Zobacz pełną wersję : Nikon D70 z manualnym obiektywem
zastanawiam się nad kupnem fisha Falcon 8mm f/3.5 Aspherical ED MC i zastanawiam się jak będzie współpracował z aparatem tzn. czy gdy ustawie przesłonę na obiektywie, a potem taka sama w aparacie, to czy będzie dobierał właściwy czas migawki.
I pytanie bonus mam lampę nikona sb 600 którą często używam w trybie bezprzewodowym czy inne tańsze lampy (np. Nissin) będą współpracowały bez problemów w tym samym systemie co lampa nikona?
Thx
tylko manual
przez duże M
z lampą podobnie.
szukałem innych fisheye'ów i są bardzo drogie, czy macie jakieś propozycje np. fisha bez autofocusa, ale z przesłoną ustawianą przez aparat w rozsądniejszej cenie niż okolice 3000 zł?
z lampą tzn. nie obejdzie się bez dodatkowych urządzeń typu pocketwizard?
Celeborn
20-02-2010, 19:09
NIKONY trzycyfrowe mają pomiar światła z tym fishem.
pioter m
20-02-2010, 19:31
szukałem innych fisheye'ów i są bardzo drogie, czy macie jakieś propozycje np. fisha bez autofocusa, ale z przesłoną ustawianą przez aparat w rozsądniejszej cenie niż okolice 3000 zł?
NIE. Obiektyw musi miec elektronike, zeby d70 z nim cokolwiek mierzyl.
Nie wiem.
Proponuję odrobinę wysiłku i tryb manual. Zakup jak za starych (nie)dobrych czasów światłomierz. Komis foto, giełdy itp, koszt około 50-100zł. Zmierz światło, ustaw aparat i rób zdjęcia. "Rybka" z procesorem jest nieprzytomnie droga a zapewne procent "używania" jej nie będzie wysoki. Światłomierz przyda się też do innych szkieł manualnych :)
Zakup jak za starych (nie)dobrych czasów światłomierz. Komis foto, giełdy itp, koszt około 50-100zł. Zmierz światło, ustaw aparat i rób zdjęcia.
proponuje zrezygnowac z dodatkowego swiatlomierza i zaczac robic kontrolne zdjecie, korygowac ustawienia aparatu i po prostu fotografowac. jest podglad na monitorze, jest histogram - swiatlomierz za 100zl bedzie lepszy?
na pewno bedzie lepszy.
zamist dwóch (przy dobrym oku i szczęściu), a zwykle trzech- czterech zmarnowanych pstryknięć na zdjęcie kontrolne ( i co najmniej minuty? :) ) pstryk swiatlomierzem i juz wiadomo co i jak.
Aktualnie w "terenie" przyrząd niedoceniany, bo można "klepnąć" kilka fotek, histogram itd. Studio? Do tej pory używany, bo ustawić kilka lamp to już wyzwanie. Prosty ex-ruski światłomierz załatwi cały problem ze światłem, szczególnie jak "coś się dzieje" i nie ma czasu na eksperymenty z "klepaniem próbnych fotek".
dla mnie to się nie będzie sprawdzać ponieważ mam zamiar fisza dużo używać do zdjęć sportowych (snowboard, skateboard, bmx) nie mogę robić zdjęć kontrolnych, ponieważ szansa na dobre ujęcie nie jest raczej powtarzalna ;)
dla mnie to się nie będzie sprawdzać ponieważ mam zamiar fisza dużo używać do zdjęć sportowych (snowboard, skateboard, bmx) nie mogę robić zdjęć kontrolnych, ponieważ szansa na dobre ujęcie nie jest raczej powtarzalna ;)
czy ja wiem, ustawiasz aparat jak trzeba przed fotografowaniem i jedziesz. po kazdym zdjeciu masz mozliwosc zerkniecia na wyswietlacz a tam juz wszystko widac :)
To jak chcesz ustawić D70 bez światłomierza, lub zdjęć "kontrolnych" ? :???:
2EV wyciągniesz robiąc w Nef a oceniając światło "na oko" musisz mieć duże doświadczenie:)
velaskez
23-02-2010, 23:59
Bo ja wiem czy takie duże doświadczenie...po prostu trzeba to robić i się nauczysz. Ja tam umiem sobie tak dobrać parametry, że w granicach +/- 0.5ev się mieszczę. Uwzględniając ISO, czas i przesłonę. Wszystko przez Zenita B, który nie miał światłomierza w ogóle :-P :mrgreen:
Całkiem przypadkiem w tym wątku zrodziła się odpowiedź na pytanie "Po co mi trzy cyfrowe body" :)
Niedzfiedz
24-02-2010, 12:04
Bo ja wiem czy takie duże doświadczenie...po prostu trzeba to robić i się nauczysz. Ja tam umiem sobie tak dobrać parametry, że w granicach +/- 0.5ev się mieszczę. Uwzględniając ISO, czas i przesłonę. Wszystko przez Zenita B, który nie miał światłomierza w ogóle :-P :mrgreen:
IMHO starsze analogi były bardzo pomocne w procesie uczenia się światła słonecznego. Mój egzemplarz zenita xp12 miał tak, że światło wpadało do światłomierza również z tyłu i fotografie ze światłem od tyłu i z góry zawsze ustawiałem na czuja, bo wew. światłomierz pokazuje zawsze za dużo. Z czasem nie przejmowałem się za bardzo diodami. Nawet coś tam wychodziło. Na szybko zawsze można w ostatniej chwili nieco dodać albo zdjąć przesłoną (zakładam, że taki Fisheye ma klasycznie ostrość + AP)
A tak czy tak światłomierz się przydaje, ale IMHO bardziej w pomieszczeniach zamkniętych.