Zobacz pełną wersję : nr seryjny produktu a data produkcji
artur678
26-02-2010, 15:45
Czy znając nr seryjny produktu można sprawdzić, w którym roku został wypuszczony na rynek?
Drugie moje pytanie czy warto kupić f55 z kitem za około 250 zł.?
Czy znając nr seryjny produktu można sprawdzić, w którym roku został wypuszczony na rynek?
Orientacyjnie - tak.
Drugie moje pytanie czy warto kupić f55 z kitem za około 250 zł.?
Nie.
artur678
26-02-2010, 19:14
W jaki sposób można to sprawdzić?
Ile jest wart na rynku wtórnym nikon f65 oraz f55?
W jaki sposób można to sprawdzić?
Można tutaj (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html).
Ile jest wart na rynku wtórnym nikon f65 oraz f55?
Myślę, że nie więcej niż 50 - 60zł.
artur678
26-02-2010, 20:23
Wielkie dzięki.
saturnus1981
28-03-2010, 19:59
lepiej już kupić F80 tylko troszkę trzeba dołożyć. Za samo body jakieś 300 do max 400 zł.
Michał Jędrak
28-03-2010, 21:49
Jak chcesz dobry aparat analogowy w przystępnej cenie to kup F-601. Solidne body za 70zł. Jak chcesz z lekka drożej to kup F-801, a za jeszcze trochę więcej kasy F90x. Jednak nie wiem czego można oczekiwać po korpusie analogowym w dzisiejszych czasach. Ma przewijać film, ma mieć sprawną migawkę, ma mieć w wizjerze wyświetlanie tego co jest w cyfrakach (przysłona, czas, iso, drabinka, kompensacja i AF). No i ma być solidny. To wszystko oferuje F-601 i uważam, że jest to lepszy model niż np. F70 i inne nowsze, które są gorzej wykonane, mają durne menu zamiast przycisków. Miałem właśnie F70 i zmiana czegokolwiek wymagała buszowania po menu i kręcenia kółkami wraz z wciskaniem odpowiedniej kombinacji klawiszy. Masakra. W takim 601 czy 801 praktycznie każda funkcja ma swój przycisk.
A wartość rynkowa takich f55 czy f65 to również kilkadziesiąt złotych, ale porównując je z modelami podanymi przeze mnie powyżej, to powinny kosztować 20zł :-)
Jak chcesz dobry aparat analogowy w przystępnej cenie to kup F-601. Solidne body za 70zł. Jak chcesz z lekka drożej to kup F-801, a za jeszcze trochę więcej kasy F90x. Jednak nie wiem czego można oczekiwać po korpusie analogowym w dzisiejszych czasach. Ma przewijać film, ma mieć sprawną migawkę, ma mieć w wizjerze wyświetlanie tego co jest w cyfrakach (przysłona, czas, iso, drabinka, kompensacja i AF). No i ma być solidny. To wszystko oferuje F-601 i uważam, że jest to lepszy model niż np. F70 i inne nowsze, które są gorzej wykonane, mają durne menu zamiast przycisków. Miałem właśnie F70 i zmiana czegokolwiek wymagała buszowania po menu i kręcenia kółkami wraz z wciskaniem odpowiedniej kombinacji klawiszy. Masakra. W takim 601 czy 801 praktycznie każda funkcja ma swój przycisk.
A wartość rynkowa takich f55 czy f65 to również kilkadziesiąt złotych, ale porównując je z modelami podanymi przeze mnie powyżej, to powinny kosztować 20zł :-)
Kolego Michale Jędrak bardzo dobrze prawisz F-801 to zacna maszyna lekka i przyjemna w prowadzeniu prawie jak stary mercedes , sam mam f 5 , ale czasem zabieram 801 ze względu na wagę
Michał Jędrak
29-03-2010, 01:22
Kolego Michale Jędrak bardzo dobrze prawisz
Jak zawsze kolego, jak zawsze...:rolleyes::rolleyes::rolleyes: