarii jednego mam drugi. Jakbym focił sport to bym kupił d3s 70-200/2.8 + 300/2.8 + TC i kombi żeby to przewozić. Rozumiem porównania d700 do canona d5, ale d700 do d3s wcale.
Jesli studyjnym proponujesz tylko D3x to ja moge napisac, że reporterzy niech se kupują D3s. Dlaczego sądzisz, że studyjni będa sobie lekko wydawać 21 tysięcy na D3x
Ja nie proponuję tylko Nikon proponuję. Chyba nie zaprzeczysz ,że d3x to oferta skierowana najbardziej w stronę studyjnych - to oni marzyli o ISO 100 i pixelach więc dostali (fakt ,że w ubranku reporterskim). Sam dobrze wiesz ,że w studio najtaniej wychodzi aparat - nawet taki d3x. Jak byłbym reporterem sportowym i stałbym przed wyborem - d3/d3s a d3x to wybrałbym tą pierwszą opcję ,gdyż wtedy priorytetem była by dla mnie praca na najwyższych czułościach niż ilość pixeli i ISO100.
A czemu się dziwisz tym "porównaniom"? To jest jeszcze jeden wątek psychoterapeutyczny. Ma on jedno podstawowe zadanie, czyli udowodnienie sobie, że tańsze jest lepsze, niż droższe. Że ten, którego nie stać na D3s wcale nie powinien go kupować. Sens istnienia takich wątków jest niewielki, żeby nie powiedzieć - żaden. Oferta sprzętu na rynku jest dość szeroka. Każdy z nas może sobie wybrać to, co mu potrzebne, na co go stać, albo co lubi. Zakładanie wątków porównujących takie aparaty ma taki sam sens, jak dowodzenie, że D40 jest najlepszą puszką Nikona, bo po odpięciu obiektywu zmieści się w kieszeni spodni. A D3s się nie zmieści i własnie dlatego jest do d..... :wink:
A tak na marginesie to dziwi mnie strasznie tytuł wątku "d3s-d700" - to jest porównanie bez sensu - d3s lepiej porównywać z d3 albo z konkurencją od C. Seria Dx i Dxxx jest skierowana do różnych odbiorców. Ja mógłbym sobie kupić d3 i d3s, ale wole d700 i d700s (jak wyjdzie) - dlaczego? A dlatego ,gdyż sporadycznie walę seriami - szybkość serii i rozmiar bufora mnie nie interesują bo tego nie potrzebuje - natomiast wolę mniejsze gabaryty, lampę wbudowaną (gdyż często i gęsto korzystam z CLS-a). Tak samo nie kupię sobie ciężarówki bo jest mi nie potrzebna i tyle - jak będzie potrzebna to sobie kupię, a tak to bym tylko bez sensu woził powietrze zamiast towaru. Dla mnie dwa body w torbie wielkości D700 + 24/1.4 + 50/1.4 + 85/1.4 są idealne żeby sfocić ślub - więcej mi nie trzeba - dwa body dają ten komfort że nie trzeba motać się z przepinaniem szkieł, a i w razie awarii jednego mam drugi. Jakbym focił sport to bym kupił d3s 70-200/2.8 + 300/2.8 + TC i kombi żeby to przewozić. Rozumiem porównania d700 do canona d5, ale d700 do d3s wcale.
To porównanie ma sens, nie dla tego że aparaty są z tej samej półki, ale raczej w celu wykazania czy jest sens przesiadać się z d700 na d3s. Czy suma zalet/przewag nad d700 rekompensuje różnicę w cenie.
Myślę, że wiele osób ma taki dylemat.
A nawet powiem więcej, że jest grono osób (w tym ja) które zastanawiają się, czy przesiadać się z d300 na d700, czy też poczekać na np. d700s, a d3s może być w tym względzie pewnym odnośnikiem (z uwagi na matrycę).
Osobna kwestia, to co będzie następca d700...
Ja nie proponuję tylko Nikon proponuję. ...
odczytałem twój wpis jako "życzeniowy", bo piszesz:
No tak se liczyłem to:
w 2010r - więc już pora na telestwora d700s :D
wsadzanie matrycy od d3x było by nieporozumieniem ..
Tak się rozmarzyłem :D
No i zrozumiałe, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Reporterzy mają D3, D3s, D700, D300, D300s i chcieliby D700s. Studyjni mają D3x za 21 tysięcy. My byśmy też chcieli mieć wybór i to tańszy wybór. W Canonie jest 5dmk2, w sony A900 i A850. Każde z tych body kosztuje grubo poniżej 10 tys. A nikon dla swoich użytkowników ma alternatywę za ...21 tys.
