PDA

Zobacz pełną wersję : D300s - sterowanie błyskiem - wątpliwość.

jm
22-02-2010, 22:41
Następująca kwestia mnie męczy:

SB800 w trybie REMOTE
D300s - sterowanie błyskiem -> wbudowana -> [--] (czyli "wyłączona")

(grupa lamp oraz kanał ustalone jednakowo w SB800 oraz d300s)

W czasie wyzwalania migawki lampa wbudowana...błyska. Tak ma być? SB 800 jest zdalnie wyzwalana i tu wsio jest OK. Jednak ten błysk wbudowanej mnie...dziwi/niepokoi....
Instrukcja wspomina o emitowaniu błysków monitorujących przez wbudowaną lampę w trybie sterowania błyskiem, jednak nazwane są one "niewidocznymi" tymczasem... w moim przypadku... to błyśnięcie jest oczywiste i jak najbardziej widoczne:)

Próbowałam swój aparat w takiej akcji z 2 innymi lampami (SB600 i SB800) i odbywało się to identycznie.
Potem spróbowałam jeszcze d90 z tymi lampami i...ta sama akcja.

Pytanie kieruję przede wszystkim do posiadaczy d300s (najlepiej z sb800) - czy u Was dzieje się tak samo - czyli mimo "wyłączenia" wbudowanej (w trybie sterowania błyskiem) ta lampeczka Wam błyska?? Te przedbłyski monitorujące sa tak wyraxne, że patrząc na lampkę widać, że ewidentnie błyska?
Nie mam pomysłu gdzie w menu może skrywac się jakas opcja do zaznaczenia/odznaczenia, która dodatkowo mogłaby wpływać na tę akcję?

Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że w d80.... tego błysku lampki wbudowanej (w analogicznej konfiguracji) nie było widać, stąd moje rozterki.

alan85
22-02-2010, 22:44
Błysk musi być ( nie ma on wpływu na ekspozycje - wiec "niewidoczny" ) daje informacje sb-800'ce jak ma błysnąć

Przynajmniej tak to sobie tłumacze, bo mi też zawsze błyska.

miron19j
22-02-2010, 22:45
nie rozgryzałem problemu, ale jak aparat ma zakomunikować lampie kiedy ma błysnąć a kiedy zgasnąć?
Pozostaje kwestia, czy ten błysk wbudowanej ma wpływ na oświetlenie "modela"?

jm
22-02-2010, 22:46
błysk musi być ale nie ma on wpływu na ekspozycje jedynie daje informacje sb-800'ce jak ma błysnąć

W to wierzę!
Jednak..... czy nie ma wpływu na oświetlenie modela?

shaolin
22-02-2010, 22:48
Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że w d80.... tego błysku lampki wbudowanej (w analogicznej konfiguracji) nie było widać, stąd moje rozterki.

I dobrze, ze nie dalas glowy bo bys ja stracila ;)

Blysk musi byc - tak to zorganizowali sobie ;) ale ma minimalny wplyw na oswietlenie. Najprosciej zrobic sobie 1/128 mocy i -1349204ev na lampce jeszcze skrecic ;)

Zawsze zostaje radio, su800, sg-3ir czy jak mu tam :D/kawalek innego zaslaniacza ;)

jm
22-02-2010, 22:52
I dobrze, ze nie dalas glowy bo bys ja stracila ;)

Blysk musi byc - tak to zorganizowali sobie

Było blisko... stracenia głowy...:)
Prawdą jest, że z d80 chyba jedynie 2 razy bawiłam się w takie zdalne błyskania... no ale...wrażenie, że tam błysku nie było...pozostaje.
Cóż - jeśli Wam wszystkim też błyska.... mój niepokój znika:),
pozostaje.... konsternacja w starciu ze znaczeniem słowa "niewidoczne".....:confused:

Dj_Direct
23-02-2010, 00:11
Alez kombinujesz kobito :) Ten blysk wbudowanej musi byc, bo na podstawie odbicia tego blysku od obiektu aparat wie jakie sa warunki i jaka moc blysku wlasciwego ma nadac zdalnej Sabinie. Gdyby tego blysku wbudowanej nie bylo - wowczas zdalny flash strzelalby hmmm... pelna moca, albo w ogole albo nie wiem jak. A ustawienie [--] informuje o tym, ze blysk ow (z wbudowanej) nie wplywa na ekspozycje sceny. Tak tez stoi w instrukcji :), ktora jak mniemam olalas i wolisz empirycznie doswiadczac uzytkowania :D

jm
23-02-2010, 00:27
Tak tez stoi w instrukcji :), ktora jak mniemam olalas i wolisz empirycznie doswiadczac uzytkowania :D

