PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Moja pierwsza praca...

GUINNESSts
21-02-2010, 01:46
...winien jestem jednak wyjasnienie.

Dlaczego zatytulowalem wlasnie tak ten watek.

Zauwazylem na forum co zreszta nie bylo trudne, ze pewna czesc kolegow forumowiczow zwraca baczna uwage na to co autor sadzi o swoim zdjeciu, a nie na to co samo zdjecie przedstawia.
Piszac osobiscie o swoim zdjeciu pstryk, fotka...itp, itd nie mam na mysli tego co przedstawiam a to co czuje nie majac wielkiego doswiadczenia w postrzeganiu fotografii. Nie jestem tu odosobniony. Uwazam jednak, ze nie doroslem do oceniania swoich pstrykow i wywyzszania ich na miare prac. Prac jakie czesto tu widuje. Przedstawiam tylko swoje wizje, ktorych jako fotograficzny i niedoswiadczony adept nie jestem pewien.
Dlatego w porzadku. Rozumiejac co niektorzy czuja postanowilem nieco przedwczesnie pokazac Wam kochani moja pierwsza prace. Pierwsza odwazna fotografie, o ktorej moge wypowiedziec sie, ze jest praca i wizja moich fotograficznych mysli.
Dlatego nawiazujac do mojego poprzedniego watku "W ciemnosci poranka", prosze o ocene moich powaznych nieco przedwczesnych wizji fotograficznych. Celowo wybralem jegomoscia kormorana siedzacego spokojnie na skale w w/w watku.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/19662104243353115156.jpg)

NBA
21-02-2010, 01:52
Celowo wybralem jegomoscia kormorana siedzacego spokojnie na skale w w/w watku.

Dla mnie to na czym siedzi to czarna plama (jestem na notebook)... Ale pomysł fajny

PiterM
21-02-2010, 01:59
Dla mnie to na czym siedzi to czarna plama (jestem na notebook)... Ale pomysł fajny
Ja nie jestem na notebooku ale u mnie też siedzi na czarnym ;)

Ale podoba mi się

steinbukk2312
21-02-2010, 02:49
Podoba mi się. Jegomość kormoran taki jakby myśliciel coś, albo jakby na kogoś czekał. I te światło....Pięknie.

pszetak
21-02-2010, 02:54
Wyrzucam Koledze , k o o o ł ł ł o r a u n k o w e .. .. ..!!! TŻRZYMASZZ!!!

woda
21-02-2010, 03:13
Mialem tego nie robic ale w drodze wyjatku. Nie wiem jak dawno zrobiles to zdjecie ale przebyles przez ten czas kawal drogi. I nie chodzi mi w zasadzie o walory artystyczne. Choc pod tym wzgledem tez odrobiales prace domowe. Porownujac jednak to zdjecie i "wspolczesne" powiem jedno. Zrobiles niesamowity postep. I choc na pewne tematy mamy zupelnie inne zdania to zupelnie szczerze, chyle czola przed tym co udalo Ci sie osiagnac. I zyczylbym kazdemu takich wynikow. Z soba wlacznie.

zaza67
21-02-2010, 08:20
Mz Tomku twoje wizje sa bardzo ciekawe , podoba ci sie swiatlo i cien , wiesz duzo ogladalem zdjec pod swiatlo z ciemnymi konturami i stwierdzam ze jedni mowia ze to ciemne plamy a inni uruchamiaja wtedy szare komórki i zaglebiaja sie w temacie ale coz kazda dziedzina ma swoich sprzymierzenców i wrogow :mrgreen:

A reszte juz woda tak ladnie opisal :mrgreen:

harb
21-02-2010, 09:02
Mialem tego nie robic ale w drodze wyjatku. Nie wiem jak dawno zrobiles to zdjecie ale przebyles przez ten czas kawal drogi. I nie chodzi mi w zasadzie o walory artystyczne. Choc pod tym wzgledem tez odrobiales prace domowe. Porownujac jednak to zdjecie i "wspolczesne" powiem jedno. Zrobiles niesamowity postep. I choc na pewne tematy mamy zupelnie inne zdania to zupelnie szczerze, chyle czola przed tym co udalo Ci sie osiagnac. I zyczylbym kazdemu takich wynikow. Z soba wlacznie.

