Zobacz pełną wersję : Duuuuża torba na sprzęt + laptopa
Jakieś pomysły w co zapakować zagripione body z podpiętym 70-200 VR, dodatkowo 300/4, 85 i może ze 2 inne szkła, lampę no i laptopa. Na razie mi przychodzi do głowy Tamrac super pro 14, bo super pro 13 będzie chyba mały? www.tamrac.com/613.htm www.tamrac.com/614.htm
ale w nich laptop jest dziwnie ulokowany, sądzę, że byłby zgniatany między ciężkim sprzetem a ciałem. Wygrywa więc jeszcze inny model - Tamrac Ultra pro 13, ma kieszeń na laptopa z przodu.
Niestety nie mam gdzie obejżeć tych toreb.
Kto ma w ofercie coś podobnego do Tamraca ultra pro 13 ?
Mariusz888
24-02-2010, 01:59
Polecę Classifieda 250AW - powinno Ci to wejść raczej bez większych problemów a i dyskretna bestia z niej jest :) koniecznie model 250 bo ma kieszeń na lapka z której 200 jest ciut okrojona (tzn jest ale "to już nie to" ) - tak jak mówię - powinno wejść ale zdecydowanie dobrze by było przymierzyć :) chyba że nie zależy Ci tak bardzo na dyskrecji (bo ten Tamrac do takich nie należy) to może Reporter 650 albo Commercial (ale to już troszku duże jest ) ;)
Nie. Z Loewepro odpowiedni byłby Magnum (z nadmiarem) ale jego waga :mrgreen: (i cena) zniechęca.
Sposób układania sprzętu w Reporterach mi nie odpowiada.
Również polecam Classifieda 250AW. Mieści się bez problemu D3 z zapiętym 70-200 bez osłony. Lub samo 70-200 z osłoną :) Laptop 14 również wchodzi bez zarzutu! Jeszcze jedna fajna sprawa - z tyłu w kieszeni zmieszczą się dokumenty w formacie A4.
Nie patrz co piszą w opisie tej torby przez Lowepro - sam wypróbuj!
Ja mierzyłem wszystko na targach w Łodzi - człowiek z Lowpro bardzo się zdziwił jak błędne dane są w opisie torby.
A tak poza tym bardzo praktyczna i nie kojarzy się bardzo z torbą foto :)
Pozdro :)
nie lubię wysokich toreb i wsadzania body ze szkłem w pionie. Lubię tak jak to jest w plecakach - po otwarciu klapy wszystko dostępne, no ale chcę torbę, nie plecak.
jak patrze na Classifeda to tam nie układa się body z 70-200 poziomo. A jeśli tak,to cała reszta sprzetu będzie pod spodem. Niedobrze.
ta PR 460 wygląda OK, choć mogłaby byc większa. Zaleta - mała waga (poniżej 2 kg) a nie jak lowepro magnum - 7,7 kg !!!
A może Hama Defender 210 lub 220
Dokładnie. Hama Defender 220 jest olbrzymia, a 210 całkiem spora
piter123789
24-02-2010, 20:42
A może coś takiego? http://allegro.pl/item930062946_jpa_plecak_foto_laptop_lustrzanki_ca non_nikon_sony.html#gallery. Mam taki plecak tylko bez kieszeni na lapka!
Sory, nie doczytałem że nie bierzesz pod uwagę plecaków.:) Proszę o łaskawy wyrok!:D
A może Hama Defender ... 220Spora, OK. Bez bocznych kieszeni?
Na razie wygrywa ciagle Tamrac Ultra Pro 13.
Jacek, czy ty kiedykolwiek odpoczywasz od forum? ;) Od siebie mogę dodać, że torby tego producenta(Tamrac) są strasznie wytrzymałe, mimo bardzo prostej i lekkiej konstrukcji. W zasadzie nie sposób ich pobrudzić, podrzeć, czy rozedrzeć. Mnie pasują o wiele bardziej niż Lowepro, choćby ze względu na poduszkowe grodzie na szkła i korpusy. Da się z tym biegać i jedną ręką zmieniać obiektywy. Ideałem byłoby przymierzyć i sprawdzić samemu. Jeżeli jednak nie masz takiej możliwości, może warto wystawić podobnego posta na zaprzyjaźnionych forach? Na pewno ktoś używa podobnego modelu do przenoszenia sprzętu.
