Zobacz pełną wersję : Polaryzacja stopki w nikonie
Witam. Przerobiłem stary flash za pomocą optotriaka tak, żeby mieć na stopce niskie napięcie, ale nie wiem, jaka ma być polaryzacja. czy ktoś może mi to powiedzieć, ewentualnie zmierzyć to na swojej Sabince? :)
Obecnie mam masę na dole stopki i +2v na kontakcie z boku. 2v to niedużo, ale wolę się zapytać...
Chcę go podpiąć do D70s i nie wiem, czy polaryzacja ma jakieś znaczenie.
abc55555
14-11-2006, 23:29
Według moich pomiarów na centralnym styku w stopce SB800 jest ~2,75V, a mierzyłem to względem tej całej metalowej szyny co się wsówa w sanki do lampy, czyli masa dookoła i sygnał w centralnym styku.
A tak dokładniej to jak podłączyłeś optotriaka?
Standardowe styki od wyzwalania do wyprowadzeń triaka i zasilanie diody optotriaka wprost (ewentualnie przez opór) z baterii przez wyprowadzenia do stopki?
Ja mam jedną starą lampę co właśnie przy odpalaniu przez optotriaka odpala w 25% przypadków i zastanawiam się jak to poprawić.
Pozdrawiam.
rozumiem, że ~2.75 = około 2.75 ;) i że szyna to masa (czyli styk z boku), a środek stopki to sygnał +. (czyli miałem odwrotnie ;D)
zasadniczo to podpinałem tak:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/39769-jak-przerobic-stara-tania-lampe-zeby.htm
Ale tam wg mnie dali za mały opór trochę (ale to zobaczę jak włożę to w aparat;) ).
Czyli normalny obwód wyzwalania lampy do nóżek 4,6 w dowolnej kolejności, a nóżkę 1 przez opór do baterii i nóżkę 2 do środkowego styku stopki. Masę baterii do szyny. Oczywiśice numery końcowek są dla MOC3021 (i reszty tej rodziny)
A jakiego optotriaka używasz? to raz
zasilanie diody KONIECZNIE przez opór, inaczej masz spore szanse uszkodzić optotriak, bo wtedy popłynie bardzo duży prąd (dioda ma charakterystykę prądu od napięcia wykładniczą).
Czy te 25% przypadków jest na aparacie czy przy zwarciu stopki drutem też? Sprawdź luty, policz opór jak niżej, ewentualnie daj 10-20% mniejszy niż wyliczony, wymień optotriak (może jest uszkodzony?, sprawdź, czy aby na pewno parametry ma dobre).
Daj znać co z tego wyszło. jeśli dalej nie będize działać to pomyślimy dalej.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Marcin
P.S.
Opór liczysz R=(ZASILANIE-NAPIĘCIE_DIODY)/PRĄD_WYZWALANIA_OPTOTRIAKA. W zależności, czy masz 2 czy 4 akku (bo baterii raczej nikt nie używa chyba), zasilanie masz 2.4 lub 4.8V, napięcie diody to max 1.5V, a dla triaka MOC3021 minimalny prąd diody wyzwalający triak to 15mA (to bierzesz z karty katalogowej triaka), czyli dla 2 aku jest (2.4-1.5)/.015=60 - profilaktycznie można dać ciut mniejszy. To są obliczenia "dla najgorszego przypadku", bo przeważnie naładowane aku mają 1.3-1.4V, a dioda ok 1.2V, czyli dla tak policzonego oporu popłynie (2.8-1.2)/60=.0266, czyli nadal do przyjęcia.
Podpiąłem ją dziś i przetestowałem. Działa, błyska i nic nie pali (choć mogłaby umieć gotować :D )
Pozdrawiam
abc55555
15-11-2006, 15:06
U mnie optotriak jest w fotoceli własnej roboty, działa ze wszystkimi lampami do jakich miałem dostęp (różne modele, także sieciowe) oprócz tej jednej. Nie pamiętam już jaki tam jest teraz optotriak ale próbowałem różnych i różnej polaryzacji podłączenia do tego lampy.
Jak lampa jest na aparacie albo wyzwala się ją z przycisku test to zawsze odpala. Luty są wporządku bo ze wszystkim innym działa, tylko poprostu ta lampa nie zawsze sie odpala z optotriaka.
Myślałem nad zastosowaniem jakiegos przekaźnika ale nie jestem pewien czy on sie wyrobi, tzn. synchronizacja pewnie spadłaby mi do ~1/30 może, a i jakbym wyzwalał pare fleszy to błysnęłoby 2 razy w jakimś dłuższym odstepie niż przy normalnym optotriaku to i na zdjeciu mogłyby być "poruszenia" (2 naświetlenia w innych miejscach).