Zobacz pełną wersję : D300 przebieg
Witam.
Kupiłem używane D300. Mam pytanie odnośnie sprawdzenia przebiegu migawki. Sprawdzałem w "Opandzie" i pozycja Total Number.... pokazuje około 5300. i Tu moje pytanie: Czy to całkowita ilość klapnięć, czy JPG i Nef liczone są osobno? Jeśli są liczone osobno, to jakim programem można to sprawdzić?
Pozdrawiam.
To jest całkowita ilość bez względu na to czy robione w jpg czy w nef.
całkowity przebieg.
Pozdrawiam!
Dzięki.
Znaczy że sprzęcik jak na 16 m-cy użytkowania, ma migawkę na rozruchu jeszcze :)
Pozdr.
Takie na rozruchu najczę padają :p
Takie na rozruchu najczę padają :p
srają:)
A sprzęt faktycznie na rozruchu.
Stan licznika uwzględnia też zdjęcia modyfikowane w aparacie.
...oraz zabawę z Live View (niekoniecznie robiąc zdjęcia)
maciek_apocaliptic
24-02-2010, 16:58
Niedawno kupiłem d200 z bardzo podobnym przebiegiem. Cuda się zdarzają :)
...oraz zabawę z Live View (niekoniecznie robiąc zdjęcia)
Czy mógłbyś rozwinąć?
Witam.
Kupiłem używane D300. Mam pytanie odnośnie sprawdzenia przebiegu migawki. Sprawdzałem w "Opandzie" i pozycja Total Number.... pokazuje około 5300. i Tu moje pytanie: Czy to całkowita ilość klapnięć, czy JPG i Nef liczone są osobno? Jeśli są liczone osobno, to jakim programem można to sprawdzić?
Pozdrawiam.
Klapnięcie to klapnięcie, zapis nie ma znaczenia (JPG/NEF), gratuluję trafienia okazji :D
Dziękować...
Zakup tego aparatu przypominał konkurs kto pierwszy ten lepszy... :-D
Najszybciej się zdecydowaliśmy (głównie moja żona). Opłacało się podjąć szybka decyzję.
Czy mógłbyś rozwinąć?
instrukcję sobie rozwiń :mrgreen:
a żeby nie było OT, total zdjęć to nie tylko zdjęcia, to również każde podniesienie lustra w trybie LV, oraz jeśli dobrze kojarzę to zupełnie bezsensu zdjęcia zmieniane w aparacie jak już ktoś napisał:)
Zdarzają się okazje ale rzadko. Mnie się też przytrafiła, kupiłem trzysetkę z przebiegiem poniżej 5k a wiekowo była powyżej roku.
hostman22
17-03-2010, 16:28
chce nabyć używane d300 (dwu letnie). Zrobiłem zdjęcie opanda w "total number of shutter..." pokazuje 10500. Czy to możliwe aby był taki niski przebieg? Zwłaszcza że są wgrane profile z d2x, jak ktoś mało korzysta z aparatu to chyba w profile się nie bawi..?
bijeczek
17-03-2010, 16:54
chce nabyć używane d300 (dwu letnie). Zrobiłem zdjęcie opanda w "total number of shutter..." pokazuje 10500. Czy to możliwe aby był taki niski przebieg? Zwłaszcza że są wgrane profile z d2x, jak ktoś mało korzysta z aparatu to chyba w profile się nie bawi..?
Ale pierdoły! A co ma wgrywanie profili do ilości zrobionych zdjęć?? Nie każdy żyje z robienia zdjęć! Mój D300 ma ok. 1 roku i na liczniku ~13.000 klapnięć, a profile miałem wgrane, jak miałem klapnięć może ze 100.
hostman22
17-03-2010, 17:07
Profile były tak na marginesie, po prostu jak ktoś już je wgrywa, to chyba aparatu używa częściej niż 3 razy do roku. Bodajże w przypadku d70 opanda potrafiła pokazywać głupie wskazania. Stąd moje obawy. Ale jeżeli licznik w d300 tak łatwo się nie zeruje, to przynajmniej jedna wątpliwość odpada.
Ja sprzedałem koledze tu na forum D300 które miało 1,5 roku i trochę ponad 11 tysięcy zdjęć. Ja myślę , że pomimo że to cyfrówka to nie każdy- a przynajmniej nie ja ma w zwyczaju robić 100 takich samych kadrów i 1500 zdjęć na każdej sesji . Jak ktoś robi zdjęcia dla przyjemności to taki a nie inny przebieg nie powinien być dziwny po 1,5 roku użytkowania.
Dokładnie za przedmówcami. Ilość zdjęć ma się nijak do wieku. Używam amatorsko nie robię kotletów i D300 kupiony w grudniu 2007 sprzedałem kilka dni temu z przebiegiem 10260. Takoż samo profile. Małem wgrane lecz szybko stwierdziłem że to bzdura i nadal tak uważam. Robię w RAW i nie używam NX więc profile psu na budę jak dla mnie.
