PDA

Zobacz pełną wersję : niebiesko-zielone slajdy

jasiek52
21-02-2010, 20:48
Oddałem do wywołania dwa filmy - provia 100 i kodak ektachrome 100VS - oba wróciły w niebiesko-zielonych kolorach, prawie brak żółci i czerwieni. Podejrzewam błąd w wywołaniu, świadczą chyba o tym literki na obrzeżach filmów - zawsze ich kolor był pomarańczowo czerwony, tu są bladoniebieskie, prawie bezbarwne. Pierwszy raz mi się zdarza coś takiego, a przeszła mi przez ręce chyba setka różnych filmów pozytywowych. Może ktoś wie co może być przyczyną?

artful
21-02-2010, 21:11
termin ważności w porządku?

radekone
21-02-2010, 21:41
Moze ci to w C-41 wywolali i dostales crossa.

jasiek52
21-02-2010, 21:49
Termin ważności OK, ale wygląda to trochę jak cross - sam nigdy tego nie robiłem, ale widać mogło się zrobić niechcący:) Jutro dzwonię do gościa który to robił, ale chciałem najpierw u Szanownego Koleżeństwa zasięgnąć opinii:)

anwas
21-02-2010, 22:04
Termin ważności OK, ale wygląda to trochę jak cross - sam nigdy tego nie robiłem, ale widać mogło się zrobić niechcący:) Jutro dzwonię do gościa który to robił, ale chciałem najpierw u Szanownego Koleżeństwa zasięgnąć opinii:)

Napiszę tak...Sam popełniłem sporo slajdów i z doswiadczenia wiem że oddawanie filmów do jakichś Misków jest nonsensem..Oszczędzają na chemii, wołaja ponad wymiar w tych samych cieczach, zle opłukane, poplamione itd,itp...na dodatek ządaja po ok. 20zł...Kompletny brak sensu..Od jakiegoś czasu firma Fotojoker wspólpracuje z profesjonalnym laboratorium w Grudziądzu.Oddaje się filmy do Fotojokera oni kurierem tam ślą i po tygodniu jest zwrot..Każdy film jak sobie zażyczysz jest cięty lub nie...zawsze!!! jest zalaminowany specjalną folią jak tylko wychodzi z maszyny a dodatkowo włozony w plastikową ramkę by sie nie uszkodził...Czysty jak kryształ, doskonale wywołany z pięknymi kolorami...Przeterminowane slajdy po dwa lata są przepiękne...a kiedys kupowałem swieże i dostawałem jakies sprane kolory od właśnie takich rzemieślników magików którzy nawet nie wiedza co to za film...Mam nadzieję ze to zdjęcia nie z wycieczki zycia bo bym chyba goscia rozstzrelał...aha..wołanie kosztuje 8,9zł Po prostu za darmo...

jasiek52
21-02-2010, 22:23
Na szczęście nie było to nic superważnego... Wysyłałem do gościa już kiedyś i było Ok - slajdy czyściutkie, dobrze zabezpieczone, terminowo. Teraz niestety do d....
Z Fotojokerem miałbym kłopot bo u mnie nie ma:) Zazwyczaj wywołuję w Krakowie w sprawdzonym od lat miejscu, tyle ze oni nie chcą wysyłać, a nie chciało mi się specjalnie z dwoma filmami jechać...

Waldo11
22-02-2010, 00:11
Napisz, gdzie dałeś do wywołania te spaprane filmy, będzie to istotna informacja dla całej reszty bractwa robiącego jeszcze na slajdach.

Co do wywoływania - niezłym pomysłem jest oddanie slajdów do Fotojokera-jak napisał Anwas, lub Rossmana - te sieci wywołują w CEWE Polska. Efekty są niezłe, choć moim zdaniem nie powalające. Ostatnio gdy zamówiłem ramkowanie efekty były nie najlepsze. Ktoś robił to ręcznie w ramkach CS, chyba Reflecty, klatki były umieszczone w ramkach wyjątkowo nierówno i musiałem je rozpinać by doprowadzić do porządku. Ręczne ramkowanie w tej firmie to chyba nowość jakaś, bo wcześniej dostawałem slajdy umieszczone w ramkach idealnie, same ramki były też inne i wyglądało to na proces automatyczny. Wygląda na to że spada im ilość wywoływanych slajdów i stąd to ręczne ramkowanie, co raczej odradzam.

Jeśli zależy Ci na bardzo wysokiej jakości wywołania - polecam tego gościa: http://www.skanowanie-35mm.pl/.
W stosunku do CEWE da się zauważyć większe nasycenie kolorów, głębsze cienie, przy klarownych bielach. Jest różnica. Korzystałem wielokrotnie w zeszłym roku. Tylko cena dwukrotnie wyższa niż w CEWE. Ale dla ważnych zdjęć - warto.

wpkx
22-02-2010, 00:30
Jeśli zależy Ci na bardzo wysokiej jakości wywołania - polecam tego gościa: http://www.skanowanie-35mm.pl/.
W stosunku do CEWE da się zauważyć większe nasycenie kolorów, głębsze cienie, przy klarownych bielach. Jest różnica. Korzystałem wielokrotnie w zeszłym roku. Tylko cena dwukrotnie wyższa niż w CEWE. Ale dla ważnych zdjęć - warto.

Również polecam Jurka.
Ma krótkie terminy i po prostu widać, że przejmuje się tym, co robi - to nie bezosobowy automat. Sporo się od niego dowiedziałem mimo, że znamy się tylko telefonicznie.