PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ............... 9 ...............

mjr
20-02-2010, 22:57
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/3200/20100131mjr3079a.jpg)

zaza67
20-02-2010, 22:59
swietne kolory

widzialbym to z dalsza :mrgreen:

PABLOOK
20-02-2010, 22:59
Machnąłeś się w tytule o dwie kropki :).
Mogło by być ciekawie, ale teraz jest moim zdaniem ciut ciasno.
Światełko trochę ostre miałeś, ale dałeś radę :).

mjr
20-02-2010, 23:01
Machnąłeś się w tytule o dwie kropki :).

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jak zwykle mnie załamałeś ..................................... :twisted:

Pozdrawiam

borregaard
20-02-2010, 23:38
Jest technicznie prawie OK,ale szczerze..?......Inwentaryzację "papierówki" robiłeś..?...:mrgreen: :mrgreen:

Mich77
20-02-2010, 23:42
fajnie swiecie slonko, ale ciasno jak cholera;-)

mjr
20-02-2010, 23:42
Jak szczerze, to szczerze Ci odpowiem.
Wracałem jakieś 2 tyg temu z kościoła i postanowiłem z inwentaryzować księdza drzewo ........ może mnie Janusz nie przeklnie za to !!!
;) ;) ;)

mjr
20-02-2010, 23:43
fajnie swiecie slonko, ale ciasno jak cholera;-)

Było szerzej oryginalnie, ale tak przyciachałem.
Wolałem tą .9. uwypuklić.
:)

wingeo
21-02-2010, 01:12
...... chyba muszę podtrzymać swoją teorię. ...... o braku dobrych kadrów, ... mimo dużej ochoty do fotografowania, ........... no, ale trzeba być dobrej myśłi :mrgreen:

maddnes
21-02-2010, 01:14
Tyle że kolorki fajne i ...?

Onsajt
21-02-2010, 01:16
Jeśli chodzi o kategorię "dokumentacja wycinki" to pewno niezłe...

PiterM
21-02-2010, 01:39
ładna plastyka śniegu, a to zazwyczaj trudna sprawa

harb
21-02-2010, 08:59
za ciasno, ale światło do pokazania faktury śniegu dobre mimo tego że mocne, dobre kolory oprócz ..... ostatnio wskazujesz w ocenianych przez siebie fotach różne duperele :mrgreen:, niestety sam też nie jesteś wolny od takich wad a tutaj mz. jest to niebieski zafarb na śniegu przykrywającym stos leżącego drzewa, szczególnie jest to widoczne z prawej strony kadru :mrgreen:

alfapasje
21-02-2010, 11:35
Co mnie zastanawia, to że ludzie (jesteśmy w kategorii krajobraz ku przypomnieniu) komentują że dobrą pracą jest kilka kłód przysypanych śniegiem. Czy naprawde zdaniem niektórych zdjęcie to tylko kolorki ?

mjr
21-02-2010, 11:56
jest to niebieski zafarb na śniegu przykrywającym stos leżącego drzewa, szczególnie jest to widoczne z prawej strony kadru :mrgreen:
Zgadza się z tym niebieskim.
Jednak to lepiej jak by miał być żółty.

harb
21-02-2010, 11:59
Zgadza się z tym niebieskim.
Jednak to lepiej jak by miał być żółty.

a jeszcze lepiej jak by miał być w zielono czerwone groszki, oj Krzysiu ja Ci o zafarbie a Ty szukasz dla siebie usprawiedliwienia :-D

mjr
21-02-2010, 12:10
Nie szukam, ale ostatnio chyba zauważam przykrą stronę fotografii.
Człowiek wystawia zdjęcia dla zabawy, a ludzie podchodzą do tego jak by to była sprawa życia lub śmierci.

Zauważyłem, że nasze środowisko się za pędziło w dokładności i szczegółach.
Sam w to wszedłem.
Niestety zaczyna tu brakować czynnika zewnętrznego ludzkiego, gdzie laikowi po prostu się podobają lub nie.
U nas "zawodowcy", jak doktorzy przy operacji, są dokładni, ba bardzo dokładni, a zanika zabawa.

Szkoda, że gdy wystawiają ludzie (żeby jeszcze wystawiali) kompletnie nie znający się na rzeczy, to my ich tak mocno krytykujemy.
I znów zamyka się kółko.

A może właśnie powinniśmy pokazać surowe zdjęcie ?
Nie bo spadła by nasza reputacja!

A co będzie jak po pełnie błąd?
Nie mogę go popełnić !!

......