Jacku. Sam przyznaj, że fotografia studyjna jest dziś jednak dość niszowym działem fotografii. W konsekwencji nigdy nie będzie tych puszek dużo. Nigdy nie będzie takiego wyboru jak w przypadku reporterki, czy tzw. fotografii ogólnej, bo ten towar sprzedaje się duzo lepiej, niż studyjny, a na dodatek jest tańszy w produkcji. Pewnych spraw nie przeskoczysz.
Przyznaję.
Co do terapeutycznego działania watku. Niech reporterzy czekający z niecierpliwością na D700s się pociesza myślą, że inni mają gorzej. Nic tak nie poprawia samopoczucia ;)
Ja juz sie nie wkurzam na brak D700x, AF-S 85/1.4 VR, AF-S 105/1.8 VR ;), AF-S 135/2 VR. Dałem sobie spokój, nikon krótkoterminowo jest nieprzewidywany
O ile biorę udział w dyskusjach, to tak dla zabawy. Nie podnosi mi to ciśnienia :)
odczytałem twój wpis jako "życzeniowy", (..)
ja bym go nazwał marzeniowo-proroczym. Jakby był życzeniowy to życzyłbym go sobie w cenie 5000-6000zł. Ale niestety jak się pojawi to będzie na start pewno 9999 albo 8888 :D Panowie w dzisiejszych czasach rzadko którego z piszących na tym forum nie stać na d3s - od czego są kredyty? Tylko przed wzięciem kreski nasuwa się pytanie zasadnicze - "czy mi się to opłaca?" "czy potrzebuję pro puchy do okazjonalnego focenia?" "czy ja kiedykolwiek przekręcę licznik w d3s - 300 000 klatek?" Ktoś kto zakłada taki wątek oczekuję "poklepania" po plecach i słów: "dobrze zrobiłeś ,że wydałeś tyle siana - będziesz teraz lepszy fotograficznie i w łóżku". Albo w druga stronę: "szkoda kasy na d3s - bo i tak to jest to samo" :D W obydwu przypadkach to będzie kłamstwo :D
BobbyBronco
04-05-2010, 13:48
Jakby był życzeniowy to życzyłbym go sobie w cenie 5000-6000zł
To ja życzeniowo powiem, że życzę sobie, aby po wyjściu d700s/x/d800 obecny d700 staniał do 4k za body(uywane), wtedy wezmę go czym prędzej i pozostanę syty po skoku jakości ze staruszka d70. A niech nowy ma wszelkie wodotryski, video fullHD z AF, dwie karty pamięci, superniskie szumy i co komu się zamarzy, to będzie tylko dodatkowy powód do przesiadki i wyprzedaży starych d700, amen.
High_Noise
04-05-2010, 14:13
Za pol roku najwczesniej pewnie wypuszcza te d700s, moze za rok...po co maja sie spieszyc?
Z D700 będzie jak z D300- dołożą filmiki a matryca zostanie. Nie sądzę żeby chcieli osłabić pozycję D3s.
Robson_87
04-05-2010, 14:19
odczytałem twój wpis jako "życzeniowy", bo piszesz:
No i zrozumiałe, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Reporterzy mają D3, D3s, D700, D300, D300s i chcieliby D700s. Studyjni mają D3x za 21 tysięcy. My byśmy też chcieli mieć wybór i to tańszy wybór. W Canonie jest 5dmk2, w sony A900 i A850. Każde z tych body kosztuje grubo poniżej 10 tys. A nikon dla swoich użytkowników ma alternatywę za ...21 tys.
Zauwaz Jacku, ze canon we wszystkich puszkach ma wiecej MP, poczawszy od entry level do pro. Na codzien (wykorzystwanie amatorskie/hobbistyczne) to az za duzo (wiecej zajmuje miejsca na dysku i na karte miesci sie mniej zdjec), sa mniejsze rawy (tutaj odnosze sie do 7d) ale te malutkie maja 4MP (co jak dla mnie jest stanowczo za malo) a te sredniej wielkosci 10MP (o 2MP mniej niz d700/d300 no i przy okazji mniej szumia). Tak wiec kupujac puszke canona i nie wykorzystujac ja w studio i do duzych odbitek to dostajemy puszke 10MP czyli przewrotnie mniej niz oferuje nikon. Wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma, kazdy system ma swoje wady i zalety. Nikon i canon je ma. Choc suma sumarum to canon lepiej oplaca sie do studia - za cene d3x dostaniemy 5d II z dwoma lub trzema topowymi szklami i iso50.
Zauwaz Jacku, ze canon we wszystkich puszkach ma wiecej MP, poczawszy od entry level do pro.
Wiem, zauważam, z tym, że nie do końca (w PRO), bo max w canonie to 21 Mpx, a D3x ma 24 Mpx.
Wsadzanie do amatorskej puszki DX 18 Mpx to przesada, ale to nie mój problem, niech sobie mają.
Choc suma sumarum to canon lepiej oplaca sie do studia - za cene d3x dostaniemy 5d II z ....No i tylko o tym piszę.
