Zobacz pełną wersję : Monopod (z dodatkową trójnogą)
Witam, mam takie pytanie jestem użytkownikiem statywu Velbon, ale statyw jak statyw.. jest czasem z nim więcej kłopotu niż pożytku :)
Myślałem o monopodzie - ale takim który ma na dole taką nóżkę aby mógł stać samodzielnie
Znalazłem dwa - jeden monopod tylko z jedną nogą dodatkową - ten raczej sam nie ustoi
Ale znalazłem też monopod Manfrotto 682B - ten ma 3 nóżki - i to właśnie by było to, tylko cholera ta cena nie mała
Znacie może taki produkt jak ten ostatni tylko tańszy?
miron19j
23-02-2010, 12:16
Ale znalazłem też monopod Manfrotto 682B - ten ma 3 nóżki - i to właśnie by było to, tylko cholera ta cena nie mała
Znacie może taki produkt jak ten ostatni tylko tańszy?
a jak ze stabilnością? Bo z tego co kojarzę, to ten Maniek za bardzo nie jest. Owszem stoi samodzielnie, ale ja osobiście sprzętu samego bym na nim nie zostawił.
Zobacz, co na nim wisi :-D
http://farm3.static.flickr.com/2301/2453157024_4388dd1b1d.jpg
Widziałęm to zdjęcie już wcześniej :)
Nie chodzi o to, że ma aparat cały czas stać na nim samodzielnie, tylko po to aby przy robieniu zdjęć nie było trzeba go w kółko trzymać a taka dołączona trójnoga to dla mnie fenomenalne rozwiązanie.
miron19j
23-02-2010, 12:39
a jakby wykorzystać taki statyw za 40.-?
dobrać taki, w którym średnica kolumny jest taka sama jak najcieńszy segment monopodu. Wykorzystać tylko ostatnie segmenty.
Teraz to dałeś mi zagadkę... weź tak do mnie jeszcze raz i po ludzku (jak krowie na rowie..)
PS. zobacz tu: -> tu (http://dawei.zenfolio.com/img/v2/p796218499-5.jpg)
miron19j
23-02-2010, 12:46
kupujesz monopod (zakładam, że jeszcze nie masz) i statyw za 40,- Dobierasz je tak, żeby najcieńszy element monopodu i kolumna centralna statywu miały taką samą średnicę. Wywalasz kolumnę i wkładasz monopod. Następnie (albo wcześniej ;-) odejmujesz pozostałe segmenty nóg statywu. Zostają tylko te najgrubsze. I masz niziutki statyw z monopodem zamiast kolumny. Jak dobrze dobierzesz średnice, to monopod też będzie stał na ziemi.
PS no no. Ale ja bym tak nie ryzykował :-)
Miron - może Ty kiedyś byłeś Adam Słodowy :)
szacun :)
Powiem Ci szczerze, że nie przepadam aż za takim cudowaniem - bo najgorzej będzie jak jednak coś pojdzie nie tak :)
Tak zdecydowanie wolał bym gotowy produkt
PS w poprzednim poście dodałem po chwili link - zerknij
miron19j
23-02-2010, 13:06
Miron - może Ty kiedyś byłeś Adam Słodowy :)
szacun :)
po prostu wychowałem się w czasach, gdy nic w sklepach nie było i trzeba było sobie radzić ;-)
PS w poprzednim poście dodałem po chwili link - zerknijwłaśnie o nim napisałem w dopisku. Jestem pełen podziwu dla gościa, ja bym nie ryzykował. Chociaż, jeżeli to szkło redakcyjne, to najwyżej kupią mu nowe. :-D
:)
Zostaję więc przy gotowych produktach..a te prawie 400zł na monop. to tak wcale nie mało..hmm
Takie nóżki Manfrotto to można sobie dokupić osobno (http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=7544&1=Manfrotto+678+Folding+Tripod+Base); problem w tym czy będą pasowały do innych monopodów niż wymienione w linku.
markB i czy są dostępne w Polsce :) ale jest to jakieś rozwiązanie
Znalazłem cena 215 pln :D taniej nie można chyba było.. no cennik niezły..