Zobacz pełną wersję : Windows 7 nie chce sie aktywować po zmianie sprzętu
A więc od początku, w grudniu dostałem windowsa home premium i zainstalowalem, aktywowalem i było cacy.
Teraz zmienilem procek z amd na intela, i płyte gigabyte na asusa , więc win sie nie pozbierał i trzeba było format i instalnąć ponownie.
Tylko ze tym razem przy aktywacji piszę że to nieprawidłowy klucz i tym go nie aktywuje:)
więc nie mam pojęcia co zrobic, nie widzi mi sie czarny ekran z napisem że mam nielegalny system
Oem czy box?
Stawiam na oem.
a miałeś wersję OEM systemu czy BOX ? Wersja OEM jest przypisana do płyty głównej, po jej zmianie nie możesz używać tej wersji systemu. Przynajmniej z tego co się orientuję. Jednym słowem gdybyś wymienił wszystko prócz płyty głównej byłoby ok, wymieniasz płytę to nie możesz korzystać z wersji OEM.
Gdy Ci się Windows nie aktywuje, postępuj zgodnie z instrukcjami na kolejnych ekranach - powinno być info o aktywacji telefonicznej i sposób postępowania. Na tę chwilę nie pamiętam szczegółów, jeśli nie zapomnę, zajrzę do zapisków jutro i podpowiem coś więcej. Rozumiem, że w Twoim przypadku (jak w przypadku wersji OEM) nie zmieniałeś płyty i procesora ot tak sobie, tylko sprzęt, do którego kupiłeś wersję OEM, jest po naprawie.
Rozumiem, że w Twoim przypadku (jak w przypadku wersji OEM) nie zmieniałeś płyty i procesora ot tak sobie, tylko sprzęt, do którego kupiłeś wersję OEM, jest po naprawie.
To jest jedyna "linia obrony", bo w przypadku OEM wymiana plyty z powodu widzimisie uzytkownika skutkuje koniecznoscia zakupu nowego OEMa.
wersja oem... wymieniłem płyte bo tamta się psuła i była juz nawet naprawiana więc w koncu miałem dość.
więc windows do wyrzucenia?
więc windows do wyrzucenia?
Nie, przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
Przy aktywacji wybierz aktywacje telefoniczna, zadzwon pod podany numer i jak sie beda pytac o przyczyne, to powiedz, ze dostales inny model plyty po wymianie gwarancyjnej, bo tej pierwotnej juz nie produkuja. Powinni Ci aktywowac bez problemu.
dziękuję za pomoc, wystarczyło zadzwonić (niestety na płatny numer, bo darmowy nie działał:)) i podac numer idenfikacyjny a oni wygenerowali numer aktywacji, nikt się o nic nie pytał bo to automat:) uff juz sie bałem że po windowsie
woytec60
26-02-2010, 00:22
dziękuję za pomoc, wystarczyło zadzwonić (niestety na płatny numer, bo darmowy nie działał:)) i podac numer idenfikacyjny a oni wygenerowali numer aktywacji, nikt się o nic nie pytał bo to automat:) uff juz sie bałem że po windowsie
Taak...licencja OEM po polsku...bez komentarza.
nie rozumiem za bardzo aluzji..?
Bez komentarza to jest jakość chińskiej tandety zwanej szumnie płytami głównymi, przez którą to tandetę Autor postu nie tylko musiał wymieniać bebechy ale i dodatkowo stresować się przy ponownej aktywacji .... bez komentarza.
Krzychu_Z
26-02-2010, 11:39
Teraz zmienilem procek z amd na intela, i płyte gigabyte na asusa , więc win sie nie pozbierał i trzeba było format i instalnąć ponownie.
Pewien Calme jesteś ?
Pewien Calme jesteś ?
hm?:)
Pewien Calme jesteś ?
Woland napisał to w ten sposób.
... wymieniłem płyte bo tamta się psuła i była juz nawet naprawiana więc w koncu miałem dość.