Zobacz pełną wersję : Nikon D60 i parę spraw związanych z astrofot
Nie jestem posiadaczem D60, ale do obserwacji będę go mieć.
Z góry przepraszam za moją głupotę i spamowanie.
1. Jaki pilot? Są zamienniki, są oryginalne. Koniecznie zależy mi na obsłudze bulb'a. Co wybrać?
2. Czy jest możliwość wyłączenia NR przy długich ekspozycjach? Chcę, żeby aparat jak najmniej ingerował mi w obraz.
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za kłopot :).
Piloty są z reguły dobrze opisane, jak Cie stać kup oryginał.
Redukcję możesz wyłączyć ale jakie ma to odbicie w faktycznej ingerencji w zdjęcie ciężko wyczuć.
O astro fotografii gadaj z mpwt on się w to bawi.
Tak BTW gdzie jest knurów bo ostatnio się zastanawiałem :p
marciing
25-02-2010, 00:15
Tak BTW gdzie jest knurów bo ostatnio się zastanawiałem :p
ja z drugiego końca Polski ale google prawdę Ci powie :D
http://maps.google.pl/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF8&q=knur%C3%B3w&fb=1&gl=pl&ei=56SFS6rIA5GO_AaZ-qGJBw&ved=0CBUQpQY&hl=pl&view=map&geocode=FWxT_gIdN-QcAQ&split=0&iwloc=A&sa=X
Szukam po prostu pilota który będzie bezproblemowo działać. Jeśli się da, to zamiennik, jeśli trzeba, to oryginał. Na allegro kupić? W fotojokerach ani MM nie mają pilotów spełniających moich wymagań.
Szumy i tak będę inną metodą usuwać.
A co do lokalizacji Knurowa - koło Gliwic koło Katowic. Generalnie jesteśmy w GOPie.
co do pilota to jak cie nie stac a chcesz wyprubowac to wlacz aparat na funkcje pilota i pstrykaj domowymi pilotami do tv , dvd, ..... ktorys powinien dzialac :mrgreen: u mnie migawke wyzwala co drugi / grundig , kenwood/
miałem d60 i nieoryginalnego pilota, z allegro za jakieś 15 zl, ale.... działał w domu, w plenerze odmawiał posłuszeństwa, czy to zimno czy ciepło, raz tylko udało namówić mi się go do współpracy, więc kup oryginał, szkoda nerwów
Moja podróbka działa bezproblemowo i w domu i na polu. Może trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz? Mój pilot jest firmy Phottix, oczywiście z alledrogo.pl - kosztował kilkanaście złotych.
SlaWasII
28-02-2010, 18:25
Szukam po prostu pilota który będzie bezproblemowo działać.
Mam zamiennik.
Kiedyś działał bezproblemowo... jeden dzień, po czym bateria była rozładowana. Kupiłem nową bateryjkę i to samo. Za trzecim razem, po założeniu nowej baterii, szybko zaprogramowałem nim pilota od TV i to jego używam do zdalnego wyzwalania migawki przy rzadkich okazjach. Od tamtego czasu zamiennik nie działa, bo więcej bateryjek nie kupowałem i leży gdzieś na dnie starej torby fotograficznej. Te trzy bateryjki kosztowały chyba więcej od zamiennika. Jak będziesz przejazdem w Rzeszowie mogę Ci go sprezentować. :mrgreen:
PS
Nie wiem czy to mój pech, czy wszystkie zamienniki tak mają... ;)
mateo912
03-03-2010, 13:39
ja również mam zamiennik kupiony na allegro za 10-15 zł.
Działa idealnie ;)
Oz. a wyzwalałeś pilota przed czy za body? Bo czujnik jest z przodu a w pomieszczeniach działa nawet za ponieważ wiązka promienia odbija sie od ścian.
Do astrofoto najlepiej nadaje się kabelek w którym można ustawić interwał, np. 10 klatek po 100 sek :D. Co nieco wiem w temacie astrofoto :)