Tak mnie naszło dziś z rana, .... , nie należy brać powyższego tekstu do siebie, bo nie pisałem go do nikogo konkretnie, a słowa wypływały z mojej chorej duszy.

harb
21-02-2010, 12:42
napisał mjr
...Człowiek wystawia zdjęcia dla zabawy, a ludzie podchodzą do tego jak by to była sprawa życia lub śmierci.....

ani jedno bo to nie fotka pl.,,,,, ani drugie bo bardziej dla wniosków i poprawiania błędów i po prostu dla nauki

napisał mjr
...Zauważyłem, że nasze środowisko się za pędziło w dokładności i szczegółach.....

niektórzy tak ale większość nie, i zgadzam się ze treść i przekaż są najważniejsze w fotografii, bez wzgledu na trendy i mody

napisał mjr
....A może właśnie powinniśmy pokazać surowe zdjęcie ?....

nie !!! bo postprocessing jest nijako przypisany do fotografii cyfrowej, tylko sensownie wdrażany

napisał mjr
....Nie bo spadła by nasza reputacja!.....

mz. dobrze jest utrzymywać pewien poziom fotograficzny jeżeli już się naumiało pewnych tajemnic obróbkowych i poznało kanony fotograficzne, to chyba dobrze jest posługiwać się nimi tak żeby efekty były widoczne - zresztą pamiętajmy ze jesteśmy oceniani a nasi krytycy wiedzą na co nas stać, popełniać błędy ludzka rzecz tylko zależy jakiej wagi :-D

miłego dnia i nie myśl czarno, masz bardzo dobry sprzęt który też do czegoś zobowiązuje, wiele już się nauczyłeś a uwagi służą do korygowania błędów, gdyby miało być inaczej można by sobie kupić małpkę też robi zdjęcia :-D

Martix
21-02-2010, 12:51
Kolorki przyjemne dla oka.

Reju
21-02-2010, 12:55
Ładnie to kolega harb rozbił na czynniki i wytłumaczył ...zgadzam się

alfapasje
21-02-2010, 12:58
mjr, bo odnosze wrażenie, że poniekąd też do mnie odnoszą się Twoje słowa. Człowiek jako fotograf, inżynier czy chociażby doktor popełnia błędy. Sęk tkwi w tym żeby nie klepać go po ramieniu i chwalić za błędy, gdyż (tak wracając do lekarzy) chyba byś nie chciał żeby ktoś kto zostawi szczypce w Twoim brzuchu dostał pochwałę ;) Mi chodziło o to, że po pierwsze primo - to nie jest krajobraz, a dwa że motyw nie za ciekawy. Co do drugiego to o gustach się nie dyskutuje i ja bynajmniej nie zamierzam. Co do pierwszego, chyba sam przyznasz że niewiele to ma wspólnego z krajobrazem. Moim skromnym, nie ma co się obrażać, a wręcz przeciwnie, z każdej uwagi wyciągnąć choć trochę wniosków. Ja to się może nie znam, ale kategorie umiem sklasyfikować i już zawsze coś podpowiem (że to nie krajobraz) ;)

PS. i dalej uważam że sam kolorek zdjęcia nie robi ;)

mjr
21-02-2010, 16:52
Ja naprawdę nie pisałem do nikogo konkretnie moich uwag, alfapasje.

Janusz, dzięki za odpowiedź.
Już mi lepiej .... wiara uskrzydla POWAŻNIE.

harb
21-02-2010, 16:56
Ja naprawdę nie pisałem do nikogo konkretnie moich uwag, alfapasje.

Janusz, dzięki za odpowiedź.
Już mi lepiej .... wiara uskrzydla POWAŻNIE.

i niepotrzebnie wziąłeś sobie aż tak do serca normalną uwagę o zdjęciu :-D

ta.bo
21-02-2010, 19:26
[QUOTE=mjr;1766012]Nie szukam, ale ostatnio chyba zauważam przykrą stronę fotografii.
Człowiek wystawia zdjęcia dla zabawy, a ludzie podchodzą do tego jak by to była sprawa życia lub śmierci.

No właśnie:) Na pierwszy rzut oka, przyszedł mi dl głowy film "Oszukać przeznaczenie":) a tam fragment jak leca bale na samochód i później cała reszta masakry....:) Reasumujac, troche strach bo chyba balą oberwę zaraz:) casno, ale co tam...Wzbudza emocje:)

GUINNESSts
21-02-2010, 20:15
Jesli chcesz sie uczyc to odbieraj komentarze tak, jakby byla to sprawa zycia i smierci. Jesli nie, to niczego sie nie nauczysz.
Sam rowniez zwracaj uwage na duperele. To tez uczy i to w dodatku obie strony. Ja ucze sie niestety komentowac w rozny sposob, roznych uzytkownikow. Niektorzy mysla, ze juz wszystko wiedza i nie przyjmuja negatywow do wiadomosci. I ok. Skoro chca stac w miejscu i sie nie rozwijac to w porzadku. W moich watkach czesto prosze bardziej o negatywne uwagi szczegolnie. Sam wybierz czy chcesz sztucznie istniec na wysokim poziome tego forum, czy sie uczyc. Zaloze sie, ze jesli umowilbym sie z uzytkownikami forum i Tobie zaczal slodzic, to powiesisz te wlasnie fotke na scianie. A ta fotka nie przedstawia nic oprocz zamyslu. Co jest pozytywem. Ma jeszcze dosc dobre zaplecze obrobkowe.
Cos co forumowicze nazwia gniotem w moim wykonaniu, traktuje jak nagrode.
Sam wybieraj.

mjr
21-02-2010, 23:04
Dzięki GUINNESSts za miłe słowo.
Zawsze ciesze się na jakikolwiek komentarz !!
Pozdrawiam

Marcin T
22-02-2010, 23:49
Ale macie problemy. A z tym niebieskim to już w ogóle jazda.
Ja czasami tak mam, że na śniegu widzę cień w odcieniu niebieskim.
Qrde, może to czas do doktora? Albo już za późno?