Zobacz pełną wersję : Nikon D90 problem z Czytaniem obiektywu
junior1991
21-02-2010, 17:23
Witam mam Nikona D90 + 18-105 i mam problem bo czasem nie wykrywa mi obiektywu chociaż jest on podłączony, wyskakuje mi wtedy komunikat F--. Gdy lekko go przekrece to wtedy go widzi choć nie zawsze. Czy to jest problem ze stykami czy z czymś innym ?
Są całe dwa kobylaste wątki o tym chłopie.
Np:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82162
Albo jeszcze poniżej jest następny.
Najkrócej - tak to chyba problem styków.Można spróbować przetrzeć szmatką ze spirytusem,albo jakimś innym odtłuszczaczem,a jak ktoś lękliwy to suchą.Z moich (i nie tylko) doświadczeń wynika,że problem po jakimś czasie znika sam(docierają się czy co?).
junior1991
24-02-2010, 18:27
Okej dzięki za odp jakoś myślę że jakoś sobie poradzę.
Mi po roku problem nie minął ale nauczyłem się z tym żyć i przekręcenie obiektywu zdaje egzamin.
Ja gdy kupiłam D90 wraz z tym obiektywem miałam również taki problem i to dośc często... mój chłopak wpadł na pomysł aby posmarować styki na obiektywie wazelina techniczną :) I do tej pory przez cały rok użytkowania ani razu się nie wyświetliło F--
wazelina dobra na wszystko :mrgreen:
też miałem taki problem na początku używania d90 i 18-105Vr ale po kilku tygodniach tak jakby obiektyw się dotarł z korpusem i już ponad rok jak nie było żadnego błędu z żadnym szkłem ;)
junior1991
28-02-2010, 19:02
To ja tez z tym przeżyje jak coś to posmaruje wazeliną bo oddanie tego do serwisu wiąże się z miesiącem bez aparatu. :D
no też własnie, spróbować najpierw z tą wazeliną, a jakby to nie pomoglo no to wtedy niestety trzeba go oddać, co nie jest miłe bo lubią z miesiąc - półtora trzymać :/ ale raczej powinno pomóc :)
junior1991
01-03-2010, 11:11
NO właśnie a nie chce go oddawać do serwisu bo długo im tam zawsze schodzi, a jeszcze teraz murzę lampe wysłać do nich bo mi upadła i żarówka poszła a jeszcze gwarancja mi się skończyła 3 tyg temu:(
Polecam KONTAKT - typowy środek do oczyszczania styków elektrycznych, rozpuszcza brudy poprawia przewodzenie, osobiście stosowałem, Mozna kupic na alledrogo za mniej niż 10 zl
Wazelina jest izolatorem(forum elektrody)
Ale niezupełnie - poprawia pracę styków zabezpieczając przed śniedzieniem.
junior1991
03-03-2010, 00:33
Jakież to te środki czyszczące można zastosować. Jeśli inni używali tez wazelinki i nie mieli problemów a wręcz przeciwnie tylko zauważyli poprawę działania więc też może być dobrym rozwiązaniem.
sokrates
03-03-2010, 18:50
To ja tez z tym przeżyje jak coś to posmaruje wazeliną bo oddanie tego do serwisu wiąże się z miesiącem bez aparatu. :D
no i aparat może wrócić np. bez dekielka na mocowaniu obiektywu bądź bez osłony LCD, a w ekstremalnym przypadku wręcz uszkodzony....
velaskez
04-03-2010, 14:20
O jezu...przetrzyj wódką i po sprawie. Napić się od razu można.
slawek14
04-03-2010, 16:17
Z chemii dla elektroników jest taki preparat: kontakt do czyszczenia styków (usuwa tlenki, osady).
Ale kupować specjalne preparaty,żeby oczyścić jeden styk?Naprawdę wystarczy cokolwiek,nawet sucha szmatka,byle czysta.
Kundzior
07-03-2010, 17:08
Szmatkaaaa??? No coś Ty toż to ma być profi czyszczenie :P