w pełni sie zgadzam - dobre podsumowanie :-D

PABLOOK
21-02-2010, 09:28
Ta praca ma jedną zasadniczą wadę - tytuł :(.
Moim zdaniem w tego typu pracach potrzebna jest jakaś wskazówka od jej autora, co chciał pokazać, przekazać.
Pewnie, że można dorabiać wiele teorii - kormoran po imprezie leczy kaca i itp...
I jest to jedna z prac tego typu. Czy jest wartościowa, czy ma przekaz ? Jeszcze nie wiem...

P.S. Z innej beczki, to muszę przyznać, że Mr. H2O bardzo mądre zdania tu napisał, które w tym miejscu ja podpisuję :).

Kajtuś Czarodziej
21-02-2010, 10:30
Ta praca ma jedną zasadniczą wadę - tytuł :(.
Moim zdaniem w tego typu pracach potrzebna jest jakaś wskazówka od jej autora, co chciał pokazać, przekazać.
Pewnie, że można dorabiać wiele teorii - kormoran po imprezie leczy kaca i itp...
I jest to jedna z prac tego typu. Czy jest wartościowa, czy ma przekaz ? Jeszcze nie wiem...

PABLOOK odnośni tytułowania zdjęć, to Ty jesteś Guru na tym forum. :)

A zdjęcie może się podobać, jeśli ktoś jest zwolennikiem kontrastów.

darek_d
21-02-2010, 10:40
Mówisz o sobie "niedoświadczony adept", to co mają powiedzieć "miliony"..., którzy pokazują swoje prace? Dla mnie jesteś ukierunkowanym i wiesz co chcesz pokazać. Zamiast podnosić na duchu takie słowa :) Ja chcę się motywować, a nie zniechęcać, bo moim pracom jeszcze brakuje i ja uważam siebie za niedoświadczonego :). Jak widzę, że wrzuciłeś nową fotkę, wiem, że czymś zaskoczysz, nie podajesz jak np. ja jak dużo, często niedopracowanych zdjęć. Wielki szacunek dla Twoic prac mam i tak ma być, dajesz wielu natchnienie i inspirację do dalszych poszukiwań, ja Ci za to dziękuję.

GUINNESSts
21-02-2010, 14:53
No dobrze. Napisze to. Wzruszyly mnie Wasze slowa. To ja dziekuje.
Natomiast jesli chodzi o fotografie, to ta czarna plama jest wlasnie ta wizja i sensem... Roznimy sie na tyle, ze nie kazdemu moze sie to podobac. I dlatego tym bardziej jest to praca.
Dlaczego czarna plama? Dlatego, ze patrzac z duzej odleglosci pod slonce to wlasnie tak wyglada. Jednak robiac zblizenie widac kazdy szczegol w najciemniejszych cieniach. Niestety calej kolorystyki jeziora juz nie. Dlatego postanowilem te dwie rzeczy polaczyc. Wydobyc w tym duzym zblizeniu kolorystyke i pokazac motyw widziany z duzej odleglosci. A dodatkowo jestem zadowolony z tej pracy:)
Dziekuje jeszcze raz:)

irek6311
21-02-2010, 17:36
Obróbka i kadr na 5+ ;)

Marrab
21-02-2010, 17:40
Ciekawa, nastrojowa fotografia. Szacunek za poszukiwania, wrażliwość i nie powielanie schematów :)

Pozdrawiam.

Mavierk
21-02-2010, 17:42
Moim zdaniem powinien powstać wątek: moje pierwsze 'poważne' zdjęcie w życiu ;)
A co do zdjęcia... zbyt centralnie :D

Mich77
21-02-2010, 18:08
Moze ta praca to odzwierciedlenie Ciebie - samotnik w mrocznym klimacie?