Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] portretowe
lukas_78
14-11-2006, 13:08
Witajcie !
Od pewnego czasu chciałbym nauczyć się robić cisne portrety z ujęciem twarzy. Nie mam pojęcia czy ide w dobrym kierunku ... mam nadzieje że rozwiejecie moje wątpliwości.Zdjęcia wykonane w warunkach domowych i trochę poeksperymentowane.
Pozdrawiam!
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/b.grygierczyk/Nikon/DSC_0072_bw_experyment_1.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/b.grygierczyk/Nikon/ewa_silesia048_retusz_niebieskie%20oczy1.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/b.grygierczyk/Nikon/DSC_0023_miekkie_poprawione.jpg)
Od biedy wymęczona trójka. Pozostałe mi nie odpowiadają, szczególnie ze względu na oczy.
Cos Ty z tymi oczyma zrobil? To ma byc zart? Bo chyba nie sadzisz, ze to "fajnie" wyglada? O zebach nie wspomne...
Tragedia. :(
do 2 pierwszych przy tak ciasnym kadrowaniu az sie prosi o pion, poza tym oczy nie do zaakceptowania
lukas_78
15-11-2006, 17:41
dlaczego oczy nie do zaakceptowania? Co w nich takiego razi? Wytłumaczcie uczniakowi ?
dlaczego oczy nie do zaakceptowania? Co w nich takiego razi? Wytłumaczcie uczniakowi ?
Sorry, ale jesli sam tego nie widzisz, to na co Ci nasze tlumaczenie...??
lukas_78
15-11-2006, 17:58
Ucze się fotografii i robię różne experymenty, zdjecie ma podobną ilość przeciwników jak i zwolenników, jeden z oglądających wytknął błędną perspektywę w której pokazałem męzczyznę i z tym się zgadzam.
Jesli chodzi o zęby (druga fotka) stig faktycznie przesadziłem...no ale oczy ? Nie wiem czy masz zastrzeżenia co do obróbki czy też do koloru ? Być może faktycznie sa nienaturalne jesli się na nie spojrzy , ale czy muszą być ? A 3 fotka >? Tez nie do zaakceptowania ? Tam nie ma retuszu oczu i zębów...
pozdrawiam
po prostu walą nienaturalnością w pełnej krasie, przyciagają wzrok i nie pozwalają skupić sie na twarzy...
Nie wiem czy masz zastrzeżenia co do obróbki czy też do koloru? Do obrobki -- czyli koloru i przede wszystkim nasycenia! Wyglada jak cyborg! Nie dosc, ze sprowadzone sa do dokladnie jednego koloru (nie ma takich oczu), to jeszcze nasycenie tego koloru sprawia wrazenie, jakby tam zarowki byly...
Być może faktycznie sa nienaturalne jesli się na nie spojrzy , ale czy muszą być ? A co w tym Q ladnego, ze takie postanowiles zrobic? Skoro cala reszta (oprocz wspomnianych zebow) jest naturalna, to dlaczego akurat teczowki oczu takie zrobiles? Chyba nie chciales sie pochwalic znajomoscia selekcjonowania obszarow i podbijania saturacji, co?! ;) Takich ludzi tu na peczki... :D
ja również przyczepie sie do oczu, wygladaja tragicznie. 3 przez ta miekość wyglada jak lekko poruszona. zgodze sie z przedmowcami wszystkie trzy nie nadaja sie.
Pracując długo nad tym samym zdjęciem często obserwuję taki efekt: zagalopowuję się za daleko z kolorami.
Dlatego:
a.) kopiuję obraz do nowej warstwy, pozostawiając sobie oryginał "w zapasie"
b.) na tej nowej warstwie nanoszę poprawki aż będę super-zadowolony..
c.) ..a na koniec.. ustawiam jej przeżroczystość na 20% i jest gut.
