PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i wyświetlacz LCD...

TheAltair
24-02-2010, 21:14
Mam pytanie do posiadaczy Nikonów D90... Czy jak włączacie aparat, to zapala się Wam dolny (główny) wyświetlacz LCD...??? Rzuciłem zapytanie w wyszukiwarkę na forum..., ale jakoś tak bez pozytywnego "odzewu"... :/ A może to moje oczka... :( Mogę włączyć wyświetlacz przyciskiem "info"... Po prostu się zastanawiam, czy to jest normalne... :confused: Przesiadłem się z D5000... gdzie wyświetlacz zapalał się przy włączeniu... Choć D90 ma niby dwa..., więc może nie ma potrzeby załączać obu wyświetlaczy... (?) :)

JURAS12
24-02-2010, 21:19
W D90 po uruchomieniu włącza się tylko mały (górny) wyświetlacz,a przyciskiem "info" włączasz dodatkowo 3' "monitor".

TheAltair
24-02-2010, 21:23
Dzięki za szybką odpowiedź... :) Kamień spadł mi z serca... :-D

zorg76
24-02-2010, 23:33
W D5000 włączał się LCD, bo nie ma górnego i tylko tam są wyświetlane wszystkie parametry. A swoją drogą ciekawe, czy po przesiadce na D90 korzystasz jeszcze z LCD w kwestii np.: nastawów. Ja z tego wyświetlacza w celu jw nie korzystam wcale.

TheAltair
25-02-2010, 00:30
A swoją drogą ciekawe, czy po przesiadce na D90 korzystasz jeszcze z LCD w kwestii np.: nastawów.

Na D90 przesiadłem się 2 dni temu... :D Po 1,5 miesięcznym użytkowaniu D5000... :rolleyes: I faktycznie od razu jakoś zapomniałem o używaniu dolnego wyświetlacza do ustawień... skoro można kombinacją "przycisk" + "pokrętło", a podgląd na wyświetlaczu monochromatycznym... :)

ayu
25-02-2010, 11:43
Górny wyświetlacz to jest bardzo dobra sprawa szczególnie dla baterii.

dzej
26-02-2010, 10:49
Dolny sie przydaje, jak aparat jast wysoko na statywie i nie widac tego malego, albo jak sie aparat na statywie odwrotnie podepnie.

angela
26-02-2010, 11:18
Dolny sie przydaje, jak aparat jast wysoko na statywie i nie widac tego malego, albo jak sie aparat na statywie odwrotnie podepnie.

no to fakt.
Ale jednakże bardziej przydatniejszy jest górny wyświetlacz. Ostatnio miałam na moment D40 mojej koleżanki i bez górnego wyświetlacza nie mogłam sobie dac rady. W ogóle D40 to jakaś pomylka jak dla mnie, no ale przeież każdemu coś innego pasuje.

majcool
26-02-2010, 14:50
Akurat w przypadku D40 IMO głównym ograniczeniem nie jest brak mono-wyświetlacza tylko brak dedykowanych kombinacji przycisk+pokrętło do zmiany WB, ISO i QUAL.
PS. Akurat ta pomyłka naświetla matrycę na bardzo wysokim poziomie w technologii CCD.
Skoro D40 był już wyzwaniem to czas XP12 wystawić na aukcję... ;)

DamnedGod
07-07-2014, 22:49
witam ;)
Podłącze się pod ten stary temat...
Mam pytanie odnośnie górnego panelu kontrolnego w d90 - mam możliwość zakupu tego aparatu (używanego w bdb stanie, mało kliknieć) ale po pierwszych oględzinach zauważyłem że nie działa górny ekran... i teraz pytanie głupie lub nie: czy jest możliwość włączania i wyłączania górnego ekranu czy on startuje zawsze? podświetlenie działa ale zero informacji na wyświetlaczu! czy warto brać coś takiego? ile kosztowała by ewent. naprawa zakładając że przeszkadzałoby mi to w robieniu zdjęc chociaż z tego co się orientuję główny wyświetlacz ma te same opcje.

matomi
07-07-2014, 23:17
Nie ma możliwości wyłączenia. Powinien działać zawsze.

kwiatek88
07-07-2014, 23:44
Zdjęcia pewnie będzie można robić ale ja między innymi właśnie dla tego dodatkowego ekranu zmieniłem puszkę!
Chyba że nie spieszy Ci się ze zmianą ustawień i robisz to za pomocą ekranu głównego.

DamnedGod
08-07-2014, 00:32
dzięki za odpowiedz;)

a wie ktoś może jaki jest przypuszczalny koszt takiego wyświetlacza? chociaż to będzie moja zapasowa lustrzanka wiec nie mam ciśnienia na wymianę.