Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pierścienie do Nikkora 105

cezar1972
24-02-2010, 15:39
Jakie kupić pierścienie do Nikkora AF 105/2.8 Macro? Zależy mi na przenoszeniu automatyki.

HYPER
24-02-2010, 15:42
kenko

wonito
25-02-2010, 12:04
Ja mam pierścienie Delta i dają radę (te z metalowymi bagnetami) nie wiem co Kenko ma więcej do zaoferowania.
Po za marką oczywiście.

tomgol
03-03-2010, 20:54
Osobiście pierścienie Delta bym nie polecał. Czytałem kilka razy na forum
że ich metalowe styki potrafią sprawiać problemy. U jednego z kolegów
na forum doprowadziły do spięcia i body trafiło do kosza. Samemu
używam pierścieni Marumi i jedyne co mogę im zarzucić to dosyć
duży opór przy zakładaniu. Ale można do tego się przyzwyczaić.
Kenko, no cóż top jakości i ceny.
Pozdr.

jumbox
05-03-2010, 00:33
Osobiście używam pierścieni DELTA - cena zrobiła swoje :). Są dostępne dwie wersje - tańsza jest ekonomiczna i mocowanie ma ponoć z plastiku. Ja mam tą wersję z metalu. Pierścienie są naprawdę solidnie zbudowane - przenoszą AF również z śrubokręta. Trochę ciasno wchodzą ale to z pewnością dlatego że są nowe - generalnie polecam

motyl
05-03-2010, 08:56
Miałem pierścień Kenko. Konstrukcja, wykonanie i działanie perfekcyjne. Nie wiem jaka jest różnica w cenie na korzyść Delty ale jeżeli mała to radzę wybrać Kenko.

Lagunman
05-03-2010, 17:18
Miałem pierścień Kenko. Konstrukcja, wykonanie i działanie perfekcyjne. Nie wiem jaka jest różnica w cenie na korzyść Delty ale jeżeli mała to radzę wybrać Kenko.

duuuuuuuuzzzzaaaaa To tylko tak naprawdę kawałek metalowej tulei. Najlepiej przypasować zobaczyć jak się "składa" i wtedy podjąc decyzję. Moim zdaniem Kenko to lekkie przegięcie. W tej chwili bodajże 800zł to jakiś absurd :/

motyl
05-03-2010, 17:44
Trochę mniej niż 800. Można dostać na Allegro komplet za 570. Ogólnie mało to nie jest ale reszta sprzętu też kosztuje.

Lagunman
06-03-2010, 17:49
Trochę mniej niż 800. Można dostać na Allegro komplet za 570. Ogólnie mało to nie jest ale reszta sprzętu też kosztuje.

masz racje własnie przejrzałem ... co nie zmienia faktu że inne firmy sprzedają za niecałe 200 lub 300 wiec to połowa jakby nie było a tam nie ma filozofii więc moim zdaniem jest to tylko kwestia "spasowania" i działania. Optyki nie ma wiec tylko ten paramentr. Ja też stoję przeda zakupem i jeśli będę miał mozliwośc zamocowania sobie takich pierścieni to i będzie git to na pewno wezme te tańsze.

Jacek_Z
07-03-2010, 09:03
pogadajcie sobie o pierścieniach delta z userami: everymen - body D300 do serwisu, spalona plyta glowna body (chcial przejsc na canona z tego powodu) oraz bartel - canon 5D do serwisu.
Ja tych pierścieni nie podepnę ....

wonito
08-03-2010, 11:20
Ja używam w różnych kombinacjach i z róznymi obiektywami i wszystko gra.
Nie wiem co dokładnie styki mają do uszkodzenia aparatu ? Jak jest coś źle podpięte to aparat pokazuje błąd.
Tak sie dzieje z N18-105 i wtedy wyskakuje sławny błąd a nic się nie pali.
Nie wiem czy to nie wywiad serwisu i odbicie piłeczki - Co pan podpinał ? a pierścienie Delta tak to na pewno one...
Może everymen i bartel mogliby opisać temat dokładniej ?