Przepraszam, że się podczepiam do tego wątku, ale nie warto mi zakładać nowego. Skoro już mowa o oczach to co sądzicie o tak wykonanym zdjęciu i obróbce oczu? Podobny sposób, ale trochę inne wykonanie...
http://img204.imageshack.us/img204/662/new3va2.jpg
ok mialem sie nie wypowiadac ale sie wypowiem - nienawidze kolorowanek
przypomina mi to zerowke i "nie wyjezdzaj za linie" poprostu NIE !!
i jak to sie ma do zdjecia? ok rozumiem albo kolor albo bw i nie wazne czy robione w kompie
czy to byla delta czy inny bw
ale caloksztaltowo takie "kolorowanki" to dla mnie zenada.., - wiem mialem tego nie pisac,,,
lukas_78
16-11-2006, 08:38
A jeśli ktoś miałby ząłożone szkla kontaktowe to co? Kolor oczu może miec każdy :)
A jeśli ktoś miałby ząłożone szkla kontaktowe to co? Kolor oczu może miec każdy :)
Na szczescie producenci soczewek znaja umiar i takich idiotyzmow nie produkuja...
Na zdjęciu b&w ? :D
lukas_78
16-11-2006, 17:21
Na szczescie producenci soczewek znaja umiar i takich idiotyzmow nie produkuja...
chyba jednak nie masz racji stig:
http://www.koloroweoczy.pl/
http://www.soczewki.pl/look.html
Czytając rózne artukuły na temat właściwej kompozycji ustaliłem,że fotografia musi posiadać tzw. mocne punkty, musi miec coś co przyciąga wzrok, ba czasami wręcz szokuje.., i taki był mój zamiar ( w przeciwnym wypadku zdjęcie jako bw powędrowałoby na dno szafy)
Mam świadomość , że zdjęcie posiada wady jednakże na pewno nie nadaje się do kosza
Jednym się podoba innym nie ... wszytkim nie można dogodzić
Pocieszające jest to, że nie tylko ja kombinowałem w podobnym kierunku (odie 83)
chyba jednak nie masz racji stig:
http://www.koloroweoczy.pl/
URL]http://www.soczewki.pl/look.html[/URL]
Podajesz przyklady tak samej nieudolnej i przesadzonej obrobki jak w Twoim wykonaniu. To nie sa naturalne zdjecia tylko badziewna obrobka! Znam osoby, ktore nosza kolorowe soczewki. Widac, ze zmieniaja one "kolor oczu", ale nie robia z ludzi idiotow, ktorzy wygladaja jak by sie na halloween wybierali! To co widac na stronach -- to tylko reklama! Ma na celu przesadne wzmocnienie efektu, zeby bylo ludziom latwiej podjac decyzje. W rzeczywsitosci tak to nie wyglada. Ale Ty chyba nigdy nie widziales tych kolorowych soczewek... ;)
Czytając rózne artukuły na temat właściwej kompozycji ustaliłem,że fotografia musi posiadać tzw. mocne punkty, musi miec coś co przyciąga wzrok, ba czasami wręcz szokuje.., Zle interpretujesz to co wyczytales.
i taki był mój zamiar ( w przeciwnym wypadku zdjęcie jako bw powędrowałoby na dno szafy) Wiec dluga droga przed Toba w zrozumieniu fotografii. Dobre zdjecie robiono jeszcze zanim sie narodziles -- wiec nie bylo czegos takiego jak obrobka komputerowa i przewalone efekciory.
Jednym się podoba innym nie ... wszytkim nie można dogodzić Wskaz mi pozytywna wypowiedz w tym watku, na temat oczu...
Naprawde -- skoro nie widzisz, ze przesadziles -- nie ma sensu dyskutowac. Dales ciala... Zacznij od ogladania zdjec innych (nie tylko oczywiscie tutaj), a za kilka lat zrozumiesz co mialem na mysli i sam bedziesz sie smial z tych zdjec. Uwierz mi -- tak bedzie. :)
Jestem kolejna osobą, ktora podpisuje sie pod tym ze zdecydowanie przesadziles z nasceniem (zeby i oczy)chciales wyroznic oczy a zeby dobrowadzic do idealnej bieli.Jesli nie widzisz swoich bledow nawet po wskazaniu drogi przez bardziej doswiadczonych to komentarze nie maja sensu. NIe wyniesiesz z nich zadnego pozytku. Nie nauczysz sie dobrej fotografii. musisz zmienic podejscie i poddac sie obiektywnej krytyce.
Pozdrawiam Andrzej
puchbeary
20-11-2006, 10:39
Wskaz mi pozytywna wypowiedz w tym watku, na temat oczu...
