PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d90 - problem z af-s i zdjeciami seryjnymi

amnesiac
23-02-2010, 00:08
Witam, jestem nowym użytkownikiem d90 i mam pewien problem. Otóż jeśli przełączę się w tryb robienia zdjęć*seryjnych i autofocus na af-s to autofocus zachowuje się jak af-a.
Najpierw ustawiam ostrość, potem kadruje zdjęcie, następnie naciskam spust migawki do końca - pierwsze zdjęcie wykonuje się z żądaną ostrością, natomiast przy drugim zdjęciu aparat znów ostrzy mimo, że chcę aby ostrość się*nie zmieniła. Wydaje mi się, że nie zawsze tak było, więc prawdopodobnie coś przez przypadek włączyłem niepotrzebnie. Teraz można w trybie af-s zamrozić ostrość tylko poprzez przycisk af-l/af-e.
Proszę*o pomoc, bo bezskutecznie szukam rozwiązania.
Mam d90 z obiektywem AF-S Nikkor 18-200 VRII

Zen
23-02-2010, 00:14
Instrukcja str.54. Ustaw tryb autofokusa na AF-S

amnesiac
23-02-2010, 00:18
Instrukcja str.54. Ustaw tryb autofokusa na AF-S

AF-S mam ustawione, właśnie problem w tym, że autofocus zachowuje się jak w trybie AF-A. I zastanawiam się czy coś mi się nie zepsuło...

Zen
23-02-2010, 00:31
To sprawdż jeszcze w body. Menu ustawień osobistych, A 1, tryb wyboru pola ostrości. Powinno być.. pojedynczy punkt.

amnesiac
23-02-2010, 00:36
To sprawdż jeszcze w body. Menu ustawień osobistych, A 1, tryb wyboru pola ostrości. Powinno być.. pojedynczy punkt.

Dokładnie tak mam. Blokadę ostrości mogę osiągnąć jedynie za pomocą AF-L/AE-L, a jestem prawie pewien, że wcześniej wystarczyło w trybie AF-S przytrzymać spust migawki.

Dodam tylko, że w LiveView zdjęcia seryjne wykonywane są*poprawnie.

Kundzior
23-02-2010, 00:49
Przełącz po wyostrzeniu na manual, masz jeszcze opcje blokady afu spustem migawki, czyli instrukcja.

elarco
23-02-2010, 00:50
Koło górnego wyświetlacza masz taki guzik z napisem AF ;) wciśnij i pokrętłem ustaw AF-S, zrób serię i musi grac, jak nie to coś IMO nie tak...

Zen
23-02-2010, 00:52
Sprawdż jeszcze ...F4 i pokombinuj być może tam masz włączoną blokadę AF na przycisku AF-L. Przypisz do AF-L tylko blokadę AE.

Zen
23-02-2010, 00:52
Koło górnego wyświetlacza masz taki guzik z napisem AF ;) wciśnij i pokrętłem ustaw AF-S, zrób serię i musi grac, jak nie to coś IMO nie tak...

Czytaj post...było

amnesiac
23-02-2010, 00:58
Przełącz po wyostrzeniu na manual, masz jeszcze opcje blokady afu spustem migawki, czyli instrukcja.

Przełączenie na manual za każdym razem gdy wyostrzę to chyba nie jest dobre rozwiązanie problemu.

A co do blokady af spustem migawki, to jak już napisałem wcześniej, w trybie AF-S podczas zdjęć seryjnych przy przekadrowaniu tylko pierwsze zdjęcie wykonywane jest prawidłowo, a kolejne jest znów ostrzone, mimo że chciałbym zachować pierwotną ostrość. Podczas zdjęć seryjnych oczywiście cały czas naciskam spust migawki.

amnesiac
23-02-2010, 01:04
Sprawdż jeszcze ...F4 i pokombinuj być może tam masz włączoną blokadę AF na przycisku AF-L. Przypisz do AF-L tylko blokadę AE.

Mam wybraną tylko blokadę ekspozycji AE. Domyślnym ustawieniem jest AE/AF, więc to raczej nie tutaj tkwi problem.

Czekam na dalsze sugestie, dzięki.

