Zobacz pełną wersję : Jaka UV-ka (do 17-55) ?
kuba_rsx
21-02-2010, 21:19
Co polecacie z praktyki?
Wiele dobrego słyszałem o BW warto tyle dać z niego? Bo wg. testów na optyczne.pl najlepiej wybrać filtr Hoya.. Kompletnie nie zależy mi na gwincie z przodu, bardziej żeby był solidny, nie psuł jakości i nie dawał odblasków.
Dzięki za pomoc.
Testy testami, a jak taką Hoyę zabrudzisz (dotkniesz paluchem itp.) to już tak różowo nie będzie - ciężko się czyści bardzo....ja jak kiedyś na swojej palucha odcisnąłem i później chciałem to zetrzeć to wierz mi - do tej pory mazgaje pod światło mam....po prostu się poddałem.
Później zakupiłem Marumi - całkiem inna bajka, mogę jak najbardziej polecić:)
kuba_rsx
28-02-2010, 18:04
Ktoś może się wypowiedzieć jak ma się sprawa w przypadku filtrów BW?
Art Erie
28-02-2010, 18:24
B+W mam polary i nie mam zastrzeżeń co do jakości optycznej, jak i do czyszczenia. W przypadku UV ma Heliopany ( w tym jednego na T17-50). UV-ki sprwują się idealnie, nie ma z nimi kłopotu przy czyszczeniu, nie zauważyłem też problemów typu bliki czy zafarb ( to nie ta liga :) ). Patrząc przez filtr (okiem, nie przez obiektyw) widać wyrażnie redukcję zamglenia, obraz jest bardziej ostry niż bez filtra.