Mnie też podchodzi Tamrac bardziej niż Lowepro, choc mówie tu generalizując, bo miałem w ręku inne modele toreb/plecaków niz to co chcę kupić. Ale firma stosuje te same pomysły, materiały w całej serii, więc ... wolę Tamraca. Domke wiem, że by mi była za wiotka. Kata tez jest fajna. Ale tak duża torba kata to ponad 1 tys - sporo.
Raczej znam asortyment tych topowych producentów. Może jakaś z mniejszych firm robi jednak też takie duże modele toreb? Vanguard, Delsey, Naneu itp
Kata tez jest fajna. Ale tak duża torba kata to ponad 1 tys - sporo.
Właśnie! Tamrac wygrał u mnie ceną. Myślałem, że kupię jakąkolwiek torbę a jak się rozleci, to kupię następną. Problemem jest to, że po niemal dwóch latach nie chce puścić ani jeden szew. Tamrac za którym się rozglądasz kosztuje ok 450zł i nawet jeżeli konkurencja ma coś równie ciekawego w ofercie, to cena na pewno będzie wyższa.
To może i ja się podepne pod temat czy do defendera 220 da się wsadzić d700 z 24-70 i drugą puche z 80-200 bez odpinania tych obiektywów? plus oczywiscie więcej gratów ale to już dowolnie ułożone! co do tamrac 13 pro jest fajna ale chyba w polsce niedokupienia/?
co do tamrac 13 pro jest fajna ale chyba w polsce niedokupienia/?da się kupić.
Zwróć uwagę, że sa Tamrac Ultra pro 13 i Tamrac Super pro 13. To 2 różne torby.
kupiłes tego Tamraca? Odgrzewany kotlet ale interesuje sie tym tematem
Kupiłem plecak Kata Bug 205 PL - taki dość duży, ładny dostęp do wszystkich szkieł, aparat sobie leży z podpiętym 70-200. Torbę kupiłem mniejszą, Lowepro Nowa 5 AW (starszy model, teraz sa juz następcy). Niestety w torbie jak leży lustrzanka z 70-200 to jest mało miejsca na inne szkła, jest wtedy złe wykorzystanie przestrzeni. W torbach jest ekonomicznie jak szkła są poustawiane pionowo. Jak ktoś pracuje najczęściej na tele to jest problem, bo przy każdym chowaniu aparatu trzeba odpinać szkło (nie lubię - kurz na matrycy). W plecaku nawet jak mam body z 70-200 to i tak zmieszczę kilka innych szkieł, lampkę itd.
ja również nie lubię jak odpinać trzeba szkło aby body weszło do torby. grrr dzięki za info niestety nie rozwiązuje to mojego dylematu takie rozwiązanie.
Kupiłem plecak Kata Bug 205 PL
troszkę archeologii :)
Jacku,
205 PL ciągle do dostania (203 już pod marką manfrotto), a ja od dłuższego czasu zastanawiam sie nad tym plcecakiem.
Kilka pytań, jeśli mógłbyś pomóc:
- do body podpięty 24-70, a 70-200 "luzem", jak to rozwiązujesz?
- ten plecak nie ma pasa biodrowego (jest opcjonalny), nie przeszkadza przy dłuższym chodzeniu?
- jak będzie działać jeśli z boku podepnę statyw typu 055 z głowicą?
Pozdrawiam
pss
pysson
przepraszam, że się wtrącam, ale z tego co widzę to zamierzasz napchać sporo sprzętu do tego plecaka :)
Co prawda nie miałem przyjemności jakiegoś sensownego sprawdzenia tej katy ale ten "paseczek biodrowy" nie sprawia wrażenia wygodnego...
