PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] This is ...the house of God, and ...the gate of heaven.

fushiro
24-02-2010, 15:35
Edward II of England, called Edward of Carnarvon, Prince of Wales, son of Edward I Longshanks

Edward II z Caernarvon, Książę Walii, syn Edwarda I Długonogiego

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/34ewcwi-1.jpg
źródło (http://i50.tinypic.com/34ewcwi.jpg)

link do większej wersji: Edward II of England (http://i48.tinypic.com/157ixsn.jpg)

elix
24-02-2010, 17:28
To zestawienie mi się podoba. Poza tym bardzo dobra konwersja - dobrze widać detale. Jedyne czego się przyczepię to środkowe zdjęcie - leci trochę w prawo i mi osobiście przeszkadza to w odbiorze. Poza tym nie mam uwag

barbi
24-02-2010, 20:43
Bardzo ciekawa kompozycja. :) Przedmówca powiedział o środkowym zdjęciu - też jestem tego zdania. Jeżeli chodzi o boczne zdjęcia, to powinny być jak dla mnie zrobione z tej samej odległości, symetria w tym zestawieniu niestety się burzy. Poza tym ogólnie zdjęcia trochę prześwietlone.

fushiro
24-02-2010, 21:35
Jeżeli chodzi o boczne zdjęcia, to powinny być jak dla mnie zrobione z tej samej odległości, symetria w tym zestawieniu niestety się burzy.
Są wykonane z tej samej odległości, tylko kadrowanie jest inne. Ciekawsze moim zdaniem. Osią symetrii jest środkowy kadr.

Poza tym ogólnie zdjęcia trochę prześwietlone.
W którym miejscu? Cały tryptyk to sześć ekspozycji z trzema różnymi źródłami światła.

eutanator
24-02-2010, 21:50
Bardzo fajny pomysł - przyjemnie się ogląda.
Jeszcze lepiej by się oglądało, gdyby dwa boczne miały troszkę więcej góry (tak, żeby zmieściło się całe to 'okienko') kosztem dołu.

fushiro
24-02-2010, 22:15
Bardzo fajny pomysł - przyjemnie się ogląda.
Jeszcze lepiej by się oglądało, gdyby dwa boczne miały troszkę więcej góry (tak, żeby zmieściło się całe to 'okienko') kosztem dołu.

W gotyku niestety się nie da. Sam gryzę się z tym non stop jak ciąć. Jeżeli zdecydujemy się kadrować wyżej natychmiast pojawią się kolejne ornamenty, wyższy łuk i inny motyw i tak w kółko. Trzeba na coś się zdecydować.

Niestety małe obrazki w internecie tracą przede wszystkim wiele szczegółów. Sam nie mogę się doczekać kiedy te prace trafią do mnie w formie plakatów. Dla zobrazowania pokażę mały fragment (cropy ok 50%):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/e5fblk-1.jpg
źródło (http://i47.tinypic.com/e5fblk.jpg)

woda
24-02-2010, 22:44
Z watku na watek coraz lepsze zdjecia (albo mi sie to wszystko coraz bardziej podoba). Swietnie Ci wyszla konwersja ale kolor, ktory pokazales na koncu tez mi sie cholernie podoba. A zestawianie zdjec w te tryptyki tylko podkreslaja urok zarowno miejsca jak i samych prac. Doskonala robota, Janusz.
Brawo ten Pan!:)

barbi
24-02-2010, 23:01
Są wykonane z tej samej odległości, tylko kadrowanie jest inne. Ciekawsze moim zdaniem. Osią symetrii jest środkowy kadr.

W którym miejscu? Cały tryptyk to sześć ekspozycji z trzema różnymi źródłami światła.

Przyjrzyj się kokardom pod postaciami - będziesz widział, że mają różne wielkości - reszta to już ta sama proporcja. Ta uwaga nie była przyczepialstwem, tylko sugestią na przyszłość do tak ciekawych kompozycji, o czym na samym wstępie napisałam. A jeżeli chodzi o małe przepały, to po kolei przyjrzyj się tym najbardziej jasnym elementon zdjęć i będziesz widział, w których miejscach są przepały (twarz króla, kolumny w centrum, też w nawach)

fushiro
24-02-2010, 23:23
Przyjrzyj się kokardom pod postaciami - będziesz widział, że mają różne wielkości - reszta to już ta sama proporcja. Ta uwaga nie była przyczepialstwem, tylko sugestią na przyszłość do tak ciekawych kompozycji, o czym na samym wstępie napisałam. A jeżeli chodzi o małe przepały, to po kolei przyjrzyj się tym najbardziej jasnym elementon zdjęć i będziesz widział, w których miejscach są przepały (twarz króla, kolumny w centrum, też w nawach)

Cieszę się, że znalazłaś czas na wpis w moim wątku. Przyjrzałem się tym zdjęciom dość do dokładnie, bo obrabiałem je dwa dni po kilka godzin. Chodzi właśnie o zachowanie proporcji. Wykadrowałem tak, aby żadna z sekcji nie odsłaniała środkowej części. Z różnych względów kompozycja asymetrii prezentowała się lepiej. Sama napisałaś, że proporcje są te same. Nie wykluczone, że następnym razem zdecyduję się na coś innego.