Szakall1
17-03-2010, 19:01
i również zgodzę się z przedmówcami ponieważ często używam aparatu ale wychodzę z założenia że lepiej zrobić jedno porządne zdjęcie niż kilkaset nijakich, wiec wiek aparatu ma sie nijak do ilości klapnięć :)
Mój ma 1,5 roku, 8000 na liczniku i wgrane profile.... :)
Wojteksw
17-03-2010, 19:52
Mam d300 prawie dwa lata, wgrane profile i stan licznika 4717. Czy to świadczy o tym, że przy ewentualnej sprzedaży będę oszustem.
JohnnyBravo
17-03-2010, 20:14
Warto zauważyć, że przebieg jak i stan body wcale nie muszą iść ze sobą w parze. Dla przykładu aparat używany w studio może mieć gigantyczny przebieg i idealny stan wizualny bo sobie na statywie leżakuje ;) a u kogoś innego może mieć niewielki przebieg i fatalny stan wizualny wynikający z trudnych warunków użytkowania. Przy zakupie używanego body podobnie jak przy zakupie samochodu polecam zdrowy rozsądek :)
może mieć 2 aparaty albo nie koniecznie klepie jak poj...y :) hehehe z tej dyskusji aż mam ochotę sprawdzić sobie jaki to ja mam przebieg...
moja D300 ma naklepane prawie 40tys, w profile sie nie bawie. Po tylu zdjeciach juz czuc, ze juz ma aparat cos za soba.
piter123789
24-03-2010, 18:39
moja D300 ma naklepane prawie 40tys, w profile sie nie bawie. Po tylu zdjeciach juz czuc, ze juz ma aparat cos za soba.
Tzn? Mógłbyś rozwinąć?
Atlis możesz rozwinąc opowiedz. Ja mam w D300 44tysie i jakos tego nie czuje.
W D70s tez stukło ponad 40tys. i lustro tez nie dyszy ani nie sapie.Nie czuje zmeczenia.:smile:
Chyba żartujesz. Mój ma 70 000 na liczniku i praca z nim jest tak samo miła jak dwa lata temu po zakupie.
Ani razu podczas tego czasu nic w jego pracy nie wzbudziło mojego niepokoju.
Dla mnie to body to konstrukcja wołu roboczego nie do zdarcia. Na spółkę z 17-55 2.8 tworzą niezastąpiony duet.
Pozdrawiam
Łukasz
edit: Wypowiedź użytkownika Atlis to zwykłe trolowanie inspirowane przez wrogie siły.
No nie wiem, moze to dlatego, ze mam D3s i mi sie jakos wydaje D300 rozjechana, tak jak kiedys stara D100. Prawda tez jest, ze D300 ze mna przezyla naprawde duzo - w sumie objechala Europe wzdluz i wszerz, zaliczyla Afganistan... btw u mnie tworzy duet z Tamronem 17-50 f2.8, ktory juz jest rozklepany jak stara baba...
Mojemu d300 ostatnio stukneło 91tys, i dalej ma się bardzo dobrze, obudowa wygląda jak nowa, żadna guma się nie odkleiła...
Hmm, mi rog gumy przy joysticku sie odkleil. I delikatna rysa na ekranie pod oslona - cholerny piach pustynny...
saturnus1981
28-03-2010, 19:56
Dokładnie za przedmówcami. Ilość zdjęć ma się nijak do wieku. Używam amatorsko nie robię kotletów i D300 kupiony w grudniu 2007 sprzedałem kilka dni temu z przebiegiem 10260. Takoż samo profile. Małem wgrane lecz szybko stwierdziłem że to bzdura i nadal tak uważam. Robię w RAW i nie używam NX więc profile psu na budę jak dla mnie.
Niby dlaczego psu na budę? Ja mam wgrane profile do Lightrooma i korzystam z nich.
Ta... kupując używkę, pozostaje pytanie czy to pierwsza migawka? I jak teraz jest z rejestracją zdjęć poprzez NCCP?
Pozdrawiam
mario73z
02-04-2010, 16:38
Swoją drogą ciekawe czy jest określona jakaś żywotność migawek w Nikonach ??. np. D700 to 400000 i wymiana. Spotkał się ktoś z takimi specyfikacjami ??
Rafał_Sz
02-04-2010, 17:04
Jest tylko małe ale. Puszka może mieć rzeczywisty przebieg np. 100 000, a opanda pokaże 10 000. Jak to możliwe? Przy 90 000 wymieniono migawkę. Ale to marginalne przypadki i raczej nie ma co brać ich pod uwagę.