Lagunman
08-03-2010, 12:58
tez mi się wydaje że piernik do wiatraka mieć nic nie powinien ale poczekamy na innych userów :) a serwis zawsze sobie coś znajdzie przecież kazdy z nas to przerabiał. Ostatnio jak oddawałem tel do serwisu to Pan stwierdził że ja mój tel chyba skąpałem w wodzie bo styki od ładowania są zardzewiałe :D rozbawił mnie bo jak zapewne wiemy styki mogą być co najwyżej zaśniedziałe z racji tego że wykonane są z miedzi. Uwaga na 3 miedź ze względu na swoje własności ma tendencje do śniedzenia i jest to normalne - jednak Pan w serwisie wiedział lepiej :) i podobnie mogło być z delta :)

sam jestem na etapie zakupu tych pierscieni i mam dylemat pewnie nie mniejszy bo z największą przyjemnością wziałbym kenko ... ale ponad 100% wiecej :(

cezar1972
09-03-2010, 15:00
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Trzeba chyba zbierać kapustę na Kenko :)

nickt
09-03-2010, 16:34
Ja mam takie pytanko, bo nie miałem styczności z pierścieniami ze stykami, ale mam zwykłe i pytanie brzmi czy na D300/D700 itd one cokolwiek dają?? Oczywiście oprócz tego, że będą działać z obiektywami typu G i np AF-S itd. ale do typowego makro tzn np tokina 100, tamron, nikkor D to chyba totalnie nie ma sensu bo pomiar światła jest, przysłonę można regulować a AF nie potrzebny....dobrze myślę...

markB
09-03-2010, 17:56
Nie wiem co dokładnie styki mają do uszkodzenia aparatu?

Ano mają to, że jak są niestarannie i nieprecyzyjnie rozmieszczone to ten na pierścieniu może stykać się nie z jednym, a z dwoma w aparacie i spięcie gotowe. Niestety, pierścienie Delty nie przechodzą dokładnej kontroli i wykazują duży rozrzut jakościowy. Jednemu trafi się dobry komplet, a innemu przytrafi się przykra niespodzianka.

wonito
10-03-2010, 11:30
Ja mam takie pytanko, bo nie miałem styczności z pierścieniami ze stykami, ale mam zwykłe i pytanie brzmi czy na D300/D700 itd one cokolwiek dają?? Oczywiście oprócz tego, że będą działać z obiektywami typu G i np AF-S itd. ale do typowego makro tzn np tokina 100, tamron, nikkor D to chyba totalnie nie ma sensu bo pomiar światła jest, przysłonę można regulować a AF nie potrzebny....dobrze myślę...

Od D300 w górę to tylko względy estetyczne, no chyba że najnowsze micro Nikona - bo tam nie ma pierścienia przysłony ani 85tka ani 105tka :neutral:

Napisał markB
Ano mają to, że jak są niestarannie i nieprecyzyjnie rozmieszczone to ten na pierścieniu może stykać się nie z jednym, a z dwoma w aparacie i spięcie gotowe. Niestety, pierścienie Delty nie przechodzą dokładnej kontroli i wykazują duży rozrzut jakościowy. Jednemu trafi się dobry komplet, a innemu przytrafi się przykra niespodzianka.

To chyba problem pierwszego założenia i aparat by padł.

Tzuba
11-03-2010, 12:11
Witam

A ja niedawno kupilem na allegro pierscienie Eco (cos okolo 200zl)
Musze sie przyznac ze są calkiem nieglupie. Kiedys mialem kenko (przy moim starym Canonie) i byly lepiej wykonane, to fakt. Generalnie jak sie weźmnie pod uwage fakt ze dajá dokladnie ten sam efekt co kenko za polowe wartosci to to jest to czgo szukalem.
Podkrelam ze nie jestem jakims namietnym fotografem macro. takie zdjecia robie dosyc sporadycznie ale zawsze jak mi byly potrzebne pierscienie to ich akurat nie mialem...

