Zobacz pełną wersję : nikon d90 - problem z af-s i zdjeciami seryjnymi
amnesiac
23-02-2010, 00:08
Witam, jestem nowym użytkownikiem d90 i mam pewien problem. Otóż jeśli przełączę się w tryb robienia zdjęć*seryjnych i autofocus na af-s to autofocus zachowuje się jak af-a.
Najpierw ustawiam ostrość, potem kadruje zdjęcie, następnie naciskam spust migawki do końca - pierwsze zdjęcie wykonuje się z żądaną ostrością, natomiast przy drugim zdjęciu aparat znów ostrzy mimo, że chcę aby ostrość się*nie zmieniła. Wydaje mi się, że nie zawsze tak było, więc prawdopodobnie coś przez przypadek włączyłem niepotrzebnie. Teraz można w trybie af-s zamrozić ostrość tylko poprzez przycisk af-l/af-e.
Proszę*o pomoc, bo bezskutecznie szukam rozwiązania.
Mam d90 z obiektywem AF-S Nikkor 18-200 VRII
Instrukcja str.54. Ustaw tryb autofokusa na AF-S
amnesiac
23-02-2010, 00:18
Instrukcja str.54. Ustaw tryb autofokusa na AF-S
AF-S mam ustawione, właśnie problem w tym, że autofocus zachowuje się jak w trybie AF-A. I zastanawiam się czy coś mi się nie zepsuło...
To sprawdż jeszcze w body. Menu ustawień osobistych, A 1, tryb wyboru pola ostrości. Powinno być.. pojedynczy punkt.
amnesiac
23-02-2010, 00:36
To sprawdż jeszcze w body. Menu ustawień osobistych, A 1, tryb wyboru pola ostrości. Powinno być.. pojedynczy punkt.
Dokładnie tak mam. Blokadę ostrości mogę osiągnąć jedynie za pomocą AF-L/AE-L, a jestem prawie pewien, że wcześniej wystarczyło w trybie AF-S przytrzymać spust migawki.
Dodam tylko, że w LiveView zdjęcia seryjne wykonywane są*poprawnie.
Kundzior
23-02-2010, 00:49
Przełącz po wyostrzeniu na manual, masz jeszcze opcje blokady afu spustem migawki, czyli instrukcja.
Koło górnego wyświetlacza masz taki guzik z napisem AF ;) wciśnij i pokrętłem ustaw AF-S, zrób serię i musi grac, jak nie to coś IMO nie tak...
Sprawdż jeszcze ...F4 i pokombinuj być może tam masz włączoną blokadę AF na przycisku AF-L. Przypisz do AF-L tylko blokadę AE.
Koło górnego wyświetlacza masz taki guzik z napisem AF ;) wciśnij i pokrętłem ustaw AF-S, zrób serię i musi grac, jak nie to coś IMO nie tak...
Czytaj post...było
amnesiac
23-02-2010, 00:58
Przełącz po wyostrzeniu na manual, masz jeszcze opcje blokady afu spustem migawki, czyli instrukcja.
Przełączenie na manual za każdym razem gdy wyostrzę to chyba nie jest dobre rozwiązanie problemu.
A co do blokady af spustem migawki, to jak już napisałem wcześniej, w trybie AF-S podczas zdjęć seryjnych przy przekadrowaniu tylko pierwsze zdjęcie wykonywane jest prawidłowo, a kolejne jest znów ostrzone, mimo że chciałbym zachować pierwotną ostrość. Podczas zdjęć seryjnych oczywiście cały czas naciskam spust migawki.
amnesiac
23-02-2010, 01:04
Sprawdż jeszcze ...F4 i pokombinuj być może tam masz włączoną blokadę AF na przycisku AF-L. Przypisz do AF-L tylko blokadę AE.
Mam wybraną tylko blokadę ekspozycji AE. Domyślnym ustawieniem jest AE/AF, więc to raczej nie tutaj tkwi problem.
