PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom jak na dyskach umieścić

robin102
23-02-2010, 12:17
Może coś doradzicie koleżanki i koledzy.
Czy dobrze kombinuje aby na nowym kompie ustawić tak LR, że system czyli XP plus program LR będzie domyślnie zainstalowany na dysku C, biblioteka LR na drugim fizycznym dysku E, folder EXPORTY też na dysku E , czy może na D który razem z C stanowi jeden dysk fizyczny.
No jeszcze jedna sprawa LR tworzy sobie taki caschowy byczy (3 GB u mnie) folder domyślnie na dysku C w "moje obrazy", czy go przenieść na inny dysk fizyczny np. na wspomniany E czy zostawić domyślnie na C ?
Wszystko celem przyspieszenia pracy.
Z góry dzięki serdeczne za porady i dorady.

docxxx
23-02-2010, 15:50
Dobrze piszesz. Jeszcze tylko cache wyrzuc na drugi dysk (E) i bedzie gitara.

dame
23-02-2010, 16:38
pytanie jak to zrobic... tez sie z tym zmagam

docxxx
23-02-2010, 16:45
pytanie jak to zrobic... tez sie z tym zmagam

A czego nie wiesz? Wszystko jest w ustawieniach. Przytrzymaj (bodaj) Shift podczas wlaczania LR i stworzysz sobie biblioteke, gdzie chcesz.

robin102
23-02-2010, 17:42
Dobrze piszesz. Jeszcze tylko cache wyrzuc na drugi dysk (E) i bedzie gitara.
Ale mówisz o cache systemowym XP ? tak ? czy o tym folderze który LR sobie tworzy sam domyślnie na C i w nim zapisuje wszelakie ustawienia do zdjęć ?.
Systemowy wrzucę na inny dysk,z robię oddzielna Patrycje :) a czy dla tego LR-owego tez oddzielną Patrycje zrobić ?
Może ktoś ćwiczył temat jak rozpracować LR w kontekście 2-3 dysków fizycznych?
Jak to chytrze poukładać ?

tomisiek
23-02-2010, 17:56
Nie wiem, czy zajarzyłem, ale:
1. miejsce w którym ustawisz sobie bibliotekę - to jedno. ja ustawiam na najszybszym, niesystemowym dysku,
2. program na C z windą.
3. Magazyn LR (cache) też trzymam na dysku C - jest on związany z danymi aplikacji i domyślnie jest na ścieżce C w Appdate.
4. Export też na oddzielny dysk - czy mniej rzeźbisz równocześnie na dysku C (w ramach programu i zapisu zdjęć eksportowanych) tym moim zdaniem lepiej i "czyściej" dla kompa.
5. Ja oddzielne biblioteki LR robię dla każdej pary ślubnej i tak później eksportuję do archwizacji - jako biblioteka ze zdjęciami. A ułatwia mi to przeglądanie / sortowanie zdjęć pracując raz na lapku a raz na stacjonarnym.
6. Dzięki oddzielnej bibliotece na każdy ślub cache tak nie rośnie i łatwiej się "poukładać" ze wszystkim

pozdrawiam białystok
:)

robin102
24-02-2010, 18:06
Dzięki Tomisiek za pozdrowienia, dzięki za utwierdzenie i wyjaśnienie ALE ALE ;)
Po cholerę mi mają się 3 HD kręcić w skrzynce.
Może zrobię tak, że
LR plus XP na czyli na jednym dysku fizycznym
a drugi dysk fizyczny (najszybszy nowy) podzielę na partycje E oraz F .
na F 3-5 GB posadzę pliki wymiany systemu, a na reszcie czyli E 0,95 TB wsadzę bibliotekę LR
Co o tym myślisz, myślicie ?
Uniknął bym tym samy trzeciego HD na którym dziś mam tylko pliki wymiany systemu, a nie jest to za szybki dysk bo SG serii 10.
dobzie dobzie kombinuje ?

tomisiek
25-02-2010, 18:09
cóż - wydaje się to i słuszne i prawdziwe. a jak się sprawdzi? tylko product manager z adobe jest Ci w stanie powiedzieć :) Lightroom podąża swoim ścieżkami nie oglądając się na nic innego.