Ogólnie to:
-są plastikowe
-przenosza naped (śrubokret) i pelna funkcjonalnosc body (wszystkie styki)
-sa niewielkie luzy pomiedzy pierscieniami ale nie wplywa to na robienie zdjec a styki kontaktuja ze soba
-jak zakladam do niego obiektyw N80-200f2.8 to troche mam wrazenie ze jak nie bede trzymal obiektywu i body to to sie wszystko polamie. musze sie przyznac ze nie probowalem tak robic wiec nie wiem czy by sie polamaly ;-)
-osobiscie wysmienicie sie spisuja.
-rewelacyjna cena/jakosci i potrzeb

tutaj kilka fotek mojego syna. wszystko robione z reki...
fota1 (http://picasaweb.google.com/Tzubasy/MrMPo2chMiesiacach?authkey=Gv1sRgCKnZ5YzqyPTY0wE#5 444544058727172338), fota2 (http://picasaweb.google.com/Tzubasy/MrMPo2chMiesiacach?authkey=Gv1sRgCKnZ5YzqyPTY0wE#5 444544366924080834), fota3 (http://picasaweb.google.com/Tzubasy/NaszaWesoA3jkaPo3Tygodniach?authkey=Gv1sRgCKHgvsv1 gKyafA#5434466792103996530), fota4 (http://picasaweb.google.com/Tzubasy/NaszaWesoA3jkaPo3Tygodniach?authkey=Gv1sRgCKHgvsv1 gKyafA#5434467110751022242)

mam nadzieje ze to troche pomoże poszukujacym.

pozdrawiam

Tzu

Tzuba
11-03-2010, 16:00
jeszcze raz fotki z poprawionymi linkami

tutaj kilka fotek mojego syna. wszystko robione z reki...
fota1 (http://picasaweb.google.com/lh/photo/wsfh09E1GA5z7ThOXjmG6g?authkey=Gv1sRgCIeR9evru_mZk gE&feat=directlink), fota2 (http://picasaweb.google.com/lh/photo/wsfh09E1GA5z7ThOXjmG6g?authkey=Gv1sRgCIeR9evru_mZk gE&feat=directlink), fota3 (http://picasaweb.google.com/lh/photo/wsfh09E1GA5z7ThOXjmG6g?authkey=Gv1sRgCIeR9evru_mZk gE&feat=directlink), fota4 (http://picasaweb.google.com/lh/photo/10Qg-OhAY2wfEfiDKY_5fA?authkey=Gv1sRgCIeR9evru_mZkgE&feat=directlink)

teraz powinno dzialac

pzdr

janoo
11-03-2010, 16:23
polecam pierścienie pośrednie firmy SOLIGOR, używam od kilku lat i są nie do zdarcia; bardzo solidna konstrukcja!
http://www.soligor.de/src/product_details.php?hp=5&cPath=96_177&pid=57535

Dark
12-03-2010, 09:01

Praca na maksymalnie otwartym obiektywie, domykanym na zadaną przysłonę przy naciśnięciu spustu migawki. Niby mało, a cholernie (bardzo, bardzo cholernie) brakuje mi tego od czasu zepsucie się N 105/2.8D. Jak jest mało światła, przy przymkniętym szkle, przy dużych skalach odwzorowania, maleńkim wizjerze, robienie zdjęcia z idealnie wpasowaną GO robi się niezłym problemem.

nickt
12-03-2010, 10:10
Ja też robię na maksymalnie otwartym obiektywie, szczególnie w momencie gdy używam lampy bo w takim wypadku często mam mało światła i nawet podgląd ze światłem modelującym nie zawsze wystarcza, bo krótko trwa. Jednak domykam przed zrobieniem zdjęcia...tyle, że jak robię ze statywu to nie problem, z ręki pewnie faktycznie łatwiej byłoby sobie kręcić pokrętłem na body. No nic, dzięki za wskazówki.
Chyba i tak kupię pierścienie ze względu na TTL. Tylko, że ciągle się waham czy kupić delty czy jednak dozbierać do kenko lub marumi. :/

wigi
12-03-2010, 10:23
polecam pierścienie pośrednie firmy SOLIGOR, używam od kilku lat i są nie do zdarcia; bardzo solidna konstrukcja!
http://www.soligor.de/src/product_details.php?hp=5&cPath=96_177&pid=57535

