Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Claudia
I tym razem proszę o ocenę.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/klaudia_1-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_SiGdqgqBABA/S3_7yz4zx9I/AAAAAAAAACc/z6g5joTLhLU/s720/klaudia_1.jpg)
Lampa na wprost, bardzo płasko. Skóra trochę za bardzo świeci, tło takie jakieś nijakie. Strój piekarza też mi się średnio podoba. Kadr też jakiś taki niezdecydowany, trochę przycięte, trochę nie.... Popatrz na zdjęcia innych i się ucz. Modelka ma świetne oczy, można to wykorzystać
gregzorba
20-02-2010, 21:47
Nie wiem jaki sens jest zamieszczać tak złe fotografie..... przeciez na gołe oko widac że tło jest źle wyciete, lampa walnieta w twarz centralnie(może nawet wbudowana) Poprostu zdjęcie moim okiem do Kosza
Nie wiem jaki sens jest zamieszczać tak złe fotografie..... przeciez na gołe oko widac że tło jest źle wyciete, lampa walnieta w twarz centralnie(może nawet wbudowana) Poprostu zdjęcie moim okiem do Kosza
Nawet po to Miszczu, aby autor i inni mogli sie, na podstawie madrej krytyki, czegos nauczyc.
Nawet po to Miszczu, aby autor i inni mogli sie, na podstawie madrej krytyki, czegos nauczyc.
Ale to forum, to nie fotka.pl.
Moze najpierw dobrze by było posledzic inne watki, zapoznac sie z innymi pracami? Poczytac komentarze pod innymi zdjeciami, ogolnie zapoznac sie z poziomem chociaz minimalnym jaki tu staramy sie utrzymac? Wiadomo, nie kazdy od razu stworzy super zdjecie, (ja tez probowalem swoje pokazywac, i nie bylo ochów, achów,ale mozna je bylo konstruktywnie skomentowac) lecz trzeba trzymac jakis poziom.
Gdyby autor wykazal troszke cierpliwosci, zrobil tak jak napisalem, to sam by zobaczyl co to zdjecie jest warte i pewnie by go nie pokazal, rady o portretach to tu mozna czytac przez pare miesiecy z archiwum. A tak, loguje sie na forum fotograficznym, i od razu wrzuca byle pstryk, ktorego nawet wiekszosci nie bedzie chcialo sie komentowac,
gadzeciarz
21-02-2010, 01:20
Doskonale cię rozumiem,mam aparat i chciał bym aby cały świat widział co potrafię,ja łudzę się że już ten etap mam za sobą ;-)
To zdjęcie tylko na NIE. Żadnych emocji,nic co zwraca uwagę,taki tam portrecik po prostu .
każdy kiedyś zaczynał i każdy nie od razu się nauczył...
może osobny dział by się przydał ? "dla początkujących" lub coś podobnego...
Dzięki za ocenę
zdjęcie było wykonywane na pokazach cukierniczych dlatego ten strój. Tam nie było dobrego oświetlenia dlatego lampa w twarz. Niestety mam tylko wbudowaną :(
Tło to była tragedia, inni uczestnicy krzątający się po pracowni.
Co do obrobienia i wycinania to racja, też tego muszę się nauczyć.
Jak nikt nie będzie oceniał to nie będzie postępów.
Co do podglądania innych to patrzę czytam, ale nie od razu takie zdjęcia się robi.
Jeszcze raz dzięki.
Mam inne może i lepsze zdjęcia ale aż boję się je tu zamieszczać.
pozdrawiam
zientas
moze czasem warto pokazac zdjecie znajomym ktorzy tez robia zdjecia zaoszczedzi to uszczypliwych uwag itd i nie bedzie tzreba czytac kolejna obrone czestochowy lub 300
moze gdyby zostalo tlo to mozna by to pod portret srodowiskowy podciagnac a tak niestety dobrales kolor tla odrobine meczacy
gregzorba
22-02-2010, 00:27
Dzięki za ocenę
zdjęcie było wykonywane na pokazach cukierniczych dlatego ten strój. Tam nie było dobrego oświetlenia dlatego lampa w twarz. Niestety mam tylko wbudowaną :(
Jak nikt nie będzie oceniał to nie będzie postępów.
Co do podglądania innych to patrzę czytam, ale nie od razu takie zdjęcia się robi.
Jeszcze raz dzięki.
Mam inne może i lepsze zdjęcia ale aż boję się je tu zamieszczać.
pozdrawiam
zientas
p.s. jesli masz słabe światło i nie masz zewnetrznej lampy, to weź statyw, daj więcej ISO-ści, i nie włączaj lampy. Pstryknij bez, bo zdjęcia zrobione tylko z wbudowana lampą juz spisane sa na straty.
barracuda
22-02-2010, 01:18
Lepiej zacznij od nauki robienia dobrych zdjęć, a nie od wycinania i wymieniania tła.