Zobacz pełną wersję : gdzie różnica pomiędzy 18-200 VR i VR II?
cheyenne
25-02-2010, 13:47
Jak laik idący do sklepu ma zobaczyć różnicę pomiędzy obiektywami nikkor 18-200 VR i 18-200 VRII.
W fotojoker twierdza że obiektywy te niczym się nie różnią i to co sprzedają tu link (http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/-nikkor-18-200mm-f-3-5-5-6-g-dx-vr/) to najnowszy obiektyw VR II.
Na stronie nikona jest:
VR I link (http://europe-nikon.com/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=NIKKOR Lenses&Subnav1Param=Auto Focus Lenses&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l2&ID=392)
VR II link (http://europe-nikon.com/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=NIKKOR Lenses&Subnav1Param=Auto Focus Lenses&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l2&ID=1824)
Czym właściwie różnią siete obiektywy skoro na stronie nikona wersja VR opisana jest cytuję "Pierwszy na rynku obiektyw z systemem redukcji wibracji VR II" a wersja VR II cytuję "System redukcji drgań drugiej generacji (VR II) z trybami Normalny i Aktywny."
Ta sama ilość szkieł, te same wymiary, ta sama wydajność VR, gdzie więc jest różnica? w kolorze napisu VR ? :)
W dodatkowej blokadzie zoom. Bez niej obiektyw sam się wysuwa pod swoim ciężarem.
W/g Nikona VR II umożliwia fotografowanie z czasami otwarcia migawki dłuższymi o 4 stopnie (zamiast 3 jak w VR).
brzezior
25-02-2010, 14:19
Ale rzymska II dotyczy obiektywu, a nie systemu VR. Stara wersja 18-200 też ma VR w wersji II. Różnica to chyba głównie w cenie jest...
Ale rzymska II dotyczy obiektywu, a nie systemu VR. Stara wersja 18-200 też ma VR w wersji II. Różnica to chyba głównie w cenie jest...
Poniżej cytat z linka podanego przez cheyenne (z posta#1) dotyczącego aktualnej wersji VR obiektywu 18-200.
"Ponadto obiektyw został wyposażony w funkcję „VR II”, drugą generację technologii mechanizmu redukcji wibracji firmy Nikon, który umożliwia fotografowanie z czasami migawki dłuższymi o cztery stopnie (zamiast o 3 stopnie jak w przypadku poprzedniej wersji systemu VR). Mechanizm ten sprawdza się znakomicie przy wykonywaniu zdjęć w nie najlepszych warunkach oświetleniowych i (lub) bez użycia statywu. W momencie premiery będzie to pierwszy na rynku obiektyw z funkcją VR II, zapewniający fotografowanie z czasami migawki dłuższymi o cztery stopnie."
Ktos na tym forum w jakims wątku pisał ze przy włączonym VR i czasach powyżej 1/500 zdjecia moga byc nie ostre, podobno w VRII zjawisko to nie wystepuje.
adolfik9501
25-02-2010, 15:05
W nowym znaczek VR nie jest czerwony jak w starym. Jest jeszcze blokada wysuwania się pod własnym ciężarem i poza tym z wierzchu więcej różnic brak. No jeszcze waga o 5 gr większa ;) W środku również różnic (poza blokadą) brak. Wychodzi na to, że poprawili to na co ludziska narzekali - czyli wysuwanie się pod wpływem grawitacji.
W skrócie: nie ma większego znaczenia, które szkło kupisz. Po prostu je leciutko odświeżyli, przy okazji robiąc marketingowy szum, żeby napędzić klientów. Na skądinąd bardzo udane szkło, moim zdaniem, bez względu na wersję.
Poniżej cytat z linka podanego przez cheyenne (z posta#1) dotyczącego aktualnej wersji VR obiektywu 18-200.
"Ponadto obiektyw został wyposażony w funkcję „VR II”, drugą generację technologii mechanizmu redukcji wibracji firmy Nikon, który umożliwia fotografowanie z czasami migawki dłuższymi o cztery stopnie (zamiast o 3 stopnie jak w przypadku poprzedniej wersji systemu VR). Mechanizm ten sprawdza się znakomicie przy wykonywaniu zdjęć w nie najlepszych warunkach oświetleniowych i (lub) bez użycia statywu. W momencie premiery będzie to pierwszy na rynku obiektyw z funkcją VR II, zapewniający fotografowanie z czasami migawki dłuższymi o cztery stopnie."
Ktos na tym forum w jakims wątku pisał ze przy włączonym VR i czasach powyżej 1/500 zdjecia moga byc nie ostre, podobno w VRII zjawisko to nie wystepuje.
Ale obydwa obiektywy mają VR II
Cytat z pierwszego linka, dotyczącego starej wersji:
"Pierwszy na rynku obiektyw z systemem redukcji wibracji VR II, który umożliwia fotografowanie z czasami otwarcia migawki dłuższymi o 4 stopnie (zamiast 3 jak dotychczas)."
Cytat z drugiego linka, dotyczący nowej wersji
System redukcji drgań drugiej generacji (VR II) z trybami Normalny i Aktywny. Zapewnia więcej możliwości podczas fotografowania bez statywu i umożliwia robienie zdjęć przy czasie otwarcia migawki dłuższym o 4 stopnie EV.
Jedyna różnica to blokada Zoom.
Mam starą wersję i póki co, obiektyw mi się nie wysuwa. W związku z tym, że cała reszta jest praktycznie bez zmian, nie widzę sensu przepłacania.
Wiem, że być może z czasem troszkę się poluźni, nawet kiedyś miałem taki w rękach, ale naprawdę nie jest to aż taki problem, by przepłacać za kolor napisu VR.
Ogólnie, obiektyw, jako spacerzoom - SUPER.
Ale obydwa obiektywy mają VR II
Cytat z pierwszego linka, dotyczącego starej wersji:
"Pierwszy na rynku obiektyw z systemem redukcji wibracji VR II, który umożliwia fotografowanie z czasami otwarcia migawki dłuższymi o 4 stopnie (zamiast 3 jak dotychczas)."
Cytat z drugiego linka, dotyczący nowej wersji
System redukcji drgań drugiej generacji (VR II) z trybami Normalny i Aktywny. Zapewnia więcej możliwości podczas fotografowania bez statywu i umożliwia robienie zdjęć przy czasie otwarcia migawki dłuższym o 4 stopnie EV.
Jedyna różnica to blokada Zoom.
Hmmm,
Teraz powaznie sie zastanawiam kto to ma problemy z czytaniem ze zrozuminiem, Ty czy ja. :???:
gregory63
27-02-2010, 12:50
Nie wiem, czy ta blokada działa w całym zakresie ogniskowych, czy tylko na 18 ?, - jeśli tylko na 18 to nie widzę sensu doplacać! (mój egzemplarz nie ma szans się rozsunąć z 18-nastki, nawet przy mocnym potrząsaniu).
Hmmm,
Teraz powaznie sie zastanawiam kto to ma problemy z czytaniem ze zrozuminiem, Ty czy ja. :???:
Nie rozumiem. Widzisz jakąś inną różnicę między tymi obiektywami? Obydwa mają VR II. I obydwa z trybami normal i active.