PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zrujnowana wieża ciśnień

jacekz40
22-02-2010, 21:46
Zapraszam do komentowania, wszelkie uwagi mile widziane ;-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

NBA
22-02-2010, 22:13
Fajne spojrzenie... Tylko te krzaczory z lewej przeszkadzają w odbiorze mz..

woda
23-02-2010, 01:34
Podoba mi sie perspektywa i pomysl. Widzialbym to jednak w pione bo brakuje mi dolu.

elix
23-02-2010, 09:36
Jakoś mi to nie podchodzi z kilku względów.
Po pierwsze - jeśli już tak centralna kompozycja to niech będzie ona idealnie centralna - w tym momencie jest nieco przesunięta i nie wpływa to dobrze na odbiór bo sprawia wrażenie niedbałego kadrowania
Po drugie - te krzaki w LD rogu burzą czystość kadru, a przecież można się ich stosunkowo łatwo pozbyć ;)
Po trzecie - nie do końca jestem przekonany do samej konstrukcji kadru - brak dołu i znaczne zniekształcenie perspektywy

Na plus - naprawdę niezła konwersja, podoba mi się że widać szczegóły stropu wewnątrz wieży. Niebo nie było tu twoim sprzymierzeńcem bo jest dość nudne, ale na to nie miałeś wpływu.

jacekz40
23-02-2010, 19:35
te krzaki w LD rogu burzą czystość kadru, a przecież można się ich stosunkowo łatwo pozbyć
elix dzięki za uwagi ale pewne rzeczy są dla mnie nie do przeskoczenia - ogólnie rzecz nazywając chodzi mi o mocno penetrującą obróbkę zdjęcia. Zaliczam się do tego nielicznego grona, które nie ingeruje tak mocno w fotografię.

elix
23-02-2010, 20:05
Jacku - jeśli nie chcesz ingerować za pomocą stempla po wyzwoleniu migawki to można to równie dobrze zrobić sekatorem przed wyzwoleniem migawki ;) A tak bardziej serio to warto na takie rzeczy zwracać uwagę przy konstruowaniu kadru i próbować uniknąć niechcianych elementów w kadrze - oczywiście nie zawsze się da. Ja też wolę nie ingerować w fotografię zbyt mocno podczas obróbki jeśli chodzi o usuwanie takich elementów, ale tutaj akurat jest to dość proste i - jeśli nie da się tego zrobić przed wyzwoleniem migawki - uzasadnione.