Co do mocowania statywu, ja osobiście wolę mocowanie na środku. Lepiej mi się rozkłada ciężar (055 najlżejszy nie jest ;))
To spory plecak i środek możesz w pewnym stopniu modyfikować, więc zmieszczenie puchy z 24-70 i 70-200 nie powinno stanowić większego problemu.
Często mam podpiety 85 mm, a z boku jest 70-200. Żaden problem. I po drugiej stronie daje inne szklo do wywazenia.
Natomiast statywu nie mocowalem. Wg instrukcji statyw mocuje się na wierzchu plecaka (co nie uwazam za praktyczne), a nie z boku. Ja juz praktycznie nie używam statywu, wiec to mnie nie obchodzi.
Plecaka uzywam od dawna nagminnie zamiast torby. Nosze go niemal codzienne. Jest wiele lepszy dostep do szkieł, gdy chowam z podpietym 70-200 to nie ma problemu. No i w dodatku mam tam laptop. A jak nosilem torbe to oprocz tego musiałem mieć aktowke na lapka.
Jedyna wada to żółty kolor, który przyciaga muszki jak sie położy otwarty plecak na łące.
Co do noszenia - ja go nosze na dystanse góra kilkadziesiąt metrow - z domu do samochodu i z samochodu do studia. Zarzucam go na jedno ramię bo mi sie nawet nie chce zakladac go dokładnie. Więc o pasie biodrowym to nawet nie myślę. Aha - te pianki na szelkach są twarde, wg mnie zdecydowanie za twarde na dlugie wyprawy, gdy plecak jest mocno zaladowany (i z laptopem).
Jak szukasz dużej torby, to ten Tamrac Ultra Pro 13 powinien spełnić twoje oczekiwania.
T13 to jednak zupełnie inna (większa torba) niż Nova5.
Sam mam już od dłuższego czasu Tamraca Pro 12. Miejsca jest naprawdę sporo, a sama torba jest dość sensownie zaprojektowana.
Co do samego wykonania jest naprawdę BARDZO dobrze. Po kilku latach (używana raczej normalnie) wygląda prawie jak nowa.
Plecak mam Lowepro i wychwalałem go już nie raz, ale torby na Lowepro raczej bym nie zamienił bo Tamrac jest naprawdę świetny a przy okazji tańszy :)
Ja mam Nova 5. Ale prawie nie uzywam. Jednak generalnie nosze ciut wiecej sprzętu. No i lubie mieć podpiety 70-200., a wtedy do torby sie nie miesci juz prawie nic (drobiazgi typu 50 mm tak, ale niewiele więcej). O laptopie nie wspominając. :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź i podpowiedzi.
Przez 5 lat używałem Katy 3N1 i Lowepro CompuRover.
Po przesiadce na FX się nie mieszczę. :)
Katę, którą używałem jak slingshota zamieniłem na Retrospective'a i używam do krótkich wypadów z 2-3 obiektywami.
Szukam plecaka do całodziennego łażenia, samolotu i wakacyjnych wyjazdów, czyli takiego, który sporo pomieści.
Kata 3N1 okazała się niezbyt wygodna, ale do jej jakości nie mam żadnych zastrzeżeń (poza kolorem insertów).
Plecak Lowepro jest genialny jeśli chodzi o komfort jego noszenia, ale jakość wykonania i dostęp do sprzętu taki sobie.
Kata Bug 205 jest lekka, ma podwójny dostęp do komory i można mocować statyw z boku. Takie mocowanie jest lepsze moim zdaniem i nie przeszkadza tak bardzo jak centralne.
Fotografia to dla mnie tylko i wyłącznie hobby i po troszę forma aktywności fizycznej, więc targanie kilkunastokilogramowego plecaka mnie nie przeraża. :D
Wygląda na to, że będę szukał dalej.
Dziękuję, pozdrawiam
pss