Zobacz pełną wersję : sb800 Blyska ale nie blyszczy ...
No wlasnie. Jak w temacie. Konkretnie mowa o sytuacji kiedy sabinka jest na sankach. Widac ze blyska ale na zdjeciu juz tego blysku nie widac. Poza sankami problemu nie ma. Sanki przeczyszczone. Wszystko w puszce tak jak byc powinno. A efekty blyskania raz sa widoczne (kadr doswietlony) a raz nie (kadr niedoswietlony). Jakies pomysly poza serwisem ?
proximus323
22-02-2010, 10:35
Może na sankach włącza Ci się BL czyli błysk wypełniający który tylko lekko doświetla scenę.
Zibi1970
22-02-2010, 13:03
objawy jak u mnie. Skończyło się wymianą palnika.
W aparacie da się ustawić tak żeby wbudowana sterowała systemem cls, ale sama nie dawała żadnego światła( nie wpływa na ekspozycje). Widać błysk ale nie wychodzi on na zdjęciu. Moze grzebałeś w lampie i coś poprzestawiałeś ze działa jako master i próbuje sterować grupami/lampami a sama błysku nie daje??
W aparacie da się ustawić tak żeby wbudowana sterowała systemem cls, ale sama nie dawała żadnego światła( nie wpływa na ekspozycje). Widać błysk ale nie wychodzi on na zdjęciu. Moze grzebałeś w lampie i coś poprzestawiałeś ze działa jako master i próbuje sterować grupami/lampami a sama błysku nie daje??
A efekty blyskania raz sa widoczne (kadr doswietlony) a raz nie (kadr niedoswietlony).
Czyli to obala Twoja teorie :D :(
Jaki koszt?
Zibi1970
22-02-2010, 22:25
W zeszłym roku zapłaciłem około 380 zł w fototronicu.
Wyrobili się w ciągu tygodnia.
Zrób jeszcze taką próbę. Wciśnij ten guziczek do błysku modelującego (ten co wyzwala serię błysków).
U mnie ta seria nie była ciągła tylko przerywana. Tak samo ustawienie błysków stroboskopowych była nieciągła.
Oczywiście wyklucz najpierw wszystkie możliwości złego ustawienia lampy.
Miałem podobny przypadek z tym, że lampa nie błyskała przy odchylonej głowicy na bok lub za siebie, na wprost działała poprawnie, niestety skończyło się serwisem i wymianą głowicy, o dziwo serwis załatwił się w przeciągu 1.5 tygodnia i koszt wyniósł z tego co pamiętam 340 złociszy + gwarancja na 6 miesięcy na wymieniony element ;-)
No to chyba lampa zawita do fixations :(
Wlasnie dostalem wycene z fixations. Okazuje sie ze stwierdzono problem z TTlem i wyceniona naprawe na 220 funtow (!!!!) I teraz pytanie - czy mogli sie pomylic? Przeciez lampa czasem blyska a czasem nie niezaleznie od tego czy jest ustawiona na TTl czy na manual? Nie mam duzego doswiadczenia z lampami ale na chlopski rozum TTL nie ma chyba nic wspolnego z manualem.
Oswieccie mnie bo jestem w niezlej kropce. Pieniazkow teraz niet i powstalo rysyko zostania bez lampy :(
I jak? Tylu specjalistów od błyskogratów a nikt nie wie jaki związek może mieć TTl z manualem ?
stachmuszel
12-03-2010, 12:09
Potwierdzam. Znam dwa takie przypadki.
A jak wciśniesz przycisk od wyzwalania błysku to zawsze wypali? I jak przytrzymasz doświetlanie to świeci normalnie? TTL w manualu nie działa. Stawiam na palnik :)
Lampa błyska zawsze. I wiem że kilka osób sygnalizowało że kończyło się to wymianą palnika. Mnie zastanawia czemu fixations stwierdza nieprawidłowości związane z TTLem. Przecież gdyby to była wina TTl to w manualu lampa powinna zachowywać się normalnie
Wymiana palnika cie czeka
Ja najmocniej przepraszam ale czy ja cos niejasnego napisalem? Czy interpretacja mojego pytania sprawia az tyle problemow? Ciagle piszecie ze palnik do wymiany a ja wiem co fixations stewierdzilo. I w/g serwisu jest to problem z TTLem (nie tylko jak sie okazalo). Interesuje mnie czy w/g Was problem z TTlem moze miec wplyw na zachowanie lampy rowniez w manualu.