Najwyraźniej.... inne fragmenty onej studiowałam:), albo mam ...podróbę:mrgreen:

Cytat z mojej instrukcji:
[ -- ] (symbol dotyczący lampy wbudowanej w trybie sterowania błyskiem)
Wbudowana lampa błyskowa nie emituje błysku, ale świeci dioda wspomagająca AF. Wbudowana lampa błyskowa musi być podniesiona, aby mogła emitować przedbłyski monitorujące.

Dla mnie ..ten fragment na czerwono - oznacza, że jak patrzę na lampe, to ona nie powinna błyskać przy wyzwalaniu zdalnej SB - czyli ...jest ciemna i głucha;).
W sumie... świecenie diody...też nie jest takie ...bezwarunkowe;)
Źle rozumuję?

Na zielono.... no właśnie w moim rozumieniu owe przedbłyski... wyglądać powinny inaczej niż błysk "właściwy" - jakies słabsze albo coś? Zwłaszcza, że w innych fragmentach instrukcji sa opisywane jako "niewidoczne".
Najwyraźniej jednak ... owe przedbłyski wyglądają identycznie jak błysk.
A fragment na czerwono.... ma zmylić przeciwnika;)

W sumie dobrze, że jest jak mówicie i ma błyskać:)

Ciekawa jestem... jak ten fragmencik instrukcji leci po angielsku?;)

kichu
23-02-2010, 00:30
nie emituje blysku w tym kontekscie oznacza, ze blyska z minimalna moca zeby komunikowac sie z lampami remote

w 99% sytuacjach przy powiedzmy normalnych odlegloscia ten blysk jest na tyle slaby ze realnego wplywu na ekspozycje nie ma

natomiast jesli chcesz odciac swiatlo widzialne, i miec pewnosc ze na bliskich odleglosciach tez go nie bedzie widac to musisz kupic panel SG3IR czy jakos tak

albo zaslonic lampe reka :)

jm
23-02-2010, 00:35
OK. Jest pełna jasność -dosłownie i w przenośni;)

Jednak albo ten fragment w instrukcji jest nieprecyzyjny, albo tłumaczenie jakieś koślawe:)

Już nie będę więcej drążyć. Obiecuję:)

miron19j
23-02-2010, 00:52
Ciekawa jestem... jak ten fragmencik instrukcji leci po angielsku?;)
podaj numer strony w instrukcji :-)

nickt
23-02-2010, 00:54
Ja mam panel SG3IR i faktycznie kompletnie tłumi błysk, normalnie przy bliskich odległościach można było zauważyć błysk wbudowanej, z panelem SG nie ma tego problemu.....aczkolwiek można ten panel zastąpić np podwójną starą kliszą fotograficzną :D

str 285 przy symbolu " - - "

Jacek_Z
23-02-2010, 01:03
.Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że w d80.... tego błysku lampki wbudowanej (w analogicznej konfiguracji) nie było widać, stąd moje rozterki.Musiał być :)

Jednak..... czy nie ma wpływu na oświetlenie modela?prawie nie ma. Prawie czyni róznicę :)

Zawsze zostaje .. su800, sg-3ir
to metoda by nic nie oświetliło modela :)

Cytat z mojej instrukcji:
[ -- ] (symbol dotyczący lampy wbudowanej w trybie sterowania błyskiem)
Wbudowana lampa błyskowa nie emituje błysku, ale świeci dioda wspomagająca AF. Wbudowana lampa błyskowa musi być podniesiona, aby mogła emitować przedbłyski monitorujące.

Dla mnie ..ten fragment na czerwono - oznacza, że jak patrzę na lampe, to ona nie powinna błyskać przy wyzwalaniu zdalnej SB - czyli ...jest ciemna i głucha;).
W sumie... świecenie diody...też nie jest takie ...bezwarunkowe;)
Źle rozumuję?