Kolumny w centrum mają wartość 220 - 240 punktów na 255 punktowej skali a twarz króla ok 240 punktów jasności, więc do przepałów jeszcze trochę brakuje. Każdy może pobrać zdjęcie i sprawdzić samemu. Może czas na nowy monitor?

Dziękuję wszystkim za poświęcenie czasu na wpis i komentarze.

barbi
25-02-2010, 21:00
Kolumny w centrum mają wartość 220 - 240 punktów na 255 punktowej skali a twarz króla ok 240 punktów jasności, więc do przepałów jeszcze trochę brakuje. Każdy może pobrać zdjęcie i sprawdzić samemu. Może czas na nowy monitor?

Monitorka nie muszę zmieniać. :) Po Twojej uwadze przerzuciłam sobie to do programu i pobawiłam się. Faktem jest, że przepału nie było, sprawiało to tylko takie wrażenie - zwracam honor. Poprawiam swoją wypowiedź: zdjęcia te są za jaskrawe w jasnych miejscach i za ciemne w tych najciemniejszych - dlatego miałam wrażenie przepałów. :) Wybacz. :(

fushiro
25-02-2010, 21:33
Monitorka nie muszę zmieniać. :) Po Twojej uwadze przerzuciłam sobie to do programu i pobawiłam się. Faktem jest, że przepału nie było, sprawiało to tylko takie wrażenie - zwracam honor. Poprawiam swoją wypowiedź: zdjęcia te są za jaskrawe w jasnych miejscach i za ciemne w tych najciemniejszych - dlatego miałam wrażenie przepałów. :) Wybacz. :(

Bez przesady, to tylko dyskusja. Ja podchodzę do tego na grubym luzie. Żadne przeprosiny nie są potrzebne ;) Mimo wszystko uważam, że każdy autor powinien umieć bronić swoich prac. Nie walczyć o nie, ale potrafić uargumentować dlaczego zdecydował się na konkretną technikę lub środek wyrazu. Moje prace mają sporo wad i sam potrafię wiele z nich wytknąć, inne pomijam, albo nie dostrzegam. Dlatego właśnie korzystam z forum. Mogę poczytać uwagi, krytykę, wymieniać opinie i prowadzić ciekawe dyskusje. Osobiście cieszę się z tego, że robię coraz mniej zdjęć, ale za to wszystko dokładnie planuję, no i od czasu do czasu pojawią się komentarze, że efekty są ciekawe.

Ostatnio miałem przygotować 1-3 prace na wystawę Grupy Fotokujawy. Wymyśliłem więc, że chcę zrobić architekturę. Padło na katedrę w Gloucester. Byłem tam już wielokrotnie, wiedziałem więc, że chce zrobić tryptyk - grobowiec króla Edwarda. Pomyślałem więc, spakowałem, przybyłem. Obejrzałem scenę i stwierdziłem, że idiotyczny halogen z boku psuje mi całe ujęcie. Rozłożyłem więc statyw, podpiąłem szkło i zrobiłem kilka zdjęć testowych, żeby ustawić WB i dobrać odpowiedni tryb i moc lampy wyzwalanej w CLS. Stwierdziłem, że chcę mieć kilka źródeł światła, które będą kontrą dla halogenu. Mając jednak tylko jedną lampę, muszę naświetlić kilka klatek, które później połączę ze sobą. Pomierzyłem, strzeliłem w sumie ok 10klatek (po dwa/trzy na jedno ujęcie tryptyku) i zacząłem się pakować. Banalne to jednak nie było, bo w sumie zajęło mi dobre dwie godziny.

Dlatego też, jeżeli pojawiają się jakieś zarzuty pod adresem moich prac, czytam uważnie, oceniam i ewentualnie włączam się do dyskusji. Nie dlatego, że się z nimi nie zgadzam, ale po to aby zweryfikować swoje założenia, sprawdzić ich słuszność i przy okazji czegoś się nauczyć.

Dziękuję za wymianę zdań :)

barbi
25-02-2010, 22:02
Życzę zatem powodzenia i satysfakcji z osiągniętych rezultatów. :-D