Naprawde -- skoro nie widzisz, ze przesadziles -- nie ma sensu dyskutowac. Dales ciala... Zacznij od ogladania zdjec innych (nie tylko oczywiscie tutaj), a za kilka lat zrozumiesz co mialem na mysli i sam bedziesz sie smial z tych zdjec. Uwierz mi -- tak bedzie. :)
Wiesz Stig - ja będe pierwszy. Drugie i trzecie mi sie nie podoba. Drugie właśnie z powodu oczu i zębów a trzecie bo jakies takie za bardzo rozmyte - jak z reklamy barbi. ale w pierwszym efekt mi sie sie PODOBA! Moż enie technicznie ale właśnie za te oczy(kolor bym tylko dał inny bo ten wali po -nomen omen - oczach)
Czytam to forum od miesięcy i musze wam powiedzieć jedno - wiedze macie okrutną na temat fotografi i zdjęć ale ni cholery nie potraficie okazą cierpliwości i zrozumienia dla tych którzy zaczynają. Chyba Czornyj w którymś z wątkow napisał że "Słyszał jakoby tylko profesjonaliści na tym forum siedzieli" i mogę wam powiedzieć że wielu moich znajomych którzy tez paraja się fotografia a mam ich kilku ma podobne zdanie. IMHO Wypowiedź Stiga "Sorry, ale jesli sam tego nie widzisz, to na co Ci nasze tlumaczenie...?? to zarozumialstwo. Sami zniechecacie nowych do siebie. No chyba że wam zależy na kółeczku wzajemnej adoracji w zamknietym gronie osób. wtedy watki beda wyglądać nastepująco
- o jakie piękne zdjęcie XX, idelana tonacja, światło, kadr, kontrast
- o dziekuje YY. twoje zdjęcie tez jest piekne ma idealna tonację, światło, kadr, kontrast,
itd...
Chyba nie o to chodzi. Czy żeby wyrazić krytyke trzeba od razu udowodnic swoją wyższość?
Czytam to forum od miesięcy i musze wam powiedzieć jedno - wiedze macie okrutną na temat fotografi i zdjęć ale ni cholery nie potraficie okazą cierpliwości i zrozumienia dla tych którzy zaczynają.
[...]
Chyba nie o to chodzi. Czy żeby wyrazić krytyke trzeba od razu udowodnic swoją wyższość? A gdzie tu widzisz udowadnianie swojej wyzszosci? Krytykujemy, bo mamy do tego prawo -- dzieki temu, ze mamy wiecej doswiadczenia i przerabialismy juz wiele lat temu tandetne efekciki, ktore kompletnie nic do zdjec nie wnosza, a jedynie niszcza caly efekt.
IMHO Wypowiedź Stiga "Sorry, ale jesli sam tego nie widzisz, to na co Ci nasze tlumaczenie...?? to zarozumialstwo. Zarozumialstwo? Bo co? Bo powinienem 5-ty raz z kolei napisac to samo? Kolejny raz mam tlumaczyc w tym samym watku, ze ta obrobka jest spaprana, a kosmicznie przesycone oczy o nienaturalnym kolorze -- to nie jest nic ladnego? Skoro wystawiajacy zdjecia, co chwile probuje mi udowodnic swoja racje, to myslisz, ze chce mi sie tracic czas, na kolejne -- te same slowa? Postanowilem wiec j.w. -- skoro sam tego nie zrozumie, to moje n-te pisanie o tym nie ma najmniejszego sensu.
puchbeary
20-11-2006, 13:42
Dla ciebie to kolejny raz tłumaczenie tej samej kwestii kolejnemu użytkownikowi ale on to słyszy pierwszy raz. A co do wyższości to chodzi mi o inne posty nie tylko tu - wiesz czasami odnosze wrażenie że uważacie że każdy potrafi robić zdjęcia na poziomie profi a jeśli ktos tego nie potrafi jest przez was traktowany jak profi który nagle zgłupiał. To może moje li tylko odczucie ale jak rozmawiam z innymi znajomymi fotografami z mojego otoczenia to oni mają podobne. Krytyka JEST POTRZEBNA ale konstruktywna. Wybacz Stig - ale przy całym moim - uwierz mi - duzym szacunku dla twojej wiedzy -uważam że sformułowanie tak wypowiedzi : ""Sorry, ale jesli sam tego nie widzisz, to na co Ci nasze tlumaczenie...?? jest dla mnie zarozumialstwem i udowadnianiem własnej wyższości.