Zen
23-02-2010, 01:06
Jest jeszcze inne wyjście. Przypisz blokadę Af do przycisku AF-L. Wtedy Autofokus będzie się włączał tylko przy wciśniętym przycisku AF-L,AF-E. Natomiast spust migawki pozostanie tylko AE. Nazywa się to zdaje priorytet migawki.
Mała uwaga.... AF-L nie włącza VR-a, włącza go jedynie spust migawki. Ma to również swoją zaletę. Przy próbnych ostrzeniach oszczędza się prąd z aka.

amnesiac
23-02-2010, 01:12
Jest jeszcze inne wyjście. Przypisz blokadę Af do przycisku AF-L. Wtedy Autofokus będzie się włączał tylko przy wciśniętym przycisku AF-L,AF-E. Natomiast spust migawki pozostanie tylko AE. Nazywa się to zdaje priorytet migawki.
Mała uwaga.... AF-L nie włącza VR-a, włącza go jedynie spust migawki. Ma to również swoją zaletę. Przy próbnych ostrzeniach oszczędza się prąd z aka.

W tej chwili wracamy tak naprawdę do punktu wyjścia, bo AE-L/AF-L działa, napisałem to już w pierwszym poście.
Priorytet migawki o ile się nie mylę to nazwa programu oznaczonego bodajże jako S.

A z tym VR to do końca nie rozumiem... co on ma wspólnego z autofocusem?

i podstawowe pytanie, czy takie zachowanie mojego zestawu jest prawidłowe? czy to jest wada? innych rozwiązań raczej nie znajdę, więc czy jedynym wyjściem zostaje oddanie zestawu do serwisu?

pozdrawiam

elarco
23-02-2010, 01:17
heh ja szczerze zgłupiałem...
hm.. a resetowałeś ustawienia aparatu?

Zen
23-02-2010, 01:18
..... mylisz pojęcia. Program A- priorytet przysłony a S -priorytet długości naświetlania (w skrócie czasu).
Priorytet migawki polega na tym że aparat wyzwala migawkę bez wcześniejszego wyostrzenia(zablokowania AF-A)

amnesiac
23-02-2010, 01:22
heh ja szczerze zgłupiałem...
hm.. a resetowałeś ustawienia aparatu?

Tak, resetowałem, kilka razy.

ad2122
23-02-2010, 01:23
..... Priorytet migawki polega na tym że aparat wyzwala migawkę bez wcześniejszego wyostrzenia(zablokowania AF-A)
?? To aparacik nie ostrzy w trybie "S" (przy ustawionym AF)?

elarco
23-02-2010, 01:24
hm...
spróbuj jeszcze w menu -> c1 - blokada AE spustem migawki ...
nic innego mi do głowy już nie przychodzi

Zen
23-02-2010, 01:25
Popróbuj tych ustawień. Używam ich czasem, bardzo przydaje się miedzy innymi w sporcie, lotnictwie itp. Dodatkowo gdy jeszcze ustawisz tryb AF-C lub 3D aparat cały czas trzyma Ci ostrość automatycznie na wybranym obiekcie a Ty strzelasz kiedy uważasz to za stosowne bez oczekiwania na zablokowanie AF-a. Przy 51 polach np. w D300 rewelka.:-D

Zen
23-02-2010, 01:31
?? To aparacik nie ostrzy w trybie "S" (przy ustawionym AF)?

Ostrzy, ostrzy... Tryb S na pokrętle ustawień niema nic wspólnego z af-em. Poczytajcie o ekspozycji proszę, instrukcja również się kłania. Dla fotografujących lustrzanką jest to wiedza elementarna i obowiązkowa.

amnesiac
23-02-2010, 01:31
hm...
spróbuj jeszcze w menu -> c1 - blokada AE spustem migawki ...
nic innego mi do głowy już nie przychodzi

No niestety to też nic nie zmieniło...
Już nawet sprawdzałem czy styki między obiektywem a body są czyste. Nie wiem naprawdę co się*mogło stać, myślałem, że może coś nieopatrznie przestawiłem, ale coraz bardziej zastanawiam się czy to nie sprzęt szwankuje.