Czekam na dalsze sugestie, dzięki.
Jest jeszcze inne wyjście. Przypisz blokadę Af do przycisku AF-L. Wtedy Autofokus będzie się włączał tylko przy wciśniętym przycisku AF-L,AF-E. Natomiast spust migawki pozostanie tylko AE. Nazywa się to zdaje priorytet migawki.
Mała uwaga.... AF-L nie włącza VR-a, włącza go jedynie spust migawki. Ma to również swoją zaletę. Przy próbnych ostrzeniach oszczędza się prąd z aka.
amnesiac
23-02-2010, 01:12
Jest jeszcze inne wyjście. Przypisz blokadę Af do przycisku AF-L. Wtedy Autofokus będzie się włączał tylko przy wciśniętym przycisku AF-L,AF-E. Natomiast spust migawki pozostanie tylko AE. Nazywa się to zdaje priorytet migawki.
Mała uwaga.... AF-L nie włącza VR-a, włącza go jedynie spust migawki. Ma to również swoją zaletę. Przy próbnych ostrzeniach oszczędza się prąd z aka.
W tej chwili wracamy tak naprawdę do punktu wyjścia, bo AE-L/AF-L działa, napisałem to już w pierwszym poście.
Priorytet migawki o ile się nie mylę to nazwa programu oznaczonego bodajże jako S.
A z tym VR to do końca nie rozumiem... co on ma wspólnego z autofocusem?
i podstawowe pytanie, czy takie zachowanie mojego zestawu jest prawidłowe? czy to jest wada? innych rozwiązań raczej nie znajdę, więc czy jedynym wyjściem zostaje oddanie zestawu do serwisu?
pozdrawiam
heh ja szczerze zgłupiałem...
hm.. a resetowałeś ustawienia aparatu?
..... mylisz pojęcia. Program A- priorytet przysłony a S -priorytet długości naświetlania (w skrócie czasu).
Priorytet migawki polega na tym że aparat wyzwala migawkę bez wcześniejszego wyostrzenia(zablokowania AF-A)
amnesiac
23-02-2010, 01:22
heh ja szczerze zgłupiałem...
hm.. a resetowałeś ustawienia aparatu?
Tak, resetowałem, kilka razy.
..... Priorytet migawki polega na tym że aparat wyzwala migawkę bez wcześniejszego wyostrzenia(zablokowania AF-A)
?? To aparacik nie ostrzy w trybie "S" (przy ustawionym AF)?
hm...
spróbuj jeszcze w menu -> c1 - blokada AE spustem migawki ...
nic innego mi do głowy już nie przychodzi
Popróbuj tych ustawień. Używam ich czasem, bardzo przydaje się miedzy innymi w sporcie, lotnictwie itp. Dodatkowo gdy jeszcze ustawisz tryb AF-C lub 3D aparat cały czas trzyma Ci ostrość automatycznie na wybranym obiekcie a Ty strzelasz kiedy uważasz to za stosowne bez oczekiwania na zablokowanie AF-a. Przy 51 polach np. w D300 rewelka.:-D
?? To aparacik nie ostrzy w trybie "S" (przy ustawionym AF)?
Ostrzy, ostrzy... Tryb S na pokrętle ustawień niema nic wspólnego z af-em. Poczytajcie o ekspozycji proszę, instrukcja również się kłania. Dla fotografujących lustrzanką jest to wiedza elementarna i obowiązkowa.
amnesiac
23-02-2010, 01:31
hm...
spróbuj jeszcze w menu -> c1 - blokada AE spustem migawki ...
nic innego mi do głowy już nie przychodzi
No niestety to też nic nie zmieniło...
Już nawet sprawdzałem czy styki między obiektywem a body są czyste. Nie wiem naprawdę co się*mogło stać, myślałem, że może coś nieopatrznie przestawiłem, ale coraz bardziej zastanawiam się czy to nie sprzęt szwankuje.
