Zobacz pełną wersję : Potrzebuje informacje na temat N8008, Nikkor 50mm, Nikkor 75-300mm, SpeedLight SB-24
Nikonsky
14-11-2006, 22:43
aparat AF N8008
obiektyw AF Nikkor 50mm 1:1,4
obiektyw AF Nikkor 75-300mm 1:4,5 - 5,6
lampa SpeedLight SB-24
Prosiłbym zorientowanych w temacie o jakies informacje na temat sprzętu (lub linki, wskazówki) ponieważ nie bardzo wiem jak mogę go zareklamować oraz co ważniejsze - O WYCENĘ, gdyż mam z tym nie mały problem.
aparat - stan dbd. (wyjątek stanowi spust, który się zacina i wymaga naprawy)
obiektyw 50 - stan dbd., używany
obiektyw 75-300 - stan dbd., używany bardzo rzadko
lampa - stan dbd.
Z góry dziękuję uprzejmym ludziom, którzy są chetni pomagać innym!!
Zawsze mozesz sprawdzić ceny na Allegro.
POzdrawiam
Witam!!
Potrzebuje informacji na temat nastepujacego sprzetu:
aparat AF N8008
obiektyw AF Nikkor 50mm 1:1,4
obiektyw AF Nikkor 75-300mm 1:4,5 - 5,6
lampa SpeedLight SB-24
100 zł
600 zł
200 zł
200 zł
Pewnie gdzieś przesadziłem :D
aparat - stan dbd. (wyjątek stanowi spust, który się zacina i wymaga naprawy)
obiektyw 50 - stan dbd., używany
obiektyw 75-300 - stan dbd., używany bardzo rzadko
lampa - stan dbd.
Co to jest stan 'dbd.'? dla biednej d..y? :D
Z góry dziękuję uprzejmym ludziom, którzy są chetni pomagać innym!!Pomóż sobie sam i zajrzyj na www.allegro.pl (http://www.allegro.pl)
Ależ Wy jesteście wredne małpy!!!
Korpus jakieś 250-300pln
AF Nikkor 50/1.4 (nie napisałeś czy z D) to warty będzie minimum 500pln, zależy od stanu.
AF Nikkor 75-300/4.5-5.6 (znakomity zoom, nie to co ten dzisiejszy plastikowy badziew z Chin) to sześć stówek warty.
Lampa Sb24 stówkę.
Pozdrawiam
ppfalcon
15-11-2006, 10:24
Lampa tylko stowke? Przeciez to jest dosc dobra lampa i to w dodatku z fotocela, wiec mozna nawet jako dodatkowe zrodlo swiatla uzywac.
Vadim - dlaczego 'Wy'? Przecież ja napisałem, co ile dla mnie by było warte.. :)
Nikonsky
15-11-2006, 10:52
Dzieki wszystkim!!
Robi sie ciekawie :)
Jesli chodzi o "D" to 50 jest bez "D" - moze mi ktos wyjanic co ta literka oznacza??
Apropo allegro - jest 1 body wiec zadne porownanie....
75-300 nie ma wcale
lampy nie ma wcale - wiec nie bardzo bylo sie na czym opierac - stad moj post u Was
Dzieki serdeczne!!
Szkla 75-300/4.5-5.6 nie znajdziesz na Allegro, czasem sie trafia na e-bayu. Kto ma to szklo to trzyma, bo to swietny zoom amatroski. Cena 600 zl to taka sobie cena, jesli szklo jest w stanie idealnym to smialo mozna krzyczec wiecej. Kiedys poszukiwalem tego zooma, teraz bym sie zastanawial.
gALL powiadasz? Ja na necie spotkałem chyba raczej takie sobie opinie o tym 75-300. Ale może to był inny obiektyw kurcze, aż poszukam w wolnej chwili.
Valdek_Tychy
15-11-2006, 13:53
gALL powiadasz? Ja na necie spotkałem chyba raczej takie sobie opinie o tym 75-300. Ale może to był inny obiektyw kurcze, aż poszukam w wolnej chwili.
może mylisz go z badziewnym 75-240.
Valdek_Tychy nie sądzę, bo tego 75-240 używałem chwil parę, i nie jest aż taki tragiczny.. choć to kwestia za ile kto go kupił :)
Tak samo jak opluwany jest 80-200/4.5-5.6 - ale jakbym go kupil za 200 zl to calkiem dobry zoom. Ostry od 8.0, calkiem ladnie rysujacy, lekki. Lepszy od wszystkich Tamronow, Sigm, Cosin i innych wynalazkow o podobnym zakresie i jasnosci.
gaLL - 'tak samo opluwany jest 80-200' czy mam rozumieć, że tak samo jak 75-300?
Lampa tylko stowke? Przeciez to jest dosc dobra lampa i to w dodatku z fotocela, wiec mozna nawet jako dodatkowe zrodlo swiatla uzywac.