Z D700 będzie jak z D300- dołożą filmiki a matryca zostanie. Nie sądzę żeby chcieli osłabić pozycję D3s.
A po co wypuscili d700? Żeby osłabić pozycję d3? To są dwie róźne puchy i jakoś po wyjściu d700 d3 nadal ludzie kupowali. Dla korporacji liczy się zysk a nie pozycje puszek. Za pewne w d3s mogli dać jeszcze więcej wypasu ,ale coś muszą zostawić dla d4.
Pawel Pawlak
04-05-2010, 16:00
a ja chcę premierę D400 z 12mpix DXem o jakości obrazka na iso200-3200 jak z d700, albo trochę lepszą :D
A telefonu komórkowego i MP3 nie chcesz? :p
Dobrze to przemyślałeś? :D
Pawel Pawlak
04-05-2010, 16:05
też chce :D jak koncert życzeń to na całego :D
I jeszcze elektryczną szczoteczkę do zębów - nad Biebrzą będzie jak znalazł. :lol:
I jeszcze elektryczną szczoteczkę do zębów - nad Biebrzą będzie jak znalazł. :lol:
Ale żeby Moderator do OT się dokładał... ;) To pewnie ja też mogę ;)
A ja marzę o czymś innym.
Ja pod kontem reporterki bardziej.
1. Szybszy AF w gorszych warunkach (może motyw z "czerwoną kratownicą" byłby dobry)
2. WiFi wbudowane, a nie jako dodatek za ponad 2 tysiaki.
3. GPS potrafią w kompakt włożyć, a do PRO puszek już nie :(
4. Nadajnik podczerwieni do CLS lub w ogóle radiowy system CLS (np. takie wbudowane Pocket Wizzard z iTTL'em ;) ) i do tego SB-1000 co go widzi/słyszy.
5. Punkty AF rozsiane po całym kadrze, a nie tylko w DX-owym środku.
6. Dodatkowy tryb kwadratowych kadrów (takie moje prywatne marzenie) ;) 5:4 już prawie jest tym co bym chciał ;)
7. Głębszy chwyt niż w D3s ;)
8. Gwarancję pisemną nieodklejających się gum przez 3 lata ;)
9. Nowy pasek zaprojektowany pod kątem użytkownika, a nie dystrybutora.
10. Dżojstik wyboru punktu AF w chwycie pionowym.
11. Więcej programowalnych przycisków (chociażby AutoISO)
12. Większa ilość banków ustawień osobistych (są 4, a jeszcze ze 4 by się przydały).
To oczywiście moje małe merzenie co do D4 ;)
1. Będzie w D4.
2. W D4 nie wsadzimy, bo na ryż nie zarobimy (Nikoniaczki z Japonii).
3. 4. Nie wiem.
5. Będzie lepiej.
6. Zawsze sobie można wyciąć kwadrat w programie.
7. A tym z Azji w D3s jest za głęboki.
9. Śledząc ewolucję pasków Nikona, w D4 można się spodziewać żółtego sznurka.
10. A co, nie sięgasz kciukiem?
.
4. Nadajnik podczerwieni do CLS lub w ogóle radiowy system CLS (np. takie wbudowane Pocket Wizzard z iTTL'em ;) ) i do tego SB-1000 co go widzi/słyszy..Też o tym marzę (szczególne gdyby było kompatybilne z PW), ale to chyba jeszcze długo nie.
10. A co, nie sięgasz kciukiem?Bez rozluźnienia chwytu - nie.
Ja cały czas życzyłbym sobie matrycę kwadratową z programowym (pod przyciskiem lub wajchą na korpusie) wyborem kadru: pionowego, poziomego, kwadratu oraz różnych wariacji typu 5x6 itp. :D
(Oprócz tego co Skibek oczywiście!) Aha, no i podoba mi się idea cichego kłapania lustrem na życzenie.
Robson_87
04-05-2010, 19:11
moze komendy glosowe?:smile:
np. szybka seria, kwadrat, 6x7
i bylo by:
-tryb manualny
-yes sir
:D
moze komendy glosowe?:smile:
np. szybka seria, kwadrat, 6x7
i bylo by:
-tryb manualny
-yes sir
:D
A co będzie jak obok siebie stanie kilku takich "głosowych" fotopstryków? Wszystkie puszki zwariują? ;)
Robson_87
04-05-2010, 19:46
to wyzsza technika bedzie ;)
wykrywanie glosu i te sprawy :D
A jak ktoś ma chrypkę, to dostanie od puszki automatyczne L4. ;)
High_Noise
04-05-2010, 20:50
A jak ktoś ma chrypkę, to dostanie od puszki automatyczne L4. ;)
a jak ktos bedzie udawal ze ma chrypke to dostanie sfalszowane L4 :D
a jak ktos bedzie udawal ze ma chrypke to dostanie sfalszowane L4 :D
A przez wbudowany WiFi ZUS sie z korpusem połączy i jak masz L4 i wykonasz zdjęcie w NEFie to kontrola do Ciebie przyjdzie (że niby na zwolnieniu, a pracujesz).