To jakbys powiedział "nie chcesz słuchac rad mądrzejszych od siebie chłopczyku to baw się dalej swoja zabaweczką..."
Bardzo przepraszam za OT i Ciebie rowniez Stig jesli poczułes się w którejkolwiek chwili urażony tym co piszę.
Dla ciebie to kolejny raz tłumaczenie tej samej kwestii kolejnemu użytkownikowi ale on to słyszy pierwszy raz. Pierwszy? Badz laskaw przetrawic cala dyskusje od samego poczatku i zwroc uwage ile razy tlumacze mu to samo, co i tak nie konczy sie zadnym zrozumieniem z jego strony.
Krytyka JEST POTRZEBNA ale konstruktywna. A gdzie tu widzisz brak konstruktywnej krytyki? Wyraznie oznajmiam, ze to co zrobil, jest tanim i tandetnym efekciarstwem i nie ma zadnego wplywu na wartosc zdjec. Nie napisalem -- "jest do dupy i koniec". Umotywowalem -- dlaczego mi sie nie podoba. To jest KONSTRUKTYWNE. Daje mu dodatkowa wiedze, czego nalezy unikac. Jesli przyjmie ja do wiadomosci -- nastepne zdjecia pozbawione tych "cudow na kiju" -- beda lepsze. Jesli beda lepsze dzieki temu co powiedzialem, to jak inaczej to nazwac? Zeby tak sie jednak stalo -- musi to wziac pod uwage. Chyba, ze nie ma zamiaru, co probuje nam po kazdej odpowiedzi udowodnic. Jesli tego nie zrobi -- to wszystkie konstruktywne uwagi mozna o kant d... potluc.
Wybacz Stig - ale przy całym moim - uwierz mi - duzym szacunku dla twojej wiedzy -uważam że sformułowanie tak wypowiedzi : ""Sorry, ale jesli sam tego nie widzisz, to na co Ci nasze tlumaczenie...?? jest dla mnie zarozumialstwem i udowadnianiem własnej wyższości. To jakbys powiedział "nie chcesz słuchac rad mądrzejszych od siebie chłopczyku to baw się dalej swoja zabaweczką..." Bo taki wlasnie jest sens mojej wypowiedzi. Po to wlasnie uczacy sie, wystawiaja zdjecia na forum -- zeby sie czegos nauczyc. Jesli nie chca sie uczyc -- to po co my mamy sie produkowac? Skoro nie maja brac pod uwage naszych komentarzy -- to w jakim celu ich oczekuja?
A zarozumialstwem, to byloby gdybym zdjecia skomentowal w ten sposob: "Wszystko do dupy! Zobacz jak ja to robie!"...
Wiekszym problemem, calkowicie przez Ciebie niedostrzeganym, jest megalomania mlodych. W tej dyskusji nie jest zle nastawienie "lepszych" do nowicjusza, tylko przeswiadczenie tego ostatniego, ze splodzil cos pieknego... Mimo, ze nikomu sie to nie podoba -- nie potrafi wyciagnac z tego zadnej lekcji, nadal tlumaczac ze "tak jest super-extra" (przenosnia)...
puchbeary
20-11-2006, 14:31
Troche racji moze i masz. Dobra, nie miejsce to i nie czas na taką polemikę. EOT (reszta na PW)
Ucze się fotografii i robię różne experymenty, zdjecie ma podobną ilość przeciwników jak i zwolenników, jeden z oglądających wytknął błędną perspektywę w której pokazałem męzczyznę i z tym się zgadzam.
Jesli chodzi o zęby (druga fotka) stig faktycznie przesadziłem...no ale oczy ? Nie wiem czy masz zastrzeżenia co do obróbki czy też do koloru ? Być może faktycznie sa nienaturalne jesli się na nie spojrzy , ale czy muszą być ? A 3 fotka >? Tez nie do zaakceptowania ? Tam nie ma retuszu oczu i zębów...
pozdrawiam
...a czy fotka musi być w ogóle zaakceptowana ?! - "być albo nie być - oto jest pytanie" - NIC nie musi być - zacznij od nowa!...robcio
tylko niebieskie ? a piwne ,szare itp.?