Zobacz pełną wersję : wybór obiektywu
tangerinee
23-02-2010, 01:37
Niedawno kupiłam D3000 i zastanawiam się teraz nad wyborem obiektywu. Interesuję się jeździectwem więc potrzebny mi taki, który umożliwia robienie zdjęc z dużych odległości, w ruchu i przy nie zawsze dobrym oświetleniu.
Jestem nowa na forum więc przepraszam jeżeli powtarzam jakiś wątek
A ile kaski masz na ten cel, 500 czy 5000 zł? :-)
Na forum jest dział o tele, proszę:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=74
I czytaj, czytaj, czytaj... :-)
Nikkor 70-200 f/2.8 ;) a tak na serio zrób tak jak napisał Pietern
pzdr
cinspire
23-02-2010, 12:05
Ja też mam D3000 i myślę w perspektywie o obiektywie może nie tyle do jeździectwa, co do fotografowania koni. Z tego co tak przeglądałem, to jeśli masz budżet w okolicach do 2 tys. zł. ludzie np. polecają Nikkora 70-300 VR (obecnie nowy to chyba około 1600). Więc zerknij co o nim piszą. I popatrz też w stopki ile osób go posiada.
Ogólnie nie jest zbyt jasny. Ale nie sądzę, żeby do tematów koniarskich był to problem - to nie są sarny w mrocznym lesie.
Z tego co jako laik trochę przeglądałem, ten obiektyw wypada korzystnie jakość/cena, a podejrzewam, że od D3000 też zaczynasz przygodę z fotografią i nie dysponujesz jakimś dużym budżetem (bo wówczas ludzie zaczynają przeważnie co najmniej od D90).
tangerinee
23-02-2010, 13:02
Dziękuje za podpowiedzi, rzeczywiscie zostaje mi teraz zaglebic sie w lekture ;)
Kundzior
23-02-2010, 13:11
Sigma lub Tamron 70-200 F2.8, z tym że Tami wolniej ostrzy, a sigma nie jest cacy od pełnej dziury.
cinspire
23-02-2010, 13:38
Sigma lub Tamron 70-200 F2.8, z tym że Tami wolniej ostrzy, a sigma nie jest cacy od pełnej dziury.
Szkoda tylko, że oba takie drogie (>2500zł). Jak dla mnie, na początek zabawy +1000zł za jasność 2.8 to za dużo. Szczególnie do takich zastosowań.
Szkoda tylko, że oba takie drogie (>2500zł). Jak dla mnie, na początek zabawy +1000zł za jasność 2.8 to za dużo. Szczególnie do takich zastosowań.
To już zależy ile wart jest koń... :-)
Jak ktoś chce jasno i długo to nie ma lekko :) Trzeba sporo kasy wydać.. Niestety lustrzanka to nie kompakt.
cinspire
23-02-2010, 14:53
Jak ktoś chce jasno i długo to nie ma lekko :) Trzeba sporo kasy wydać.. Niestety lustrzanka to nie kompakt.
Na szczęście lustrzanka to nie kompakt. Bo przecież i tak jest jaśniej niż w kompakcie.
Jasne, że trzeba wydać. Tylko kwestia tego, czy do danych potrzeb jest konieczne tak jasno czy tak długo.
Może coś ze starzyzny ? Nie wiem czy do D3000 będą podchodziły obiektywy AIS ale z D80 działają świetnie - oczywiście wymagają trochę większej wprawy w obsłudze manualnego trybu i czytania histogramu. Niemniej największa ich wadą będzie brak AF a w tego typu zdjęciach to duży problem. Jeśli chodzi o jakoś fotek to są modele które wymiatają ...