Oczywiście, że można strzelać foty trzymając AF-L/AF-E ale IMO trochę to umniejsza komfort robienia zdjęć. Tym bardziej wkurzające jest to, że coś nie działa jak powinno :|

Zen
23-02-2010, 01:36
No niestety to też nic nie zmieniło...
Już nawet sprawdzałem czy styki między obiektywem a body są czyste. Nie wiem naprawdę co się*mogło stać, myślałem, że może coś nieopatrznie zmieniłem, ale coraz bardziej zastanawiam się czy to nie sprzęt szwankuje.

Oczywiście, że można strzelać foty trzymając AF-L/AF-E ale IMO trochę to umniejsza komfort robienia zdjęć. Tym bardziej wkurzające jest to, że coś nie działa jak powinno :|

Jest to tylko kwesta przyzwyczajenia i w niczym nie zmniejsza komfortu. Mam jeszcze pytanie czy wciskasz spust do końca i tak trzymasz aż wykonasz całą serię ?

amnesiac
23-02-2010, 01:41
Jest to tylko kwesta przyzwyczajenia i w niczym nie zmniejsza komfortu. Mam jeszcze pytanie czy wciskasz spust do końca i tak trzymasz aż wykonasz całą serię ?

Tak, palec cały czas do końca wciska spust migawki.

Dodam jeszcze, że jeśli przejdę w tryb LiveView to zdjęcia seryjne wykonywane są poprawnie (bez dodatkowego ostrzenia w trakcie wykonywania serii), ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie przy diagnozie problemu.

ad2122
23-02-2010, 01:43
Poklepałem teraz trochę swoim aparatem i wyszło mi coś takiego:
AF-S, ustawiona seria i jazda i jeśli nie latam zbytnio punktem ostrości (pomiar środkowym punktem) to seria się trzyma, ale jeśli tylko punkt giba się po kontrastowych obszarach w kadrze, to seria jest szarpana. Rozwiązaniem jest AF-L.

Zen, może zawodowcem nie jestem, ale coś tam słyszałem o ekspozycji :) Zdziwiło mnie tylko Twoje stwierdzenie, że w "S" nie wyostrza (chyba, że nie chodziło Ci o ustawianie ostrości). To tak w kwestii jasności :)

Zen
23-02-2010, 01:56
AF-S, ustawiona seria i jazda i jeśli nie latam zbytnio punktem ostrości (pomiar środkowym punktem) to seria się trzyma, ale jeśli tylko punkt giba się po kontrastowych obszarach w kadrze, to seria jest szarpana. Rozwiązaniem jest AF-L.

Zen, może zawodowcem nie jestem, ale coś tam słyszałem o ekspozycji :) Zdziwiło mnie tylko Twoje stwierdzenie, że w "S" nie wyostrza (chyba, że nie chodziło Ci o ustawianie ostrości). To tak w kwestii jasności :)

Czytaj uważnie...nie ja to pisałem że w trybie "S" nie wyostrza.

amnesiac
23-02-2010, 01:58

W instrukcji do d90 na str.57 jest napisane, że w trybie AF-S ostrość nie powinna ulec zmianie przez cały czas trzymania palca na spuście migawki. Chyba tak to powinno działać także w trybie zdjęć seryjnych, ale już sam nie wiem... jestem prawie pewien, że do tej pory (choć nie zrobiłem wiele fot nowym aparatem) działało to tak jak napisano w instrukcji.

Zen
23-02-2010, 02:03
Sprawdzałem ....na moim również gdy obiekt wychodzi z pola migawka się nie wyzwala. Niestety wychodzi nato że w AF-S jest przypisany priorytet ostrości. Oznacza to że body nie wyzwoli migawki nie mając "ostrego" obiektu. Pozostaje tylko użyć AF-C lub śledzenie 3D ewentualnie metoda którą opisałem . Albo manualny AF.

Zen
23-02-2010, 02:07
W instrukcji do d90 na str.57 jest napisane, że w trybie AF-S ostrość nie powinna ulec zmianie przez cały czas trzymania palca na spuście migawki. Chyba tak to powinno działać także w trybie zdjęć seryjnych, ale już sam nie wiem... jestem prawie pewien, że do tej pory (choć nie zrobiłem wiele fot nowym aparatem) działało to tak jak napisano w instrukcji.

