PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800, filtry CTO i poprawny WB- jak sobie radzicie?

bialogardzianin
24-02-2010, 14:11
Witajcie!
Do założenia wątku zainspirował mnie ten http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=133951 założony przez Chilon

W opisie marketingowym SB-900 jest informacja:
"... SB-900 automatycznie wykrywa podłączenie barwnych filtrów do światła fluorescencyjnego lub żarowego i przekazuje te informacje do ustawień balansu bieli aparatu. Kolejnym novum jest możliwość aktualizacji oprogramowania za pośrednictwem aparatu..."
Podobną informację możemy wyczytać w informacji o SB-800 (tą posiadam): "... Nikon SB- 800 przekazuje do aparatu dokładne informacje o temperaturze barwowej palnika co umożliwia odpowiednie zbalansowanie bieli...."

Proszę o wytłumaczenie:

1. W jaki sposób komunikacja/ przekaz informacji o temp. barwowej odbywa się w kontekście:
1) ustawienia w korpusie WB na "flash" (po co, skoro jest ta cała "komunikacja"?)
2) założenia filtra TN-A1 (CTO) i przestawienia (lub nie) WB na "tungsten"?

2. Jak ustawić WB w korpusie po zamontowaniu na lampie folii TN-A1 i folii Lee Eight CTO, Quarter CTO i Half CTO, w celu dostosowania barwy światła błyskowego do zastanego światła żarówkowego (kiedy na dobrą sprawę, nie mając miernika nie wiemy jaka temp. barwowa K jest w pomieszczeniu)? Czy biorąc pod uwagę ustawienie WB w post procesie, powinienem mimo wszystko:
1) zmienić WB w korpusie na "tungsten" lub jeszcze lepiej wprowadzić wartość K podaną przez producenta folii:
a) 1/2 CTO= 3600 K
b) 1/4 CTO= 4600 K
c) nikonowski TN-A1 (?CTO)= ? K
2) nic nie zmieniać w korpusie (zostawić AWB) i potem w post procesie suwakami lub pipetą wyprowadzić poprawny WB w NEF?

3. Czy powinienem ustawić w post procesie w LR balans bieli w oparciu o dane dot. temperatury podanej przez producenta czy mam się tym nie sugerować?

Wczoraj, późnym wieczorem (światło żarowe sufitowe), założyłem na palnik 1/4 CTO, AWB w korpusie i zdjęcie prosto z korpusu wyszło zażółcone:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Po prostym wywołaniu w LR, z WB ustawionym na tungsten (2850K), wyszło o wiele lepiej

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Dodam, że ściana jest różowa.
Z góry dziękuję za Wasze opinie. Problem w tym, że filtr nikonowski MZ za bardzo zażółca zdjęcia, stąd decyzja o używaniu 1/4 i 1/2 CTO.

ayu
25-02-2010, 01:22
Ja robię tak, że ustawiam WB w body dostosowane do żelka i po problemie. Oczywiście trzeba zgrać to ze światłem zastanym. Zaznaczam , że mam tylko SB-600 :).

manfred
29-06-2012, 18:40
Filtr CTO "- oświetlania drewnianych knajp - ze względu na to, iż filtr ten ociepla światło lampy błyskowej, idealnie pasuje do wykorzystania w drewnianych, żółtawych z natury wnętrzach." Może mi ktoś po chłopsku wytłumaczyć jak ten filtr ma się do w/w ścian plus kolor skóry. Czy nie będzie bardzo żółta?

tomek67
30-06-2012, 10:02
2. Jak ustawić WB w korpusie po zamontowaniu na lampie folii TN-A1 i folii Lee Eight CTO, Quarter CTO i Half CTO, w celu dostosowania barwy światła błyskowego do zastanego światła żarówkowego (kiedy na dobrą sprawę, nie mając miernika nie wiemy jaka temp. barwowa K jest w pomieszczeniu)? Czy biorąc pod uwagę ustawienie WB w post procesie, powinienem mimo wszystko:
1) zmienić WB w korpusie na "tungsten" lub jeszcze lepiej wprowadzić wartość K podaną przez producenta folii:
a) 1/2 CTO= 3600 K
b) 1/4 CTO= 4600 K
c) nikonowski TN-A1 (?CTO)= ? K
2) nic nie zmieniać w korpusie (zostawić AWB) i potem w post procesie suwakami lub pipetą wyprowadzić poprawny WB w NEF?
3. Czy powinienem ustawić w post procesie w LR balans bieli w oparciu o dane dot. temperatury podanej przez producenta czy mam się tym nie sugerować?