Oczywiście, że można strzelać foty trzymając AF-L/AF-E ale IMO trochę to umniejsza komfort robienia zdjęć. Tym bardziej wkurzające jest to, że coś nie działa jak powinno :|
No niestety to też nic nie zmieniło...
Już nawet sprawdzałem czy styki między obiektywem a body są czyste. Nie wiem naprawdę co się*mogło stać, myślałem, że może coś nieopatrznie zmieniłem, ale coraz bardziej zastanawiam się czy to nie sprzęt szwankuje.
Oczywiście, że można strzelać foty trzymając AF-L/AF-E ale IMO trochę to umniejsza komfort robienia zdjęć. Tym bardziej wkurzające jest to, że coś nie działa jak powinno :|
Jest to tylko kwesta przyzwyczajenia i w niczym nie zmniejsza komfortu. Mam jeszcze pytanie czy wciskasz spust do końca i tak trzymasz aż wykonasz całą serię ?
amnesiac
23-02-2010, 01:41
Jest to tylko kwesta przyzwyczajenia i w niczym nie zmniejsza komfortu. Mam jeszcze pytanie czy wciskasz spust do końca i tak trzymasz aż wykonasz całą serię ?
Tak, palec cały czas do końca wciska spust migawki.
Dodam jeszcze, że jeśli przejdę w tryb LiveView to zdjęcia seryjne wykonywane są poprawnie (bez dodatkowego ostrzenia w trakcie wykonywania serii), ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie przy diagnozie problemu.
Poklepałem teraz trochę swoim aparatem i wyszło mi coś takiego:
AF-S, ustawiona seria i jazda i jeśli nie latam zbytnio punktem ostrości (pomiar środkowym punktem) to seria się trzyma, ale jeśli tylko punkt giba się po kontrastowych obszarach w kadrze, to seria jest szarpana. Rozwiązaniem jest AF-L.
Zen, może zawodowcem nie jestem, ale coś tam słyszałem o ekspozycji :) Zdziwiło mnie tylko Twoje stwierdzenie, że w "S" nie wyostrza (chyba, że nie chodziło Ci o ustawianie ostrości). To tak w kwestii jasności :)
AF-S, ustawiona seria i jazda i jeśli nie latam zbytnio punktem ostrości (pomiar środkowym punktem) to seria się trzyma, ale jeśli tylko punkt giba się po kontrastowych obszarach w kadrze, to seria jest szarpana. Rozwiązaniem jest AF-L.
Zen, może zawodowcem nie jestem, ale coś tam słyszałem o ekspozycji :) Zdziwiło mnie tylko Twoje stwierdzenie, że w "S" nie wyostrza (chyba, że nie chodziło Ci o ustawianie ostrości). To tak w kwestii jasności :)
Czytaj uważnie...nie ja to pisałem że w trybie "S" nie wyostrza.
amnesiac
23-02-2010, 01:58
W instrukcji do d90 na str.57 jest napisane, że w trybie AF-S ostrość nie powinna ulec zmianie przez cały czas trzymania palca na spuście migawki. Chyba tak to powinno działać także w trybie zdjęć seryjnych, ale już sam nie wiem... jestem prawie pewien, że do tej pory (choć nie zrobiłem wiele fot nowym aparatem) działało to tak jak napisano w instrukcji.
Sprawdzałem ....na moim również gdy obiekt wychodzi z pola migawka się nie wyzwala. Niestety wychodzi nato że w AF-S jest przypisany priorytet ostrości. Oznacza to że body nie wyzwoli migawki nie mając "ostrego" obiektu. Pozostaje tylko użyć AF-C lub śledzenie 3D ewentualnie metoda którą opisałem . Albo manualny AF.
W instrukcji do d90 na str.57 jest napisane, że w trybie AF-S ostrość nie powinna ulec zmianie przez cały czas trzymania palca na spuście migawki. Chyba tak to powinno działać także w trybie zdjęć seryjnych, ale już sam nie wiem... jestem prawie pewien, że do tej pory (choć nie zrobiłem wiele fot nowym aparatem) działało to tak jak napisano w instrukcji.