heh... właśnie dziś dostałem do testów D3s, pobawię się troszkę, może zrobię jakiś chałupniczy test między D700 i D3s. Najbardziej będę w teście naciskał na ISO oby aparatów, bo na temat budowy i ergonomii nie ma co pisać, po prostu jak się ma w ręce D3/s to się go oddać nie chce. Jedna, jedyna rzecz która mi bardzo nie pasuje. Powiększenie zdjęcia na wizjerze. W D700 jest to super rowiązane jednym przyciskiem powiększamy, w D3/300/200 trzeba wcisnąć przycisk i kręcić pokrętłem. Uważam, że rozwiązanie z D700 jest o wiele lepsze, szkoda że w D3s tego nie ma. Niemniej body jest fenomenalne i od jutra zaczynam go testować:)
heh... właśnie dziś dostałem do testów D3s, pobawię się troszkę, może zrobię jakiś chałupniczy test między D700 i D3s. Najbardziej będę w teście naciskał na ISO oby aparatów, bo na temat budowy i ergonomii nie ma co pisać, po prostu jak się ma w ręce D3/s to się go oddać nie chce. Jedna, jedyna rzecz która mi bardzo nie pasuje. Powiększenie zdjęcia na wizjerze. W D700 jest to super rowiązane jednym przyciskiem powiększamy, w D3/300/200 trzeba wcisnąć przycisk i kręcić pokrętłem. Uważam, że rozwiązanie z D700 jest o wiele lepsze, szkoda że w D3s tego nie ma. Niemniej body jest fenomenalne i od jutra zaczynam go testować:)
jest, bo sam uzywalem :)
ale nie pamietam gdzie to jest w menu, trzeba pogrzebac
ps. i nie na wizjerze, tylko na lcd ;)
jest, bo sam uzywalem :)
ale nie pamietam gdzie to jest w menu, trzeba pogrzebac
ps. i nie na wizjerze, tylko na lcd ;)
Jeżeli dobrze pamiętam jest tylko możliwość przypisania np. środka wybieraka do zadanego powiększenia, tak jak to ma miejsce w puszkach od d2 (w tzn. semi pro chyba od d200).
A dokładniej to funkcja F1 -> playback mode -> zoom on/off -> medium magnification. Prezecież bez tego się żyć nie da ;)
oo.. no to już nie mam się do czego czepić;) oczywiście na lcd a nie w wizjerze:)
Prezecież bez tego się żyć nie da ;)
otoz to :D
gmoszkow
21-05-2010, 10:37
Dawno mnie tu nie było, oj dawno. Przeczytałem cały wątek bo zastanawiam się nad zakupem D700 lub D3S. Teraz mam D300.
Od razu mówię, że nie zarabiam aparatem na życie. Jest tylko moim hobby i fotografuję głównie rodzinę - no i czasem samoloty
Kilka uwag do niektórych wpisów.
1. stawianie pytania czy się przesiadać jest jak najbardziej na miejscu - po to powstało to forum - jest to zdecydowanie lepszy wątek niż "co masz dziś na ręku, szyi czy w odtwarzaczu MP3"
2. Porównywanie D700 do D3/D3s jest jak najbardziej uzasadnione - niby to samo ale różnice są
3. Pisanie, że D3/D3s jest tylko dla pro to jakiś absurd - to tak samo jak pisać, że samochód terenowy jest tylko dla leśniczych - bzdura kompletna - bo na szczęście mamy możliwość samodzielnego podejmowania decyzji
10 kwietnia robiłem zdjęcia na ślubie kuzyna (data dość łatwa do zapamiętania) i pożyczyłem D3. Robiłem równolegle na D300 i D3. To co mnie powaliło to znacznie większa przewidywalność D3 - D300 jednak znacznie bardziej wariuje - zarówno AF jak i nawet powtarzalność naświetleń. Jak analizowałem zdjęcia to z D3 ilość naświetlonych w punkt - około 90% z D300 - około 70%.
Czy wystarcza mi D300 - Tak
Czy ogranicza mnie D300 - Nie
Czy wkurza mnie, że przy zdjęciach z D300 muszę znacznie więcej czasu spędzać przy korygowaniu zdjęć - TAK i to jak ch...ra
D3 mi nie jest niezbędny, nie jest mi też pewnie potrzebny, ale z mojego doświadczenia daje mi komfort taki, za który zapłacę te pieniądze.
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. o przymieranie głodem mojej rodziny się nie martwcie - są rzeczy ważne i ważniejsze
Sebastian
24-05-2010, 11:15
Mam oba - d700 i d3s. Mysle ze D700 w zupelnosci wystarczy, chyba ze potrzebujesz naprawde wysokich czulosci, wtedy d3s jest nie do zastapienia.
