PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 7 nie chce sie aktywować po zmianie sprzętu

Woland
24-02-2010, 22:05
A więc od początku, w grudniu dostałem windowsa home premium i zainstalowalem, aktywowalem i było cacy.

Teraz zmienilem procek z amd na intela, i płyte gigabyte na asusa , więc win sie nie pozbierał i trzeba było format i instalnąć ponownie.

Tylko ze tym razem przy aktywacji piszę że to nieprawidłowy klucz i tym go nie aktywuje:)

więc nie mam pojęcia co zrobic, nie widzi mi sie czarny ekran z napisem że mam nielegalny system

shaolin
24-02-2010, 22:14
Oem czy box?

Stawiam na oem.

slkr
24-02-2010, 22:15
a miałeś wersję OEM systemu czy BOX ? Wersja OEM jest przypisana do płyty głównej, po jej zmianie nie możesz używać tej wersji systemu. Przynajmniej z tego co się orientuję. Jednym słowem gdybyś wymienił wszystko prócz płyty głównej byłoby ok, wymieniasz płytę to nie możesz korzystać z wersji OEM.

pebees
24-02-2010, 22:26
Gdy Ci się Windows nie aktywuje, postępuj zgodnie z instrukcjami na kolejnych ekranach - powinno być info o aktywacji telefonicznej i sposób postępowania. Na tę chwilę nie pamiętam szczegółów, jeśli nie zapomnę, zajrzę do zapisków jutro i podpowiem coś więcej. Rozumiem, że w Twoim przypadku (jak w przypadku wersji OEM) nie zmieniałeś płyty i procesora ot tak sobie, tylko sprzęt, do którego kupiłeś wersję OEM, jest po naprawie.

costi
24-02-2010, 23:12
Rozumiem, że w Twoim przypadku (jak w przypadku wersji OEM) nie zmieniałeś płyty i procesora ot tak sobie, tylko sprzęt, do którego kupiłeś wersję OEM, jest po naprawie.
To jest jedyna "linia obrony", bo w przypadku OEM wymiana plyty z powodu widzimisie uzytkownika skutkuje koniecznoscia zakupu nowego OEMa.

Woland
24-02-2010, 23:13
wersja oem... wymieniłem płyte bo tamta się psuła i była juz nawet naprawiana więc w koncu miałem dość.
więc windows do wyrzucenia?

pebees
24-02-2010, 23:14
więc windows do wyrzucenia?

Nie, przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

costi
24-02-2010, 23:16
Przy aktywacji wybierz aktywacje telefoniczna, zadzwon pod podany numer i jak sie beda pytac o przyczyne, to powiedz, ze dostales inny model plyty po wymianie gwarancyjnej, bo tej pierwotnej juz nie produkuja. Powinni Ci aktywowac bez problemu.

Woland
25-02-2010, 18:42
dziękuję za pomoc, wystarczyło zadzwonić (niestety na płatny numer, bo darmowy nie działał:)) i podac numer idenfikacyjny a oni wygenerowali numer aktywacji, nikt się o nic nie pytał bo to automat:) uff juz sie bałem że po windowsie

woytec60
26-02-2010, 00:22
dziękuję za pomoc, wystarczyło zadzwonić (niestety na płatny numer, bo darmowy nie działał:)) i podac numer idenfikacyjny a oni wygenerowali numer aktywacji, nikt się o nic nie pytał bo to automat:) uff juz sie bałem że po windowsie
Taak...licencja OEM po polsku...bez komentarza.

Woland
26-02-2010, 05:11

nie rozumiem za bardzo aluzji..?

Calme
26-02-2010, 09:32
Bez komentarza to jest jakość chińskiej tandety zwanej szumnie płytami głównymi, przez którą to tandetę Autor postu nie tylko musiał wymieniać bebechy ale i dodatkowo stresować się przy ponownej aktywacji .... bez komentarza.

Krzychu_Z
26-02-2010, 11:39
Teraz zmienilem procek z amd na intela, i płyte gigabyte na asusa , więc win sie nie pozbierał i trzeba było format i instalnąć ponownie.

Pewien Calme jesteś ?

Woland
26-02-2010, 12:51
Pewien Calme jesteś ?

hm?:)

Calme
26-02-2010, 14:44
Pewien Calme jesteś ?
Woland napisał to w ten sposób.

... wymieniłem płyte bo tamta się psuła i była juz nawet naprawiana więc w koncu miałem dość.