PDA

Zobacz pełną wersję : sb800 Blyska ale nie blyszczy ...

Strus
22-02-2010, 02:33
No wlasnie. Jak w temacie. Konkretnie mowa o sytuacji kiedy sabinka jest na sankach. Widac ze blyska ale na zdjeciu juz tego blysku nie widac. Poza sankami problemu nie ma. Sanki przeczyszczone. Wszystko w puszce tak jak byc powinno. A efekty blyskania raz sa widoczne (kadr doswietlony) a raz nie (kadr niedoswietlony). Jakies pomysly poza serwisem ?

proximus323
22-02-2010, 10:35
Może na sankach włącza Ci się BL czyli błysk wypełniający który tylko lekko doświetla scenę.

Strus
22-02-2010, 12:47
Lampa w manualu

Zibi1970
22-02-2010, 13:03
objawy jak u mnie. Skończyło się wymianą palnika.

Lucid
22-02-2010, 21:07
W aparacie da się ustawić tak żeby wbudowana sterowała systemem cls, ale sama nie dawała żadnego światła( nie wpływa na ekspozycje). Widać błysk ale nie wychodzi on na zdjęciu. Moze grzebałeś w lampie i coś poprzestawiałeś ze działa jako master i próbuje sterować grupami/lampami a sama błysku nie daje??

Strus
22-02-2010, 21:41
W aparacie da się ustawić tak żeby wbudowana sterowała systemem cls, ale sama nie dawała żadnego światła( nie wpływa na ekspozycje). Widać błysk ale nie wychodzi on na zdjęciu. Moze grzebałeś w lampie i coś poprzestawiałeś ze działa jako master i próbuje sterować grupami/lampami a sama błysku nie daje??

A efekty blyskania raz sa widoczne (kadr doswietlony) a raz nie (kadr niedoswietlony).

Czyli to obala Twoja teorie :D :(

Jaki koszt?

Zibi1970
22-02-2010, 22:25
W zeszłym roku zapłaciłem około 380 zł w fototronicu.
Wyrobili się w ciągu tygodnia.

Zrób jeszcze taką próbę. Wciśnij ten guziczek do błysku modelującego (ten co wyzwala serię błysków).
U mnie ta seria nie była ciągła tylko przerywana. Tak samo ustawienie błysków stroboskopowych była nieciągła.

Oczywiście wyklucz najpierw wszystkie możliwości złego ustawienia lampy.

Marek_L
23-02-2010, 16:17
Miałem podobny przypadek z tym, że lampa nie błyskała przy odchylonej głowicy na bok lub za siebie, na wprost działała poprawnie, niestety skończyło się serwisem i wymianą głowicy, o dziwo serwis załatwił się w przeciągu 1.5 tygodnia i koszt wyniósł z tego co pamiętam 340 złociszy + gwarancja na 6 miesięcy na wymieniony element ;-)

Strus
23-02-2010, 16:29
No to chyba lampa zawita do fixations :(

Strus
11-03-2010, 14:00
Wlasnie dostalem wycene z fixations. Okazuje sie ze stwierdzono problem z TTlem i wyceniona naprawe na 220 funtow (!!!!) I teraz pytanie - czy mogli sie pomylic? Przeciez lampa czasem blyska a czasem nie niezaleznie od tego czy jest ustawiona na TTl czy na manual? Nie mam duzego doswiadczenia z lampami ale na chlopski rozum TTL nie ma chyba nic wspolnego z manualem.
Oswieccie mnie bo jestem w niezlej kropce. Pieniazkow teraz niet i powstalo rysyko zostania bez lampy :(

Strus
12-03-2010, 11:55
I jak? Tylu specjalistów od błyskogratów a nikt nie wie jaki związek może mieć TTl z manualem ?

stachmuszel
12-03-2010, 12:09

Potwierdzam. Znam dwa takie przypadki.

jarek25
12-03-2010, 12:58
A jak wciśniesz przycisk od wyzwalania błysku to zawsze wypali? I jak przytrzymasz doświetlanie to świeci normalnie? TTL w manualu nie działa. Stawiam na palnik :)

Strus
12-03-2010, 13:57
Lampa błyska zawsze. I wiem że kilka osób sygnalizowało że kończyło się to wymianą palnika. Mnie zastanawia czemu fixations stwierdza nieprawidłowości związane z TTLem. Przecież gdyby to była wina TTl to w manualu lampa powinna zachowywać się normalnie

ulead
12-03-2010, 19:48
Wymiana palnika cie czeka

Strus
12-03-2010, 20:21
Ja najmocniej przepraszam ale czy ja cos niejasnego napisalem? Czy interpretacja mojego pytania sprawia az tyle problemow? Ciagle piszecie ze palnik do wymiany a ja wiem co fixations stewierdzilo. I w/g serwisu jest to problem z TTLem (nie tylko jak sie okazalo). Interesuje mnie czy w/g Was problem z TTlem moze miec wplyw na zachowanie lampy rowniez w manualu.

