Zobacz pełną wersję : Coolscan i Windows 7 64bit
Witam, czy ktoś ma doświadczenie z odpaleniem Coolscana V pod Windowsem 7 64bitowym ?
Wiem, że oficjalnie Nikon się wycofał z uaktualnienia sterowników i rzeczywiście system nie wykrywa skanera po zainstalowaniu najnowszej wersji Nikon Scan 4.0.3 na Vistę, ale poszperałem w internecie i okazuje się, że ludzie kombinują. Też więc pokombinowałem i jakoś chodzi, ale niestety czasem się wiesza.
Jeśli ktoś ma doświadczenie to proszę się podzielić.
Witam, czy ktoś ma doświadczenie z odpaleniem Coolscana V pod Windowsem 7 64bitowym ?
Wiem, że oficjalnie Nikon się wycofał z uaktualnienia sterowników i rzeczywiście system nie wykrywa skanera po zainstalowaniu najnowszej wersji Nikon Scan 4.0.3 na Vistę, ale poszperałem w internecie i okazuje się, że ludzie kombinują. Też więc pokombinowałem i jakoś chodzi, ale niestety czasem się wiesza.
Jeśli ktoś ma doświadczenie to proszę się podzielić.
jesteś pewien, że to odpowiedni dział na zadawanie takich pytań??
Nie, nie jestem pewien, ale pomyślałem że sprawy skanerów najbliższe są użytkownikom sprzętu analogowego. Chyba nie ma działu poświęconego skanerom ?
U mnie Nikon Scan 4.0.3 (Coolscan IV) + Windows 7 Pro x64 działa całkiem poprawnie bez żadnego kombinowania.
to ciekawe. ja mam home premium, ale czy to może mieć znaczenie ?
windows nie znajdował sterowników, musiałem zainstalować wersję próbną SilverFast, który obsługuje coolscana pod win 7 64. Dopiero wtedy system wykrył, że skaner jest podłączony i mogłem zainstalować program nikona, tyle kombinacji.
Niedawno stanąłem przed tym problemem po przejściu na nowy system - soft nie widział skanera.
Trochę poznajdywałem:
http://photo.net/digital-darkroom-forum/00V5jK
http://photo.net/digital-darkroom-forum/00Ryck
http://axelriet.blogspot.com/2009/10/nikon-ls-40-ls-50-ls-5000-scanners-on.html
Zastosowałem to ostatnie rozwiązanie wymyślone przez niezawodnych ludzi z "bliskiego nam wschodu" i mój 5000ED dzięki temu działa z NikonScan 4.0.3 pod W7 Pro 64bit.
dzięki !
szkoda, że nikon tak olał sprawę, bo rozwiązanie problemu wydaje się banalne.
pozdrawiam
Mam ten sam problem z CoolScan LS 50. Czy jest jakiś darmowy program dla Windows 8?
Rozwiązanie z postu powyżej aktualne dla Windows 8 i 10, tzn. sterowniki do pobrania z zalinkowanej strony a soft to oryginalny NikonScan.
Koledzy nie wiem czy sposób jaki zastosowałem jest skutecznym rozwiązaniem dla skanerów Nikona, ale długo się meczylem z moimi starymi skanerami a dzisiaj pod Win10 pracują bez problemów. Nawet 20-to letnia Minolta Dimage II ktorą skanuję niekiedy slajdy lub negatywy działa jak nowa.
Spsób postępowania jest banalny, przy instalacji drivera klikam prawym a nie lewym klawiszem myszy i wybieram opcję >Rozwiąż problemy ze zgodnością> i dalsze kliki jak prowadzi system i rozsądek. U mnie w Win10 to działa bez najmniejszych problemów, tak jakby programy 20-cia lat temu były pisane pod Win10.
Wcześniej wymyślałem różne kombinacje z instalowaniem dwóch systemów, a nawet specjalnego zestawu: stary komputer ze starym systemem Win Xp i starym skanerem. Teraz jednak życie stało się prostsze. Może u Was z Coolscanami też to zadziała, bo czemu ma nie działać?