Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Każy ma swój zachód, mam i ja.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img709.imageshack.us/i/dsc0509k.jpg/)
Zachod masz, ale w postaci gniota, przepraszam za szczerosc.
Kadr nie fajny i bałagan w kadrze. Interesujące są postacie na pomoście, szkoda że się na nich nie skupiłeś.
Mz nie wykorzystales SWIETNYCH warunkow... przynajmniej jak patrze na ten kadr ;)
Zachod masz, ale w postaci gniota, przepraszam za szczerosc.
Potrzebuję informacji zwrotnej,ale nie w takim stylu, bo co ja z tego wiem. Po co pisać coś takiego. Nic z tego nie wynika i nie na takiej informacji mi zależy. Najgorsze,że po takiej wypowiedzi nikt już nic nie napisze, a cały pech,że ta była pierwszą.
Nie ma za co przepraszać. Kosz:)
Ciach26 i Hoobi tak się rozpisałam przed chwilą,że z tego wszystkiego zapomniałam Wam podziękować.
DZIĘKUJĘ:)
Potrzebuję informacji zwrotnej,ale nie w takim stylu, bo co ja z tego wiem. Po co pisać coś takiego. Nic z tego nie wynika i nie na takiej informacji mi zależy. Najgorsze,że po takiej wypowiedzi nikt już nic nie napisze, a cały pech,że ta była pierwszą.
Nie ma za co przepraszać. Kosz:)
Mich77 krótko to napisał i bardzo pozytywnie :)
Najpierw usun Dust Spota...
dobra to napisze coś więcej,
Odnośnie kadru zwracaj uwagę na 'mocne punkty' w kadrze, i staraj się tam umieszczać coś co chciałbyś zaprezentować.
Odnośnie bałaganu, nie podobają mi się te poucinane drzewa, to że jest tam tak dużo elementów. Według mnie powinieneś w takiej sytuacji jak na tym zdjęciu skupić się nad fajnym miejscem, jakim niewątpliwie jest to molo, pokazać ludzi (sylwetki), minimalizując inne rzeczy rozpraszające widza, zachód byłby wtedy tłem (dosłownie i w przenośni) a fotografia nabrała by większej głębi niż zwykły pstryk.
To chyba tyle,
ciach
Nikonozaur
22-02-2010, 00:29
Poprzednio napisałem Ci, że masz matrycę do czyszczenia i krzywy horyzont, nie zmieniam zdania..
Daniewa to raczej kobieta :-) za dużo wszystkiego w kadrze i zła ekspozycja. Rób zjęcia w RAW co ułatwi późniejszą obróbkę, ja łapałbym pomiar z nieba, trochę w bok od słońca w trybie punktowym lub centralnie ważonym i obserwował histogram. Na pewno przydałby się statyw.
believer
22-02-2010, 01:00
Odnośnie kadru zwracaj uwagę na 'mocne punkty' w kadrze, i staraj się tam umieszczać coś co chciałbyś zaprezentować.
Odnośnie bałaganu, nie podobają mi się te poucinane drzewa, to że jest tam tak dużo elementów. Według mnie powinieneś w takiej sytuacji jak na tym zdjęciu skupić się nad fajnym miejscem, jakim niewątpliwie jest to molo, pokazać ludzi (sylwetki), minimalizując inne rzeczy rozpraszające widza, zachód byłby wtedy tłem (dosłownie i w przenośni) a fotografia nabrała by większej głębi niż zwykły pstryk.
To chyba tyle,
ciach
dokładnie!Zaouroczony możliwościami tego zdjęcia pozwoliłem sobie trochę,chyba się nikt nie obrazi,a jak tak to usunę:
źródło (http://img63.imageshack.us/img63/92/dsc0509ke.jpg)
dokładnie!Zaouroczony możliwościami tego zdjęcia pozwoliłem sobie trochę,chyba się nikt nie obrazi,a jak tak to usunę:
źródło (http://img63.imageshack.us/img63/92/dsc0509ke.jpg)
nie wiem co chciales z ta praca zrobic bo przeciez z nia nie da sie nic zrobic. Zjecie o kosza i lec w plener popelniac nastepne ale lepsze. Pamietaj o ekspozycji! Lub zrob 2 zdjecia, na 1 naswietl poprawnie pologe, a na 2 gore. Wroc do domu i połącz.
To chyba tyle,
ciach
To nie jest najistotniejsze jesli odniesiemy sie o tego zjecie! Tu jest jeen wielki blad - ekspozycja! Wszystko jest czarne, tylko niebo ma kolor. Popatrz na las, ludzi, molo - wszystko ma kolor czarny. To widziales tamtego wieczora? Ludzi czarnych, las ze smoły?
No nareszcie gadacie jak ludzie.
Art69 dziekuję,że zwróciłeś uwagę. Wiesz na co? Tak jestem babą:) Nie wiedziałam jak to załatwić, a Ty mi pomogłeś.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
To nie jest najistotniejsze jesli odniesiemy sie o tego zjecie! Tu jest jeen wielki blad - ekspozycja! Wszystko jest czarne, tylko niebo ma kolor. Popatrz na las, ludzi, molo - wszystko ma kolor czarny. To widziales tamtego wieczora? Ludzi czarnych, las ze smoły?
moim zdaniem takie niedoświetlone zdjęcia też mogą fajnie wyglądać, zarysy sylwetek też mogą przedstawiać coś ciekawego. Natomiast takie ciągnięcie i wyciągnąganie szczegółów z cienia jak w drugim podejściu to stanowczo dopada.
Pablo 77
22-02-2010, 22:08
Nie no chłopaki jak ktoś lubi to na rybki można wyskoczyc:) w to miejsce:)
believer
22-02-2010, 23:57
moim zdaniem takie niedoświetlone zdjęcia też mogą fajnie wyglądać, zarysy sylwetek też mogą przedstawiać coś ciekawego. Natomiast takie ciągnięcie i wyciągnąganie szczegółów z cienia jak w drugim podejściu to stanowczo dopada.
głownie chodziło o wykasowanie nie potrzebnych rzeczy z kadru,wyciągniecie z cieni tak przy okazji,eksperymentalnie,dla własnej nauki i ciekawości co z tego wyjdzie :)
Przepiekne pastelowe niebo, którego kolorki extra odbijają się w wodzie.
Słychać tę urokliwą ciszę na tym zdjęciu jaka musi być o tej porze nad jeziorem.
Bardzo sprytnie zamknęłaś kadr po bokach drzewami, no ... tego z lewej ciut więcej dla równowagi.
Wzrok nie błądzi tylko skupia się na akcji przy łodziach.
A tam kilkoro ludzi delektuje się widokiem, ciszą, łowieniem ryb, chwilą.
Bardzo dawno nie byłem na mazurach, ale jestem pewien, że o tej godzinie to z drzew się robi czarna plama, a twarzy nie widać, bo jest półmrok.
Syfki faktycznie należy wykasować.
Popełniłaś jeden błąd wystawiając to zdjęcie - nie zaczekałaś, aż będziesz miała więcej postów na koncie lub pierwszy wpis był dokonany przez kogoś bardziej przychylnego :wink:
Broń Boże nie zrażaj się.