PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Parkingowy hotel...

Inkognito
23-02-2010, 18:03
...takie mam skojarzenie patrząc na ten budynek :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/Hotel_like_a_car_parking__by_ink_gp-1.jpg
źródło (http://fc09.deviantart.net/fs71/f/2010/041/0/0/Hotel_like_a_car_parking__by_ink_gp.jpg)

A wy? :)

elix
23-02-2010, 19:06
O! Tego jeszcze nie widziałem :)

Generalnie i ogólnie rzecz biorąc fajne - mam jedną drobną wątpliwość dotyczącą podłogi - może mogło by jej być nieco więcej - tak, żeby krawężnik na zakręcie miał choć odrobinę oddechu. Generalnie jednak jest to detal - ale w przypadku twoich zdjęć zazwyczaj pozostaje jedynie dyskusja o detalach i dążeniu do nieuchwytnego ideału. :)

Inkognito
23-02-2010, 19:18
Niestety Wojtku sam pewno wiesz, że gdyby sie dało mieć więcej podłogi to by była.
Kurcze. Sytuacja była o tyle idiotyczna, że zdjęcie jest robione de facto ze śmietnika.
Tak ze śmietnika. Stanąłem na murze okalającym kontenery ze śmieciami. Jakieś półtora metra nad ziemią. Zaraz pod tymi kontenerami, były samochody - jakiś jeden wlazł nawet w kadr i byłem zmuszony stemplować.
Inaczej tego nie umiałem od tej strony chwycić a spodobało mi się oświetlenie zachodzącego słońca i miękkie światło odbite o innej barwie.
Sam też nad tym ubolewam.

elix
23-02-2010, 21:03
Zaskoczony nie jestem - z góry założyłem, że skoro jest takie cięcie to pewnie było czymś podyktowane ;)

woda
24-02-2010, 01:12
Jakbym je zobaczyl bez podpisu to i tak poznalbym, ze Twoje. Bardzo przyjemne dla oka. Tylko co to jest na tej pierwszej palmie? Blik czy jakies przeoczenie w przecieraniu maski? Sorry ale mi sie to rzuca w oczy od razu. Za kazdym razem jak patrze na to zdjecie. A tak poza tym to bardzo zgrabnie wyszlo.

mjr
24-02-2010, 15:04
Ink.
Zachodzę w głowę, gdy patrzę na to zdjęcie, czemu ten budynek jest "rozchodzący" na boki.
Wszystko idealnie proste, obróbka fantastyczna .... a jednak mi to przeszkadza.
I wiesz co?
Dochodzę do wniosku, że tego budynku nie trzeba było prostować.

Owszem, jak byś miał więcej miejsca, to by i prostowanie było mniej zauważalne, a może i nie?
Sam już nie wiem.

Pozdrawiam

Inkognito
24-02-2010, 15:08
Skąd pomysł, że budynek w ogóle był prostowany?
Owszem był ale... jeżeli chodzi o oś poziomą, czytaj- horyzont.
Z pionami udało się nic nie robić. To górna część pionowego kadru. Zniekształcenia powstają w sposób naturalny, zastosowania szerokiego kąta.
Polecam zmierzyć czym się da - nic się nie rozłazi.
Już drugi raz piszesz to pod tym zdjęciem.
Nie prostować... aleś wymyślił! :D

Wojtek -> nakieruj mnie na ten blik bo nie widzę :)

cheyenne
24-02-2010, 15:19
ładne, podoba się

mjr
24-02-2010, 15:44
Wiesz, piszę bo uznaje cię za eksperta w architekturze.
Czyli brakuje przestrzeni, której jak piszesz nie miałeś.

:)

Inkognito
24-02-2010, 16:13
No ale gdzie Ci brakuje przestrzeni? Nie ogarniam tego.
Mógłbym przecież zadrzeć obiektyw do góry i prostować, ale zapewne nie miałbym kompletnie dołu a efekt rozłażenia się byłby znacznie bardziej wyraźny.

woda
24-02-2010, 17:54
Tutaj.

http://img246.imageshack.us/img246/1716/hotellikeacarparkingbyi.jpg (http://img246.imageshack.us/i/hotellikeacarparkingbyi.jpg/)

Z drugiej strony, nikt na to nie zwraca uwagi to moze mi sie tylko wydaje. Omamy mam widac i juz :)

Inkognito
24-02-2010, 18:02
No ale gdzie ten blik?:D
Ja nadal nic nie widzę :P
Zauważ, że jest inny rozkład świateł wszędzie tam, gdzie nie dociera już bezpośrednie światło słoneczne :)
Może o to chodzi?

woda
24-02-2010, 18:08
Tam wg mnie jest cos w rodzaju obszaru o w widoczny sposob mniejszym kontrascie. Ale jesli tylko ja to widze to znaczy, ze to jakies zludzenie i jest OK.

Inkognito
24-02-2010, 18:11
Wydaje mi się, że to przez różnicę w oświetleniu.
Ale dawno obrabiałem - nie zdarzyło mi się jednak przeoczyć aż tak wielkiego fragmentu nigdy ;)

elix
24-02-2010, 18:26
Ja was pogodzę bo już przy pierwszym wpisie wody na ten temat wydawało mi się, że wiem o które miejsce mu chodzi i teraz widzę, że się nie myliłem. Rzeczywiście jest tam fragment który ma mniejszy kontrast, ale nie jest to jakoś mocno widoczne i kompletnie nie mam pojęcia z czego może wynikać. To tyle ode mnie - taki post wsparcia dla wody żeby nie myślał, że ma omamy ;)