PDA

Zobacz pełną wersję : Aperture 3 vs Lightroom 3 vs PS CS4

kal800
22-02-2010, 23:09
Witam,

Mam dylemat z wyborem softu do obsługi fotografii cyfrowej. Głównie chodzi mi o obróbkę NEF i mam takie pytania:

1. Czy Camera RAW w Lr to to samo co w PS? Jeżeli nie, to jakie są różnice?
2. Czy w Lr albo Aperture da się "zbiorowo" obrabiać grupę fotek według jednego schematu?
3. Który z systemów najlepiej sobie radzi wydajnościowo - na Mac OS X i PC?
4. Który sobie najlepiej radzi jeżeli chodzi o konwersję RAW->JPG?

No i generalne pytanie - w którym momencie kończą się możliwości Lr i Aperture i trzeba sięgnąć po PS? Nie fotografuję zawodowo, raczej jestem "ambitnym amatorem". Nie robię żadnego retuszu, ani nic nie kreuje za pomocą komputera. Koryguję jedynie ekspozycję, balans bieli, krzywe, kadruję i ewentualnie wyostrzam.

Wszelkie sugestie od ludzi, którzy mieli do czynienia z wszystkimi wspomnianymi aplikacjami mile widziane.

pozdrawiam

Kal

marszull
22-02-2010, 23:47
1. tak, sam silnik ten sam, drobne roznice plus inny interfejs
2 LR tak
3. nie wiem, przy podobnej konfiguracji sprzetowej pewnie podobnie, jak korzystam na macu
4. nie wiem obydwa sa ok, ja wole LR

Jelsi robisz tylko to co napisales to ps nie bedzie ci potrzebny

d_an
23-02-2010, 18:44
Witam,

2. Czy w Lr albo Aperture da się "zbiorowo" obrabiać grupę fotek według jednego schematu?
To się nazywa przetwarzanie wsadowe i Aperture to obsługuje, choć LR po prawdzie jest bardziej zoptymalizowany do takiej pracy.

3. Który z systemów najlepiej sobie radzi wydajnościowo - na Mac OS X i PC?

http://www.aperture.pl/?p=2016

No i generalne pytanie - w którym momencie kończą się możliwości Lr i Aperture i trzeba sięgnąć po PS? Nie fotografuję zawodowo, raczej jestem "ambitnym amatorem". Nie robię żadnego retuszu, ani nic nie kreuje za pomocą komputera. Koryguję jedynie ekspozycję, balans bieli, krzywe, kadruję i ewentualnie wyostrzam.

Kal

PS ma większe możliwości w obszarach bardziej zaawansowanych retuszy, skomplikowanych masek, fotomontaży i ogólnie tam gdzie kończy się typowa korekcja, a zaczyna - nazwijmy to hucznie - kreacja :) LR znam jedynie po "łebkach", ale myślę, że ps ma również większe możliwości w obszarze przygotowania do druku.

Na Twoim miejscu zdecydował bym się na LR przede wszystkim ze względu na jego kompatybilność z innym oprogramowanie adobe. W tej chwili interesuje Cię jedynie podstawowa korekcja, ale może w przyszłości obszar Twoich zainteresowań / wymagań się rozszerzy. Jakby nie było Adobe to potentat w branży przetwarzania obrazu.

Ymanuel
26-02-2010, 12:43
a czy taki Lightroom (i co za tym idzie Bridge i Photoshop) mają*kompatybilny system "rating" i "labels" z Maćkiem? Czy ocenione zdjęcie w Brige'u czy Lightroomie będę*mógł znaleźć Spotlightem przez kryterium oceny?

gregory
14-03-2010, 15:24
A czy LR2 bezproblemowo importuje Nikonowskie NEF w Mac Os X ? Pytam, bo od niedawna jestem posiadaczem D330s i okazało się, że nie jestem w stanie zaimportować NEF do swojego MAC'a :-(

jackrabbit
14-03-2010, 15:33
A czy LR2 bezproblemowo importuje Nikonowskie NEF w Mac Os X ? Pytam, bo od niedawna jestem posiadaczem D330s i okazało się, że nie jestem w stanie zaimportować NEF do swojego MAC'a :-(

masz za nowa puszke po prostu, sam nawet nie slyszalem o takiej ;)

moze skonwertuj do DNG najpierw przy pomocy jakiegos innego softu i wtedy zaimportuj do LR

gregory
14-03-2010, 16:18
Sorry. Miałem na myśli oczywiście D300s ! Mój błąd.

carcrusher
24-03-2010, 11:48
Podepnę się pod wątek - zauważyłem dziwne zachowanie (jak dla mnie) funkcji Brightness w LR. Mianowicie podbicie jasności powoduje zwiększenie ilości barwy czerwonej w obrazie, ale już podbijanie ekspozycji (Exposure) nie daje tego efektu. Czy to normalne zachowanie, czy ktoś też zauważył u siebie podobny efekt? Działam na NEFach z D90 i Lightroom3beta2

stig
24-03-2010, 19:40
No i generalne pytanie - w którym momencie kończą się możliwości Lr i Aperture i trzeba sięgnąć po PS? Nie fotografuję zawodowo, raczej jestem "ambitnym amatorem". Nie robię żadnego retuszu, ani nic nie kreuje za pomocą komputera. Koryguję jedynie ekspozycję, balans bieli, krzywe, kadruję i ewentualnie wyostrzam.Tak wiec o CameraRAW i Photoshopie nie musisz myslec. LR Ci wystarczy w zupelnosci. Porownanie predkosci dzialania LR i Aperture, zalinkowal kolega d_an. Biorac pod uwage, ze pod Windows nie ma Aperture (gdybys koniecznie chcial stanac okoniem i wybral ten wolniejszy), to pozostaje Ci jedynie LightRoom.

Jedrek.S
09-02-2013, 15:32
Mój mbp (late 2012, i5/4gb ram) na lionie 10.8 działa szybciej od domowych vaio z porównywalnym i5 i również 4 ramu.