PDA

Zobacz pełną wersję : synchro FP z Metz 48 AF-1

gorzasty
25-02-2010, 17:26
Hejka

Czy ktoś mógłby mnie oświecić jak wygląda współpraca metz'a 48 AF1 w CLS i z FP? Mam SB-800 i razem z D90 działa wszystko jak teoria opisuje. Teraz Próbowałem z Metzem to samo i niestety lampa nie reaguje powyżej 1/200. Gdy jest zapięta na sanki to śmiga w FP ale w CLS już nie... Przestudiowałem instrukcje oraz fora. Nie znalazłem odpowiedzi. Ktoś z Was ma może doświadczenie z tym sprzętem?

kkasperc
25-02-2010, 17:38
Metz obsługuje CLS'a?

gorzasty
25-02-2010, 17:47
Tak. 48AF1 jest w pełni kompatybilny z CLS. To lampka możliwośćiami niemal identyczna jak SB-600.

Maciek R
25-02-2010, 17:58
Włączasz w Metz'u slave'a, w aparacie wysuwasz lampę wbudowaną (obstawiam taki scenariusz wyzwalania) i ustawiasz Tryb Auto FP na "ON" (w korpusie) - u mnie działa, ale ja mam D80 i lampy ustawione w CLS w manualu.

gorzasty
25-02-2010, 18:13
Maćku, tak zrobiłem i nie świeci. Oczywiście grupy i kanały się zgadzają. Wszystko jedno czy wyzwalam z wbudowanej czy z SB-800 jako master to Metz nie reaguje. Zjadę z migawką poniżej 1/200 i działa elegancko. Oczywiście w body mam auto FP na "włączone", bo inaczej mam zablokowaną migawkę powyżej 1/200. Sprawdzę jeszcze w manualu, ale przecież TTL powinien też działać. Jeśli mogę Cię prosić to przy okazji zobacz u siebie w D80 czy twój Metz działa w CLS, iTTL, FP. Z góry dzięki za info.

Maciek R
25-02-2010, 18:25
W TTL'u nie śmiga. ;)

Tylko manual w takim razie.

Edit:

Poprawka, działa. Lampa slave w TTL, wbudowana - wyłączona [--].

jarek25
25-02-2010, 19:18
pomyłka :D proszę o skasowanie :)

gorzasty
25-02-2010, 21:20
Chyba się wyjaśniło. Lampa nie wyzwalała się w trybie FP z powodu stopki w której tkwiła... Jak zmieniłem statyw na inny (z inną stopką) lub trzymając ją w ręku, zaczęła wyzwalać się dobrze. Ta pierwsza stopka chyba jakieś zwarcie robiła bo wykonana jest z jednego elementu metalowego. W miejscu centralnym jest plastik więc jeden styk do niczego nie może się zewrzeć. Nie znam się na elektronice lampy ale widocznie tego właśnie punktu potrzebowała zwartego z innym aby się wyzwolić w FP... trochę to chyba zagmatwałem, ale mam nadzieję, że jeśli ktoś będzie miał w przyszłości taki problem to ten opis mu pomoże. Temat do zamknięcia.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Pozdrawiam serdecznie.