Zobacz pełną wersję : Co wybrać V600 czy V700
No właśnie co jest lepsze(Epson)?
nic nie wiem na temat v600
Co do V700 to wypiszę główne wady a potem zalety :)
wady:
- budowa ramek do średniego formatu. Tak duży film ma tendencję do wyginania się i nawet wielomiesięczne trzymanie w ciężkich albumach w celu prostowania - nie zdaje gezamminu. Pod wpływem ciepła i tak się zaczyna wyginać.Rozwiązaniem byłoby umieszczenie ruchomych takich jakby listewek które mozna by było ustawić pomiędzy klatkami. Nie niweluje to całkowicie problemu - ale zawsze coś
- budowa ramek do małego obrazka - tutaj prostowanie w albumach jest dobrym rozwiązaniem, ale są czasem filmy złośliwe, które bardzo szybko zaczynają się wyginać pod wpływem ciepła- ale oczywiście w mniejszym stopniu niż średni format. Rozwiązaniem tego problemu jest zakup ramek z szybkami newtona - są takowe
- program epsona - jak dla mnie koszmarek
- skany nie są tak bardzo klarowne jak ze skanerów dedykowanych
zalety:
- efekty skanowania są naprawdę dobre - w niektórych przypadkach porównywalne do skanerów dedykowanych (po wyostrzaniu - ta szyba jednak swoje robi)
- więcej klatek można zeskanować za jednym podejściem niż w skanerach dedykowanych
- możliwość niezbyt drogiego dokupowania softu silverfast - polecam
zdecydowanie tylko i wyłącznie V700 :)
Moim zdaniem skanery płaskie zawsze będą parę kroków za jamnikami. Dedykowany skaner (Nikon z serii LS albo Minolta) z obiektywem, i możliwością ręcznego albo automatycznego ustawienia ostrości - jest nie do pobicia.
Ale z tych dwóch - jeślibym koniecznie musiał - wybrałbym 700
Pozdrawiam
Pat
Dzieki,
Szukam czegos do sredniego formatu:-) do strony i jako wgladowki
Dzieki,
Szukam czegos do sredniego formatu:-) do strony i jako wgladowki
Jeśli nie chcesz większego formatu niż 120, przełkniesz skanowanie tylko dwóch pasków na raz i nie przeraża Cię gęstość optyczna 3.4 (do negatywów w zupełności wystarczy) - bierz V600. Efekty będą przyzwoite.
Na V700 efekty będą przyzwoitsze, wejdzie weń dwa razy więcej pasków, obsłuży większy format i lepiej radzi sobie ze slajdami (zwłaszcza z tmi wołanymi samodzielnie - są zazwyczaj gęstsze). I oprogramowanie też ma lepsze - choćby SilverFasta w zestawie. Ma też możliwość skanowania na mokro (przystawki nie ma w zestawie, ale można ją dostać za darmo). Co do ramek - wszyscy marudzą, że niby mało trwałe i źle trzymają film, co jest dla mnie bzdurą. Trzeba tylko odpowiednio się z nimi obchodzić; kupowanie tych z betterscanning.com moim zdaniem mija się z celem. Ramki do V700 mają regulowaną wysokość, co też ma duży wpływ na ostrość.
Osobiście polecam V700.
koniecpolska
24-02-2010, 16:22
Dzieki,
Szukam czegos do sredniego formatu:-) do strony i jako wgladowkiNo to po co przepłacać za V600/700 skoro można jeszcze kupić nowy 4990 za 600-800zł.
No to po co przepłacać za V600/700 skoro można jeszcze kupić nowy 4990 za 600-800zł.
Gdzie? Nie mylisz przypadkiem z 4490?
Co do ramek - wszyscy marudzą, że niby mało trwałe i źle trzymają film, co jest dla mnie bzdurą.
No sorki ale to nie jest bzdura....to fakt(chodzi o trzymanie sredniego formatu)
No sorki ale to nie jest bzdura....to fakt(chodzi o trzymanie sredniego formatu)
Fafniak, napisałem wyraźnie - dla mnie jest bzdurą, dla nikogo więcej nie musi.
Zeskanowałem już trochę filmów korzystając z ramki Epsona i nigdy nie miałem problemów z tym, by film trzymała płasko. Na początku sprawia wrażenie rachitycznej i nietrwałej, jednak jej użytkowanie tego nie potwierdza. Jeśli ktoś chce wydawać grube dolce na ramki z szybką zza oceanu - wolna wola.
Jeśli coś Epson powinien poprawić - to trzymanie małego obrazka. Ten jest trudniej opanować.
To ja mialem dokladnie odwrotne spostrzezenia... maly obrazek byl calkiem ok - ze srednim bylo duzo gorzej.
Natomiast z pojedynczymi klatkami 6x7 - bylo calkiem ok. Problemem byly dluzsze filmy -2,3 klatki