Zobacz pełną wersję : Softbox kieszonkowy ... czy to w ogóle działa?
beniamin_b
21-02-2010, 00:36
Chciałbym uzyskać rozproszone miękkie światło jakie normalnie uzyskuję parasolką, jednak nie zawsze mam czas i warunki żeby rozstawiać statyw-y i chciałbym użyć lampy podpiętej do aparatu oczywiście w otwartym plenerze (kiedy nie mogę odbić od ścian/sufitu) jako światło jedynie uzupełniające do doświetlenia portetu/sylwetki, znalazłem coś takieg http://www.allegro.pl/item922843577_duzy_softbox_dyfuzor_proii_nikon_can on_sony.html myślicie że to się w ogóle opłaca? Czy da to efekt zauważalnie lepszy niż zwykły dyfuzor od sb900?
Jeśli był już taki temat to sorry, jedyny który znalazłem był dość nieaktualny, dzięki za wszelkie rady ;)
były rozważania. na oko powinno (na otwartym) miec efekt do ograniczonej odległości (strzelmy: 2m).
Jakby co podziel się testami. Nie testy w białych pomieszczeniach, bo to żaden test.
beniamin_b
21-02-2010, 01:00
myślisz że aż tak skróci zasięg lampy? wydaje mi się że przy pełnej mocy zakładając że to tylko dodatkowe źródło światła nie będzie tak źle... Parę złotówek kosztuje, wolałbym wiedzieć że nie kupię tylko na potrzeby testu, ale jak kupię to na pewo podzielę się wrażeniami ;)
myślisz że aż tak skróci zasięg lampy? wydaje mi się że przy pełnej mocy zakładając że to tylko dodatkowe źródło światła nie będzie tak źle... Parę złotówek kosztuje, wolałbym wiedzieć że nie kupię tylko na potrzeby testu, ale jak kupię to na pewo podzielę się wrażeniami ;)
Nie mówię o az takim skróceniu fizycznego zasięgu, tylko o działaniu zmiękczającym. Żródło swiatła żeby było miękkie musi być kątowo duże, czyli z bliska.
Z dalsza staje się źródłem punktowym.
Skoro parasolkę sie uważa że działa zgodnie z oczekiwaniem z 2-3m, to taka zabawka...
A testy możesz zrobić z kawałkiem kalki podobniej wielkości itd domowej technologii.
beniamin_b
21-02-2010, 01:53
Chyba rzeczywiście zaraz sam skonstruuję coś podobnego i jutro przetestuję..
Chyba rzeczywiście zaraz sam skonstruuję coś podobnego i jutro przetestuję..
I KONIECZNIE prosze o fotki z testów! :)
kkasperc
21-02-2010, 10:56
Wyczytałem, że użycie softbox'a LumiQuest SoftBox III to strata światła o 2 EV.
Zamienników od 1-1,5 EV
ja kiedyś sobie skonstruowałem dwa takie - jeden 20x20, drugi 35x35cm - wystarczył karton, folia aluminiowa do wyścielenia wnętrza i dwa listki papieru śniadaniowego - roboty w sumie na godzinkę, koszt w przybliżeniu 2-5gr, efekt dość fajny
Andrzej Olender
21-02-2010, 11:53
Tak mała powierzchnia nie zadowoli nikogo kto pracował z parasolkami. Po pierwsze rozmiar po drugie używany na wprost da strasznie płaskie światło.
Niestety, jak chce się mieć ładne światło błyskowe to trzeba się trochę natrudzić większymi gratami.
Jeśli to ma być na plenery to o wiele lepszą inwestycją będzie po prostu blenda.