SB 24 nie ma fotoceli.
BugsBunny
15-11-2006, 20:56
Pebees, jako właściciel komisu zrobiłbyś furorę ;)
Kilka cen z zakończonych niedawno aukcji Allegro:
- N8008 body - 220zł
- SB24 - 192zł
- AF 75-300 - 1000zł! tu opis Kena : http://www.kenrockwell.com/nikon/75300.htm
- AF 50/1.4 - kilka aukcji w trakcie ale wersji D, bez D poszedł koło 700zł chyba
ppfalcon
15-11-2006, 23:19
SB 24 nie ma fotoceli.
Racja, SB26 ma fotocelę. Pomyliło mi się ;) Ale 100 zł to i tak tanio za tą lampę. Z analogami przecież super śmiga.
50 1.4 bez D dochodzi czasami nawet do 900!
75-300 to rarytas i ceny latają wysoko 900-1100. Obserwuję to to od dłuższego czasu na alledrogo i... jest drogo.
Body, no cóż... postęp techniczny dziś zapie.... i to już przeżytek. Ale do wkładania rolek b. porządny sprzęt (jak jest sprawny!).
Lampy do analogów dziś się sprzedaje z pocałowaniem w rękę, bo sprzedać body analoga to problem, a lampę - sukces. Dlatego ceny lecą w dół, bez względu na opinię, jaką ma lampa.
75-300/4.5-5.6 za 900-1100 - powiedzmy sobie uczciwie ... zbojecka cena. Choc sa tacy co tyle zaplaca.
Moze i sam bym tyle zaplacil ALE za szklo w stanie kolekcjonerskim, ze wszystkimi pudlami, papierami itp.
Witam!
zorientowałam się, że to miejsce niezupełnie dla mnie, bo jestem prawie amatorką jeśli chodzi o fotografię
analogową. Mimo to zapytam... Stałam się posiadaczką (w spadku) aparatu Nikon N8008 plus AF NIKKOR 28-85mm 1:3.5-4.5 i specjalnie niewiem co z tym fantem zrobić. Z tego co przeczytałam to aparat niezłej klasy i korci mnie żeby go bliżej poznać, w związku z tym mam pytanie - czy w sieci można znaleźć jakąś instrukcję obsługi tego lub podobnego modelu? Czy też może z góry dać sobie na luz i sprzedać aparat komuś kto potrafi zrobić z niego użytek?
Z góry dziekuję za jakąkolwiek wskazówkę.
Witam!
zorientowałam się, że to miejsce niezupełnie dla mnie, bo jestem prawie amatorką jeśli chodzi o fotografię
analogową. Mimo to zapytam... Stałam się posiadaczką (w spadku) aparatu Nikon N8008 plus AF NIKKOR 28-85mm 1:3.5-4.5 i specjalnie niewiem co z tym fantem zrobić. Z tego co przeczytałam to aparat niezłej klasy i korci mnie żeby go bliżej poznać, w związku z tym mam pytanie - czy w sieci można znaleźć jakąś instrukcję obsługi tego lub podobnego modelu? Czy też może z góry dać sobie na luz i sprzedać aparat komuś kto potrafi zrobić z niego użytek?
Z góry dziekuję za jakąkolwiek wskazówkę.
poszukaj w googlach - znajdziesz pod haslem f801 manual albo f8008 manual ;)
sprzedawać go nie warto! bo to świetny sprzęt a cena jaką za niego dostaniesz jest nieadekwatna do jego jakości/mozliwosci. Natomiast nauczyć się warto bo fotografowanie to frajda :D
pozdrawiam
Serdecznie dziękuję mp_ :) Spróbuję tak jak piszesz pogrzebać w googlach...:roll:
Władca Pixeli
28-11-2006, 20:09
http://www.lensinc.net/manuals/F801_N8008.pdf
Tak, dzięki mistrzu ;) za linka, ściągnęłam już tą instrukcję - to jedyna jaką znalazłam. Niewiem tylko czy cokolwiek rozkminię w tym barbarzyńskim języku :? to jednak techniczne, branżowe słownictwo a nie rozmówki o pogodzie...
Hej
Fakt nie opłaca się go sprzedawać
Ja niedawno kupiłem właśnie 801 i wróciłem do fotografii analogowej
Co do obiektywu 28-85 to dobre szkło. Miałem i chwaliłem sobie.
75-300/4.5-5.6 za 900-1100 - powiedzmy sobie uczciwie ... zbojecka cena. Choc sa tacy co tyle zaplaca.
Moze i sam bym tyle zaplacil ALE za szklo w stanie kolekcjonerskim, ze wszystkimi pudlami, papierami itp.
Ja jestem fanem tego szkła. :)
Za super stan dałem 1 kPLN (~ 3 lat temu)
Było warto.