Moim zdaniem przy kombinacjach z filtrami dobrze jest używać RAWów.
To nie jest ścisła matematyka
Jak mieszasz oświetlenie swojej lampy z innym oświetleniem to efekty nigdy nie są do końca przewidywalne,
zwłaszcza jak odbijasz światło od sufitu/ ścian.
Gdy ustawisz w Nikonie 5000K to uzyskasz inny obraz niż w produktach Adobe przy 5000K.
Ten balans bieli nie pokrywa się ściśle między Adobe a softem Nikona.

fafniak
30-06-2012, 10:29
RAWy nie są panaceum na wszystko - przy mieszaniu światła musisz uwzględnic to mieszanie bo inaczej będziesz obrabiał strefowo zdjęcie

Zasada jest prosta - wchodzisz do pomieszczenia i oceniasz zastane oświetlenie. Jeżeli oświetlenie tylko żarówkowe "tradycyjne" - temp. barwowa wynosi od 2500 do 3400 K
Jeżeli jarzeniówki "ciepłe" sytuacja jest podobna tyle że one trzymają się bliżej 3000K
W obydwu wypadkach staramy się zejśc w pobliże 3000K jako że to jest taki kompromisowy "złoty" środek - czyli na lampę dajemy CTO 1 (powinna zdławić temp. barwową do właśnie 3000-3200K)
W sytuacji światła zastanego z cholernych oszczędnościowych żarówek można tam założyć na lampę 1/4 + green (ale to już dużo zależy od konkretnego miejsca i żarówek)
Zakładanie 1/2 CTO mija się trochę z celem bo jeżeli masz światło zastane w okolicch 3000K to pierwszy plan wyjdzie ci "prawidłowy" a tło zażółcone.
W sytuacji gdy mamy mieszankę światła dziennego i sztucznego - kompromisowym wyjściem jest ustawienie 4300K i założenie na lampę 1/4 cto

edytka:
Jak mamy wieczór i mieszane dzienne i sztuczne - nie ma dobrego rozwiązania - ja wtedy zwykle przestawiam się i robię od strony pomieszczenia na okna i ustawiam temp. barwową na 3200K - okna mam granatowe co zwykle ładnie wychodzi przy odpowiedniej kompensacji światła ciągłego

edytka 2:
Są jarzeniówki wyglądające na ciepłe a dają temp. barwową 4600 K
Są też takie gdzie mamy dzienne światło - no ale wtedy to wiadomo :)

manfred
01-07-2012, 08:36
A jak sobie radzicie z filtrami plus stofen? Czy raczej tak ustawić filtr aby dodatkowo wysunąć biała karteczkę.W 900 to jest pozamiatane aby dobłysnąć przód zdjęcia. Sa gdzieś jakieś przykłady zdjęć pomieszczeń właśnie fotografowane za pomocą filtrów?

ayu
01-07-2012, 09:26
Możesz poszukać w wątku o strobingu w pomieszczeniach napewno coś znajdziesz.

manfred
01-07-2012, 17:32
Raczej samego mocowania i rożnych sposobów tam nie ma.

jackrabbit
01-07-2012, 23:15
Raczej samego mocowania i rożnych sposobów tam nie ma.

ja mam zestaw filtrow rosco strobist, przyklejam to to na rzepy i karteczke chyba wtedy da rade wyciagnac

w zestawie jest w cholere filtrow ale glownie uzywam CTO i tego zielonego do tych brzydkich zarowek

manfred
12-07-2012, 17:34
Mówisz o lampach sodowych (chyba tak się nazywają) w miastach przy drogach mając na myśli filtr zielony?

manfred
06-12-2013, 09:31
Odświeżę temat może ktoś wie albo podpowie gdzie znaleźć przykłady zastosowania różnych filtrów w różnych temperaturach barwowych. Czy to sztuczne czy zastane światło. Za pomoc dzięki