Mam oba - d700 i d3s. Mysle ze D700 w zupelnosci wystarczy, chyba ze potrzebujesz naprawde wysokich czulosci, wtedy d3s jest nie do zastapienia.
Dokladnie, roznice w jakosci obrazka miedzy D3s a D3/700 zaczynaja sie od ISO1600 (minimalnie) w gore... im wyzsze ISO tym przewaga D3s wieksza. Jesli pominac filmy, powiekszony bufor na raw i drobne zmiany ergonomii to de facto
jedyna roznica miedy d3s, a d3.
Chyba niezupełnie bo zapomniałeś o pełnym kadrze w wizjerze, lepszym (pewniejszym) focusie!!!, drugim slocie na karty, efektywniejszej baterii.
Dokladnie, roznice w jakosci obrazka miedzy D3s a D3/700 zaczynaja sie od ISO1600 (minimalnie) w gore... im wyzsze ISO tym przewaga D3s wieksza. Jesli pominac filmy, powiekszony bufor na raw i drobne zmiany ergonomii to de facto
jedyna roznica miedy d3s, a d3.
Co czytam książkę o fotografii to natrafiam na rozdział w którym autor grzmi: jak tylko masz możliwość, stosuj jak najniższe ISO aby zachować jak najwyższą jakość zdjęcia!
...
Czyżby oni wszyscy pisali swoje poradniki jeszcze przed pojawieniem się D3s? ;)
miechu1975
28-05-2010, 22:06
Co czytam książkę o fotografii to natrafiam na rozdział w którym autor grzmi: jak tylko masz możliwość, stosuj jak najniższe ISO aby zachować jak najwyższą jakość zdjęcia!
...
Czyżby oni wszyscy pisali swoje poradniki jeszcze przed pojawieniem się D3s? ;)
Pewnie pisali przed - zasady się jednak nie zmieniły; pojawiły się natomiast nowe możliwości ... :-)
To się nazywa postęp:D
Ps. D200 + plener = iso 100
...
Czyżby oni wszyscy pisali swoje poradniki jeszcze przed pojawieniem się D3s? ;)Nie, także w epoce D3s te zasady obowiązują.
Nie, także w epoce D3s te zasady obowiązują.
Jeśli chodzi o duuuże formaty odbitek?
Wtedy w szczególności, bo pewnie myslisz o szumie.
Spadek dynamiki (DR), nasycenia koloru jest widoczny w każdym formacie odbitki.
...
Tak było w fotografii analogowej. W fotografii cyfrowej powinna to być tzw. "czułość natywna". Zarówno podnodszenie czułości, jak też jej obniżanie pogarsza jakość wynikowego obrazu.
.. "czułość natywna". Zarówno podnodszenie czułości, jak też jej obniżanie pogarsza jakość wynikowego obrazu.JK jak zawsze precyzyjny :)
A więc niech żyją:
- statyw,
- jasność,
- vr.
;)
PS. Na d3s już mi chętka przeszła; no, może II slot przydałby się w 700-setce i przycisk pomiaru światła w gripie :)
Odn.czułości natywnej: występuje jakaś wzorcowa czy najlepsza u danych producentów (czy może wg jakichś ogólnie przyjętych norm)?
Odn.czułości natywnej: występuje jakaś wzorcowa czy najlepsza u danych producentów (czy może wg jakichś ogólnie przyjętych norm)?
To sformuowanie odnosi się raczej w kontekście danego modelu.
Dla D200 natywna czułość (czy też natywne wzmocnienie sygnału) oznaczona jest jako ISO100, w D300 to ISO200.
Co prawda oznaczanie tego jako "ISO" jest nadużyciem, bo ze standaryzacją to ma niewiele wspólnego (jak niejednokrotnie udowodniono, iso100 w jednym z modeli nikona wzmacnia inaczej, niż iso100 w innym modelu canona itp.). W teorii jednak powinno być to zgodne do standardem (normą ISO właśnie).
Ja traktuję temat trochę w kategoriach "pozostałości po czasach analogowych".
Tak czy siak -- w praktyce -- natywna czułość to ta z najmniejszym numerkiem, jaki da się ustawić w danym modelu aparatu (nie wliczając w to "programowalnych" czułości, w Nikonie oznaczanych jako Hi*, czyli sztucznie obniżanych)
Robson_87
28-05-2010, 23:36
Lo to sztucznie obnizane
natywna czułość to ta z najmniejszym numerkiem, jaki da się ustawić w danym modelu
No tak, ale chodziło mi właśnie o tę standaryzację; czy negatywy różnych producentów (o czułości natywnej np.iso100) też miały odchylenia (firma X oferowała tak naprawdę np.130 a firma Y 80)?