Na zielono.... no właśnie w moim rozumieniu owe przedbłyski... wyglądać powinny inaczej niż błysk "właściwy" - jakies słabsze albo coś? Zwłaszcza, że w innych fragmentach instrukcji sa opisywane jako "niewidoczne".
Najwyraźniej jednak ... owe przedbłyski wyglądają identycznie jak błysk.
A fragment na czerwono.... ma zmylić przeciwnika;)
Widzisz właśnie to, co na zielono. Czyli przedbłyski, a nie błysk. Widać za błysk uważaja błysk właściwy, a przedbłyski nie sa dla nich błyskiem (choć dają po oczach :mrgreen: )

Piszą o nich niewidoczne, bo sa one niby niewidoczne dla matrycy, albo niewidoczne gdy jest błysk właściwy, bo ich mozna nie odróżnić od błysku właściwego, prawie zlewają się z nim w czasie.

Przedbłyski w niektórych sytuacjach dadza się zaobserwowac na zdjęciu, niestety. Stąd panel SG-3IR.

miron19j
23-02-2010, 01:06
The built-in flash does not fire, but the AF-assist illuminator lights. The built-in flash must be raised so that it can emit monitor pre-flashes.
tylko w mojej jest to na 294 :-D

jm
23-02-2010, 08:37
Czyli wnioski są 2:
1. Przedbłysk monitorujący jest niemal niewidoczny - ale jedynie wtedy kiedy tuż po nim następuje błysk właściwy - wtedy zlewają się jakby w jedno, przedbłysk nie jest odczuwalny.

2. Gdy lampa wbudowana jest sterownikiem lampy zdalnej, wtedy... zawsze pojawia się błysk (dla producenta jest to przedbłysk monitorujący, dla użytkownika.... nie różni się wizualnie niczym od błysku zasadniczego) - i choć nie jest to błysk właściwy, to jest tak samo jak właściwy, wiodoczny dla oka.

Moim zdaniem w instrukcji (w obu językach) zabrakło jednego zdania wyjaśnienia np:
"przedbłysk monitorujący" w trybie sterowania lampą zdalną, nie różni się (wyglądem) od błysku właściwego, widać błysk lampy wbudowanej" - czy jakoś tak? A może takie zdanko jest...tyle, że w jakimś innym rozdziale?:)

No ale zawsze w końcu, jest Forum;)

Schlag
23-02-2010, 12:17
W d300s widać błysk, i w D80 był widoczny. (na obiekcie)

Panel IR, albo klisza rozwiązuje problem.

Hipolit_S
26-02-2010, 10:11
Lampa wbudowana, pracująca jako sterownik CLS zawsze blyska komunikując sie ze zdalnymi sabinami. To czy bierze udzial w ekspozycji czy nie bierze musisz ustawic w menu aparatu a masz trzy mozliwosci pracy lampy wbudowanej: M, TTL oraz "--" Jesli ustawisz na ten ostatni to blysk wbudowanej nie bedzie bral udzialu w naswietleniu obrazu.

Jacek_Z
26-02-2010, 11:50
..."--" Jesli ustawisz na ten ostatni to blysk wbudowanej nie bedzie bral udzialu w naswietleniu obrazu
niestety, ale częściowo będzie brał udział. To na ile to będzie widoczne zależy od kilku czynników: jak silne jest zastane, jak silny jest błysk główny, czy w kadrze są połyskujące rzeczy itp.

Zrób eksperyment. Mało zastanego (wieczorem w pokoju). Lampę główną odbij od sufitu, daj słaby błysk, nedoświetl. Przed aparatem postaw coś błyszczącego. Zrób zdjęcia. Poobserwuj ten błyszczący przedmiot na zdjęciu.

Hipolit_S
26-02-2010, 23:26
niestety, ale częściowo będzie brał udział. To na ile to będzie widoczne zależy od kilku czynników: jak silne jest zastane, jak silny jest błysk główny, czy w kadrze są połyskujące rzeczy itp.

Zrób eksperyment. Mało zastanego (wieczorem w pokoju). Lampę główną odbij od sufitu, daj słaby błysk, nedoświetl. Przed aparatem postaw coś błyszczącego. Zrób zdjęcia. Poobserwuj ten błyszczący przedmiot na zdjęciu.

Sprawdzilem, masz rację. A ja myslelem, ze to takie proste i oczywiste :)

Glow
26-02-2010, 23:37
Czy ustawinienie manualne dla SB800 i [--] (0 flasha body) rozwiązuje ten problem w 100% ?

