Zobacz pełną wersję : D700 dzwiny odgłos śrubokręta
Witajcie
Mam mały problem z autofokusem, mianowicie wydaje dziwny odgłos (lekkie chrobotanie, charczenie...) podczas szybkiego przeostrzania, na przykład jak przesłonię ręką i przejedzie cały zakres w tą i spowrotem, także podczas normalnej zmiany ostrości z obiektu daleko położonego na obiekt, który jest blisko i odwrotnie. Odgłosy te słychać tylko przy obiektywach, które korzystają ze śrubokręta. Podłączałem swoje obiektywy do innych body i działają normalnie, podłączałem także inne obiektywy do mojego body i dziwny dźwięk wystepuje, więc to kwestia body. Obiektywy ostrzą normalnie, szybko, trafiają w punkt, tylko ten odgłos.
Mam wrażenie jakby te dźwięki wystąpiły równo ze zmianą softu na 1.02, a może to tylko zbieg okoliczności.
Myślicie, że pozostał tylko serwis? Może to drobny szczegół i nie warto się tym przejmować?
A może spróbować wrócić do softu 1.01, jeśli to w ogóle jest w jakiś sposób możliwe.
Paweł
robin102
24-02-2010, 22:46
Sprawdź konkretnie obiektyw z którym hałasuje silnik. Przekręć wałek jakimś śrubokrętem nie kalecząc go czy nie ma dużego oporu, nie powinno być, w zasadzie powinien dać się obracać paznokciem. Głośna praca AF to też wina obiektywów może być.
Robin102 czytaj ze zrozumieniem, kolega napisał że sprawdzał z innymi puszkami i inne obiektywy ze swoją puszką.
Ja bym uderzył do serwisu ale najpierw bym dobrze obejrzał puszkę, może coś się dostało w szczelinę między śrubokrętem a bagnetem. On dość luźno tam siedzi i się wciska.
podłączałem także inne obiektywy do mojego body i dziwny dźwięk wystepuje, więc to kwestia body. O
Dokładnie jak piszesz. Jeśli masz gwarancje, skorzystaj...
A co ma soft do dźwięku?
Nie wiem co ma soft do dźwięku, ale różnie w tym świecie bywa i nic by mnie nie zdziwiło :)
Gwarancja jest jeszcze, więc chyba wyślę do serwisu, aczkolwiek nie ukrywam, że wolałbym nie.
Puszkę oglądałem, leciutko wciskałem, próbowałem gruszką przedmuchać i dalej nic, faktycznie odgłos może świadczyć o tym, że coś tam jest, że o coś się szoruje. Pewnie jakby się temu czemuś zachciało popsuć to w najmniej oczekiwanym momencie.
Właśnie pokombinowałem z dmuchaniem, wciskaniem i dalej bez zmian. Natomiast jedna rzecz rzuciła mi się teraz w uszy, dźwięk występuje tylko wtedy gdy przostrzam z bliskiej odległości w nieskończoność, w drugą stronę jest ok.
A co ma soft do dźwięku?
No jak to co? Przecież to w sofcie jest nagrany dźwięk śrubowkręta. Tak jak i migawki z resztą.
Tacy wielcy fotografowie, a podstaw fotografii nie znają. :P
Jeśli przypuszczasz że to przez zmianę softu to pozostaje Ci spróbować zmienić soft na poprzedni. To może być uszkodzenie silniczka, wina wody, pary wodnej, popsutych aku lub ac adaptora, problemem z napięciami, itd... trudno jest coś doradzić. W serwisie zobaczą i będą wiedzieć - zadzwoń, zapytaj. Jak masz możliwość to może video zrób na YouTube. Poszukaj też tam 'nikon noise' może coś znajdziesz.
Chętnie bym spróbował zmienić soft na poprzedni, tylko nie mogę go nigdzie znaleźć, na stronie nikona nie ma, a wszystkie odnośniki prowadzą do niego. Czy w ogóle można wgrać starszy soft? Czy aparat się nie "zbuntuje"? :)
Z tego co kojarzę, Nikon nie daje oryginalnego softu - pierwszej wersji. Natomiast odgłos silniczka ze zmianą softu ma jedno wspólne. Mianowicie niektórzy zauważyli jakby żwawszy AF w niektórych szkłach. Możliwe, że została zmieniona prędkość ostrzenia w pewnych warunkach. Tym samym i dźwięk inny. Jeśli brzmi podejrzanie, pokusiłbym się o wizytę w serwisie celem prawdopodobnie tylko nasmarowania, ale kto wie.
Dorwałem soft 1.01, ale to nie to, był to zapewne zbieg okoliczności, a szkoda.