PDA

Zobacz pełną wersję : pluginy PS typu "Bokeh"

GrzesiekM
20-02-2010, 15:20
Witam Szanownych

Kiedyś wpadłem na informacje o dodatkach do PS`a, które symulują GO różnych szkieł. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że soft nie zastąpi f/1.2-1.8, ale chciałbym dowiedzieć się jak to działa w praktyce, czy ma to sens?

Ściągnąłem sobie demo ze strony Alien Skin, ale coś mi działać nie chce i nie wiem czemu... :(

Może oprócz "Alien Skin Bokeh 1.0" znacie inne cuda robiące podobny efekt?

GrzesiekM
20-02-2010, 19:11
...no zdaję sobie sprawę, ze dla wielu to "kwas" i buractwo, ale czasem są sytuacje, gdzie zastosowanie jakiegoś filtra skraca ślęczenie przy obróbce... tak serio ...nikt i nic?
może na PW chociaż .. :)

st
20-02-2010, 21:40
Mówisz że nie działa??? A zrobiłeś selekcję jakąś? Bo wszak program musi wiedzieć co ma pozostać ostre...

Pozdrawiam

GrzesiekM
20-02-2010, 22:59
nie działa... bo nijak nie mogłem "dziada" znaleźć w PSie i do niczego nie doszło
ale ściągnąłem triala czegoś podobnego ... FocalPoint2 (onOne) ... no i szału "ni ma" ... mam wrażenie, że to nic innego jak zwykły blur z predefiniowanymi ustawieniami wartości rozmycia ... :(
Spodziewałem sie czegoś innego ... no, ale może ten "Bokeh" z AlienSkin będzie lepszy ...

Artur
22-02-2010, 22:08
nie działa... bo nijak nie mogłem "dziada" znaleźć w PSie i do niczego nie doszło
ale ściągnąłem triala czegoś podobnego ... FocalPoint2 (onOne) ... no i szału "ni ma" ... mam wrażenie, że to nic innego jak zwykły blur z predefiniowanymi ustawieniami wartości rozmycia ... :(
Spodziewałem sie czegoś innego ... no, ale może ten "Bokeh" z AlienSkin będzie lepszy ...

"Bokeh" z AlienSkin rowniez w wielu sytuacjach niestety nie sprawdza sie. Widac, ze probowalo sie ingerowac w dosc oczywisty sposob.

GrzesiekM
22-02-2010, 22:45
Arturze, o ile pierwszą część zrozumiałem, to .."Widac, ze probowalo sie ingerowac w dosc oczywisty sposob..." nie rozumiem :(

Artur
22-02-2010, 23:43
Tzn. ze rozmycie pochodzi z softwaru a nie zostalo stworzone naturalnie przez obiektyw :)

songvari
23-02-2010, 00:59
Ten niezbyt dobry program od Alien Skin kosztuje 200 USD, to przecież w tej cenie można kupić sobie szkło 50 mm 1,8 i uzyskać piękne rozmycie w klasyczny sposób...

willy_fil_
23-02-2010, 01:06
Dawno temu... Alien skin... Zdjęcie bez wartości, jedynie w celu pogladowym

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img195.imageshack.us/i/nakoniu.jpg/)

GrzesiekM
23-02-2010, 01:21
... no i właśnie o takie opinie mi chodziło... co do szkieł... OK zgadza się, zawsze naturalne lepsze :) Dzięki ...

szymony
24-02-2010, 04:57
Ten niezbyt dobry program od Alien Skin kosztuje 200 USD, to przecież w tej cenie można kupić sobie szkło 50 mm 1,8 i uzyskać piękne rozmycie w klasyczny sposób...
Żartujesz prawda? Bo z tym pięknym rozmyciem to pojechałeś po bandzie.