Zobacz pełną wersję : SB 900 do Nikon D3000
przemcio_bar1
21-02-2010, 14:44
Witam ;). Chciałbym sie zapytac czy lampa błyskowa SB 900 będzie dobra do Nikona D3000
Pozdrawiam ;)
BBall_Freaker
21-02-2010, 15:18
SB900 będzie dobra do każdego Nikona. Tylko tak sobie myślę, po co Ci lampa za kwotę aparatu (ale to tak poza konkursem).
Będzie świetna, ale z racji niewielkich rozmiarów body, niewygodna w użyciu
Jeśli myślisz o zmianie body na wyższe to bierz SB 900 ale jak nie...to lepiej może SB600. SB900 nawet z D90 wygląda ogromnie i w zasadzie bez gripa nie umożliwia komfortowego trzymania aparatu
SB900 będzie dobra do każdego Nikona. Tylko tak sobie myślę, po co Ci lampa za kwotę aparatu (ale to tak poza konkursem). Ja tuaj nie widze żadnego związku, kupując obiektywy czasami przekraczające wartość aparatu trzykrotnie jakoś nie zastanawiam się nad tym co jest droższe tylko kupuje to co potrzebuje. Też niebawem nabęde sb-900 która warta jest dwa razy więcej niż moje body, ale to raczej nie ma dla mnie znaczenia..
kkasperc
21-02-2010, 19:30
Jeśli przeczytałeś wątki dotyczące "przegrzewania" się tej lampy a ściślej pisząc zabezpieczenia termicznego i "głośnego" działania lampy i wiesz co Cie może czekać to bierz.
Jeśli chcesz strzelać seriami z pełnej mocy przez kilka minut i przeszkadza Ci zdejmowane zabezpieczenie przed przegrzaniem to wybierz inną lampę, której w najgorszym wypadku wypalisz przednią soczewkę
SB900 nawet z D90 wygląda ogromnie i w zasadzie bez gripa nie umożliwia komfortowego trzymania aparatu
No już bez przesady - wg mnie d90 z SB-900 trzyma się całkiem ok (mimo braku gripa) - jednak z d3000 to już może być trochę gorzej:)
I jeszcze jedno - proponuję przed zakupem przejrzeć sobie testy na youtubie i zwrócić uwagę na głośność lampy - nie powiem...jest trochę denerwująca:neutral:
SB900 będzie dobra do każdego Nikona. Tylko tak sobie myślę, po co Ci lampa za kwotę aparatu (ale to tak poza konkursem).
z analogami nie zawsze
Faktycznie mija się z celem kupowanie najbardziej amatorskiego korpusu i flagowej lampy, poza tym to naprawdę będzie niewygodne w użyciu. Ja bym brał SB-600 w tym przypadku.
Chciałbym podłączyć się pod pytanie. Czy nikon d3000 może wyzwalać lampę zdalnie (nie flash-em)?
velaskez
24-02-2010, 20:20
Może, potrzebujesz tylko SU-800 ;)
Antonioo
24-02-2010, 20:44
Jeśli przeczytałeś wątki dotyczące "przegrzewania" się tej lampy a ściślej pisząc zabezpieczenia termicznego i "głośnego" działania lampy i wiesz co Cie może czekać to bierz.
Jeśli chcesz strzelać seriami z pełnej mocy przez kilka minut i przeszkadza Ci zdejmowane zabezpieczenie przed przegrzaniem to wybierz inną lampę, której w najgorszym wypadku wypalisz przednią soczewka
no to pojechałeś:).....ani mi się nie przegrzewa, ani mi nie chodzi głośno.....a i też mi się wydaje, że autor wątku nie będzie jej katować "długimi seriami po kilka minut" więc nie ma co go straszyć:)........
od siebie dodam, że d90+sb900 BEZ GRYPY ANI RUSZ......oczywiście można, i się przebiduje jakoś, ale po pierwsze łapa boli po kilkunastu minutach, po drugie brakuje wyważenia i aparat leci na szyi lampą i szkłem w dół a po trzecie, no patrz pkt 1 czyli nie ma pewnego uchwytu......
jeśli zmiana puszki wchodzi w niedługim czasie w grę na inną to tak, ale zważywszy że d3000 nowym aparatem jest, więc pewnie masz go kilka miesięcy i raczej szybko zmiany nie będzie....
bardziej skłaniałbym się do sb600, ale i do tego zestawu polecam dokupienie grypy....hmmmm jeśli takowe istnieją.....ale chyba jakieś firmy robią....
ale polecał bym niezależnie od tego wizytę w jakimś sklepie i podpięcie obydwu egzemplarzy i sprawdzenie
kkasperc
25-02-2010, 12:06
Nie chciałem straszyć kolegi, ale zwrócić uwagę na dwa często pojawiające się pytania po zakupie SB-900. Chciałem by kolega miał pełne rozeznanie na temat produktu zanim podejmie decyzje o jego zakupie w razie gdyby nie przeczytał innych wątków dotyczących tej lampy ;)
Kupiłem w końcu tę lampę do Nikona D3000 i tragedii nie ma, a zadowolony jestem bardzo.
Grunt że jesteś zadowolony :)
Pewnie teraz softbox oraz przewód synchro i zabawa przednia :)