To są identyczne pierścienie co Kenko. Miałem oba komplety, różnią się jedynie napisem, jestem przekonany, że produkowane są w tej samej fabryce.
Więc o ew. wyborze Kenko czy Soligora powinna zadecydować jedynie niższa cena. :)

deputamadre
12-03-2010, 19:37
Rzeczywiście wyglądają identycznie :) Kenko i Soligor

A powiedzcie mi czy po podpięciu jednego czy drugiego do Nikkora 70-200 VR II będzie można coś zdziałać?

markB
12-03-2010, 20:18
W jakim sensie? Czy chcesz drastycznych zbliżeń? Czy tylko pytasz się czy będzie przenoszenie automatyki i AF? To drugie z Kenko na pewno tak. Natomiast co do powiększenia - 1:1 nie uzyskasz nawet jeśli podłączysz wszystkie pierścienie, bo to będzie 67 mm. Czyli przy 200 mm gdzieś 1:3. Za to tracisz mnóstwo światła i zestaw może byc mało stabilny. Z takim szkłem lepiej używać soczewek makro.

deputamadre
12-03-2010, 20:24
W jakim sensie? Czy chcesz drastycznych zbliżeń? Czy tylko pytasz się czy będzie przenoszenie automatyki i AF? To drugie z Kenko na pewno tak. Natomiast co do powiększenia - 1:1 nie uzyskasz nawet jeśli podłączysz wszystkie pierścienie, bo to będzie 67 mm. Czyli przy 200 mm gdzieś 1:3. Za to tracisz mnóstwo światła i zestaw może być mało stabilny. Z takim szkłem lepiej używać soczewek makro.

Chodziło mi o uzyskanie drastycznych zbliżeń. O przenoszeniu automatyki i AF wiem że Kenko przenosi.

Soczewki lepsze? :)

W macro jestem zielony. Mógłby ktoś wytłumaczyć jak osiągnąć 1:1?

motyl
12-03-2010, 20:45
.........Z takim szkłem lepiej używać soczewek makro.

Tylko obawiam się sporego pogorszenia obrazu przy zastosowaniu soczewek. Drastyczne zbliżenia, czyli jakie ? Może mikroskop by był pomocny :) To nic odkrywczego ale do makro najlepsze są obiektywy typu makro.

deputamadre
12-03-2010, 20:49
Tylko obawiam się sporego pogorszenia obrazu przy zastosowaniu soczewek. Drastyczne zbliżenia, czyli jakie ? Może mikroskop by był pomocny :) To nic odkrywczego ale do makro najlepsze są obiektywy typu makro.

Czytałem że soczewki nie są dobrym rozwiązaniem.
Chodziło mi o macro do owadów kilkucentymetrowych :)
Na razie nie mam obiektywu macro a dobry to jednak koszt mniej więcej 3000zł

wigi
12-03-2010, 21:34
A powiedzcie mi czy po podpięciu jednego czy drugiego do Nikkora 70-200 VR II będzie można coś zdziałać?
Po podpięciu kompletu pierścieni powinieneś uzyskać skalę ok. 1:2 i wygodną odległość do przedmiotu, a nawet skalę niemal 1:1, ale przedmiot będziesz miał tuż przed przednią soczewką, więc nie da się go choćby dobrze oświetlić. Tak przynajmniej było z 70-200 VR I.

deputamadre
12-03-2010, 21:46
Po podpięciu kompletu pierścieni powinieneś uzyskać skalę ok. 1:2 i wygodną odległość do przedmiotu, a nawet skalę niemal 1:1, ale przedmiot będziesz miał tuż przed przednią soczewką, więc nie da się go choćby dobrze oświetlić. Tak przynajmniej było z 70-200 VR I.

Ok. Rozumiem, czyli 70-200 odpada :)
A czy dałoby się uzyskać 1:1 w przypadku N24-70 i pierścieni? Na logikę chyba tak.