Tylko to co opisuje strona 57 dotyczy przekadrowywania i dot. pojedynczego zdjęcia. Ale jak przeczytasz dokładniej to tam również pisze aby stosować blokadę ostrości przy AF-L.
Zgadza sie, w trybie AF-S, gdy nacisniesz spust i trzymasz, to do zrobienia zdjecia (nastepnego) nic sie nie zmieni. Tryb seryjny zastepuje kilkukrotne wciskanie spustu, a z punktu widzenia aparatu, kolejne zdjecia sa od siebie niezalezne, wiec nalezy je przeostrzyc. Po prostu w trybie seryjnym dla aparatu wciskasz 4,5razy na sekunde spust. Ja to rozwiazuje przez przelaczanie ostrosci w M, szybciej i prosciej niz blokada AF.
amnesiac
23-02-2010, 10:47
Wygląda na to, że macie rację. Sprawdzę jeszcze jak to u kumpla działa.
Dzięki za odzew i pomoc :)
Kundzior
23-02-2010, 11:20
Masz dzyndzel koło bagnetu, wystarczy trącić i z AF na MF przechodzisz, ja wiem czy to tak trudno kciukiem to machnąć po wyostrzeniu??? Poćwicz zobaczysz że łatwizna, ew. blokada AF pod przyciskiem AE coś tam coś tam.
Hmm... A czy w trybie AF-S masz wybrany pojedynczy punkt ostrości, czy dynamiczny?
af-s służy do robienia zdjęć obiektom statycznym. Jeśli przekadrujesz to aparat znowu musi ustawić ostrość , nawet w serii. U mnie też tak jest
darkownik
24-02-2010, 23:39
af-s służy do robienia zdjęć obiektom statycznym. Jeśli przekadrujesz to aparat znowu musi ustawić ostrość , nawet w serii. U mnie też tak jest
Witam,
Przy przekadrowaniu aparat nie ustawia znowu ostrości w trybie AF-S. Przecież ten tryb powoduje blokadę ostrości na wybranym obiekcie ( obiektach) a my tylko dokonujemy zmiany kadru. No chyba, że sie mylę to mnie poprawcie..
Pozdrawiam
Oczywiście masz rację- (1) po wyostrzeniu aparat blokuje ustawienie ostrości, więc można przekadrować (2) wyzwala migawkę... i tak 4,5 kl. na sekundę (1)-(2)
Witam,
Przy przekadrowaniu aparat nie ustawia znowu ostrości w trybie AF-S. Przecież ten tryb powoduje blokadę ostrości na wybranym obiekcie ( obiektach) a my tylko dokonujemy zmiany kadru. No chyba, że sie mylę to mnie poprawcie..
Pozdrawiam
Się zgadza.
speed_maniac
26-02-2010, 21:38
Mam ten sam problem od czasu przesiadki z innego systemu. Tam w trybie AF-S wystarczyło trzymać spust do połowy i aparat nic nie ostrzył w serii.
Po zakupie D90 kombinowałem z ustawieniami we wszystkie strony i nie udało mi się osiągnąć tego samego. Jako że mam dwie sztuki, to odpada wada aparatu - oba mają tak samo. Czy naprawdę nie ma sposobu żeby w D90 obyć się bez przycisku AF-L przy zdjęciach seryjnych?
Hmm... A czy w trybie AF-S masz wybrany pojedynczy punkt ostrości, czy dynamiczny?
Nie ma znaczenia, AF-S korzysta zawsze z pojedynczego punktu, nawet w trybie śledzenia 3d. Dla pewności przed chwilą sprawdziłem z pojedynczym punktem i u mnie jest tak samo tzn. kiedy przekadrowywuję w serii to robi przerwy na wyostrzenie - przyznaję że trochę to dziwne, w końcu AF-S z założenia ma zapewnić użytkownikowi pełną kontrolę...