Pawel Pawlak
02-04-2010, 18:10
Swoją drogą ciekawe czy jest określona jakaś żywotność migawek w Nikonach ??. np. D700 to 400000 i wymiana. Spotkał się ktoś z takimi specyfikacjami ??
no przecież producent podaje w korpusach klasy d300 i wyższych "migawka przetestowana dla 150.000" (tak samo jest w d700) w d3,d3x,d3s jest "przetestowane dla 300.000". Co wcale nie znaczy że migawka w d300 wytrzyma minimum 150.000 a w d3x że docięgnie do 300.000. To są orientacyjne wartości, nie gwarantujące niczego.
Jak czytam o tych priofilach jakis d2coś to sie głupio troche czuje bo ja mam na liczniku 160 tys i ich nie wgrałem, czy to sie wgrywa moze z lustrzanek sony?
Jest tylko małe ale. Puszka może mieć rzeczywisty przebieg np. 100 000, a opanda pokaże 10 000. Jak to możliwe? Przy 90 000 wymieniono migawkę. Ale to marginalne przypadki i raczej nie ma co brać ich pod uwagę.
Informacja nieprawdziwa. Serwis nie kasuje stanu licznika w przypaku zmiany migawki - taka jest polityka serwisowa, przebieg aparatu jest ciagle widoczny, włąsnie po to by moc okreslic jego stan wszlegem zuzycia. Mało tego kazdy naprawa w serwisie jest rejestrowana i widoczna dla innych serwisów.
Migawka to tylko jedna z czesci apratu, stosunkowo niedroga przy wymianie, polska oficjalna cena samej migawki d300 to tylko ok 300 zł. Razem z wymiana ogumienia i diagnostyka aparatu to ok 900 zł. Predzej od migawki zespuje ci sie naciag lustra, wytra styki w bagnecie i odkleja gumy:)
Ta... kupując używkę, pozostaje pytanie czy to pierwsza migawka? I jak teraz jest z rejestracją zdjęć poprzez NCCP?
Pozdrawiam
To troche tak jakbyś nie spotkał się z dziewica:)
gregory63
02-04-2010, 20:40
farciarz! - prawie nówka.
D300 jest dosyć mocny, rzadko słyszy się o padających migawkach, mój ma jakieś 80 kilka tyś i narazie tylko z gumami był problem, poza tym nigdy nie zawiódł a mam go już prawie 3 lata.
Rafał_Sz
03-04-2010, 05:55
Informacja nieprawdziwa. Serwis nie kasuje stanu licznika w przypaku zmiany migawki - taka jest polityka serwisowa, przebieg aparatu jest ciagle widoczny, włąsnie po to by moc okreslic jego stan wszlegem zuzycia. Mało tego kazdy naprawa w serwisie jest rejestrowana i widoczna dla innych serwisów.
No to mamy problem. To co napisałem, opierałem na bezpośredniej informacji z serwisu NP. Więc albo się mylisz, albo serwis udzielił mi błędnej odpowiedzi. Miałem okazję kupić D300 z bardzo dużym przebiegiem za śmieszne pieniądze, profilaktycznie chciałem zrobić mu serwis, jednak po wycenie z serwisu do transakcji kupna puszki nie doszło dlatego nie będę uparcie trwał przy swoim, a jedynie przy tym co usłyszałem z serwisu na temat wymiany migawki na fabrycznie nową i kasowania licznika w tym konkretnym modelu.
Nie ma zadnego problemu.
Widocznie wymieniono nie tylko migawke. ale także "istotne podzespoły apratu".
krzysztof jot
03-04-2010, 14:30
Mojemu d300 ostatnio stukneło 91tys, i dalej ma się bardzo dobrze, obudowa wygląda jak nowa, żadna guma się nie odkleiła...
odklejające się gumy, to - wg mnie - nie jest wina kleju i gumy, tylko.. hmm ... fizjologia użytkownika. Rózne dłonie, różny uścisk, pot i krew :) - no i potem efekty są rózne. Miałem już 6 body d300 a wcześniej dwa D200 i 100 i 70 - sprzedawałem przy przebiegach 30-49tys nigdy nic się nie odklejało, a widuję body po 10tys pomazane klejem... taka moje teoria, ale może nie mam racji. I jak wspomniał ktoś - na statywie, wyzwalany wężykiem może mieć i 150tys i będzie jak z fabryki. Trza ogladać i tyle.
andrzejekgaj
03-04-2010, 17:53
To prawda, wygląd zewnętrzny a zwłaszcza gumy wcale nie świadczą o przebiegu to tak jak z samochodem moja 300-ka ma 60 tyś i nic nie odstaje. Kwestia kto ma jakie dłonie ;-)
...to tak jak z samochodem moja 300-ka ma 60 tyś i nic nie odstaje. Kwestia kto ma jakie dłonie ;-)
...i stopę. Mercedes 300D? One robią po 3mln km ;)
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać ;)
A w moim F5, który od 3 miesięcy stoi na półce zame gumy się doś znacznie odkleiły, mimo, że przez 3 miesiące zrobił jedną kliszę. Przebieg: 36klatek, a zużycie (zewnętrzne) conajmniej dwukrotne niż jak go kupiłem.