Tylko to co opisuje strona 57 dotyczy przekadrowywania i dot. pojedynczego zdjęcia. Ale jak przeczytasz dokładniej to tam również pisze aby stosować blokadę ostrości przy AF-L.

Zen
23-02-2010, 02:08
Zobacz na str. 58

yakub
23-02-2010, 09:22

Zgadza sie, w trybie AF-S, gdy nacisniesz spust i trzymasz, to do zrobienia zdjecia (nastepnego) nic sie nie zmieni. Tryb seryjny zastepuje kilkukrotne wciskanie spustu, a z punktu widzenia aparatu, kolejne zdjecia sa od siebie niezalezne, wiec nalezy je przeostrzyc. Po prostu w trybie seryjnym dla aparatu wciskasz 4,5razy na sekunde spust. Ja to rozwiazuje przez przelaczanie ostrosci w M, szybciej i prosciej niz blokada AF.

amnesiac
23-02-2010, 10:47
Wygląda na to, że macie rację. Sprawdzę jeszcze jak to u kumpla działa.

Dzięki za odzew i pomoc :)

Kundzior
23-02-2010, 11:20
Masz dzyndzel koło bagnetu, wystarczy trącić i z AF na MF przechodzisz, ja wiem czy to tak trudno kciukiem to machnąć po wyostrzeniu??? Poćwicz zobaczysz że łatwizna, ew. blokada AF pod przyciskiem AE coś tam coś tam.

stef
23-02-2010, 11:56
Hmm... A czy w trybie AF-S masz wybrany pojedynczy punkt ostrości, czy dynamiczny?

mar.mu
24-02-2010, 23:24
af-s służy do robienia zdjęć obiektom statycznym. Jeśli przekadrujesz to aparat znowu musi ustawić ostrość , nawet w serii. U mnie też tak jest

darkownik
24-02-2010, 23:39
af-s służy do robienia zdjęć obiektom statycznym. Jeśli przekadrujesz to aparat znowu musi ustawić ostrość , nawet w serii. U mnie też tak jest

Witam,
Przy przekadrowaniu aparat nie ustawia znowu ostrości w trybie AF-S. Przecież ten tryb powoduje blokadę ostrości na wybranym obiekcie ( obiektach) a my tylko dokonujemy zmiany kadru. No chyba, że sie mylę to mnie poprawcie..
Pozdrawiam

majcool
25-02-2010, 10:30
Oczywiście masz rację- (1) po wyostrzeniu aparat blokuje ustawienie ostrości, więc można przekadrować (2) wyzwala migawkę... i tak 4,5 kl. na sekundę (1)-(2)

Pietern
25-02-2010, 10:55
Witam,
Przy przekadrowaniu aparat nie ustawia znowu ostrości w trybie AF-S. Przecież ten tryb powoduje blokadę ostrości na wybranym obiekcie ( obiektach) a my tylko dokonujemy zmiany kadru. No chyba, że sie mylę to mnie poprawcie..
Pozdrawiam

Się zgadza.

speed_maniac
26-02-2010, 21:38
Mam ten sam problem od czasu przesiadki z innego systemu. Tam w trybie AF-S wystarczyło trzymać spust do połowy i aparat nic nie ostrzył w serii.

Po zakupie D90 kombinowałem z ustawieniami we wszystkie strony i nie udało mi się osiągnąć tego samego. Jako że mam dwie sztuki, to odpada wada aparatu - oba mają tak samo. Czy naprawdę nie ma sposobu żeby w D90 obyć się bez przycisku AF-L przy zdjęciach seryjnych?

l3on
27-02-2010, 16:10
Hmm... A czy w trybie AF-S masz wybrany pojedynczy punkt ostrości, czy dynamiczny?

Nie ma znaczenia, AF-S korzysta zawsze z pojedynczego punktu, nawet w trybie śledzenia 3d. Dla pewności przed chwilą sprawdziłem z pojedynczym punktem i u mnie jest tak samo tzn. kiedy przekadrowywuję w serii to robi przerwy na wyostrzenie - przyznaję że trochę to dziwne, w końcu AF-S z założenia ma zapewnić użytkownikowi pełną kontrolę...