Kupiloem sobie sb-900 ale problem mnie bedzie gnebil bo nie wiem co robic z 800
tomek20stencel5
12-03-2010, 21:28
Oddaj mi za darmo - po problemie. Wymienię palnik i będę używał w M z canonem :D. A tak na poważnie to mi też na palnik wygląda. Sprawdź jeszcze ten błysk modelujący czy jest ciągły czy nie. Co do wymiany palnika to ja bym się sam o to pokusił. http://cgi.ebay.com/NIKON-SB-800-SB800-FLASH-XENON-TUBE-REPLACEMENT-PARTS_W0QQitemZ180453668710QQcmdZViewItemQQptZDigi tal_Camera_Accessories?hash=item2a03e07766 - za tę cenę można spróbować. Może fixation się pomylił, albo robią Cię w konia...
PhotoIan
12-03-2010, 21:59
Jeśli chodzi o koszty naprawy to za 240 w Camera King przez amazona kupiłem Metza 58 AF-1 Także naprawa za taką kasę wydaje mi się lekkim wygięciem Co do twojego pytania jeśli problem jst z TTL-em to w manualu powinna błyskać bez nikakich a co się dzieje w trybie slave?
Wymiana owej tuby w fixation to okolo 40 funtow w tym 20 za sama tube. U mnie najwiekszy koszt to wymiana czegos co nazywa sie skrotowo PRIN. CIR. B i kosztuje 112 funtow bez VATu. Prosilem mailem o rozszyfrowanie tego skrotu ale jeszcze nie dostalem odpowiedzi
Nad Metzem dywagowalem ale w koncu wygrala 900setka. Musze sie przekonac o tym slynnym grzaniu sie :D
Mam tak od kilku miesięcy, wystarczy puknąc lampą o cos twardego i działa:) Póki nie padnie całkiem nie naprawiam.
adolfik9501
13-03-2010, 00:50
Wymiana owej tuby w fixation to okolo 40 funtow w tym 20 za sama tube. U mnie najwiekszy koszt to wymiana czegos co nazywa sie skrotowo PRIN. CIR. B i kosztuje 112 funtow bez VATu. Prosilem mailem o rozszyfrowanie tego skrotu ale jeszcze nie dostalem odpowiedzi
Printed Circuit (B) - płytka drukowana, co się znajduje z przodu lampy za plastikiem z napisem Nikon.
Ja najmocniej przepraszam ale czy ja cos niejasnego napisalem? Czy interpretacja mojego pytania sprawia az tyle problemow? Ciagle piszecie ze palnik do wymiany a ja wiem co fixations stewierdzilo. I w/g serwisu jest to problem z TTLem (nie tylko jak sie okazalo). Interesuje mnie czy w/g Was problem z TTlem moze miec wplyw na zachowanie lampy rowniez w manualu.
Raczej nie, bo w manualu nie masz przedbłysków tylko Ty decydujesz, z jaką siłą lampa ma błysnąć i nie odetnie błysku nawet jak okaże się za silny.
CZyli jesli wymienie sam palnik zostawiajac uszkodzona plytke drukowana (dzieki adolfik9501) to lampa powinna bezproblemowo funkcjonowac we wszystkich trybach poza TTLem ?
adolfik9501
13-03-2010, 01:01
CZyli jesli wymienie sam palnik zostawiajac uszkodzona plytke drukowana (dzieki adolfik9501) to lampa powinna bezproblemowo funkcjonowac we wszystkich trybach poza TTLem ?
Teoretycznie tak, a w praktyce wszystkie tryby mogą przez tą płytkę "przechodzić" (przeca steruje się nastawami, a nie przesuwa dynksa jak w starociach tyrystorowych). SB800 to jednak nie jest prosta lampa.
Jak co to służę repair manualem.
Jak co to służę repair manualem.
To ja poprosze w celu zapoznania sie z terenem wroga i przygotowania sie do odwrotu na z gory upatrzone pozycje :mrgreen:
adolfik9501
13-03-2010, 01:13
To ja poprosze w celu zapoznania sie z terenem wroga i przygotowania sie do odwrotu na z gory upatrzone pozycje :mrgreen:
Sztab generalny przesłał plany wojskową pocztą polową ;)
To tak cos kolo wtorku sugeruje sie okopac :mrgreen:
Podziekowal na mapy bojowe :D
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138330
Zrobiło się ciekawiej więc zamieszczam link do nowego wątku. Wszelkie uwagi mile widziane