Jacek_Z
27-02-2010, 00:23
jeśli lampa jest zdjęta z body - to niestety nie. Przedbłysk komunikacyjny sie rejestruje.

jamirq
27-02-2010, 13:38
i to mnie wkurza w d300s. W d80 nie mialem widocznego przedblysku tak jak to robi sabina. Ważne to dla mnie kiedy cjce zdalnie wywołać lampę robiąc zdjęcie dziecku któremu raczej błyskać sie nie powinno w oczy.

jm
27-02-2010, 15:03
i to mnie wkurza w d300s. W d80 nie mialem widocznego przedblysku tak jak to robi sabina.

Czyli...jednak!!!:)
Jeszcze ktoś oprócz mnie doświadczył tego w d80...:)
Jak miło:)
No chyba, że oboje z jamirq mamy....omamy:???:

mOSAd
27-02-2010, 23:30
Dodam tylko, że można zakupić, ewentualnie skonstruować zaślepkę wsuwaną w sanki lampy, blokującą ten błysk. Oczywiście nie przeszkadza ona kompletnie w komunikacji CLS z innymi lampami, ponieważ blokuje ona tylko światło widzialne, a komunikacja widocznie odbywa się w szerszym lub innym spektrum. Mam takową zaślepkę i jest to dobre rozwiązanie, szczególnie wtedy, gdy nie chcemy z jakiejś przyczyny błyskać komuś lub czemuś po oczach.

Polsar74
27-02-2010, 23:50
No chyba, że oboje z jamirq mamy....omamy:???:

raczej tak - moja D80-tka waliła lampą w trybie sterownika w trakcie ekspozycji, kumpla też, innego kumpla także.

Jacek_Z
28-02-2010, 00:38
i to mnie wkurza w d300s. W d80 nie mialem widocznego przedblysku tak jak to robi sabina. był, bo musiał być. Nie ma innej możliwości. Po prostu w pewnych sytuacjach widac go bardziej, w innych nie.

jm
28-02-2010, 01:55
był, bo musiał być. Nie ma innej możliwości. Po prostu w pewnych sytuacjach widac go bardziej, w innych nie.

Chyba miałam (jamirq także?!) zatem ...jakąś wyjątkową d80...bo ten przedbłysk był ledwo widoczny (w d300s jest ewidentny błysk dający po oczach!)
- zresztą, nie tylko pod tym względem była moja 80tka wyjątkowa:mrgreen:, ale to już zupełnie inna historia;)

Jacek_Z
28-02-2010, 09:25
Ja mówię, że przedbłysk musi być, a nie że jest taki sam w d80 i d300.
Większa siła przedbłysku to większy zasięg CLS, więc to chyba normalne, że lepszy model ma większy/silnejszy.

jamirq
02-03-2010, 11:41
jacku ale nawet w instrukcji d80 chyba jest info ze przedbłyski sa niewodoczne dla oka, a tutaj jest widoczne i to mocno. nie mam tutaj na myśli wpływu na ekspozycje lecz o to czy daje blysk bezpośrednio na obiekt (np male dziecko którego nie powinno sie traktować błyskiem prosto w oczka)

Jacek_Z
02-03-2010, 12:07
...ze przedbłyski sa niewodoczne dla oka, .litości ...
nie dzielcie włosa na czworo.
proszę o dokładny cytat.
może producentowi chodzi o to, że przedbłysków nie idzie zobaczyć, bo się zlewają z błyskiem głównym? może polskie tłumaczenie jest nieprecyzyjne?

dziecku nie dawać po oczach słabymi przedbłyskami, ale silnym błyskiem właściwym juz tak?

skończmy te dyskusje, bo jest absolutnie bezcelowa. System cls nikona polega na pomiarach, komunikacji z lampami na zasadzie przedbłysków. Jesli aparat ma TTL, jesli jest sterowanie CLS to muszą być przedbłyski. Nie ma innej możliwości! Niezależnie jaki to model aparatu. D70 czy D700 - obojętnie

1. Przedbłysków nie ma, gdy lampa jest na body i pracuje w trybie manualnym. Wtedy ich być nie musi.
2. lampa na body, ale w TTL - będą przedbłyski pomiarowe.
3. lampa zdjęta z body - musza być przedbłyski komunikacyjne, nawet gdy lampa jest w manualu, a gdy lampa w TTL to są przedbłyski komunikacyjne i przedbłyski pomiarowe.