Rozrzut był mniejszy, ale za to długie i nieprawidłowe przechowywanie filmów mogło wpływac na obniżenie czułości (nieznaczne).
Wracając do tematu wątku rozumiem, że u samego Nikona rozrzutów brak, tzn. ISO200 to ISO 200 zarówno w D700 jak i D3s i D3x?
Nie wiem jak wypada porównanie d700/d3x/s, ale np. różnice między d2h a d200 są spore..
zresztą sprawdź tu:
http://dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/296|0/%28appareil2%29/341|0/%28appareil3%29/287|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon/%28brand3%29/Nikon
najdokładniejszy, jak można było się spodziewać d3x,
aha, zakładka oczywiście ISO sensitivity
Wracając do tematu wątku rozumiem, że u samego Nikona rozrzutów brak, tzn. ISO200 to ISO 200 zarówno w D700 jak i D3s i D3x?
Nie, jeżeli podobnie wygląda to w przypadku D700 i D3s ( tu właśnie natywne ISO to 200 ), to już inaczej w D3x gdzie natywne ISO to 100.
Nie, jeżeli podobnie wygląda to w przypadku D700 i D3s ( tu właśnie natywne ISO to 200 ), to już inaczej w D3x gdzie natywne ISO to 100.
Nie sprecyzowałem: chodzi mi dokładnie o ISO np.200; czy we wszystkich w/w 200=200? (nie myślę o natywnym; chyba, że natywne 100 w D3x = natywne 200 w d700/D3s)
odpal podlinkowaną wyżej stronę DXOmark, powybieraj sobie interesujące cie body i zobacz.
odchyłki bywają, zależy jakie body rozpatrujesz. Rozrzut jest rzędu 1/3 EV, no chyba, że wchodzimy w wartości nieskalibrowane - Lo i Hi, to wtedy bywa więcej :)
Używam obu.
Po krótce:
D700+Grip = miodzio - grip w D700 jest dopasowany i na tyle wyżłobiony że zdjęcia portrait robi się z przyjemnością. Do tego dodatkowy joystick do przesuwania focus point'a. Rewelka
D900 grip = kicha - w portecie grip jest dostosowany do małych rączek Japończyków i wyślizguje się z ręki, do tego głębsze wyżłobienie na palec serdeczny powoduje że ciężko się trzyma D3s. No i brak joysticka. Aby przesuwać focus point trzeba używać Fn + pokrętłą (oba). Masakra. Fn jest za daleko i palec serdeczny nie starcza (może mam z krótki). W efekcie, jak ci się obsunie z Fn zamiast focus pointa możesz sobie nieumyślnie zmienić ustawienia naświetlenia. A że robię w manualu, to czasami rzucam mięsem.
Do tego stopnia wkurza mnie ten grip że zdjęcia portrait wolę robić d700. Głównie robię fashion shows (wybieg, modelki, itp) i D3s tu poległo
Mniejszy szum przy tych samych ISO w D3s - to lubię, bo organizatorzy fashion shows nie mają pojęcia o oświetleniu i muszę pracować przy f/2.8 1/125 i biegających modelkach, żeby mieć dobre efekty.
Zdecydowanie inny pomiar matrycowy w D3s - nie odkryłem jeszcze zależności, ale przy tych samych ustawieniach w menu i na wihajstrach D3s lubi robić ciemniejsze zdjęcia (np 1/800 zamiast 1/640). Dlatego używam CW area fi 12, co daje podobny rezultat do d700 matrix. dziwna sprawa - chyba że ktoś wniesie coś i mnie oświeci.
dwie karty - dobra sprawa, ale przydałby się zapis równoległy dwukanałowy na zmianę (szybsze opróżnianie bufora)
fps max 9 (11 przy DX) - ale z focusem AF-C dużo mniej - przy ruszających się modelkach
brak oryginalnej osłony na LCD viewer - trzeba dokupić za 30 USD plastik lub za 50 zł przyklejane szkiełko (pasuje z D3)
dodatkowy wyświetlacz pokazuje info o ISO, co w D700 było masakrą, bo trzeba było naciskać ISO klawisz by sprawdzić, lub zaglądać do środka
powiększanie podglądu jest lepsze w d700, klawisze plus i minus = logicznie, w d3s, trzeba przycisnąć i kręcić kółkiem = zabawa
klawisz info w d3s po złej stronie, jak trzymasz za grip w portait, to kciuk nie starcza by sięgnąć na lewą stronę
na razie tyle, dam znać jak sobie coś przypomnę
Greg
Dzięki za uwagi o sprzęcie, ale następnym razem postaraj się bardziej i pisz proszę po polsku... Te angielskie wtręty są co najmniej nie na miejscu ;)
po 20 latach przebywania za granicą niestety mój polski nie jest już perfekcyjny. sorry że Cię to razi. Postaram się w przyszłości
Ja od dwudziestu lat mieszkam w Poznaniu, ale nie wtrącam co chwile "tej" ;)
Ja od dwudziestu lat mieszkam w Poznaniu, ale nie wtrącam co chwile "tej" ;)
Chyba ktoś mi zaraz przyjedzie z Poznania i wyczyści monitorek ;) Dobre, dobre ;)
Żeby nie było OT to ja też coś dodam.