Ale jak to w Pulp Fiction Samuel cytował:

"Księga Ezechiela: 25,17. „Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek."

Podążając doliną ciemności Lajtruma, nie oczekuj pomocy, lecz nie oglądając się na innych sam podejmuj decyzje :) i mów nam jak Ci poszło :)

pzdr
tomisiek

robin102
27-02-2010, 11:55
lecz nie oglądając się na innych sam podejmuj decyzje :) i mów nam jak Ci poszło :)
pzdr
tomisiek
A no poszło, szybko i sprawnie :)
LR śmiga znacznie szybciej jeśli biblioteka jest na innym dysku fizycznym, pliki wymiany też na i innym dysku niż systemowy (na swap dałem partycje F 5GB) Exporty z LR wsadzone też na inny niż systemowy u mnie na E.
Ale największego kopa to dostał PS. Teraz program jest na C razem z systemem, a pliki na których pracuje na oddzielnym fizycznym dysku E.

Zastanawia mnie tylko dla czego nowy dysk Samsung 1TB seria F3 na którym stoi biblioteka i Exporty
przy starcie komputera strasznie robi dyr dyr dyr jakby przeszukiwał całe zasoby czy ustawiał kila razy głowice, dziwne jakieś no i głośne. Ma ktoś tak na Samsungu F 3 ?

ps.
następny komputer postawie tak, że każda partycja to będzie oddzielny dysk fizyczny

leon001
03-10-2010, 16:29
"...ps.
następny komputer postawie tak, że każda partycja to będzie oddzielny dysk fizyczny."
Kup Maka. Będziesz miał kupę problemów z głowy i więcej czasu na zdjęcia. Tylko nie pisz nic o tzw. hacintoshach.

Michał Jędrak
03-10-2010, 19:03
Skoro ktoś odgrzał temat, to dorzucę:

Minimum do LR to dwa dyski fizyczne (nie partycje):

1. Dysk C: lightroom database
2. Dysk D: zdjęcia

Najlepiej jakby dysk C był szybki jak błyskawica, np SSD.

Sytuacja idealna to trzy dyski:

1. Dysk C: system i scratch diski do PSa
2. Dysk D: mega szybki SSD tylko do bazy danych LR
3. Dysk E: dysk tylko na oryginały zdjęć.

Niestety instalacja LRa na jednm dysku to porażka, bo LR ciągle wymaga skakania pomiędzy zdjęciami a bazą danych i jeden dysk sobie nie poradzi.

Hamarama
03-10-2010, 21:28
Jaką wartość macie wpisaną w pole Cache? U mnie jest 20Gb.

maly5
04-10-2010, 00:04
"...ps.
następny komputer postawie tak, że każda partycja to będzie oddzielny dysk fizyczny."
Kup Maka. Będziesz miał kupę problemów z głowy i więcej czasu na zdjęcia. Tylko nie pisz nic o tzw. hacintoshach.
hmn.. a co ma piernik do wiatraka? w macach dyski sie rozmnazaja przez pączkowanie i chodza na podswietlnej szynie danych?

leon001
09-10-2010, 21:50
... 1. Dysk C: system i scratch diski do PSa
2. Dysk D: mega szybki SSD tylko do bazy danych LR
3. Dysk E: dysk tylko na oryginały zdjęć

scratch disk najlepiej jest zrobić na innym dysku fizycznym, ale na pewno nie na tym samym co masz PS i system

"...hmn.. a co ma piernik do wiatraka? w macach dyski sie rozmnazaja przez pączkowanie i chodza na podswietlnej szynie danych?"
Tak ogólnie pisałem. Ogólnie rzecz biorąc system plików w makach jest bardziej wydajny i przyjazny niż w Win. Ot i tyle.