Wiem, że może głupie pytanie ale rozumiem, że po podpięciu pierścieni do N105 skala będzie np 2:1 ?

wigi
12-03-2010, 21:52
Ok. Rozumiem, czyli 70-200 odpada :)
A czy dałoby się uzyskać 1:1 w przypadku N24-70 i pierścieni? Na logikę chyba tak.

Wiem, że może głupie pytanie ale rozumiem, że po podpięciu pierścieni do N105 skala będzie np 2:1 ?

Kombinujesz jak koń pod górę ;) Dla przykładu podam, że po podpięciu kompletu pierścieni do kita 18-70 płaszczyzna ostrości wypadała gdzieś pośrodku układu soczewek :D - i co Ci wtedy po dużej skali odwzorowania, jak ostrego zdjęcia nie wykonasz (chyba, że uda Ci się umieścić fotografowany przedmiot wewnątrz obiektywu) ;)
a Micro-Nikkor 105 z kompletem pierścieni faktycznie da skalę ok. 2:1.

Dark
13-03-2010, 00:53
Na razie nie mam obiektywu macro a dobry to jednak koszt mniej więcej 3000zł
Praktycznie dowolny obiektyw makro da Tobie zadowalający obraz. A nie trzeba wbijać w niego aż 3 kafli. Np. używane (ceny za allegro):

Tamron 90/2.8 1600-1800
Nikkor 105/2.8D 2200

Kupując obiektywy M42 lub Pentax (mocowane odwrotnie) wydasz jeszcze mniej, ale to raczej pod korpus mierzący światło (seria Dx lub Dxxx).

nickt
13-03-2010, 12:35
Ja już jestem zdania,że jednak warto wydać na obiektyw makro. Mam nikkora 55 f3.5 i jest superostry i z pierścieniami go uwielbiam. Natomiast ostatnio kupiłem nikkora 105 D za 1400zł i jednak to jest to co daje ogromną wygodę we wszystkim, od pomiaru światła (u mnie to nie problem), przez przysłonę i kończąc na TTLu. Warto wydać czy to na Tamrona 90 czy na Tokinę 100 czy na starego nikkora 105.
Pierścienie dają skalę większą ale uniwersalność ich jest naprawdę słabiutka. To jest ekstremum

deputamadre
13-03-2010, 18:47
Praktycznie dowolny obiektyw makro da Tobie zadowalający obraz. A nie trzeba wbijać w niego aż 3 kafli. Np. używane (ceny za allegro):

Tamron 90/2.8 1600-1800
Nikkor 105/2.8D 2200

Na używki ciężko o fakturę na firmę. Poza tym zawsze wolę mieć świeżutkie szkło. Nigdy nie wiadomo jak się poprzedni właściciel z nim obchodził. :)

Kupując obiektywy M42 lub Pentax (mocowane odwrotnie) wydasz jeszcze mniej, ale to raczej pod korpus mierzący światło (seria Dx lub Dxxx).

Nie byłoby problemu ze światłem bo byłby podpięty pod D3s tylko jakie tu są opcję nowych obiektywów?

Dark
15-03-2010, 10:47
Na używki ciężko o fakturę na firmę. Poza tym zawsze wolę mieć świeżutkie szkło. Nigdy nie wiadomo jak się poprzedni właściciel z nim obchodził. :)
Fakt. Można próbować w komisie lub sklepie sieciowym z używkami. Tam można fakturę dostać. Co do poprzedniego właściciela... tego niestety nie da się uniknąć, ale zawsze można sprawdzić na gwarancji rozruchowej.

Nie byłoby problemu ze światłem bo byłby podpięty pod D3s tylko jakie tu są opcję nowych obiektywów?

Jak czytałem wcześniej, potrzebujesz "drastycznych" zbliżeń, ale czy oznacza to skalę większą niż 1:1. Z Takumarem 28/2.8 i kompletem pierścieni uzyskasz np. to:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img246.imageshack.us/img246/7052/dsc0642d.jpg)
Całe oko ważki, miało ok. 1cm.

Jeśli jednak potrzebujesz "normalnego" makro. Kup ze sklepu Nikkora 50/1.8 + pierścienie i to w zupełności załatwia większość problemów. Tu masz temat z przykładowymi zdjęciami:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127914