Zobacz pełną wersję : MEDIOLAN (1 dzień) - co warto zobaczyc?
Witam. Za niecały miesiąc dzięki uprzejmości tanich linii lotniczych:) wybieram sie na jeden dzień do Mediolanu. Zdaję sobie sprawę, że czasu będzie bardzo niewiele i z tego względu chcę dokładnie zaplanować swój wypad tak, aby maksymalnie go wykorzystać. I tu sie rodzi pytanie: co warto zobaczyć, jak z cenami biletów wstępu, itd.? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Mateusz
bilety są dość tanie , najdroższe chyba było zwiedzanie stadionu San Siro czy jak to sie tam pisze ok 30 e ( naj śmieszniejsze w tym wszystkim jest to że przed samym stadionem jest pętla tramwajowa :D jeszcze z czymś takim się nie spotkałem nigdzie) , La Scalla (chyba naj słynniejsza opera(teatr) na świecie) ok 15 e , katedra jak jest piękny dzień widok jest niesamowity coś ok 10 e więc ceny są dość przystępne przynajmniej wg mnie to wszystko można spokojnie zwiedzić w 1 dzień :) pozdrawiam szymek
ps ja podczas pobytu korzystałem z tej strony http://www.mediolan.docelowo.pl/historia.php
Dzięki bardzo za info famul. Pozdrawiam
Skoro masz jeden dzień to polecam skoncentrować się na ścisłym centrum. W zasięgu pieszym masz LaScalę, Pinakotekę i parę innych ciekawych miejsc. Fajnie jest też przejść się po kwartale mody. Wycieczka na SanSiro to ponad trzy godziny z głowy (zwiedza się z przewodnikiem, musi się zebrać kilkuosobowa grupa). Jeśli nie jesteś wielkim fanem piłki to może następnym razem (aczkolwiek warto, bo wrażenie duże).
m_s jeśli pieszo to rzeczywiście masz LaScalę , katedrę Duomo i kwartał mody na stadion jest kawałek ok 30 min tramwajem ale ja jakoś nie pamiętam byśmy długo czekali chyba 10 min może akurat tak trafiliśmy :) , oj warto warto iść zobaczyć tak wielka i niesamowitą 85 tys arenę , najbardziej mi się podobała szatnia AC Milan gdzie można było siąść na krześle na którym siedzi Ronaldinho :D a i przypomniałem sobie jeszcze jedno niedaleko centrum jest piękny zamek z muzeum nazywa się Castello Sforzesco, Museo Civici - Zamek Sforzów, Muzeum Miejskie (ok 15 min od katedry na nogach) za zamkiem jest ogromny park który też warto zobaczyć
Termin zbliża się nieuchronnie:) dziękuje Wam za informację. Może ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia na temat Mediolanu??:) pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Jeżeli poza Duomo (wnętrze i dach, przy dobrej widoczności widać stamtąd Alpy) chcesz zobaczyć jeszcze jakieś kościoły to pomyśl o San Babila (samo centrum) i Sant'Ambrogio. Na mnie szczególnie ten drugi za każdym razem robi niesamowite wrażenie. Przy okazji kościołów koniecznie trzeba wspomnieć "Ostatnią wieczerzę" da Vinci, ale na nią albo już masz bilety albo jej nie zobaczysz. Nie wiem jak obecnie ale ostatnio musiałem rezerwować miejsca z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.
Dzielnica mody nie jest według mnie szczególnie interesująca, ale to kwestia gustu. Jeżeli już to najlepiej zaraz po zachodzie słońca przejść się via della Spiga. Szkoda także czasu na Castello Sforzesco - ani sam zamek ani jego muzeum nie są specjalnie interesujące (dla mnie!).
Wieczorem i nocą koniecznie trzeba odwiedzić dzielnicę kanałów Navigli, rano trzeba koniecznie spróbować prawdziwej włoskiej kawy (na każdym rogu), potem obowiązkowo lody na Corso Vittorio Emanuele II (niedaleko Duomo, obok trzypiętrowej księgarni), potem... Wiele jest w Mediolanie miejsc, które trzeba odwiedzić koniecznie :-) Stadion w dzielnicy San Siro, muzeum techniki, kaplica wyłożona kośćmi i czaszkami w San Bernardino alle Ossa (praktycznie w centrum), dzielnica Brera z knajpkami i restauracjami... Wystarczy na rok. Mnie przynajmniej wystarczyło :-D
hesoja90
27-02-2014, 16:13
Witam Wszystkich! ;)
Poszukuję osób, które były w Mediolanie i mogłyby chętnie wypełnić dla mnie krótką ankietę na temat atrakcyjności turystycznej miasta :) Ankieta zajmuje dosłownie 3 min., a przyda mi się w pisaniu pracy magisterskiej. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc ;)
Tutaj jest link do ankiety: http://www.survio.com/survey/d/H5I5M6M3M6D6J9F2L z góry dziękuję za wypełnienia i życzę udanych wypadów ;)
A ja mam do was takie pytanie. Mam okazję pojechać na tydzień do Mediolanu. Na pewno chciałbym zobaczyć stadion San Siro? Mógłbyś ktoś napisać co jeszcze jest wartego zobaczenia w tym miejscu? Z góry dziękuje.
Pretorius26
10-03-2014, 12:30
A ja nie bawiłbym się w zabytki. Dla mnie zawsze ciekawszy był aspekt normalnego życia. Odwiedź mniejsze uliczki, targowiska, miejsca powszechne i wydaje mi się, że coś ciekawego na pewno uchwycisz.