PDA

Zobacz pełną wersję : D700 dzwiny odgłos śrubokręta

broda13
24-02-2010, 16:50
Witajcie

Mam mały problem z autofokusem, mianowicie wydaje dziwny odgłos (lekkie chrobotanie, charczenie...) podczas szybkiego przeostrzania, na przykład jak przesłonię ręką i przejedzie cały zakres w tą i spowrotem, także podczas normalnej zmiany ostrości z obiektu daleko położonego na obiekt, który jest blisko i odwrotnie. Odgłosy te słychać tylko przy obiektywach, które korzystają ze śrubokręta. Podłączałem swoje obiektywy do innych body i działają normalnie, podłączałem także inne obiektywy do mojego body i dziwny dźwięk wystepuje, więc to kwestia body. Obiektywy ostrzą normalnie, szybko, trafiają w punkt, tylko ten odgłos.
Mam wrażenie jakby te dźwięki wystąpiły równo ze zmianą softu na 1.02, a może to tylko zbieg okoliczności.
Myślicie, że pozostał tylko serwis? Może to drobny szczegół i nie warto się tym przejmować?

A może spróbować wrócić do softu 1.01, jeśli to w ogóle jest w jakiś sposób możliwe.

Paweł

amirez
24-02-2010, 22:38
A co ma soft do dźwięku?

robin102
24-02-2010, 22:46
Sprawdź konkretnie obiektyw z którym hałasuje silnik. Przekręć wałek jakimś śrubokrętem nie kalecząc go czy nie ma dużego oporu, nie powinno być, w zasadzie powinien dać się obracać paznokciem. Głośna praca AF to też wina obiektywów może być.

Jatin
25-02-2010, 00:26
Robin102 czytaj ze zrozumieniem, kolega napisał że sprawdzał z innymi puszkami i inne obiektywy ze swoją puszką.

Ja bym uderzył do serwisu ale najpierw bym dobrze obejrzał puszkę, może coś się dostało w szczelinę między śrubokrętem a bagnetem. On dość luźno tam siedzi i się wciska.

NBA
25-02-2010, 00:46
podłączałem także inne obiektywy do mojego body i dziwny dźwięk wystepuje, więc to kwestia body. O

Dokładnie jak piszesz. Jeśli masz gwarancje, skorzystaj...

broda13
25-02-2010, 10:51
A co ma soft do dźwięku?

Nie wiem co ma soft do dźwięku, ale różnie w tym świecie bywa i nic by mnie nie zdziwiło :)

Gwarancja jest jeszcze, więc chyba wyślę do serwisu, aczkolwiek nie ukrywam, że wolałbym nie.
Puszkę oglądałem, leciutko wciskałem, próbowałem gruszką przedmuchać i dalej nic, faktycznie odgłos może świadczyć o tym, że coś tam jest, że o coś się szoruje. Pewnie jakby się temu czemuś zachciało popsuć to w najmniej oczekiwanym momencie.

broda13
25-02-2010, 22:18
Właśnie pokombinowałem z dmuchaniem, wciskaniem i dalej bez zmian. Natomiast jedna rzecz rzuciła mi się teraz w uszy, dźwięk występuje tylko wtedy gdy przostrzam z bliskiej odległości w nieskończoność, w drugą stronę jest ok.

Skibek
26-02-2010, 23:47
A co ma soft do dźwięku?
No jak to co? Przecież to w sofcie jest nagrany dźwięk śrubowkręta. Tak jak i migawki z resztą.
Tacy wielcy fotografowie, a podstaw fotografii nie znają. :P

Glow
27-02-2010, 00:11
Jeśli przypuszczasz że to przez zmianę softu to pozostaje Ci spróbować zmienić soft na poprzedni. To może być uszkodzenie silniczka, wina wody, pary wodnej, popsutych aku lub ac adaptora, problemem z napięciami, itd... trudno jest coś doradzić. W serwisie zobaczą i będą wiedzieć - zadzwoń, zapytaj. Jak masz możliwość to może video zrób na YouTube. Poszukaj też tam 'nikon noise' może coś znajdziesz.

broda13
27-02-2010, 22:17
Chętnie bym spróbował zmienić soft na poprzedni, tylko nie mogę go nigdzie znaleźć, na stronie nikona nie ma, a wszystkie odnośniki prowadzą do niego. Czy w ogóle można wgrać starszy soft? Czy aparat się nie "zbuntuje"? :)

mOSAd
27-02-2010, 23:13
Z tego co kojarzę, Nikon nie daje oryginalnego softu - pierwszej wersji. Natomiast odgłos silniczka ze zmianą softu ma jedno wspólne. Mianowicie niektórzy zauważyli jakby żwawszy AF w niektórych szkłach. Możliwe, że została zmieniona prędkość ostrzenia w pewnych warunkach. Tym samym i dźwięk inny. Jeśli brzmi podejrzanie, pokusiłbym się o wizytę w serwisie celem prawdopodobnie tylko nasmarowania, ale kto wie.

broda13
28-02-2010, 00:16
Dorwałem soft 1.01, ale to nie to, był to zapewne zbieg okoliczności, a szkoda.