PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter M42 z blokadą bolca przesłony - pytanie ?

2Cresky
22-02-2010, 11:27
Witam
Chcę nabyć adapter Nikon - M42 bez soczewki. Znalazłem coś takiego:
http://www.systembank.pl/produkt,1001,2018.html

Adapter ten posiada blokadę bolca przysłony.
Czy ktoś z Was posiada taki adapter ?? czy nabyć wersję z blokadą bolca, czy zwykłą bez tej blokady ??

mpwt
22-02-2010, 12:48
Jak masz szkło M42 z automatyką przesłony to pewnie lepiej kupić przejściówkę z blokadą. Inna sprawa, że ręczne zablokowanie to jakieś 15 min zabawy.
Aha, lepsze są szkła bez automatyki przesłony, ponieważ wtedy często masz drugi pierścień do przymykania do przesłony roboczej.

2Cresky
22-02-2010, 12:53
mpwt dziękuje za wyjaśnienie !!!

konkl
01-03-2010, 15:07
witam. kupilem sobie taki adapter do mojej d300tki. tylko mam problem z ostroscia, nie lapie jej, tzn nie idzie jej ustawic albo przy odleglosci np 0.3m musze ustawic ostrosc na nieskonczonosc.obiektyw jest sprawny.

JacekCz
01-03-2010, 15:56
witam. kupilem sobie taki adapter do mojej d300tki. tylko mam problem z ostroscia, nie lapie jej, tzn nie idzie jej ustawic albo przy odleglosci np 0.3m musze ustawic ostrosc na nieskonczonosc.obiektyw jest sprawny.

I tak ma być.
Nikon plus m42 to trudna kombinacja zwłaszcza na poczatek kariery.

konkl
01-03-2010, 18:02
nie zamierzam bawić sie adapterami, znalazlem w domu obiektyw i chcialem zobaaczyc jakie beda efekty. jak będe miał chwilę czasdu to pobawie się więcej tym obiektywem. ma jedną zaletę, jest dosyć jasny:) jak szukałem adaptera to znalazłem kilka ciekawych obiektywów do makro:) w sumie za parę groszy można mięć fajne szkiełko:)nie ukrywam, przydałby się jakiś obiektyw nikona do makro, bo jakoś nie mam przekonania do filtrów i pierścieni. chociaż z mieszkiem mogłaby być ciekawa zabawa:) niestety szkło nikona musi staną w kolejce:)może będę zadowolony z jakiegos starszego makro:)