Kupiloem sobie sb-900 ale problem mnie bedzie gnebil bo nie wiem co robic z 800

tomek20stencel5
12-03-2010, 21:28
Oddaj mi za darmo - po problemie. Wymienię palnik i będę używał w M z canonem :D. A tak na poważnie to mi też na palnik wygląda. Sprawdź jeszcze ten błysk modelujący czy jest ciągły czy nie. Co do wymiany palnika to ja bym się sam o to pokusił. http://cgi.ebay.com/NIKON-SB-800-SB800-FLASH-XENON-TUBE-REPLACEMENT-PARTS_W0QQitemZ180453668710QQcmdZViewItemQQptZDigi tal_Camera_Accessories?hash=item2a03e07766 - za tę cenę można spróbować. Może fixation się pomylił, albo robią Cię w konia...

PhotoIan
12-03-2010, 21:59
Jeśli chodzi o koszty naprawy to za 240 w Camera King przez amazona kupiłem Metza 58 AF-1 Także naprawa za taką kasę wydaje mi się lekkim wygięciem Co do twojego pytania jeśli problem jst z TTL-em to w manualu powinna błyskać bez nikakich a co się dzieje w trybie slave?

Strus
12-03-2010, 22:00
Wymiana owej tuby w fixation to okolo 40 funtow w tym 20 za sama tube. U mnie najwiekszy koszt to wymiana czegos co nazywa sie skrotowo PRIN. CIR. B i kosztuje 112 funtow bez VATu. Prosilem mailem o rozszyfrowanie tego skrotu ale jeszcze nie dostalem odpowiedzi

Nad Metzem dywagowalem ale w koncu wygrala 900setka. Musze sie przekonac o tym slynnym grzaniu sie :D

luxius
13-03-2010, 00:01
Mam tak od kilku miesięcy, wystarczy puknąc lampą o cos twardego i działa:) Póki nie padnie całkiem nie naprawiam.

adolfik9501
13-03-2010, 00:50
Wymiana owej tuby w fixation to okolo 40 funtow w tym 20 za sama tube. U mnie najwiekszy koszt to wymiana czegos co nazywa sie skrotowo PRIN. CIR. B i kosztuje 112 funtow bez VATu. Prosilem mailem o rozszyfrowanie tego skrotu ale jeszcze nie dostalem odpowiedzi

Printed Circuit (B) - płytka drukowana, co się znajduje z przodu lampy za plastikiem z napisem Nikon.

GEDAW
13-03-2010, 00:53
Ja najmocniej przepraszam ale czy ja cos niejasnego napisalem? Czy interpretacja mojego pytania sprawia az tyle problemow? Ciagle piszecie ze palnik do wymiany a ja wiem co fixations stewierdzilo. I w/g serwisu jest to problem z TTLem (nie tylko jak sie okazalo). Interesuje mnie czy w/g Was problem z TTlem moze miec wplyw na zachowanie lampy rowniez w manualu.

Raczej nie, bo w manualu nie masz przedbłysków tylko Ty decydujesz, z jaką siłą lampa ma błysnąć i nie odetnie błysku nawet jak okaże się za silny.

Strus
13-03-2010, 00:55
CZyli jesli wymienie sam palnik zostawiajac uszkodzona plytke drukowana (dzieki adolfik9501) to lampa powinna bezproblemowo funkcjonowac we wszystkich trybach poza TTLem ?

adolfik9501
13-03-2010, 01:01
CZyli jesli wymienie sam palnik zostawiajac uszkodzona plytke drukowana (dzieki adolfik9501) to lampa powinna bezproblemowo funkcjonowac we wszystkich trybach poza TTLem ?

Teoretycznie tak, a w praktyce wszystkie tryby mogą przez tą płytkę "przechodzić" (przeca steruje się nastawami, a nie przesuwa dynksa jak w starociach tyrystorowych). SB800 to jednak nie jest prosta lampa.

Jak co to służę repair manualem.

Strus
13-03-2010, 01:10
Jak co to służę repair manualem.

To ja poprosze w celu zapoznania sie z terenem wroga i przygotowania sie do odwrotu na z gory upatrzone pozycje :mrgreen:

adolfik9501
13-03-2010, 01:13
To ja poprosze w celu zapoznania sie z terenem wroga i przygotowania sie do odwrotu na z gory upatrzone pozycje :mrgreen:

Sztab generalny przesłał plany wojskową pocztą polową ;)

Strus
13-03-2010, 01:16
To tak cos kolo wtorku sugeruje sie okopac :mrgreen:

Podziekowal na mapy bojowe :D

Strus
28-03-2010, 12:21
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138330

Zrobiło się ciekawiej więc zamieszczam link do nowego wątku. Wszelkie uwagi mile widziane