jm
02-03-2010, 16:04
Jacku,
oczywiście już się pogodziłam z faktem, że wbudowana musi "dawać po oczach" w trybie sterowania błyskiem, nawet kiedy jest wyłączona - tak to działa i już.
Zatem to co piszesz, że się przedbłysk zlewa z błyskiem głównym... nie ma tu zastosowania, bo błysku głównego nie ma (lampka jest wyłączona)- zatem to co widać, to są "niewidoczne" przedbłyski monitorujące.:)

Tylko nikt mi nie wmówi, że instrukcja nie wprowadza w błąd! Instrukcja ma być oczywista i czytelna, a nie.... dawać pole do interpretacji na zasadzie...może im chodzi o to, a może o tamto...!

Siła owych przedbłysków.... też jak widać (co uzasadniłeś wcześniej) jest różna w różnych modelach.

Wątek założyłam, ponieważ w d80 działało to inaczej - lampka wbudowana w trybie sterowania lampą zewnętrzną, dawała jedynie przedbłysk, znacząco inny od tego, co się dzieje w d300s.
Jak piszesz, że to wynika z większego zasięgu w d300s, to ja Ci wierzę.
Natomiast instrukcja jest w tym miejscu niestety niezbyt precyzyjna.
Tyle.

Już wcześniej pisałam gdzie instrukcja jest nieprecyzyjna. Opisuje przedbłyski jako niewidoczne, bez rozróżnienia na 2 sytuacje -
1.sam przedbłysk (lampa podniesiona ale wyłączona w trybie sterowania błyskiem) i
2.przedbłysk poprzedzający błysk właściwy (przy lampie włączonej)

w 1 przedbłysk widać i jest na tyle silny, że nie sposób go odróżnić od błysku właściwego, którego w tej sytuacji nie ma.

W 2 Przedbłysk jest niewidoczny, bo zlewa się z błyskiem głównym.

Na koniec - w d300s można sprawdzić jaka jest moc przedbłysku monitorującego (można go zobaczyć)- str 178-179 w instrukcji (przy okazji blokady mocy błysku) i w moim odczuciu ten przedbłysk (przycisk fn) jest..... absolutnie inny od tego co wydaje z siebie lampka (wyłączona) w trybie sterowania. W trybie sterowania błyśnięcie jest mocniejsze, ewidentne!
Posiadaczom d300s polecam własnoocznie sprawdzić:)

Można być zdezorientowanym? Można.

szymony
02-03-2010, 21:29
jacku ale nawet w instrukcji d80 chyba jest info ze przedbłyski sa niewodoczne dla oka, a tutaj jest widoczne i to mocno.
NP w ramach optymalizacji kosztów do tłumaczenia manuala zatrudnił studenta filologi nie koniecznie mającego pojęcie o foto. Dodatkowo ta właśnie część instrukcji nie była tłumaczona tylko skopiowana z F100.
Trzecia opcja jest taka, że skośnookie widzą zdecydowanie mniej niż ludzie nad Wisłą i to z wadą wzroku, tylko w takim razie jak oni na tych zerach latali?

jm
02-03-2010, 22:01
Ta ostatnia wersja.... coś w sobie ma;)

esio
02-03-2010, 23:39
Dla ścisłości zmierzyłem błyski przy sterowaniu w D80 i D300.
Ustawienie na (--), ISO 200, czas 250, reszta parametrów taka sama.

Wyszło mi na światłomierzu 2,8 w obu przypadkach.

I przy ustawieniu na 2, 8 miałem dobrze oświetlony światłomierz z odległości 80 cm.

Przy ustawieniu przesłony na 5,6 obraz był bardzo mocno niedoświetlony.
Lampa odbita tylko, jako blik na plastiku światłomierza, ale bardzo słaby blik.

Więc biorąc po uwagę odległość z jakiej się fotografuje model, jakieś trzy-cztery metry, czasem więcej i przesłonę,
raczej powyżej 5,6 (ostatnio portrety robiłem na f 8, 11 i 16) przy czułości oczywiście najniższej,
to znaczy ISO 200, tego błysku nie powinno być widać na zdjęciach.

U mnie nie widać.