PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy komp i problem z siecią

Michal_C
23-02-2010, 14:44
Hej,
miałem kompa na WIN XP i Pentagrama 6331-4 i kartę bezprzewodową. Interent działał bezprzewodowo super bezproblemowo.

Od stycznia mam nową stację i problem z siecią. Co się dziej? Ucieka sieć, komp traci kontakt z router'em.
Teraz mam kompa do którego wstawiłem tą samą kartę bezprzewodową. Zainstalowała się bez problemów.
System to WIN 7 64bit. Nie mam firewalla. Router bez zmian.

Czy możecie mi poradzić co i gdzie mam sprawdzić bo zaczyna mnie to za... strzsznie denerwować.
Jeśli jakieś informacje są potrzebne do identyfikacji problemu to pytajcie.

Pozdrawiam

fumio
23-02-2010, 14:50
A drivery pod kartę WiFi były pod 7 czy wykorzystałeś z XP?

Pozdr.

Michal_C
23-02-2010, 15:17
Zainstalowały się same podczas instalacji WIN 7 czyli jak dla nie są od WIN7. Poprzez Mendżera sprzętu wymusiłem aktualizację i po jej dokonaniu nie widziałem zmiany ani na lepsze ani na gorsze.

nem
23-02-2010, 16:19
Częstą przyczyną takich udogodnień jest włączone oszczędzanie energii we właściwościach sterownika interfejsu bezprzewodowego.

Michal_C
23-02-2010, 16:31
nem zaskoczyłeś mnie. Możesz podpowiedzieć gdzie tego szukać? Przez Menadżera urządzeń?
Jedyne co mi jeszcze powiedzianpo na pomocy technicznej PENTAGRAMA, że wyłączyć protokół TCP IP v.6 we właściwościach sieciowych.

Pozdr

nem
23-02-2010, 16:35
Nie mam żadnego windowsa koło siebie ale menedżer urządzeń->karta bezprzewodowa->właściwości i gdzieś w opcjach będą jakieś bzdury odnośnie power saving. Powyłączać wszystko w diabły.

Michal_C
23-02-2010, 16:46
Nem dzieki zobaczę. Wiem, że teraz to co napisze wyda się komuś głupie. Ale jak siedziałem przy kompie i coś robiłem to się generalnie filmy ściągają. Jak zostawię kompa i idę robić coś innego wracam i kich transfer się zatrzymuje i nic. Brak postępów. Może coś z tym "POWER SAVING" jest przekombionowane.

bahuone
24-02-2010, 00:58
Michał mam teraz WIN 7 co prawda net na kablu ( PC ) ale jezeli chodzi o wszystkie opcje zasilania to panel sterowania>system i zabezpieczenia> opcje zasilania i tam juz pozostaje zabawa. Chyba ze nie o to chodzilo to sorry :)

Michal_C
24-02-2010, 10:22
bahuone dzieki tak to tam też ma pewnie wpływ

Generalnie - zmieniłem ustawienia antenki karty w kompie i poprawiła się moc sygnału (sic!). Muszę poobserwować w ciągu kilku dni jak będzie się sprawowało.
Powiedzcie mi jedną rzecz. Jest w ustawieniach routera taki element jak kanał z angielskiego channel. I mam do wyboru od 1 do 13. Widzę że każdy kanał to inna częstotliwość. OK. Tylko jak zmiana kanału może wpłynąć na pracę sieci bezprzewodowej. Może mi to ktoś w prostych słowach przybliżyć.

Pozdr

andrstac
24-02-2010, 11:12
Powiedzcie mi jedną rzecz. Jest w ustawieniach routera taki element jak kanał z angielskiego channel. I mam do wyboru od 1 do 13. Widzę że każdy kanał to inna częstotliwość. OK. Tylko jak zmiana kanału może wpłynąć na pracę sieci bezprzewodowej. Może mi to ktoś w prostych słowach przybliżyć.

Pozdr

Przeczytaj ten akapit: Dobór kanału radiowego (http://www.dipol.com.pl/poradnik_instalatora_wlan_bib86.htm) (pod koniec artykułu) a najlepiej cały artykuł :)