Zobacz pełną wersję : D300s i co dalej...
Witam, dawno się tu nie odzywałem, ale sukcesywnie Was czytam.
Od dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem D300s. Przesiadłem, a w zasadzie przesiądę, z D70s.
Zastanawiam się nad szklarnią, mam kitowego nikkora 18-70 i zastanawiam się czy i na co go wymienić. Przez chwilę zastanawiałem się nad 18-105 VR, ale jest równie ciemny, a w zasadzie nawet bardziej, 16-80 VR też ciemny.
Kusi trochę nikkor 17-55/2.8, ale tu musiałbym dozbierać.
A może zamiast niego kupić T 17-50/2.8 ze stabilizacją lub bez, a może zupełnie coś innego.
Jestem amatorem i strzelam portrety żonie i znajomym + zdjęcia "kotletowe".
Coś polecicie? Forum przeczytałem i wcale nie jestem mądrzejszy :(
Jak jest pieniążek wziąłbym 17-50 ze stabilizacja. Albo bez stabilizacji i do tego Np 50/1.4 albo 85/1.8.
Mam jeszcze 50/1.8 i ostatni nabytek 35/1.8. Nad 85/1.8 myślę, ale póki co nie jestem przekonany :)
Zauważę różnicę pomiędzy T a moim kitem? Bo czytając wpisy/testy jakoś nie jestem przekonany ;-)
może na start 50/1.8...? tanio i jasno!
nie doczytałem...przepraszam
tomek...
25-02-2010, 16:37
Witam
Moim zdaniem - tylko 17-55.
Też na początek było mi szkoda pieniędzy.
Próbowałem 18-105, 18-200, T17-50 (I wersja bez silnika) i 24-85.
Z każdym z nich coś było nie tak - a to źle wyważony, a to za ciemny, a to fatalny AF.
Dopiero N17-55 dał mi pełne zadowolenie pod każdym względem. I to dopiero drugi egzemplarz, pierwszy miał haczący pierścien ogniskowej. Gdyby jeszcze miał VR...
Jeśli nie musisz mieć światła 2,8 to pomyśl jeszcze nad 16-85. Jest niezły jako szkło podróżnicze.
Pozdrawiam
Tomek...
moim zdaniem nic:P 18-70 to bardzo fajny obiektyw, jak juz wymieniac to na 17-55. ale chyba najlepiej rób zdjęcia, zostaw sobie 18-70 i kup jakiś innych uzupełniający 18-70 obiektyw - wyjdzie ci w praniu jaki, bo czegoś tam zacznie ci brakować: szerokiego kąta, dłuższej ogniskowej itp.
Ale czy rzeczywiście warto zmieniać na 17-55? Strasznie ciężkie bydle jest ;-)
A co sądzicie o tym Tamronie ze stabilizacją? ma dobre światło, a stabilizacja powinna wydłużyć czas o jakieś 2EV.
Czyli w zasadzie można nie używać lampy :)
Lampę też mam SB-800 i wydaje mi się, że coraz lepiej potrafię się nią posługiwać :) mam też 70-300G, ale tego chcę koniecznie wymienić co najmniej na 70-300VR ;-) Ale to za jakiś czas. W sumie to nie pamiętam kiedy ostatnio go przypinałem do body.
Nie kombinuj,do tej puchy tylko N17-55 i do szczęścia nic więcej nie potrzeba,wchodzenie w jakieś Tamrony nie ma sensu,bo będziesz póżniej żałował,lepiej poczekać,dozbierać i kupić raz a dobrze.
18-70 sobie zostaw jako "spacer-zooma", dokup wspomnianego 35/1.8 DX lub 50/1.4G w zależności od preferencji. Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Zoom 17-55/2.8 da Ci... zooma. No i użyteczne 2.8, ale za jaką cenę? Do rozważenia 85/1.8 D lub 70-300 VR, jeśli chcesz coś dłuższego (ptaszki przed domem w karmniku?) albo Sigmę 10-20 HSM którąś, jeśli chcesz coś szerszego (jakiś pejzażyk?) ale to inna bajka.
35/1.8 już mam i 50, ale ze światłem 1.8 też :)
Zoom jednak jest przydatny :) a światło też dość ważne ;-)
Szeroki kąt na razie nie dla mnie. Może dlatego, że sam jeszcze nie próbowałem bawić się takim szkłem, ale na razie mnie nie kusi :)
Azazel85
26-02-2010, 03:08
Masz D300s, masz szkła... dalej to już tylko zdjęcia pozostaje robić :)
I co najwyżej tak wymieniać i dobierać szklarnie, żeby szkło nie było ograniczeniem do tego co chcesz osiągnąć:)
Ja np wolę ciaśniejsze kadry, ogniskowej z zakresu 20-40 używam bardzo sporadycznie - dla mnie więc wydawanie majątku na ciężkie, acz świetne szło jakim niewątpliwie jest N17-55/2,8, wydaje się być deczko mało racjonalne.
Miast tego, ja np przymierzam się do Sigmy 50-150/2,8. Kompaktowa, nie tak strasznie droga, o najlepszym dla mnie zakresie ogniskowej. Uniwersalna, bo ja wygodny jestem. A jak jakość nie będzie dla mnie zadowalająca, to się ja pogoni i poszuka czegoś innego. Do tego 18-70 albo 18-105, tak W RAZIE CZEGO co by szerzej było gdyby była taka potrzeba:) Stałki masz, więc o nich nie piszę... ;)
Możliwości masz multum - i to jest najfajniejsze:)
Powodzenia!
Możliwości masz multum - i to jest najfajniejsze:)Powodzenia!
Albo najgorsze, bo niektórym właśnie to najbardziej przeszkadza w robieniu zdjęć :-)
Albo najgorsze, bo niektórym właśnie to najbardziej przeszkadza w robieniu zdjęć :-)
:) Właśnie, właśnie :)
B. Wam dziękuję za opinię i sugestię. Pozostanę na razie przy tym co mam, najwyżej pogonię to 70-300G, bo i tak nie pamiętam kiedy go do puszki przypiąłem.
Na razie jestem przerażony instrukcją obsługi :) książeczka z 400stronami zrobiła na mnie wrażenie ;-)
W pełni rozumiem Twój strach :)
Ja stałem się posiadaczem D300 w poniedziałek. Przesiadłem się z D80, i choć tego poznałem dość dobrze, to multum opcji w 300 wprawiło mnie w lekkie zakłopotanie... Po dwóch dniach jednak sprzęt został opanowany w stopniu pozwalającym robić zdjęcia :-P
A instrukcję potraktowałem wybiórczo. Po co głowę pierdołami zaprzątać hihi...
Przeglądałem nasz najlepszy serwis aukcyjny, na którym wszystko jest drogo ;-) i wypatrzyłem coś takiego:
Sigma 18-50/2.8-4,5 OS HSM
Sigma 50-200/4-5.6 OS HSM.
Co sądzicie o zamianie moich kitowych obiektywów na taki zestaw? Wiem, że to nie EX ;-) Ale jednak mają stabilizację ;-)
nie zamieniaj .Dokup sobie 70-300 VR Nikkora
Właśnie jestem bliski decyzji o kupnie N 17-55/2.8 .... jakoś nęci mnie to szkło :)
robsonzbydzi
02-03-2010, 11:34
i słusznie, bo to rewelacyjne szkło, najlepsze jakie nikon zrobił na DX-a, pancerna budowa, bardzo dobry optycznie. Posłuży na wieki, a i przy odsprzedaży mało stracisz