PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić zdjęcie z głęboką czernią?

anna_w
21-02-2010, 22:59
Hej!
W temacie fotografii lustrzankami właściwie dopiero zaczynam (wcześniej był kompakt), mam ją zaledwie od września. Ale chcę się uczyć i rozwijać. Ostatnio próbowałam zrobić zdjęcie znajomemu, taki portret (tylko popiersie). Problemem okazało się światło i kolory. Otóż znajomy stał na czarnym tle, był w czarnej bluzie z kapturem, a do tego ma czarną bródkę. Chciałam zrobić ładny, symetryczny portret, gdzie oświetlona ładnie byłaby twarz, natomiast cała ta czerń dookoła nie była by niedoświetlona, ale ładnie widoczna (nasycona - czyli widać ze jest tam głęboka czerń). Tymczasem wychodzi mi albo niedoświetlenie, albo całość bardzo jasna (czerń już przechodząca w szarości). Dlatego chciałam zapytać - jak można takie zdjęcie wykonywać aby takiego typu portret się udał? Jak to wszystko zrównoważyć? Jak ustawiać światło (i jakie - ja mam tylko sb600, moge ewentualnie pożyczać sb900, chociaż wole nie)? Macie jakieś wskazówki, a może istnieją strony z tutorialami tego typu? Sama jakoś nie mogłam znaleźć

the-parkour
21-02-2010, 23:13
Pokaż nam to zdjęcie razem z danymi exif

nickt
22-02-2010, 00:24
Po pierwsze jeżeli nie robiłaś w manualu to automatyczna ekspozycja pewnie była źle dobrana, bo aparat dąży do szarości. Musisz skorygować ekspozycję na "-".
Po drugie najlepiej zrób nef i sobie odpowiednio kontrastowo wywołaj. Jeżeli masz nef to zarzuć tutaj na forum, szybko ktoś Ci pokaże co można uzyskać :D

st
22-02-2010, 01:49
Pomiar światła ustaw na punktowy - to raz.
Ustaw wysoki kontrast zdjęcia - to dwa.
Zmierz światło na najjaśniejszej partii twarzy - to trzy.
Cztery to nacisnąć spust migawki... :)

I faktycznie próbuj w NEF-ach i potem pobawić się krzywymi już w programie to ich "wołania"

Pozdrawiam

hddk
03-03-2010, 10:56
Użyj snoota na twarz i już :)

marcepanowa
03-03-2010, 15:56
Pomiar światła ustaw na punktowy - to raz.
Ustaw wysoki kontrast zdjęcia - to dwa.
Zmierz światło na najjaśniejszej partii twarzy - to trzy.
Cztery to nacisnąć spust migawki... :)

a gdzie się ustawia ten wysoki kontrast zdjęcia w d90?

st
03-03-2010, 21:43
a w D90 to Ci nie powiem... niestety nie stać mnie... :(

Pozdrawiam

P.S. popatrz po stopkach userów... Większość z nich się chwali czym dysponują... (taki rodzaj onanizmu :D) Więc zadaj któremuś pytanie... No chyba że masz instrukcję to polecam jej lekturę...

stef
10-03-2010, 01:18
a w D90 to Ci nie powiem... niestety nie stać mnie... :(

Pozdrawiam

P.S. popatrz po stopkach userów... Większość z nich się chwali czym dysponują... (taki rodzaj onanizmu :D) Więc zadaj któremuś pytanie... No chyba że masz instrukcję to polecam jej lekturę...
To nie jest rodzaj onanizmu.
To właśnie Ty świetnie pokazałeś po co zamieszcza się listę posiadanego sprzętu w stopce:
żeby szukający wiedział gdzie szukać, kogo pytać.

st
10-03-2010, 01:28
Stef, trochę żal że mineły czasy gdy ludzie zamawiali fotografa na pogrzeby... Z Twoim poczuciem humoru byłbyś Master of the Word... :D A swoją drogą to ciekawe jak wyglądałyby fotoblogi takich fotografów? Brrrrr.......

Pozdrawiam

mOSAd
19-03-2010, 17:42
Należy sprawić by światło padało na twarz tylko. :) Pytanie jak. Można kombinować i zrobić na lampkę wspomnianego "snoota", czyli lejek, choćby z papieru. Niestety odległość od modela będzie grała rolę. Druga opcja to... mocna winieta w postprocesie (łatwo), lub malowanie ekspozycji na warstawch (dodge & burn) - trudniej.