W d3s trochę brakuje lampki wspomagania AF'a. Jak jest ciemno to na 100-200mm ma problemy z ustawieniem ostrości. Tzn. ustawi, ale coś tam jeszcze kombinuje stukając "fte i nazat". Sprawdzałem to z Tamronem 70-200/2.8 (który z D200, D300 działał bezproblemowo). Prawdopodobnie z oryginałem działa pewniej.
Szkoda, że producent nie pokusił się o podświetlane przyciski na ściance tylnej korpusu. Jak mnie to denerwuje jak chcę wcisnąć guzik i szukam go po omacku (oczywiście w ciemnicy). Nie ma problemu jak ktoś ma jeden korpus i jest do niego przyzwyczajony, ale jak ja robię raz na D300, a rad na D3s to czasem nie pamiętam, która puszkę trymam w ręku ;)
Brak wybieraka przy pionowym gripie może niektórych denerwować (szczególnie jak są przyzwyczajeni do MB-D10 z D700 lub D300). Ja jakoś nie odczuwam jego braku. Nauczyłem się obywać bez niego ;)
Do płytkiego gripa pionowego też już się przyzwyczaiłem. Trzeba poprostu znaleźć sobie "swoje" miejsce.
O wysokim, użytecznym ISO nie będę pisał, bo można to w ulotce reklamowej przeczytać (i tak jest w rzeczywistości). Dla nocnych reporterów - niezastąpione.
Trochę denerwuje mnie zbyt duża czułość spustu w gripie pionowym, który jest zbyt płytko osadzony. Czasem trzymając aparat w poziomie naciskam ten przycisk bokiem prawej dłoni aktywując tym samym AF (a czasem nawet wyzwalając migawkę).
Przycis LV z kolei przyciskam przypadkowo przy pionowych kadrach (ale to przez pasek Lowepro "transporter S", który ma duże prastikowe klamry majtające się przy pionowych kadrach).
Fajną rzeczą jest "miękki" silnik autofokusa na śrubowkręt. Ostrząc obiektywami np. wersji "D" (te bez silnika) można doostrzyć (lub rozostrzyć) pierścieniem na obiektywie trzymając jednocześnie wciśnięty przycisk AF-ON (lub spust do połowy). Chodzi o to, że silnik nas nie "trzyma" sztywno. Jest mały opór.
Więcej grzechów (Nikona) nie pamiętam.
lekko offtopic, z paskow polece optech pro loop, najmniej sie "majta" w uchwycie pionowym (male klamry) i sposob mocowania do puszki robi swoje
Innervoice
06-06-2010, 10:13
D900 grip = kicha
yyy... przegapiłem jakąś puszkę, czy chodziło o d90 :)
yyy... przegapiłem jakąś puszkę, czy chodziło o d90 :)
Chodziło chyba o D3s ;) Takie przejęzyczenie ;)
miechu1975
06-06-2010, 20:09
Przy uchwycie pionowym, to kółeczkami można zmieniać punkty ostrości zamiast joy'a :-)
siedemczwartych
09-06-2010, 12:44
Fajną rzeczą jest "miękki" silnik autofokusa na śrubowkręt. Ostrząc obiektywami np. wersji "D" (te bez silnika) można doostrzyć (lub rozostrzyć) pierścieniem na obiektywie trzymając jednocześnie wciśnięty przycisk AF-ON (lub spust do połowy). Chodzi o to, że silnik nas nie "trzyma" sztywno. Jest mały opór.
trochę nie tak... np szkła 80-200 i 135 DC nie da sie podostrzyć manualnie. One już po przełączenia na A są zablokowane nawet nie podpięte pod body. Więc silnik w puszcze nie ma tu nic do "gadania" :)
trochę nie tak... np szkła 80-200 i 135 DC nie da sie podostrzyć manualnie. One już po przełączenia na A są zablokowane nawet nie podpięte pod body. Więc silnik w puszcze nie ma tu nic do "gadania" :)
Chyba raczej ma ;)
Wymienione przez Ciebie szkła mają dość specyficzną budowę (ten słynny pierścień M---A). Większość szkieł bez silnika daje się doostrzyć ;)
siedemczwartych
10-06-2010, 12:53
Chyba raczej ma ;)
Wymienione przez Ciebie szkła mają dość specyficzną budowę (ten słynny pierścień M---A). Większość szkieł bez silnika daje się doostrzyć ;)
owszem, ale uogólniając wprowadzasz w błąd... jeszcze jakis biedak będzie próbował wymienionymi szkłami doostrzać. :)
owszem, ale uogólniając wprowadzasz w błąd... jeszcze jakis biedak będzie próbował wymienionymi szkłami doostrzać. :)
Już jakiś biedak próbował ;-). Tak jak mówisz szkła mają blokadę M/A i w pozycji A pierścień w 85 mi się blokuje i nie da rady. Czyli w D3s nawet jak jest pierścień na szkle w pozycji A silnik działa i wszystko pięknie, cudnie lata?
Fajnie by tak było. U mnie w D700 niestety tego ni ma :-(
Już jakiś biedak próbował ;-). Tak jak mówisz szkła mają blokadę M/A i w pozycji A pierścień w 85 mi się blokuje i nie da rady. Czyli w D3s nawet jak jest pierścień na szkle w pozycji A silnik działa i wszystko pięknie, cudnie lata?
Fajnie by tak było. U mnie w D700 niestety tego ni ma :-(
nie bardzo czaje o czym piszesz ;)
ale - zasada dziala silnika w d700 i d3s jest taka sama - podpinac szklo na wiertarke, bez blokady pierscienia ostrosci, mozna spokojnie doostrzyc recznie. Co inneo, gdy szklo ma blokade pierscienia ostrosci - wtedy bez roznicy na aparat, nie ma takiej mozliwosci
ale - zasada dziala silnika w d700 i d3s jest taka sama - podpinac szklo na wiertarke, bez blokady pierscienia ostrosci, mozna spokojnie doostrzyc recznie. Co inneo, gdy szklo ma blokade pierscienia ostrosci - wtedy bez roznicy na aparat, nie ma takiej mozliwosci
Potwierdzam - dokładnie tak jest.
Wiem, wiem. Poprostu źle zrozumiałem - śpiący byłem ;-)
Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem D3S'ki i może choć niektórym moje spostrzeżenie pomoże dokonać wyboru - w kontakcie z D700 z gripem często miałem problem z nadgarstkiem - a dokładniej z jego szybkim męczeniem się. Spowodowane jest to na pewno tym iż mam małe dłonie. Do tego sama dłoń często mnie bolała na każdej z 3 sesji na których testowałem D700. W sieci podczas recenzji redaktorzy zauważają iż grip wbudowany w D3s jest płytki - i niewygodny. Dla mnie jako dla osoby z małymi dłońmi stał się wyznacznikiem wygody użytkowania. Same osiągi aparatu są fenomenalne, jednak na niskich czułościach obydwa korpusy (D700 i D3s) generują podobną jakość obrazu. Jednak wystarczy podskoczyć z czułością do 3200 ASA, porównać cropy 100% z obydwu aparatów aby dostrzec różnice. To czy ktoś woli wydać 10 000 zł więcej - pozostawiam do indywidualnego rozstrzygnięcia. Należy pamiętać że trudno się pracuje z aparatem niedopasowanym do dłoni na dłuższą metę (przynajmniej ja nie potrafię). Każdy chyba musi też sam odpowiedzieć sobie na pytanie - czy ja to wykorzystam?
Aparat jest rzeczywiście ciężkawy, ale nie odstaje jakoś specjalnie od np. Fuji S3Pro którego używałem z powodzeniem przez 3 lata. No i fenomenalnie pracuje z TTLem w SB-900, a focus rzeczywiście daje odczuć że ma się do czynienia z w pełni profesjonalnym korpusem - pod warunkiem zastosowania odpowiedniej szklarni ;)
To taka moja czysto subiektywna opinia po tygodniu od zmiany systemu. Witam raz jeszcze wszystkich z którymi jeszcze się nie przywitałem przy okazji wątku na temat zdjęcia TT ;)
Pozdrawiam serdecznie
Karol Woźniak
Witam, w takim razie dwa słówka: faktycznie i praktycznie D700 z gripkiem meczył moja średnią rękę, czego nie odczuwam przy d3s. Dwa sloty bomba, brak jak dla mnie wejscia na drugi aku, choć wytrzymałość jednego powala, ale lubie mieć rezerwę. Szybkość i celność AF jak już pisano powala. W D700 mialem czas na zastanowienie po wciśnięciu spustu do połowy, D3s nie daje tej szansy wciskasz i po sprawie, szybkość AF rewelka! Trafność? Panowie....pełny profesjonalizm dla D3s.Jaka różnica? myślę, że to zależy od warunków. Często niewielka, a często powalająca. Wszystko zależy do czego sie używa i jakie wymagania stawia. Osobiście jestem zadowolony z jednego i drugiego. Na mojej stronie w galerii foto-video zdjęcia z niedzielnego koncertu Budki Suflera 1-wsze kilka zrobione przez moją ukochaną z D700 pozostałe D3s. Pozdrawiam. Sorry,że miało być dwa słówka.